Keuzehulp Zelf yoghurt maken

Artikel 3 van 3

Zelf yoghurt maken - Wat zijn de mogelijkheden?

Als iemand yoghurt wil eten, kan de motivatie daarvoor nogal variëren:

  1. Het moet lekker zijn, of

  2. Het moet gezond zijn, of

  3. Het moet vooral mager zijn, of

  4. Je wil het graag zelf maken

Vooral die laatste is intrigerend, want waarom zou je zelf yoghurt willen maken als je het zo in de winkel kan kopen? Zo duur is het toch niet? Nee, dat klopt. Dan kan het weleens te maken hebben met de eis dat het lekker EN gezond EN mager (of juist volvet) moet zijn. Misschien ook wel yoghurt van rauwe melk, of biologisch.

En dan wordt de spoeling uit de supermarkt ineens flinterdun, want er zijn bijna geen producten die aan alle genoemde wensen voldoen. Tenzij.... je het zelf maakt.

 

What's in a name?

Alleen heet het dan niet altijd officieel 'yoghurt', maar gaat soms ook door het leven als:

  • Hangop

  • Kwark

  • Skyr

In deze blog gooien we ze op één hoop, omdat het uiteindelijk om het eindresultaat gaat en minder hoe je daar uiteindelijk komt en hoe dat genoemd wordt.

Hier onder vind je variaties op 'yoghurt' die aan al je wensen of eisen kan voldoen. De enige kanttekening die we wel moeten maken is dat zelf maken natuurlijk wat inspanning vereist. Zowel het doen, als het te weten komen hoe je dat moet doen. Maar daar helpt dit artikel je bij. En omdat gezondheid bij Kefirshop altijd hoog in het vaandel staat, volgen hier:

 

Probiotische variaties op yoghurt

1. Melkkefir hangop

Hangop is strikt genomen uitgelekte yoghurt. Je laat dan gewone yoghurt uitlekken in een hangop- of kwarkzak. Dat is een zeer fijnmazige zak, met rijgkoord die je ophangt.

Dat kan met yoghurt (de traditionele methode), maar ook prima met melkkefir drank. Hoe je dat doet, vind je terug op de 'Hangop maken' pagina.
Het grote voordeel is dat deze kefir hangop, veel gezonder is dan de reguliere hangop. Velen vinden de smaak overigens ook beter. En de textuur, met name de dikte, kan je goed sturen. Van net zo dik als gewone yoghurt, tot zo dik als stevige kwark.
 

Voordelen in het kort:

  1. Prijs

  2. Zeer gezond

  3. Smaak

  4. Vetgehalte naar keuze

  5. Melksoort naar keuze

  6. Textuur naar keuze

  7. Geen yoghurtmaker nodig
     

Nadelen:

  1. Je moet er meer voor doen
  2. En de hangop zak schoonmaken is wat geklieder.

Deze kefir hangop maken we zelf eens per 2 dagen voor eigen consumtie en gebruiken daar de hangop zak maat M voor. Super lekker en gezond! De yoghurtkeuze met de grootste diversiteit aan microorganismen.

 Koop hier verse melkkefirkorrels om kefir hangop te maken
 

2. Viili yoghurt

Dat is ook yoghurt, maar dan op basis van een probiotische cultuur van bacteriën en gisten uit Finland. En je maakt het door het 'entsysteem'. Een eetlepel viili bij een paar deciliter melk en een dag later is het klaar.

Gebruik van een yoghurt beker of yoghurt bakje

Het mooie van viili is dat je het rechtstreeks in een beker, of bakje wat je voor toetjes gebruikt, kunt laten fermenteren. Dan alleen een doekje er overheen met elastiek en fermenteren maar. Super simpel dus!

Voordelen in het kort:

  1. Zeer gezond

  2. Vetgehalte naar keuze

  3. Melksoort naar keuze

  4. Geen yoghurtmaker nodig

  5. Zeer eenvoudig te maken

Nadeel:

  1. Je moet er wat voor doen, hoewel niet veel
  2. De textuur is gelei-achtig. Niet iedereen vind dat lekker.

Op de viili productpagina is meer informatie te vinden hoe je viili kunt maken.

 Viili yoghurt kopen

 

3. Standaard yoghurt uit de supermarkt

Tja, dat is een simpele kwestie van naar de supermarkt en yoghurt naar smaak kopen. Het jammere is dat qua diversiteit van micro-organismen yoghurt weliswaar gezond is, maar in praktisch alle gevallen is er maar één bacteriecultuur in terug te vinden. Dit i.t.t. yoghurt/kwark/hangop van melkkefir of viili.
 

Voordelen in het kort:

  1. Prijs

  2. Gemakkelijk

  3. Vetgehalte naar keuze

  4. Geen yoghurtmaker nodig

  5. Veel smaken verkrijgbaar; gewone yoghurt, Griekse yoghurt, Turkse yoghurt, Bulgaarse yoghurt, Filmjolk, Piima en Matsoni yoghurt (Heirloom).
     

Nadelen:

  1. Meestal maar één bacteriecultuur

  2. Soms toevoegingen

  3. Biologische en/of rauwmelkse yoghurt minder beschikbaar en duur

 

4. Zelf doen - Yoghurt uit de supermarkt 'clonen'

Dat kan heel simpel en lukt praktisch altijd. Je hebt alleen een yoghurtmaker nodig, of bij gebrek daar aan: een thermosfles. In het laatste geval verwarm je melk tot 40 graden. De thermosfles verwarm je voor met heet water.

Doe vervolgens een paar eetlepels van willekeurig welke yoghurt ook (dus ook uit de supermarkt) bij de melk, goed doorroeren en in de thermosfles. Desnoods nog even wat schudden zodat het goed gemengd is.

Eén dag later is de yoghurt klaar.
 

Voordelen in het kort:

  1. Niet duur en gemakkelijk

  2. Vetgehalte naar keuze

  3. Melk naar keuze

  4. Geen yoghurtmaker nodig
     

Nadeel:

  1. Slechts één bacteriecultuur

 

5. Zelf doen - Yoghurt maken met fermentpoeder

Ook dat is een beproefde methode, met een gegarandeerd goed en stabiel eindresultaat. Deze werkt vergelijkbaar met de vorige optie; yoghurt uit de supermarkt clonen. Meestal is de fermentatieduur 1 dag.
Je hebt er wel een yoghurtmaker voor nodig.
 

Voordelen in het kort:

  1. Gemakkelijk

  2. Vetgehalte naar keuze

  3. Melk naar keuze
     

Nadelen:

  1. Iets duurder (ongeveer € 4,- per 10 dagen)

  2. Meestal slechts één bacteriecultuur

  3. Yoghurtmaker nodig (meestal op stroom)

Deze hebben we nog niet in het assortiment, maar binnenkort misschien wel :)

 

Keuzehulp: Welke yoghurt kiezen om te maken?

Wij willen je niets adviseren, dat hang namelijk helemaal af van je eisen en wensen. Persoonlijke voorkeur dus! Maar met bovenstaande toelichting is de keuze misschien wat gemakkelijker te maken. Of de drempel geslecht om eens zelf aan de slag te gaan met viili of hangop maken van melkkefir.

 

Voordelen als je zelf yoghurt maakt

  1. Het is niet moeilijk. Iedereen kan het. Van de soorten die hier behandeld zijn is ook een gebruiksaanwijzing beschikbaar.

  2. Je bent vrij in de keuze van melksoort; vol, halfvol, mager.

  3. Ook rauwe melk, gepasteuriseerd of gesteriliseerd, het kan allemaal.

  4. Ook koe, geit of andere dierlijke melk. Ja, soms is zelfs plantaardige melk mogelijk (meer info via de desbetreffende leverancier).

  5. Géén kunstmatige, ongewenste toevoegingen. (waaronder ook suiker)

  6. Prijs/kwaliteit verhouding.

  7. Gezondheidswaarde. Een paar van de genoemde yoghurts zijn een volwaardig probioticum. Dat maakt het direct een heel stuk goedkoper dan de in alle gevallen veel duurder verkrijgbare probiotische drankjes, pillen en capsules.

 

Voordelen als je yoghurt in de winkel koopt

Yoghurt die je koopt in de supermarkt is vaak minder gezond dan het origineel waarvan het oorspronkelijk is afgeleid. Zo is de echte Skyr niet te vergelijken met de Skyr uit de supermarkt.

Maar in alle gevallen: Kopen is gemakkelijk, er is veel keuze en de prijs valt mee.

 

Conclusie

Yoghurt kopen is de bekende weg met de bekende voordelen.

Maar zelf yoghurt maken, daar is ook wat voor te zeggen! Als je bereid bent om er dagelijks een klein beetje tijd aan te besteden (5 a 10 minuten), kan je met minimale kosten van je yoghurt genieten die ook nog eens rijk is aan probiotica. Ook in het besef dat je jouw microbioom er een enorm plezier mee doet!

En bedenk dat er eindeloze receptmogelijkheden zijn. Overal waar in een recept over een ingrediënt gesproken wordt als yoghurt, kwark, skyr, kefir, melkkefir, hangop, kan je een van de eerder behandelde yoghurt varianten gebruiken. Elk met zo hun eigen smaak- en textuur karakteristieken.

En of je daarmee dan een kwarktaart, tzatziki, yoghurtcake of yoghurtbollen bakt of yoghurtdressing; het kan allemaal.

De keuze is aan jou!

Mutatiedatum: 17-01-2024

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel