Vraag en antwoord

Artikel 1 van 20

VeelAQ faq.jpg

Veel gestelde kefir vragen MET antwoorden

Op deze pagina worden de meest gestelde vragen over vooral kefir en daarnaasat nog wat andere probiotica (zoals viili yoghurt en jun scoby) beantwoord, ook wel FAQ genoemd. Aanvullend daarop, vind u elders deze informatie:

  1. Twijfel je nog of je wel melkkefir wilt maken, of waterkefir. Laat staan dat je het wilt kopen.
    Lees dan op deze pagina de redenen voor kefir maken en/of kefir kopen.

  2. Vergeet ook niet dat er op de productpagina's zelf (waar je dus de kefir zelf kunt bestellen) ook behoorlijk wat informatie geboden wordt.

  3. Plus de menu-optie 'Kefir informatie', biedt een scala aan onderwerpen, maar allemaal over kefir, gezondheid en verduidelijking wat fermenteren eigenlijk inhoud, wat priobitica, probioticum en prebiotica nu precies is.

  4. Alle vragen m.b.t. kefir in relatie tot gezondheid beantwoorden we niet hier, maar op de pagina Kefir en gezondheid. Aangezien we geen arts zijn en derhalve geen gezondheidsclaims mogen doen (wettelijk verboden), moeten we daar zorgvuldig in zijn.

 

Onderwerpen FAQ

Op deze pagina worden de vragen en antwoorden behandeld, gerangschikt via de volgende bovenkopjes

  1. Prijzen kefir en benodigdheden

  2. Melkkefir EN waterkefir maken

  3. Zelf melkkefir maken

  4. Zelf waterkefir maken

  5. Kefir maken, algemeen

  6. Andere probiotica

  7. Levering verse kefirkorrels

  8. Overigen

 

1. Prijzen kefir en benodigdheden

  1. Waar kan ik kefir bestellen?

    1. Verse melkkefirkorrels kopen

    2. Verse waterkefirkorrels kopen

    3. Gedroogde waterkefirkorrels kopen

    4. Melkkefir ferment kopen

  2. Waarom is melkkefir duurder dan waterkefir? Voor dezelfde prijs krijg je veel meer waterkefir dan melkkefir?
    Dit heeft te maken met het feit dat wij inmiddels niet meer verkopen wat wij over hebben, maar produceren o.b.v. de vraag die er is. En daarbij moet bedacht worden dat en de ingrediënten voor melkkefir duur zijn (iedere dag gaan er behoorlijk wat liters melk bij ons doorheen) en de aangroei van nieuwe melkkefir heel veel trager is dan die bij waterkefir. Verder is het zo dat het verwerken van melkkefir toch een stuk bewerkelijker is t.o.v. waterkefir, naast het feit dat twee maal zo vaak als waterkefir verwerkt dient te worden.
    Tot slot geven wij standaard een uitgebreide garantie op de ontvangst van de kefir en de verwerking kort daarna. Daarbij blijkt dat het voor velen toch wat lastig is om het in één keer goed te doen, of de post is wat te ruw omgesprongen met de kefir. Daardoor worden er toch regelmatig garantie-aanspraken ingediend, waar we ruimhartig mee omspringen. Een klein stukje daarvan zit ook in de aanschafprijs van melkkefir verdisconteerd.
    Het hoe wat en waarom van de prijsstelling van onze kefir

  3. Ik heb weinig budget, maar wil wel kefir gebruiken. Zijn er tips?
    - Voor melkkefir: gesteriliseerde halfvolle melk (zogenaamde UHT melk), bv. van de Aldi. Die is goedkoop, maar toch van goede kwaliteit.

    - Voor waterkefir: Gebruik geen vijgen, maar sultana rozijnen. Die zijn een heel stuk goedkoper en de kefir doet het er prima op. Wel zal deze aanzienlijk minder hard groeien, maar dat is niet erg. Ook dadels zijn erg geschikt, want ze zijn en goedkoop en bevatten het meeste suiker.
    Verder zijn citroenen optioneel en kunt u ook goedkope kristalsuiker gebruiken. Doe dan wel regelmatig een klein beetje himalaya zout en/of baking soda bij het water, omdat de geraffineerdekristalsuiker hoegenaamd geen mineralen meer bevat en die heeft kefir wel nodig. Voor een liter waterkefir gebruik je maximaal 1/3 theelepeltje baking soda, of een halve theelepel himalaya zout, of een hele theelepel sole (opgelost keltisch zeezout).
    Af en toe een of twee vijgen of abrikozen helpt ook om de waterkefir in conditie te houden.

    - Fermentatiepotten: Een goede pot, waarmee u ziekteverwekkende bacteriën en schimmelsporen buiten houdt, is belangrijk. Een fermentatiepot met waterslot is naar verhouding duur. U kunt ook een weckpot gebruiken, een zakdoek overheen spannen en vastzetten met een postbode-elastiek. Een siliconen deksel werkt nog beter, maar is ietsje duurder, maar alsnog veel goedkoper dan een fermentatiepot.

 

2. Melkkefir EN waterkefir maken

  1. Waar vind ik de gebruiksaanwijzingen?
    Uiteraard ontvangt u bij de bestelling een bijbehorende gebruiksaanwijzing. Ook hoe ermee om te gaan direct na ontvangst staat vermeld in de verzendbevestiging vóórdat uw bestelling wordt verzonden. Daarnaast hebben we de pagina Gebruiksaanwijzing en gebruiksinstructie waar u alle gebruiksaanwijzingen kunt vinden. Ook van de kant en klare probioticaproducten.

  2. In de gebruiksaanwijzing word een gewicht van de kefirkorrels vermeld. Is dat droog of nat?
    De gewichtshoeveelheden zijn altijd gebaseerd op 'natte' kefirkorrels. Bij melkkefirkorrels betekent dat dus met 'aanhangende' melkkefirdrank, omdat u die (doorgaans) niet afspoelt. Vooral bij melkkefirkorrels kan dat een behoorlijk verschil in het gewicht geven.
    Maar bedenk ook; de genoemde gewichtshoeveelheden liggen niet in 'beton'. Ze zijn ook afhankelijk van hoe actief de kefir is, de omgevingstemperatuur en natuurlijk ook de persoonlijke voorkeur.

  3. Welke verhoudingen moet ik aanhouden voor melkkefir en waterkefir?
    U vind duidelijke uitleg op de gebruiksaanwijzingen pagina (zie paar puntjes hiervoor). Maar ook op deze pagina vind u verschillende vraag/antwoord uitleg die daar op in gaat. Zoek binnen deze pagina op 'verhouding' en u zult vinden.

  4. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld dat ik de drank van de eerste bereiding weg moet gooien. Waarom is dat?
    De eerste drank kan in theorie wel gedronken worden, maar de smaak en geur wijkt nogal af van alle bereidingen daarna omdat de kefir op gang moet komen en moet acclimatiseren (andere voeding/soort/type melk, omstandigheden). En daar is wat tijd mee gemoeid. Als we die opmerking niet zouden maken, ontvangen we heel veel vragen, opmerkingen en ook (onterechte) klachten die dus eenvoudig te voorkomen zijn door het drinken van de drank één bereiding uit te stellen.
    Bij melkkefir komt er nog een aspect bij kijken bij de bereidingswijze - naast het feit dat de 1e paar bereidingen ronduit 'acetonachtig' kunnen stinken (wat normaliter altijd over gaat) - namelijk dat de conserverende werking van de kefirkorrels tijdens die eerste bereiding nog niet geweldig is. En er wordt dan wel met zuivel gewerkt. Een product waar je hygiënisch mee om moet gaan. En dat geldt zeker als u met rauwe melk werkt.

  5. Hoeveel kefir mag ik per dag drinken?
    Wij zijn géén arts en gaan dus ook niet op die stoel zitten. Alle vragen die betrekking hebben op kefir in samenhang met gezondheid, kunt u het beste stellen aan een orthomoleculair geschoolde arts!
    Wel is algemeen bekend dat mensen met darmproblemen die voor het eerst met kefir beginnen, dat heel rustig aan moeten doen. Dus met kleine hoeveelheden beginnen en langzaam opbouwen. Kefir ondersteunt een actieve(re) darmwerking, waardoor ook ontgifting gestimuleerd wordt. Dat is op zich gunstig, maar dat kan ook wat aanloopklachten geven, vooral als je dus te fanatiek van start gaat. Ook mensen met een histamineintolerantie moeten voorzichtig zijn met kefir.
    Overleg alle therapeutische gebruik van kefir dus eerst met uw arts!!
    Als er géén sprake is van gezondheidsklachten, zijn er geen klachten bekend door het drinken van kefir. Waar u wel op moet letten als u grotere hoeveelheden kefir per dag drinkt, dat het alcoholpercentage een rol kan gaan spelen (normaliter niet meer dan 0,5%, uitgaande van onze gebruiksinstructies). En de restsuikers bij waterkefir. Maar ook dat hebt u zelf in de hand door goede ingrediëntverhoudingen te gebruiken.
    Zelf drink ik 0,5 tot een hele liter waterkefir per dag, zonder problemen.
    De adviezen die ik van voedingsdeskundigen heb vernomen, spreken er over dat 1 glas kefir per dag voldoende is om zijn gezonde werk te doen.

  6. Mag ik kefir drinken tijdens zwangerschap en/of borstvoeding?
    Wij mogen en zullen ook géén gezondheidsadviezen geven. Ieders situatie is weer anders en in zijn 'algemeenheid' iets beweren kan gevaarlijk zijn. Overleg dus bij voorkeur met een orthomoleculair arts of dat in uw situatie verstandig is. In ieder geval is o.a. het alcoholgehalte (max. 0,5% bij onze receptuur) een factor om rekening mee te houden en restsuikers (afhankelijk van gebruikte verhoudingen) bij waterkefir. Bij melkkefir zou ik voor alle zekerheid in ieder geval géén rauwe melk gebruiken.
    Via deze websites kunt u zich alvast wat meer inlezen over dit onderwerp:
    - Infonu.nl - Zwanger en kefir

    - Jesse van der Velde - Kefir, de voordelen voor je gezondheid
    Weet overigens wel dat er op dit punt op nogal wat plekken op internet tegenstrijdige adviezen gegeven worden.

  7. Als het erg warm is in de zomer, werkt de kefir zo hard. Hoe moet ik daarmee omgaan?
    Zodra het warmer word dan normale kamertemperatuur, zal de kefir z'n werk steeds efficiënter en krachtiger gaan doen. Gevolg? Dat de kefir een stuk harder groeit. En wat is daar weer het gevolg van? Dat een grotere hoeveelheid en massa aan kefirkorrels dan anders, heel hard aan het werk zijn! Voorbeeld: onze waterkefir groeit gemiddeld van 100 gram naar 210 gram in 2 dagen. Toen het laatst heel warm was (richting 30 graden), was de kefir echter gegroeid naar 260 gram. Toch een behoorlijk verschil.
    Eindresultaat? Een kefirdrank die - als je niets onderneemt - nogal zuur en misschien zelfs bitter is. Bij waterkefir heb je de kans dat er nauwelijks nog een zoete smaak aan zit; dan is in ieder geval een groot gedeelte van de suikers opgesnoept.
    Maar uiteraard wil je een kefirdrank die steeds ongeveer hetzelfde smaakt. Ongeacht de temperatuur, toch?
    De oplossing is heel simpel:
    Ga uit van een bereidingsduur die hetzelfde blijft. Immers, je hebt het waarschijnlijk ingepast in je planning/weekschema.
    Ook de hoeveelheid drank die je wilt maken blijft onveranderd. Dat wil je waarschijnlijk allemaal consumeren.
    Het enige wat je moet aanpassen, is dat je dan minder kefirkorrels gebruikt! De rest blijft hetzelfde.
    Dat geldt zowel voor bereiding met melkkefirkorrels als met waterkefirkorrels.
    Zeker met echt hoge temperaturen kan je met gemak de hoeveelheid korrels met zo'n 20 a 30% aan het begin van de bereiding reduceren, om uiteindelijk toch op het gewenste resultaat uit te komen.

  8. Kan ik melkkefirkorrels gebruiken om waterkefir te maken? Of kan ik waterkefirkorrels gebruiken om melkkefir te maken?
    Die vraag wordt nogal eens gesteld en ik vraag me altijd af: waarom zou je dit moeten willen? Er wordt heel wat mee geëxperimenteerd. Maar waarom? Is het ontzettend moeilijk om aan waterkefirkorrels te komen? Nee! En melkkefirkorrels? Iets moeilijker, maar ook dat lukt prima.
    We hebben er zelf ook wat mee geëxperimenteerd (niet omdat we dat wilden, maar om ons er een mening over te kunnen vormen) en we vonden de resultaten allerbelabberdst. De korrels groeien niet of nauwelijks meer en het eindresultaat mag niet in de schaduw staan van echte kefir die met de juiste, overeenkomstige korrels bereid is.
    En dat is alleen nog maar de smaak! Maar wat is er bekend over de determinatie en inhoud van de resulterende drank? Daar zijn géén wetenschappelijke onderzoeksdocumenten van bekend (tenminste, wij kennen ze niet). Je weet dus niet wat je precies drinkt! En dus ook niet of het gezond is.
    Waarom niet simpelweg met de kefirkorrels werken die ervoor bedoeld zijn, waar heel veel over bekend is en waar ook onderzoeks- en microlabrapporten van voorhanden zijn?

  9. Kan ik verse kefirkorrels meenemen in het vliegtuig?
    Gedroogde kefir is heel gemakkelijk mee te nemen. Zowel in handbagage als koffer. Maar voor beide geldt: als het gecontroleerd wordt, zal de beambte wellicht niet begrijpen wat het is. Het zou als drugs geïnterpreteerd kunnen worden.
    Het is dan ook handig om bv. de factuur in de koffer er bij te doen, of een vel papier met tekst en uitleg.
    Verse kefirkorrels kan ook prima, maar vereist iets meer zorg. Je kunt het alléén in de koffer meenemen, omdat er voeding vereist is (melk of suikerwater). Bij voorkeur de kefirkorrels in een klein PET-flesje waar ook wel vruchtendrank in verkocht wordt. Die goed schoonmaken en van ruim voeding voorzien en de dop goed dichtdraaien. Vervolgens midden in de koffer opbergen. De lage luchtdruk in het vrachtruim is geen probleem, zolang de dop maar goed vast zit en echt 100% lekvrij is. Test dat goed uit. Voor de zekerheid zou je er nog een plastic zak of griptapezak omheen kunnen doen (lucht er zoveel mogelijk uit persen). Ook de lage temperatuur is geen probleem. Midden in de koffer zal het niet heel koud worden.
    En als u gearriveerd bent op uw bestemming natuurlijk z.s.m. de verse kefir verwerken.

  10. Er ontsnappen luchtbelletjes / bubbels tijdens de fermentatie. Wat is dat?
    Een fermentatieproces waar een gistcultuur bij betrokken is - wat het geval is bij zowel melkkefir en waterkefir - produceert ALTIJD luchtbelletjes. Dat is koolzuurgas wat ontsnapt, door omzetting van respectievelijk lactose en suikers. Géén belletjes te zien? Kijk dan nog eens tegen het einde van de fermentatie; dan moet het zichtbaar zijn. Zo niet, dan zijn 1 of meer gistculturen van de kefircultuur gesneuveld. Misschien tijd voor nieuwe verse kefirkorrels.

  11. Kefir voor langere tijd bewaren (bv. vakantie)?
    U wilt kefir bewaren in koelkast? Dat kan! Hier is de startpagina met meer informatie over kefir bewaren. Kies vervolgens voor waterkefir of melkkefir.
    Of kies hier voor melkkefirkorrels bewaren
    Of hier voor waterkefirkorrels bewaren

 

3. Zelf melkkefir maken

De meest gestelde vragen en antwoorden over het maken en verwerken van melkkefir en de problemen en uitdagingen die je daarbij kunt tegenkomen.

  1. U hebt gehoord of gelezen dat verse melkkefir riskant zou zijn, i.v.m. mogelijke besmetting met slechte bacteriën. Is dat zo?
    Nee, die kans is erg klein. Simpelweg om de volgende redenen: Kefir is een robuuste symbiose van goede bacteriën en gisten die echt wel tegen een stootje kunnen. Zo werd het in het verleden als conserveermiddel gebruikt voor vlees en vis, toen er nog geen koelkasten bestonden. Verder is het standaard zo dat slechte bacteriën nu juist geëlimineerd worden door de kefir, waarvan de symbiose altijd in balans zal willen biljven. Datzelfde gunstige effect doet zich ook voor in de darm, waardoor kefir zo heilzaam is.
    Als het al fout gaat - en die kans is heel erg klein - is het altijd direct merkbaar aan symptomen als: groeit niet meer, smaakt erg zuur, krimpt, ruikt onfris, geeft een overdreven geschifte drank, ziet er verlept uit, geen tintel meer. Zo zijn er een aantal criteria op basis waarvan u simpelweg met uw eigen zintuigen kunt waarnemen of het goed zit of niet. Meer informatie vind u op onze website Alles over melkkefir. Bedenk dat als u hygiënisch werkt, zoals met bv. vlees ook wordt omgegaan, u nergens bang voor hoeft te zijn. In de 12 jaar dat wij kefir zelf gebruiken en leveren, hebben wij twee keer kefir moeten wegdoen omdat de kwaliteit terugliep.
    U kunt ook met kefirferment werken die in losse zakjes geleverd wordt. Deze kefirferment leveren wij ook, maar als u het werk dagelijks op kunt brengen en gedisciplineerd en altijd hygiënisch werkt, heeft verse melkkefir toch de voorkeur. Dit is géén commercieel advies, want op zakjes met kefirferment kunnen we veel gemakkelijker, sneller en vooral meer winst maken. Dit product is ook een prima probioticum en vooral geschikt als gebruiksgemak voor u erg belangrijk is. Ook als u niet kunt garanderen altijd goed voor levende melkkefirkorrels te zorgen, is het omwille van uw eigen gezondheid beter om met kefirferment te werken. En natuurlijk helemaal als u het met anderen gaat delen.

  2. Ik was opzoek naar een yoghurtplantje of kefirplantje, maar bij Kefirshop vind ik die producten niet terug. Is dat iets anders?
    Yoghurtplantje en kefirplantje zijn namen die in de volksmond gebruikt worden voor melkkefir. Aangezien melkkefir géén 'plant' is, is deze aanduiding feitelijk onjuist en verwarrend. Daarom gebruiken wij deze benaming niet. Alleen hier om dat toe te lichten. Het is dus hetzelfde als melkkefir, of kefirbloempjes (weer een andere benaming). Ook als u een afwijkende schrijfwijze gebruikt, bestaat de kans dat u niets vind. Zoals: kefir plant, kefir-plant, kefir plantje, kefir-plantje, yoghurt plant, yoghurt-plant, yoghurt plantje, yoghurt-plantjes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mocht u een van die schrijfwijzes gebruikt hebben, dan heeft Google u wellicht juist daardoor deze pagina gepresenteerd. Waardoor u het toch gevonden hebt ;)
     
  3. Wat voor melk kan ik gebruiken voor melkkefirkorrels?
    Eigenlijk werkt melkkefir alleen goed in combinatie met dierlijke melk. Welke maakt minder uit. En magere, halfvolle of volle melk maakt in principe ook niet uit, hoewel de volle uiteraard beter zal smaken en ook wat dikker van substantie zal zijn.
    Verder kan zowel rauwe melk, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk gebruikt worden. Melkkefir voelt zich het gelukkigste in dierlijke melk (zie ook twee punten verder). En of dat dan geitenmelk, paardenmelk, schapenmelk is, dat maakt eigenlijk niet uit.
     
  4. Moet ik de melkkefirkorrels iedere keer voor de volgende bereiding afspoelen?
    Nee, dat moet niet. Sterker nog; dat is beter van niet! De reden is eigenlijk simpel: aan het eind van de bereiding zit er een wat dikkere laag (qua textuur) kefirdrank aan de kefirkorrels geplakt. Daarin zit een bijzonder hoge concentratie aan bacteriestammen en gisten. Als die voor een deel meekomen in de nieuwe bereiding, zorgt dat ervoor dat deze goed en vlot doorstart. Door de hele massa even door te roeren vermengt zich dit met de melk, waardoor deze ook sneller geconserveerd wordt.
     
  5. Wanneer kan ik de melkkefirkorrels beter wel afspoelen?
    Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei. Een deel kan echter aan de korrels blijven vastplakken, waardoor deze minder goed in contact komt met de melk van de volgende bereiding. Het kan dan handig zijn om in dat geval de kefirkorrels zodanig af te spoelen, zodat er geen korsten meer aan vast kleven. Voor die volgende bereiding kunt u wat gezeefde kefirdrank er bij doen, zodat het toch goed doorstart.
     
  6. Wat zijn de klontjes in kefir en wat betekent het?
    Vlak voordat je de kefir gaat verwerken, zie je dat de bovenlaag dikker qua substantie is dan alles eronder. De kefirkorrels vormen samen met de kefirdrank een dikkere bovenlaag. Als je dit nu door gaat roeren en zeven, breekt de ingedikte melkkefir drank in duizenden stukjes. Een deel daarvan vermengt zich weer met de dunnere vloeistof. Maar een klein gedeelte blijft als miniscuul kleine kaasachtige klontjes in de drank aanwezig. Deze zijn net zo wit als de kefirdrank zelf. Dit ter onderscheid van de kleinere melkkefirkorreltjes die ook gevormd worden, die zijn wat meer geel/cremekleurig. Met die korreltjes is niets mis mee en dat kan gewoon gedronken worden. Eventueel kan het gefijnzeefd worden met een fijn zeefje, koffiefilter of kwarkzak. Mocht u de kefir per ongeluk een keer te lang hebben laten staan, dan is de kans groot dat u veel meer van die kleine korreltjes hebt. Dat is logisch, want boven in de pot is de brei niet alleen dikker qua afmeting, maar het is veel vaster van structuur geworden. Dit laat zich lastig doormengen. Vaak is het dan noodzakelijk om de kefirkorrels enigszins af te spoelen.
     
  7. Zijn melkkefirkorrels die onderin pot blijven wel goed? 
    Jazeker wel, ook al wordt door velen wat anders beweerd (of praten velen elkaar na?). We hebben er recent een blog over geschreven: Blog: Zijn melkkefirkorrels die onderin pot blijven wel goed?
    U kunt dus gerust zijn!
     
  8. Wat betekent de kreet 'UHT' op een melkpak?
    Dat is gesteriliseerde melk, die zowel verkrijgbaar is in magere, halfvolle en volle melk. UHT staat voor Ultra Heat Temperature, d.w.z. dat de melk ver boven de 100 graden celcius gekookt wordt, om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood zijn. Feitelijk doodgekookte melk dus en op zichzelf niet gezond. Maar i.c.m. melkkefirkorrels of melkkefirferment kunt u de gezondheidswaarde daarvan wel enorm opkrikken.
     
  9. Kan ik plantaardige melk gebruiken met melkkefir?
    Ja, maar... Het kan, maar melkkefir voedt zich standaard met lactose en dat komt alleen in dierlijke melk voor!
    Als alternatief kan het enigszins uit de voeten met suikers die ook in plantaardige "melk", al dan niet in toegevoegde vorm. Het resultaat zal over het algemeen 'minder' zijn, in termen van smaak, dikte (de drank is altijd een stuk dunner). Gebruikt u verse melkkefir, dan is het verstandig om eens per week de melkkefir voor 1 of 2 dagen weer in de dierlijke melk weg te zetten. Zodoende komt het weer even op krachten, waardoor het zich weer voor even kan redden met plantaardige melk. Doet u dat helemaal niet, dan loopt u kans dat de melkkefir steeds meer gaat kwijnen om uiteindelijk af te sterven.
     
  10. Kan ik lactosevrije melk gebruiken voor melkkefir?
    Nee! Lactose is de voeding voor de melkkefircultuur, zonder lactose zal de kefircultuur degenereren en uiteindelijk afsterven. Bedenk echter wel dat melkkefir drank zowat géén lactose meer bevat. Omdat het grotendeels door de kefirkorrels is opgesnoept.
    Dat betekent tevens dat melkkefir vaak goed verdragen wordt door mensen die toch een lactose intolerantie hebben. Dat is echter geen garantie dat het geen problemen zou geven. De kans is alleen heel wat kleiner.
     
  11. Mijn melkkefir heeft last van wat slijmerige, gelachtige draden. Is mijn kefir niet meer goed?
    Uw kefir is dan juist wel goed! Kort nadat u met melkkefir bent begonnen, zult u er waarschijnlijk geen last van hebben gehad. Maar in de loop van een paar weken of langer kan het zich ontwikkelen. En dat is juist een goed teken, want het betekent dat uw kefir 'kefiran' produceert. Dat is een zeer gezond stofje wat nergens anders in de natuur voorkomt, alleen bij melkkefirkorrels. Deze vloeistof is zo doorzichtig als water en lijkt wat slijmerig en gelachtig van textuur. Het wordt vooral geproduceerd in de gesloten blaasjes waar de kefir uit is opgebouwd. Die beschadigen uiteindelijk een keer, door zeven, roeren e.d.  De vloeistof komt er uit, vermengt zich met de drank en zorgt voor een belangrijk deel van de romige smaakbeleving van de melkkefir.
     
  12. Kan ik zonder problemen switchen van de ene soort naar een andere soort melk? Bv. van koemelk naar geitenmelk?
    Dat kan! Houd er alleen rekening mee dat de kefir zal moeten wennen aan de andere voedingsbron, ook al zit daar ook lactose in. Het zal dus even duren voordat de kefir helemaal gewend is en lekker drank oplevert. Bij switchen van koemelk naar geitenmelk zal de kefirdrank in het begin heel erg dun zijn. Maar ook als de kefir gewend is, zal de kefirdrank dunner zijn dan bij koemelk. Veranderen tussen magere, halfvolle en volle melk resulteert ook in een gewenningsperiode, maar wel korter.
    Het is wel verstandig om niet te vaak en te kort achter elkaar te veranderen. Dan wordt de kefircultuur wel erg op de proef gesteld.
     
  13. Ik heb een lactose intolerantie, mag ik kefir drinken?
    Allereerst: wij geven geen medische adviezen! Wat we daarover wel kunnen zeggen is het volgende: Waterkefir is geen enkel probleem. Daar komt géén lactose in voor. Voor melkkefir geldt dat de kefirkorrels lactose als voedingsbron gebruiken. Als u onze gebruiksaanwijzing volgt, met een fermentatieduur van 1 dag en verhouding kefirkorrels op melk van 1:10, zal de meeste lactose door de kefir opgesnoept zijn. Maar er blijft altijd nog wel iets achter. Wel is bekend dat veel mensen die géén melk kunnen verdragen, juist wel melkkefir kunnen verdragen. Mocht u het willen proberen, overleg dat dan eerst met uw arts.
    Hier vind je meer informatie over melkkefir en lactose uit een andere bron, van iemand die daar zelf mee heeft geworsteld.
     
  14. Ik heb een yoghurtmaker. Kan ik die gebruiken voor de bereiding van melkkefir?
    Nee, nooit doen!!! Een standaard yoghurtmaker geeft een permanente temperatuur van 39 tot 43 graden celcius. En dat is teveel van het goede. Melkkefir floreert optimaal bij kamertemperatuur, maar niet lager dan 15 graden en niet warmer dan 30 graden.
    Bij een hittegolf zo koel mogelijk wegzetten. En houd rekening met de verhoudingen. Die moeten wat aangepast worden bij koudere of juist warmere temperaturen; indien kouder: minder melk gebruiken, indien warmer: meer melk gebruiken.
    Er zijn ook yoghurtmakers die verwarmen o.b.v. heet water wat je in een tussenruimte giet. Daarmee kan het in theorie wel, alleen moet je heel voorzichtig zijn met de temperatuur van het water. Ook al omdat lastig te bepalen is welke watertemperatuur correspondeert met welke temperatuur op de plaats waar de kefir zich bevindt.
    Een zeer goed alternatief indien u een koude(re) ruimte heeft, is het gebruik van een infrarood warmtemat met thermostaat.

  15. Mijn melkkefir doet het ineens een stuk minder goed. Help, wat kan ik doen?
    Er kunnen verschillende oorzaken zijn; vervuiling met schimmels, verkeerde bacteriën of een disbalans in de aanwezige bacterieculturen en gisten.
    Dit is soms te verhelpen door de kefir een 'timeout' te geven. Dat wil zeggen: spoel de kefirkorrels zeer goed af met water. Week de korrels nog even in een beslagkom met water zodat ze echt goed schoon zijn. Maak de pot extra goed schoon. Maak een nieuwe bereiding o.b.v. de normale verhoudingen, maar zet de pot voor een week in de koelkast. Na die week er uit halen en weer voor een nieuwe bereiding wegzetten. Als het daarna nog niet goed is, kunt u het beste met nieuwe, betere melkkefir opnieuw beginnen.
    Een goede manier om de kans op bederf (of verminderde conditie) van de kefir tegen te gaan, is om met een pot met waterslot of luchtslot te werken. Die houdt alle slechte bacteriën en schimmelsporen buiten de pot. Daarmee hebt u een veel grotere zekerheid dat uw kefir eindeloos in topconditie blijft. Dat is niets nieuws; bij wijn- en bierbereiding is dat de vaste werkwijze.

  16. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn melkkefir bewaren?
    Deze vraag krijgen we echt ontzettend vaak!
    Het antwoord hoe je melkkefir kunt bewaren i.v.m. vakantie of afwezigheid.

  17. De melkkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Het is altijd verstandig om een backup te hebben, voor het geval een keer misgaat met de kefir. Bv. per ongeluk met heet water afgespoeld, weckpot uit handen laten glippen. Met een backup kunt u dan weer opnieuw beginnen. Meer info kunt u op dezelfde pagina vinden als van vorig punt.
    Daarnaast kan het prima als probiotisch voedsel dienen voor honden en katten. Velen zijn er gek op.

  18. Onderin de pot wordt steeds meer transparante vloeistof zichtbaar. Wat betekent dat?
    Als onderin de pot deze vloeistof zichtbaar begint te worden (soms hier en daar ook aan de zijkant, of kleine adertjes in het oppervlak), is dat een teken dat de kefirdrank rijp is om geoogst te worden. Deze vloeistof wordt wei genoemd en kent u waarschijnlijk wel van karnemelk die even gestaan heeft. Aangezien de kefirkorrels groeien, hebt u steeds meer melk nodig willen de verhoudingen goed blijven. Maar omdat u op enig moment genoeg drank bereid en geen behoefte heeft aan meer (of de pot is simpelweg niet groter) doet u er een vaste hoeveelheid melk bij. Daardoor kloppen op een bepaald moment de verhoudingen niet meer. Er zijn door de groei van de korrels impelweg teveel kefirkorrels, of - anders geredeneerd - te weinig melk. En dat wordt zichtbaar door weivorming.
    Normaal begint dat aan het einde van de bereiding, dus rond of na één dag. Als dat nu veel eerder gebeurt, betekent dit dat u ofwel kefirkorrels af zult moeten nemen, of in het vervolg meer melk er bij doen. Als u genoegd kefirdrank bereidt, zult u waarschijnlijk voor de eerste optie gaan; kefirkorrels afnemen. Denk daarbij aan de gemiddelde verhouding; 1 gewichtsdeel kefirkorrels op 10 gewichtsdelen melk.
    Let s.v.p. op dat u dit in het oog houdt!! praktisch alle probleem meldingen (meer dan 80%) die wij ontvangen hebben hiermee te maken; te weinig melk i.c.m. teveel melkkefirkorrels.

  19. Bovenin de pot vormt zich een hele dikke brei, met daaronder veel dunnere vloeistof. Na verwerken zitten er zeer veel heel kleine klontjes in. Hoe komt dat?
    Zie het vorige punt; dit is een vaak gemaakte fout, vooral in het begin na ontvangst van kefirkorrels als men er nog niet zoveel ervaring mee heeft. Als u bij ons melkkefir bestelt, ontvangt u een portie van 10 gram. We meten altijd ruim, dus het is minstens 12 gram. De kefir is bovendien zeer actief en gaat met voeding onderweg. Gedurende de postreis groeit het vaak ook nog. Kortom u ontvangt uiteindelijk iets van 14 gram (afgespoelde) kefirkorrels.
    De eerste bereiding zal nog op gang moeten komen (kefir moet acclimatiseren, wennen aan andere voeding/omstandigheden). De 2e of 3e bereiding zal dan waarschijnlijk 16 tot 20 gram zijn. Als dan nog steeds 1 deciliter melk wordt gebruikt, is dat echt te weinig. Bovendien zult u niet afgespoelde kefirkorrels wegen. Daar kleeft een aardige hoeveelheid melkkefirdrank aan vast. En kan dan zomaar 23 gram wegen. Dus: zou u geen 1 deciliter moeten gebruiken, maar 2,3 deciliter (ofwel 230 gram). Meer dan 2 keer zoveel!!
    Als er klanten zijn die problemen melden (als ze het al melden, sommigen denken dat het zo hoort) met de melkkefir betreft het in 9 van de 10 gevallen dit probleem. Te weinig melk gebruikt, dus te weinig of geen rekening gehouden met de groei van de kefirkorrels. Denk aan de gemiddelde verhouding; 1 gewichtsdeel (niet afgespoelde) kefirkorrels op 10 gewichtsdelen melk.
    Het zou zonde zijn als iemand enthousiast aan de melkkefirbereiding begint, om vervolgens snel af te haken omdat de drank lastig te verwerken is, vol met klontertjes en erg zuur. Terwijl dit vervelende resultaat toch eenvoudig te voorkomen is.

  20. Mag ik koude melk bij de kefirkorrels doen voor een nieuwe bereiding?
    Ja, dat is geen probleem. Het is ook weer niet zo dat je dit juist zo zou moeten doen, maar als het een keer voorkomt is dat geen probleem. Het enige wat er gebeurt is dat de fermentatie van de melk in het begin wat trager verloopt, door het temperatuursverschil. Zolang u de kefirkorrels niet tussentijds afspoelt zal de melk evengoed vrij snel geconserveerd worden, door kefirdrankresten en de kefirkorrels zelf. Je zou hooguit de verhouding ietsje aan kunnen passen door iets minder melk te gebruiken. Maar in de praktijk zal je aan het eind geen verschil proeven.

  21. Mag ik de melkkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.

  22. Hoe lang kan ik melkkefir drank bewaren?
    In de koelkast kunt u melkkefirdrank tot 2 weken in de koelkast bewaren. Langer kan in theorie (de drank bederft niet snel), maar zal erg zuur en uiteindelijk ook bitter worden. Dan hebt u vanzelf geen trek meer.
    Bij melkkefirdrank gemaakt m.b.v. melkkefirferment is de houdbaarheid (o.b.v. gesteriliseerde melk) maximaal 1,5 week. De conserverende werking is bij dit type melkkefir wat minder sterk in vergelijking met kefir gemaakt van verse melkkefirkorrels.
    Bewaar de drank altijd in de koelkast. Zelfs daar gaat het fermentatieproces nog door, hoewel een heel stuk langzamer.

 

4. Zelf waterkefir maken

De meest voorkomende waterkefir vraagstukken, hier ontrafeld.

  1. Wat is een tweede fermentatie waterkefir?
    Kort gezegd: Bij de drank van de eerste fermentatie (na zeven en verwerken waterkefir) nog een andere suikerhoudende drank en eventueel andere ingrediënten toevoegen. Zonder dat de kefirkorrels daarvoor gebruikt worden. Hier vind je meer uitleg over de tweede fermentatie waterkefir.
     

  2. Kan ik vruchtensap gebruiken in combinatie met waterkefir?
    Ja en nee. Het antwoord is nee indien u verse levende waterkefirkorrels met kant en klare vruchtensap uit een pak of fles gebruikt. De reden is dat er bijna altijd toevoegingen inzitten voor de kleur, smaak, houdbaarheid e.d. Ook als dat niet het geval is, zijn de vruchten die voor de sap zijn gebruikt "gezwaveld". Daar kan de kefir erg slecht tegen en het staat uiterst zelden op het etiket.
    Het antwoord is ja indien u vruchtensap gebruikt voor een 2e fermentatie, waarbij géén levende waterkefirkorrels gebruikt worden en u dus ook geen risico loopt. Een voorbeeld daarvan kunt u zien op een van onze Kefir foto-albums via Facebook.
    Het is ook mogelijk als u vers geperst sap gebruikt van biologische vruchten.

  3. Ik wil waterkefir maken zonder suiker te gebruiken. Kan dat?
    Ja, dat kan! Gebruik ofwel meer vruchten en minder suiker, of helemaal geen suiker meer, maar dan nog wat meer vruchten. Uiteraard kost dat wat meer, aangezien biologische vruchten vrij kostbaar zijn. Maar dan kunt u zo goed als suikervrij werken. De suikers die in de vrucht (bij voorkeur rozijnen of dadels) zitten, worden door de kefir als voedsel opgebruikt. Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Als het eindresultaat niet zoet genoeg is, kunt u altijd nog wat stevia toevoegen. Probeer maar, het werkt!
    Vooral dadels zijn hiervoor geschikt en de voedingswaarde van dadels helpt daar alleen maar bij. Dadels gezond voor de kefir en om te snoepen (niet te veel).
    U vind er meer over en ook de benodigde ingrediënten pagina, onder het kopje: Waterkefir maken zonder suiker.

  4. Ik heb diabetes, kan ik wel waterkefir drinken?
    Het klinkt gek, maar dat kan zeker. Zie voorgaande punt waar uitgelegd wordt hoe en wat. Er wordt dus geen suiker aan de drank toegevoegd. De suikers zitten opgesloten in de gebruikte vruchten en die worden omgezet naar nuttige voedingsstoffen. Eventuele restsuikers zitten in de vruchten, maar dat zal nooit veel zijn. Daardoor is waterkefir ook geschikt voor diabetici, maar dan wel op deze manier.
    Suikergehalte waterkefir (ook kombucha of jun) is te meten met een refractometer.
    Via deze link kun je die kopen. Hiermee weet je exact wat je aan restsuikers binnenkrijgt.

  5. Ik wil met mijn waterkefir graag gaan experimenteren met verschillende ingrediënten. Kan dat?
    Ja, dat kan. Maar.... doe dat bij voorkeur nadat u eerst een redelijk voorraadje korrels hebt die u op traditionele wijze gekweekt heb (water, suiker, vijgen, citroen is optioneel). Op het moment dat u ruim voldoende heeft, kunt u met een deel daarvan naar hartelust experimenteren. Zorg er echter voor dat beide kefirkorrels zich niet met elkaar gaan vermengen. Het wil namelijk nog weleens mis gaan met experimenteren. In dat geval hebt u nog goede kefirkorrels waar u alsnog meer verder kunt.
     
  6. Kan ik stevia gebruiken als voeding voor waterkefir?
    Nee, helaas niet. Stevia - in welke vorm dan ook - is slechts een zoete smaak. Het is geen suiker of koolhydraat. Dus de kefir kan zich daar niet mee voeden. Wel kunt u (zie vorige vraag) meer vruchten gebruiken en het tekort aan zoete smaak van de gewonnen waterkefirdrank, achteraf bijzoeten door er wat stevia bij te doen.
     
  7. Wanneer kan ik de eerste bubbels zien tijdens de waterkefirbereiding?
    Na ontvangst en tijdens de 1e bereiding kan het zijn dat u deze helemaal niet ziet. Dat is geen probleem. Na de 2e en latere bereidingen zal je gaan zien dat vooral de 2e dag van de bereiding, de koolzuurgasontwikkeling duidelijk zichtbaar wordt. Let op dat dit effect in de winter een stuk minder is, door een lagere temperatuur.
     
  8. Welke ingrediënten kan ik gebruiken voor waterkefir?
    Een belangrijke vraag, want we merken in de praktijk dat er nogal eens geëxperimenteerd wordt met niet altijd gunstige resultaten. Wij garanderen een goede kwaliteit zolang er voldaan wordt aan de voorwaarde dat er uitsluitend biologische, zwavelvrije vruchten gebruikt worden. Zwavelvrije vruchten zijn herkenbaar aan het feit dat ze vaak minder aantrekkelijk van kleur zijn. Bij abrikozen bv. is dat zeer goed zichtbaar: gezwaveld: "fris" oranje, ongezwaveld: diepbruin. Verder een goede kwaliteit biologische suiker/rietsuiker. En water zonder (te veel) chemische verontreinigingen. Er zijn locaties waar het drinkwater prima is. Op andere plaatsen is het weer verstandig om bronwater te gebruiken. Het is vooral belangrijk om er op te letten dat er geen of zo weinig mogelijk chlorides, fluorides en sulfieten in het water aanwezig is. Daar is waterkefir vooral gevoelig voor. Uw waterleverancier kan u van informatie hieromtrent voorzien.
    U kunt met verse vruchten werken, maar ook dan geldt: biologisch. Bedenk ook dat gif wat eventueel gespoten wordt op fruit, ook via het grondwater weer in de vrucht zelf terecht komt. Het schillen van bijvoorbeeld een citroen helpt dan maar voor een klein deel.
     
  9. Welke ingrediënten moet ik absoluut NIET gebruiken voor waterkefir?
    Gebruik vooral géén honing! Die heeft namelijk een antibiotische werking. Ideaal voor bv. wondgenezing, maar waterkefir reageert daar slecht op. Ook gember en ahornsiroop kunt u om dezelfde reden beter niet gebruiken. Wel kan u het combineren met de reeds bereide drank, dus waar de kefirkorrels uit verwijderd zijn. Achteraf dus, dan kan het geen kwaad.
    Met de levering van waterkefir ontvangt u ook een apart briefje met deze + nog wat andere aandachtspunten.
     
  10. Met welke ingrediënten moet ik voorzichtig zijn?
    Palmsuiker en kokosbloesemsuiker. De pure suiker daarvan is op zich wel goed, maar er zitten erg veel mineralen in. Voor de kefir soms te veel. Als u het gebruikt, gebruik het dan niet doorlopend maar zo af en toe. En als u het gebruikt, gebruik het dan i.c.m. andere suiker, bv. rietsuiker of biologische kristalsuiker. Verder voorzichtig zijn met agavasiroop en diksap. Aan de hand van de etiketten kan je niet of zeer moeilijk achterhalen hoe het productieproces is geweest en of en welke toevoegingen zijn gebruikt. Ook gezwavelde vruchten kunnen uiteindelijk in een "biologische" siroop verwerkt zijn.
     
  11. Wat voor water moet ik gebruiken?
    In veel gevallen kan kraanwater gebruikt worden. U kunt de volgende vuistregel hanteren om te bepalen of het kan of toch beter van niet: Als uw leidingwater gebaseerd is op grondwaterwinning, dan kan het eigenlijk altijd wel. Is uw leidingwater afkomstig van oppervlaktewater (een van de rivieren of IJsselmeer), dan kunt u dat beter niet doen.
    Wat is het alternatief? Bron- of mineraalwater. Huismerk van een willekeurige supermarkt is ook prima.
    Er is ook bronwater uit Nederland afkomstig: Bar Le Duc. Dat wordt gewonnen bij de Utrechtse heuvelrug. Indien u daar in de buurt woont, komt dat waarschijnlijk gewoon uit de kraan.

  12. Hoe lang kan ik waterkefir bewaren?
    Als u de drank zelf in de koelkast bewaart (aan te raden), maximaal 1,5 week. Daarna is deze nog niet bedorven (dat duurt nog veel langer), maar is de koolzuurgasontwikkeling enorm toegenomen, evenals de alcoholontwikkeling. Vooral als u veel suiker gebruikt. Daarnaast zal de smaak ook bepalend zijn; de drank wordt gaandeweg steeds zuurder en bitterder.
    Buiten de koelkast op kamertemperatuur moet u denken aan 4 dagen; alles - dus ook de fermentatie - gaat dan simpelweg wat sneller. Let er wel op dat als u de fles hermetisch afsluit, de druk enorm kan oplopen. Dat gaat door totdat alle suiker is opgebruikt. De fles kan zelfs ontploffen; oppassen dus!
     
  13. Ik gebruik een waterfilter. Gaat dat goed in combinatie met waterkefir?
    Er zijn heel veel verschillende filtersystemen en het is onmogelijk om die allemaal uit te testen. In zijn algemeenheid weten we wel dat de waterkefircultuur belang heeft aan mineralen. Die komen nauwelijks voor in de (riet)suike, maar deels wel in het kraanwater. Ook in gebruikte vruchten.
    Er zijn filtersystemen die een volledig 'plat' water opleveren; geen kalk meer, maar ook geen andere mineralen. Dat kan goed gaan, maar u zult op andere wijze in de mineralen moeten voorzien. Dus wat meer vruchten gebruiken, of af en toe wat baking soda, sole of himalaya zout suppleren.
    Verder, zie ook Brita filter hieronder. Die hebben we wel getest.
     
  14. Kan ik een Brita filter gebruiken?
    Er zijn nogal wat mensen die gefilterd‬ ‪water‬ gebruiken, bv. van Brita‬. Als het leidingwater bv. veel fluor/chloorverbindingen of andere ongewenste stoffen bevat, kan dat een goede oplossing zijn. Echter... voor waterkefir kan het ongewenste neveneffecten hebben. Het filtert namelijk voor een groot deel de mineralen uit het water. Een aantal daarvan kunnen ongewenst zijn, maar een aantal andere juist gewenst. Zo kan het gebeuren dat uw waterkefir langzaam maar zeker gaat kwijnen. Dat wil dus niet zeggen dat het direct fout gaat. U kunt dit voorkomen door ander water te gebruiken, maar wat ook kan is een alternatieve bron voor mineralen te gebruiken. Zoals ‪‎Himalayazout‬, of ‪keltisch‬ zeezout (de oplossing daarvan wordt ook wel ‪sole‬ genoemd). Het is wel zaak om slechts een heel klein beetje te gebruiken, aangezien een te hoge dosering kan resulteren in ernstige ‪slijmvorming‬. Wat goed werkt is om het met intervallen te gebruiken, bv. om en om, wel en niet. In dat geval kunt u dus wel gefilterd water gebruiken, omdat u het tekort aan mineralen weer compenseert.

  15. Na het maken van waterkefir is het water stroperig / slijmerig. Wat doe ik fout?
        1. Mogelijke oorzaak: Mineralen tekort of juist teveel
    Zoals in het vorige puntje al aangestipt, kan een mineralentekort, of juist een mineralen overvloed voor slijmvorming verantwoordelijk zijn. Het kan er zelfs uitzien als behanglijm. Zie dit filmpje met waterkefir als behanglijm als voorbeeld. Een tekort kan optreden bij bv. gefilterd water, of indien er geen of te weinig vruchten gebruikt worden. Of vruchten waar niet zoveel mineralen in zitten. Echter een teveel is ook mogelijk. Als je bv. langere tijd kokosbloesemsuiker gebruikt en eventueel ook nog te veel, of te vaak mineralen toevoegt (himalaya zout, baking soda en sole zijn het meest gebruikt). Van alle genoemde mineralen moet per liter maximaal maar een klein mespuntje gebruikt worden. Anders wordt het te veel.
    Wat te doen als dit zich voordoet? Eerst bepalen wat de oorzaak is: te veel, of juist te weinig mineralen. Bij een te weing kan je juist de genoemde mineralen gaan gebruiken. Niet iedere keer, maar bv. 1 op de 2 keer. Afwisseling is ook goed. En vijgen en abrikozen zijn prima vruchten die rijk zijn aan vele mineralen.
    Als dat niet helpt is een timeout in de koelkast de volgende stap: Spoel de kefirkorrels goed af en maak een bereiding klaar als normaal, maar zet het geheel een week in de koelkast.
    Na die week uit de koelast en goed afspoelen en een nieuwe bereiding klaarmaken en resultaat afwachten.
    Bij een teveel aan mineralen: Ook de timeout in de koelkast, maar gebruik nu alleen water, suiker en kefirkorrels. Verder niets. De rest is hetzelfde.
    Lukt dat ook niet (het kan lukken, maar dat is niet zeker), dan toch uitkijken naar andere waterkefirkorrels zonder dat probleem.

        2. Mogelijke oorzaak: Disbalans of besmetting:
    Een andere mogelijke oorzaak is dat de symbiose van bacteriën en gisten uit balans is, of er is sprake van besmetting met een schimmel of slechte bacteriën. Een beschermingsmechanisme wat bekend is bij bepaalde soorten bacteriën en schimmels is slijmvorming; het vormt een beschermend laagje. Dit kan zich vooral voordoen als je met een pot zonder waterslot werkt. We hebben dat in het verleden ook periodiek ervaren. Maar toen we overstapten op het gebruik van potten en vaten met een waterslot of luchtslot (gelijkaardige werking), heeft het zich nooit meer voorgedaan. Als dit de oorzaak is, is er geen andere oplossing dan om met andere waterkefir korrels opnieuw te beginnen. Zorg er dan ook voor dat alle materialen zeer grondig gereinigd zijn.

  16. Mijn waterkefir doet het ineens een stuk minder goed. Help, wat kan ik doen?
    Er kunnen verschillende oorzaken zijn; vervuiling met schimmels, verkeerde bacteriën of een disbalans in de aanwezige bacterieculturen en gisten.
    Dit is soms te verhelpen door de kefir een 'timeout' te geven. Dat wil zeggen: spoel de kefirkorrels zeer goed af met water. Week de korrels nog even in een beslagkom met water zodat ze echt goed schoon zijn. Maak de pot extra goed schoon. Maak een nieuwe bereiding o.b.v. de normale verhoudingen wat water en suiker betreft, maar zonder andere ingrediënten. En zet vervolgens de pot voor een week in de koelkast. Na die week er uit halen en weer verversen op de standaard manier. Wat u nog toe kunt voegen als stimulans is een "mineralenboost"; gebruik daarvoor op 1 liter water een mespuntje himalaya zou en de helft daarvan baking soda (ook wel natriumwaterstofcarbonaat genoemd). Het resultaat na 2 dagen zou in ieder geval beter moeten zijn. Als dat zo is, is de kans aanwezig dat de volgende keer het weer iets beter is. Zo niet...; toch maar beter opnieuw beginnen.
    Een goede manier om de kans op bederf (of verminderde conditie) van de waterkefircultuur tegen te gaan, is om met een fermentatiepot met waterslot of luchtslot te werken. Die houdt alle slechte bacteriën en schimmelsporen buiten de pot. Daarmee hebt u een veel grotere zekerheid dat uw kefir eindeloos in topconditie blijft. Dat is niets nieuws; bij wijn- en bierbereiding is dat de vaste werkwijze.

  17. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn waterkefir korrels goed en veilig bewaren?
    Hoe veilig en verantwoord waterkefir bewaren bij afwezigheid

  18. De waterkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Tja, waterkefir groeit hard. Die van ons groeit over het algemeen erg hard. Verdubbeling per twee dagen is gangbaar. U kunt wat waterkefir in de koelkast bewaren, of drogen, zodat u daar op terug kan vallen mocht er iets met uw kostbare waterkefir gebeuren. Hebt u dan nog steeds te veel? Voer het aan uw honden, katten of kippen. Het mooie aan dieren is dat ze vaak instinctief weten of het goed voor ze is en het dan eten.
    Ook kunt u het prima blenderen en voor smoothies gebruiken. Het geeft er een lichtzoete smaak aan. Details kunt u nog terugvinden via de link van voorgaand punt.
    Ook blenderen en als 'gist' in brooddeeg gebruiken. Gebruik ook wat baking soda, gecombineerd geeft dat een goed effect. Ook gebruikte vijgen, abrikozen e.d. kunnen gebruikt en geblenderd worden. Let op dat daar bv. veel water/kefirdrank in kan zitten. Je hebt dus minder water nodig om er nog bij te voegen.
    Ook als mest voor de tuin (klinkt als vloeken met zulke kostbare korrels). De zuurgraad wordt dan groter (Ph wordt juist minder), wat handig kan zijn bij bv. kleigrond. Een handjevol kan in theorie een hortensia helpen om mooie blauwe bloemen te krijgen. We houden ons aanbevolen voor nog andere creatieve tips.
     
  19. Moet de waterkefirbereiding op een lichte plaats staan? In het zonlicht?
    Heel vaak wordt beweerd dat waterkefir op een lichte plaats het beter zou doen, of andersom: op een donkere plaats niet of minder. We hebben dat uitputtend onderzocht en daar zit eigenlijk geen verschil in. Het is dus simpelweg niet waar! Het enige verschil waar je tegen aan kunt lopen, is dat in de zon de pot te heet wordt (mede door de loepwerking van het soms ronde glas). Daar kan de waterkefir dan weer niet tegen.
     
  20. Zijn grote waterkefirkorrels per definitie beter dan kleine?
    Over de korrelgrootte van waterkefirkorrels bestaan wijdverbreide misverstanden. B.v. dat kleinere korrels altijd een slecht teken zijn en grote juist een goed teken. Uiteraard zijn er verschillen tussen verschillende culturen vanwege oorsprong, levensvatbaarheid, gebruikte ingrediënten, klimaat etc.
    Bij onze waterkefirculturen is het zo dat deze voortdurend in een cyclus zit van groter worden en weer wat kleiner worden. Bijna altijd is het zo dat als de korrels kleiner worden (gedurende meestal een periode van 1 tot een paar weken), de groei juist toeneemt. Dat is geen voordeel, geen nadeel; het is zoals het is.
    Als de korrels echter kleiner worden en de groei wordt ook minder, of stopt zelfs en dat blijft voor langere tijd, dan wordt het tijd om je zorgen te maken!

    Op dit moment van schrijven zijn onze waterkefirkorrels b.v. wat kleiner dan 2 weken geleden. Maar de groei is juist enorm gestegen (150% tot 200% in 2 dagen). De smaak, textuur, geur en kleur zijn en blijven goed. Ik weet echter nu al dat over een poosje de korrels ineens weer groter beginnen te worden i.c.m. een mindere groei en dat bij een gelijkblijvende verzorging.
    Verbind dus geen harde conclusies a.h.v. alleen maar de grootte van de waterkefirkorrels, maar beschouw het in een grotere context waarbij de grootte van de korrels slechts één element is. Het feit dat we het hier opnemen, is vanwege het psychologische effect wat het blijkbaar toch bij veel mensen heeft, dat groter altijd beter is.
    Om een voorbeeld te geven dat een grote waterkefirkorrel soms zelfs ronduit een slecht teken kan zijn: Een aantal jaren terug hebben we bij één cultuur eens meegemaakt dat de korrels extreem groot werden. Namelijk van 1,5 tot wel 3 cm. Alleen waren het 'waterbommen' die explosief groeiden (200 tot wel 300%). De resulterende drank leek meer op behanglijm; glibberig, slijmerig en absoluut niet dun vloeibaar meer. Laat staan drinkbaar. Dit kan bv. optreden bij een tekort aan mineralen, of juist een te veel. In beide gevallen niet goed dus.
    Conclusie: Alleen de grootte van de korrel zegt eigenlijk niet zo veel.

  21. Mag ik de waterkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen! We vermelden het toch maar omdat een klant een keer werkelijk dacht daar goed aan te doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. Als u de suiker in heet water op wilt lossen, kan dat. Maar doe dat apart, dus zonder dat deze oplossing in contact kan komen met de kefirkorrels. Zelf doen wij altijd de kefirkorrels bijna als laatste in de pot, nadat eerst een grote hoeveelheid koud water er in is gegaan en vervolgens een kleine hoeveelheid de hetere suikeroplossing. Deze goed mengen en bij twijfel eerst voelen of het niet te heet is. Zo ja, dan eerst af laten koelen.

  22. Hoe kom ik te weten hoeveel calorieën er in de waterkefirdrank zitten?
    Daar gaat u vrees ik niet achter komen, omdat er heel wat variabelen zijn die niet of moeilijk meetbaar zijn. Zo heb je verschillen in kwaliteit van waterkefirkorrels en een enorme verscheidenheid in zowel samenstelling, als mate van activiteit. Verder de verhoudingen: alleen de hoeveelheid gebruikte suiker zegt eigenlijk niets; hoeveel kefirkorrels worden er gebruikt? Verder heb je grote en kleine vijgen en abrikozen waardoor de calorieën ook behoorlijk variëren. En dan nog de temperatuur; 19 of 22 graden maakt al veel verschil.
    Verder is het natuurlijk wel zo dat van alle suikers die in het water oplossen, een deel tot groot deel omgezet wordt door de aanwezige gisten en bacterieculturen. Maar van de vruchten is dat eigenlijk niet te meten, omdat je dan ook de restsuikers van de vruchten na fermentatie moet meten.
    En dan heb je nog de uiteindelijke meting zelf. Die moet rekening houden met verschillende suikers, die een andere berekeningswijze vereisen, na het gemeten te hebben met bv. een refractometer.
    Kortom: lastig, veel variabelen en de uitkomst zal bij iedereen weer anders zijn. Ook het moment van meten geeft andere uitkomsten, omdat de kefirdrank in de koelkast ook nog doorfermenteert.
    Wat wel zo is, is dat je heel bewust kunt sturen op de hoeveelheid resterende calorieën, door slimme verhoudingen te gebruiken, niet meer suiker dan nodig en suiker ook geheel of gedeeltelijk te vervangen door vruchten.

 

5. Kefir maken algemeen

  1. Wat is goede kefir?
    Daar kunnen we pagina's over vol schrijven, maar we houden het hier beknopt.
    1. Goede kefir wordt ALTIJD gekweekt met biologische ingrediënten,
    2. Onder optimale fermentatie omstandigheden (met name temperatuur)
    3. En met gebruikmaking van een echte fermentatiepot met luchtslot of waterslot.
    4. Voor waterkefir mogen géén ingrediënten gebruikt worden die een antibiotische werking hebben, of die enzymen bevatten. Zoals honing, gember etc.
    5. Kefirkorrels moeten altijd voeding tot hun beschikking hebben, tenzij ze gedroogd of ingevroren worden. Dat is de enige uitzondering.
    Kefirshop levert een goede kwaliteit biologische kefirkorrels. Alleen met een goede kwaliteit kefircultuur beschikt u over het volledige uitgebreide palet aan micro-organismen in actieve vorm. Daardoor is zo'n kefircultuur oneindig bruikbaar en zal het zich blijven vermenigvuldigen.

  2. Hoe maak je kefir?
    Dan moet ook de vraag beantwoord worden: bedoelt u melkkefir of waterkefir? Want er zijn twee soorten kefir met geheel andere eigenschappen. 
    - Zo maak je zelf melkkefir

    - Zo maak je zelf waterkefir

     
  3. Wat heb je nodig voor kefir maken?
    Dat hangt van de soort kefir af, gaat het om melkkefir of waterkefir? Hier vind je de antwoorden voor beide soorten kefir benodigdheden.
    En hier kun je alle overige fermentatie benodigdheden kopen.
     
  4. Sinds de energiecrisis is het in huis minder warm. Kan ik bij een lagere temperatuur toch kefir maken, of jun, kombucha of viili yoghurt maken?
    Ja, dat kan zeker en meer dan dat. Het geldt ook voor het maken van zuurkool of fermenteren van andere groenten. Gebruik dan bij voorkeur een infrarode warmtemat met thermostaat. Hiermee regelt u nauwkeurig de fermentatietemperatuur in de pot, maar niet de lucht daarbuiten. Zeer energiezuinig en efficiënt.
     
  5. Hoe zit het met kefir en corona? Is het wel veilig om kefir te kopen?
    Daar hebben we een aparte 'Hoe zit het met kefir en corona?'pagina voor opgezet, waar al het laatste nieuws in is verwerkt. Uiteraard voor zover van toepassing.
     
  6. Waar kan ik echte kefir kopen?
    Of waar koop ik kefir? Bij Kefirshop! Wij verkopen de echte levende kefirkorrels (zowel melkkefirkorrels als waterkefirkorrels) die u bij een goede verzorging eindeloos kunt gebruiken.
    Hier kun je kefirkorrels kopen
     
  7. Welke kefir is de beste?
    De kefir (drank) die gemaakt is met de echte verse en levende kefirkorrels. Die kunnen eindeloos gebruikt worden en ook uitgedeeld. Dan is er nog de keuze voor melkkefir of waterkefir. Om die keuze te kunnen maken is het goed om de 'Wat is kefir' pagina te lezen.
     
  8. Moet ik de (weck)pot hermetisch afsluiten voor een nieuwe bereiding?
    Nee, dat is absoluut niet noodzakelijk, hoewel bijna iedereen dat automatisch doet.
    Een belangrijk aandachtspunt is de koolzuurgasontwikkeling bij zowel melkkefir als waterkefir die behoorlijk op kan lopen. Het is niet ondenkbaar dat een weckpot ontploft, als u de bereiding te lang laat staan, bij verkeerde verhoudingen (te veel suiker bij waterkefir bv.), of als er weinig ruimte boven de vloeistofspiegel is.
    Het beste is nog om met een zogenaamd waterslot te werken. Hiermee kan de overdruk wel van binnen de pot naar buiten, maar andersom kan er geen lucht van buiten (met mogelijk verkeerde bacteriën en schimmels en zuurstof) naar binnen.
    Een wat minder, maar wel goedkoop alternatief is het spannen van een zakdoek (of bij voorkeur een stukje kaasdoek) over de pot en dan ofwel het deksel er op klemmen, of het doek met een postbode-elastiek vastzetten. Aandachtspunt is dan wel dat het doekje regelmatig gewassen wordt en dat het door het vochtige milieu gevoeliger is voor bv. schimmelsporen en die wil je uiteraard niet in de buurt van je kefir hebben.
     
  9. Ik heb gehoord dat de fles waar ik de kefirdank in bewaar kan ontploffen. Klopt dat?
    Als het een glazen fles is: ja, dat klopt. Ondanks dat we af en toe reacties krijgen dat dat met een fles of weckpot (zelfde principe) onmogelijk is, hebben wij zelf al een aantal reacties van klanten gehad die er niet op gelet hadden. Met foto's als bewijsmateriaal. Het is ook logisch, immers de koolzuurgas opbouw gaat na het "oogsten" gewoon door. Vooral bij waterkefir is dat effect sterk. Niet vergeten dus om regelmatig te ontluchten en als het risico bestaat dat u de fles vergeet, kunt u deze beter leeg gooien. Vergis u niet: de kracht van zo'n ploffende fles of weckpot is fors!
  10. Ik heb per ongeluk met een metalen lepel geroerd of geschept, of een metalen zeef gebruikt. Gaat de kefir nu dood?
    Nee hoor, eenmalig of een paar keer is echt geen enkel probleem! Geloof niet de indianenverhalen die daarover verteld worden.
    Meer informatie over dit onderwerp (anders wordt het een lang verhaal) vind u op de pagina waar uitgelegd wordt waarom met kefir maken beter een kunststof zeef gebruikt kan worden.

  11. Hoe warm of koud moet de melkkefir of waterkefir staan tijdens de bereiding?
    Verse kefir functioneert optimaal bij kampertemperatuur. Mocht het bij u in huis wat frisser zijn dan gemiddeld, dan is dat op zich geen probleem. Wel moet u dan rekening houden met het feit dat de kefir na ontvangst en het "opstarten" er wat langer over zal doen. Bovendien zult u de verhoudingen wat bij moeten stellen, zodat de wat mindere fermentatiekracht gecompenseerd wordt doordat u wat meer kefirkorrels gebruikt. Daar waar wij bv. aangeven dat u 1 deel waterkefirkorrels dient te gebruiken, met 10 delen water, gebruikt u dan geen 10 delen water maar 8 delen. Al het overige blijft hetzelfde.
    Als het vrij koud is bij u in huis, kunt u er bij pakken gesteriliseerde melk voor zorgen dat deze wat voorverwarmt in de buurt van een kachel of verwarming. Daardoor zal de kefir gedurende de eerste uren goed starten.
    Er zijn ook potten in de handel verkrijgbaar, met een warme zone (o.b.v. heet water) voor omgevingen waar het echt koud is. Dat kan ook prima werken, wel opletten dat de kefir in het begin niet te warm wordt.
     
  12. Er zitten allemaal (vijgen)zaadjes tussen de waterkefirkorrels. Hoe krijg ik die er uit?
    Deze zaadjes zitten doorgaans onderin de pot. Als u de bereiding gaat oogsten zorgt u ervoor dat u het laatste beetje kefirkorrels apart zeeft in een 14 of 18 cm. kunststof zeef. Daar zitten dan als het goed is zo ongeveer alle vijgenzaadjes bij. Vervolgens zet u een krachtige waterstraal op de zeef en spoelt u de vijgenzaadjes door de mazen van de zeef. Ze passen er namelijk precies door. Als u een andere zeef met fijnere mazen gebruikt werkt dat niet, maar dan kunt u ook een vergiet gebruiken met niet al te grote gaatjes. Alleen zult u dan ook wat kefirkorrels kwijtraken. Wat waarschijnlijk niet zo erg is, want het groeit toch erg hard!
    Voorkomen van dit probleem: Vruchtenzakjes kopen
     
  13. Zit er alcohol in kefir?
    Ja, maar slechts een heel klein beetje. Dat geldt zowel voor melkkefir als waterkefir. En wel maximaal zo'n 0,5%, mits u zich aan de bereidingswijze en verhoudingen houdt die wij aanbevelen. Veel recepten die op internet circuleren gaan uit van scheve verhoudingen en soms (erg) lange fermentatieduur, waardoor het alcoholpercentage onnodig toeneemt.
     
  14. Ik zoek de gebruiksaanwijzing voor melkkefir, waterkefir of een van de andere producten, waar vind ik die?
    Met uw bestelling van een van beide kefir- of kombuchasoorten, ontvangt u standaard een volledige gebruiksinstructie waarmee u kunt starten.
    Hier vind u uitgebreide beschrijvingen hoe kefir maken, aandachtspunten, ingrediënten, fermentatietips en meer.

  15. Kan en mag een baby melkkefir drinken?
    Het is verstandig om daar heel zorgvuldig mee om te gaan. Wij zijn géén arts en onthouden ons dus ook van advies op dat gebied. Maar we kunnen wel naar een website verwijzen die met wetenschappelijke onderbouwing aangeeft of, hoe en in welke mate het kan.
    Zie de website van Solidstarts.com: info over melkkefir voor een baby (Engelstalig).

  16. Kan ik kefir maken zonder korrels?
    Dan bedoelt u zonder verse kefirkorrels? Jazeker kan dat. Dat is wat eenvoudiger te verwerken, maar de gezondheidswaarde is ook wat minder. En u kunt het niet eindeloos gebruiken. We spreken dan meestal over kefir ferment. Hier kunt u kefir ferment kopen.

 

6. Andere probiotica

  1. Kan ik bij jullie een kombucha scoby kopen?
    We verkopen géén kombucha scoby's. Echter, u kunt wel een jun scoby kopen. Die lijkt sterk op de kombucha scoby, maar heeft een paar praktische voordelen waardoor u daar uiteindelijk misschien wel meer tevreden mee bent.
     
  2. Kan ik bij jullie yoghurt ferment of een yoghurt starter kopen?
    Nee, ferment (poeder) verkopen we niet. Maar u kunt wel een verse starter viili yoghurt kopen bij ons. Het grote voordeel is dat deze vers geleverd wordt en u deze eindeloos kunt gebruiken. En u heeft geen yoghurtmaker nodig, het fermenteert op kamertemperatuur. Verder heb je alleen een glazen fermentatiepot nodig met afdekdoekje.
     
  3. Hebben jullie benodigdheden voor kombucha maken?
    Jazeker, we bieden alles wat nodig is, met uitzondering van zwarte thee. Maar daar is heel gemakkelijk aan te komen. Hier vind je alle kombucha benodigdheden.

 

7. Levering verse kefirkorrels

  1. Waar koop je echte kefir?
    Bij Kefirshop! Die vraag wordt nog weleens gesteld, blijkbaar is er nog wel verwarring over. Wij verkopen echte kefir en met echte kefir bedoelen we: verse levende kefirkorrels. Zowel melkkefir (korrels) om melkkefir drank te maken, als waterkefir (korrels) om waterkefir drank te maken.
    Als je deze vraag stelt in de natuurwinkel en zeker bij de supermarkt, is de kans aanwezig tot zelfs zeer groot, dat zakjes met kefirpoeder (die wij ook vekopen!) worden aangeprezen als 'echte kefir'. Maar dat is het pertinent niet! Wil niet zeggen dat het minderwaardig is, maar het betreft géén echte kefir. En het bevat altijd maar een beperkte selectie aan goede bacteriestammen en geen of slechts 1 a 2 gistculturen.
    Hier koop je echte kefir
     
  2. Waar kan ik kefir granen kopen?
    Kefir granen is letterlijk vertaald vanuit het Engels, waar kefirkorrels 'kefir grains' worden genoemd. Met kefir granen worden echte levende kefirkorrels bedoeld. Het antwoord ligt dus in het verlengde van de vorige vraag.
    Bij Kefirshop kefir granen kopen
     
  3. Waar vind ik kefir reviews?
    Hier vind u kefir reviews van en over Kefirshop (via onafhankelijk keurmerk Webwinkelkeur).
    De kwaliteit van de kefir zelf wordt al een paar jaar niet meer apart bijgehouden. Toen dat nog wel het geval was, was de beoordeling een 9,9. Niet echt slecht dus. Maar overtuig u vooral zelf via beoordelingen van echte klanten. Géén gemanipuleerde beoordelingen, wat helaas nog steeds voorkomt.
    Er is zelfs een kefir webwinkel die volgens eigen zeggen een 9,6 scoort, maar via het onafhankelijke review platform TrustPilot slechts een 1.8. Wees dus vooral kritisch!
     
  4. Moet ik thuisblijven als de bestelling met verse kefir geleverd wordt?
    U kunt als vuistregel aannemen, dat als uw producten gezamenlijk in een envelop passen, deze via PostNl door de brievenbus bezorgd wordt. U hoeft er dan dus niet voor thuis te blijven. Dit zal ook altijd in de verzendbevestiging vermeld worden. Wordt het via de pakketdienst bezorgd, dan ontvangt u met de verzendbevestiging een track en tracecode zodat u uw pakket kunt volgen.
    Mogelijkheden:
    - Wilt u perse dat u een pakket persoonlijk ontvangt, dan dit graag in de opmerkingen aangeven. Dan houden we daar rekening mee. Door slim in te pakken, lukt het vaak toch nog om producten in een envelop te versturen en daarmee belangrijke portokosten te besparen.
    - Ook  kunt u bij de verzendwijze kiezen voor afhalen bij postlocatie.
    - Of u laat het op de gewenste dag dat u thuis bent bezorgen (moet minimaal 2 werkdagen na vandaag zijn).
  5. Waar kan ik de levertijd van de producten vinden?
    U vind dit op de Levertijd pagina. D.w.z.: wanneer de bestelling verzonden wordt. Dat is iets anders dan het ontvangstmoment, wat wat variabeler kan zijn.

  6. Wanneer ontvang ik mijn bestelling?
    Ook die informatie is terug te vinden op diezelfde Levertijd pagina. Als vuistregel kunt u aanhouden dat als het niet om levende kefirkorrels gaat, na betaling dezelfde of de eerstvolgende werkdag uw bestelling verzonden zal worden. Mocht een product niet meer op voorraad zijn, dan kunt u dat al tijdens het bestelproces zien.
    Let op dat wij de verzenddatum communiceren, niet de ontvangstdatum (daar hebben wij namelijk géén invloed op).

  7. Hoe weet ik wanneer mijn bestelling verzonden is?
    U krijgt zeker als het om levende kefirkorrels gaat, minimaal één dag van tevoren een verzendbevestiging via de mail. Zorgt u er wel voor dat u uw e-mailadres correct intypt? Dat gaat nog wel eens fout namelijk, zodat het even kan duren voordat we u tijdig kunnen informeren. En soms lukt dat niet eens, als er ook een fictief telefoonnummer is ingevoerd. Als u 's ochtends bestelt kan het ook zijn dat we uw bestelling dezelfde dag nog verzenden. Dat hangt mede af van het feit of er nog ruimte is om het in te kunnen plannen. Verzendingen met levend materiaal voorbereiden is namelijk een arbeidsintensieve klus.

  8. Er is sprake van wachttijd voor bestellen en leveren verse levende melkkefir. Hoe kan dat?
    Dat is gelukkig maar incidenteel het geval, tenzij het ineens enorm in de belangstelling staat (zoals nu, november 2023). Op de melkkefirkorrels productpagina zelf vind u de verklaring, mocht het toch een keer voorkomen. Meestal is de oorzaak een stormloop aan bestellingen door een publicatie of tv-programma. Of omdat we bij Google hoger in de zoekresultaten scoren.

  9. Ik wil achteraf de samenstelling van mijn bestelling veranderen, kan dat?
    Ja, dat is geen enkel probleem, zolang de bestelling tenminste niet al verzonden is. Als u dat via de mail aan ons doorgeeft (niet ongeveer, maar precies), zullen wij dat voor u doen en u een gewijzigde factuur sturen, inclusief een betaalverzoek met het verschuldigde meerbedrag. Rekening houdend met verandering van verzendkosten, indien van toepassing. Het eventueel teveel betaalde wordt binnen een paar dagen teruggestort op uw rekening.

  10. Mijn betaling via iDEAL, PayPal, Klarna of Mister Cash is mislukt. Wat moet ik nu doen?
    Wij merken het zelf ook wanneer het mislukt en zullen dan altijd z.s.m. u nog via e-mail een factuur mailen, eventueel met een betaallink daarin, zodat u alsnog kunt betalen. Dat kan dan alleen op basis van vooruitbetalen via telebankieren of PayPal.

  11. Kan ik mijn bestelling ook ophalen?
    Nee, wij hebben géén fysieke winkel maar werken vanuit huis. Het is in het verleden nog wel eens voorgekomen dat klanten zonder afspraak langskwamen (soms van ver), terwijl we niet thuis waren.
    Heel vervelend natuurlijk, maar helaas niet helemaal te voorkomen. Gelukkig verzenden wij tegen kostprijs (verdienen we dus niets op), dus daarmee is dat een veel betere optie.
    En u kunt kiezen voor ophalen bij een postlocatie (als het een pakket is, anders niet).

  12. Waarom zijn er niet veel meer bedrijven die verse levende kefir leveren?
    Wij kunnen natuurlijk moeilijk voor anderen spreken, maar een belangrijk aspect is dat het productietechnisch zeer lastig is om grotere hoeveelheden goede kwaliteit levende kefir onder gecontroleede omstandigheden te kweken. Een tweede reden is dat het levensvatbaar houden van reeds gekweekte voorraad kefir, en helemaal als deze voorraad wat groter is, erg bewerkelijk is (iedere dag werk aan) en er ook voortdurend nieuwe grondstoffen aan toegevoegd moeten worden. Wat kostbaar is, vooral bij melkkefir. Bovendien neemt met het verwerken van grotere hoeveelheden kefir ook het risico toe dat de kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden. Commercieel gezien dus absoluut niet interessant en het risico dat je periodiek met teveel voorraad blijft zitten die in de tussentijd wel intensief verzorgd en bereid moet worden is altijd aanwezig. Komt nog bij dat kefir als product altijd (heel) veel vragen oproept, hoe duidelijk we ook proberen te zijn via de verschillende websites. Dat geeft op zich niets, maar dat kost (veel) tijd en is daardoor voor veel bedrijven niet interessant. Want tijd is geld en dat levert niets op in hun redenering.

  13. Waarom doet Kefirshop dat dan wel?
    Omdat wij bewust klein zijn, klein willen blijven en dus ook maar met een beperkte voorraad levende kefir werken. Net genoeg om te kunnen leveren. Daardoor zijn wij in staat om tegen een scherpe prijs kefir uit voorraad te leveren, zolang er niet te grote pieken zijn in de vraag. Bovendien vinden wij het van groot belang dat klanten op een verantwoorde manier kunnen starten met hun kefir. Dat begint bij een gegarandeerd goede kwaliteit van het levernde materiaal, maar ook met ondersteuning en advies als dat nodig blijkt. In de praktijk krijgen wij dan ook erg veel vragen over kefir, het gebruik ervan, de gezondheidsvoordelen. Ondanks dat bijna alles op onze websites beschreven staat, weten beginnende kefirgebruikers niet altijd de weg te vinden. Die vragen beantwoorden, daar gaat aardig wat tijd in zitten. Al is het maar dat je verwijst naar pagina x, waar het antwoord beschreven staat.
    Naast de verse kefir leveren we ook allerlei toebehoren en boeken, waar we een betere marge (maar alsnog een normale marge) op hebben in vergelijking met verse kefir. Het grappige is dat klanten die overige producten normaal geprijsd vinden, terwijl de kefir als duur wordt ervaren. De werkelijkheid is dus net andersom.
     
  14. De bestelling is nu al 3 of nog meer dagen onderweg. Kan dat kwaad m.b.t. de kwaliteit?
    Het is helaas zo, dat de post de laatste tijd steeds vaker steken laat vallen, waardoor deze soms 2, 3 of soms nog meer dagen onderweg is. Dat betekent echter niet dat uw kefir niet meer goed zou zijn. Alle verse levende kefir die wij versturen, wordt voorzien van een kleine hoeveelheid voeding. Daardoor zal deze tijdelijk weliswaar wat minder actief zijn, maar zal evengoed toch goed levensvatbaar zijn en blijven na ontvangst. Op deze wijze kan kefir zonder problemen meer dan 1 week onderweg zijn. Het zal alleen iets meer tijd kosten voor de kefir om weer volledig actief te worden. Mocht dat toch problemen opleveren, dan krijgt u gewoon nieuwe kefir. U hoeft immers niet de dupe te worden van vertragingen via de post.
     
  15. Ik kan kefir ook via marktplaats.nl krijgen en goedkoper. Waarom zou ik dan kefir bij Kefirshop kopen?
    Uiteraard staat het iedereen vrij om kefir waar dan ook vandaan te halen. Wij merken echter zelf dat er m.b.t. de kwaliteit zeer veel inferieure kefir in omloop is. Hoe weten wij dat? Simpelweg omdat we zelf (als mystery guest) met enige regelmaat kefir op deze wijze aanschaffen! Dit vooral vanuit het motief om zo mogelijk nog betere kefir te vinden dan dat wij leveren. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat dat twee keer gelukt is. Maar daar staan enkele tientallen teleurstellingen tegenover. Meestal is de kefir van matige tot ronduit slechte kwaliteit.
    Aan de andere kant bevestigt dat ons weer, dat de kwaliteit van onze kefir zeer goed is. U kunt dat ook in WebwinkelKeur reviews en klantenreacties teruglezen. Alle kefir die wij produceren wordt anaerob gekweekt, d.w.z. er kan geen zuurstof bij die voor problemen kan zorgen met besmetting van ongewenste slechte bacteriën en schimmels. Dit garandeert de allerhoogst haalbare kwaliteit. Probeer het gerust uit. U krijgt er garantie op, die u via veilingwebsites nooit krijgt.

  16. Kefir is ook te koop in de supermarkt. Wat is het verschil?
    In de meeste supermarkten zie je in toenemende mate dat via het koelvak kefir wordt aangeboden. Ook echte zuivelmerken zoals Arla hebben nu een paar kefir producten in het assortiment. Tot nu toe betreft dat steeds melkkefir. Er zijn een paar fundamentele verschillen van deze drankjes t.o.v. de kefir die u zelf kunt maken met verse melkkefirkorrels.  En ook in vergelijking met de kefir die met behulp van kefir ferment maakt. We hebben daar deze blog 'Supermarkt kefir' over geschreven
    Verschillen in een notedop zijn:

    1. De drankjes uit de supermarkt bevatten géén gistculturen.
      Als dat wel het geval zou zijn, zou de verpakking oncontroleerbaar bol gaan staan. De verpakking is daar niet op berekend en het geeft ook het idee dat het wellicht bedorven is. Uiteindelijk zou het pak of de fles ook kunnen ontploffen. Door er geen gist aan toe te voegen - die wel in de echte melkkefir zit - wordt dat 'probleem' opgelost, maar ontbeert het drankje daardoor ook de goede gistkiemen. En er zit dus ook géén tintel in de drank. Minder smakelijk dus.

    2. Qua melkzuurbacteriestammen is er sprake van een zeer geringe diversiteit.
      De bacteriestammen worden meestal ook helemaal niet genoemd en er zitten er vaak maar 1 of een paar in. Vergelijk dat met verse melkkefir, waar tientallen verschillende bacteriestammen aantoonbaar in zitten. Qua gezondheidswaarde zegt dat ook iets.

    3. Er is een groot prijsverschil.
      Verschillende producenten hebben de commerciële mogelijkheden ontdekt van probiotische drankjes en verkopen die voor stevige prijzen. Voor een fractie van die prijs maakt u het zelf; eenmalig een goede kefircultuur op de kop tikken en vervolgens gewone melk als ingrediënt gebruiken. Verder géén toevoegingen, want meer hoeft er niet bij. Conserveermiddelen? Niet nodig bij kefir.

  17. Er zitten allemaal plastic verpakkingsmaterialen in het pakket. Dat is toch niet duurzaam?
    Toch wel! Wij gebruiken namelijk als het even kan papier of biologisch afbreekbare schuimvlokken. Die kopen we ook actief in. Daar waar het echt niet kan, gebruiken we plastic. En wat de verpakkingsmaterialen betreft, is dat altijd gerecycled plastic, met uitzondering van een paar zakjes waar verse of gedroogde kefir in zit. Want die bestaan (nog) niet in gerecyclede vorm. Zodra dat verkrijgbaar is, stappen we daar op over.
    Bijna alle plastic wat we versturen betreft hergebruikt materiaal. Herkomst is van onze toeleveranciers die hun producten vaak ook weer beschermd verzenden. En dat plastic kunt u weer gescheiden als PMD aanbieden.

 

8. Overigen

  1. Kun je suiker meten van een drank?
    Ja, dat is zeker mogelijk. Je kunt met een zogenaamde refractometer suiker meten. Betreft een eenvoudig kijkinstrument, waarmee je met een paar druppeltjes van de drank zeer nauwkeurig het suikergehalte kan meten, of de restsuikers meten.
    Ja, ik wil het suikergehalte meten van drank met refractometer.
    Nee, ik wil eerst de voordelen refractometer weten.
     
  2. Hoe werkt een pH meter?
    Een pH meter meet de pH waarde, ofwel hoe zuur een drank of oplossing is en drukt dat uit in een schaal van 1 (extreem zuur) tot 14 (basisch), waarbij water (neutraal) de waarde 7 heeft. Een pH meter (een eenvoudig meetinstrument dompel je met de sensor in de kefir, kombucha, jun, yoghurt of welke vloeistof dan ook. En een tiental seconden later weet je zeer nauwkeurig hoe zuur de drank is. Daardoor heb je ook een betere indicatie of de fermentatie al klaar is of niet.
    Blog waarom nuttig om pH meter te gebruiken
    Hier kun je een pH meter kopen.
     
  3. Hoe werkt een refractometer?
    Daar kunt u de hoeveelheid suiker mee meten in een drank. Lees hier hoe een refractometer suiker meet.
     
  4. Wat is een Mason Jar pot?
    Dat is een pot die vooral in Amerika (daar komt de naam vandaan) veel gebruikt wordt om jam en/of groenten in te maken. Ze worden meestal geleverd met een standaard maat deksel, namelijk 70 mm of 83 mm.
    Vooral de mason jar met de brede opening van 83 leent zich bij uitstek voor fermentatiedoeleinden. Het is dan wel zaak om een specifiek fermentatiedeksel te gebruiken:
    1. Een luchtdicht afsluitend deksel met een waterslot.
    2. Of een deksel met siliconen luchtslot
    3. Of een volledig siliconen deksel
    4. Of een afdekdoekje (voor kombucha en jun scoby)
    Hier zijn mason jar fermentatiepotten te vinden (met luchtslot).
     
  5. Is honing van de traay rauw?
    Kort antwoord: Ja! Voor rauwe honing voor uw jun scoby bent u dus aan het goede adres.
    Rauwe honing van De Traay kopen
     
  6. Zijn dadels gezonder dan suiker?
    Laten we vooropstellen dat praktisch iedereen teveel suiker binnen krijgt. Maar als je dan toch suiker binnen krijgt, dan liefst de minst slechte vorm en niet te veel. Dan zijn dadels een goede suikerbron, sowieso voor de waterkefirbereiding. Maar er is meer. Hier lees je meer over de gezondheidswaarde van dadels en de gebruiksmogelijkheden die verder gaan dan alleen maar waterkefir.

Ontbreekt hier nog een vraag die u graag beantwoord had gezien? Laat het ons weten.

Mutatiedatum: 28-03-2024

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel