Vers gekweekt, vers geleverd
Verse melkkefirkorrels
Melkkefir kopen (verse melkkefirkorrels)
De 10 gram melkkefirkorrels die u bij ons koopt, zijn op de dag van verzending vers geoogst, afgespoeld, gewogen en hermetisch geseald en lekvrij verpakt met voeding (melk en een klein beetje melkkefirdrank, zodat de korrels goed actief blijven).
Dit gaat levend en wel actief met de post naar de klant. U kunt er direct mee starten en het is gelijk actief. Wel zal het even moeten acclimatiseren, wennen aan andere melk, pot, klimaat in huis. Dit duurt normaliter niet langer dan 1 week.
Netto ruim 10 gram melkkefirkorrels, niet bruto
U ontvangt 10 gram aan kefirkorrels. Dat is netto, dus het gewicht van afgespoelde EN uitgelekte kefirkorrels, maar waar vervolgens voeding bijgevoegd wordt.
Dat doen wij dus bewust anders dan sommige andere leveranciers die weliswaar 10 gram leveren, maar dat is dan inclusief de voeding! Dan moet de hoeveelheid kefirkorrels wel minder dan 5 gram zijn, anders wordt er namelijk te weinig voeding gebruikt om het goed en actief met de post te kunnen verzenden.
Overigens ronden wij die 10 gram altijd ruimschoots naar boven af (minimaal 12 gram). U krijgt dus waar voor uw geld en bovendien van een onberispelijke kwaliteit (zie klant beoordelingen).
Melkkefirkorrels niet altijd voorradig...Tot voor kort konden we altijd melkkefirkorrels uit voorraad leveren. Dat lukt helaas niet altijd meer. Dat zit hem in de combinatie van de trage(re) groei van melkkefirkorrels en de soms explosief toegenomen vraag. Levertijd
U hoeft er dus niet voor te bellen of mailen (we verwijzen alleen maar naar deze tekst), alleen wat geduld oefenen, zodat wij straks weer ruim uit voorraad kunnen leveren in plaats van met enige regelmaat nee te moeten verkopen.
Beperkt bestelbaarAangezien er aanhoudend (extreem!!) veel belangstelling is voor melkkefir, i.c.m. het feit dat deze zich niet erg snel vermenigvuldigt, mag per klant/bestelling maximaal 1 portie besteld worden. Mocht je toch meer porties besteld hebben, dan wordt het aantal aangepast naar 1 en het teveel betaalde bedrag teruggestort naar uw rekening.
Waterkefir als alternatief voor melkkefirWellicht een idee om met waterkefir te starten? Als u met kefir voor het eerst begint, weet dan dan waterkefir in de praktijk:
► Voor probiotische frisdrank, koop hier verse waterkefirkorrels |
Wat is melkkefir, is dat een kefir plantje of yoghurtplantje?
Melkkefir wordt in de volksmond ook wel kefirplantje of yoghurtplantje genoemd. Alleen is het woord "plantje" een beetje ongelukkig, omdat kefir helemaal geen plantje is!
Wil je dus een yoghurtplantje kopen? Dan bedoel je melkkefirkorrels.
Vandaar dat wijzelf liever spreken over "melkkefir". Melkkefir is een symbiose (= samenlevingsvorm) van melkzuurbacteriën en gisten in korrelvorm. En die hebben verdacht veel weg van bloemkoolroosjes.
Er wordt dus wel hetzelfde mee bedoeld.
En de kefir drank?
Melkkefir drank is een overheerlijke zuiveldrank. Zelfs kefir van magere melk gemaakt, smaakt romig. En er zit een lichte tintel in en is friszuur. Zo goed als alle lactose is 'verdwenen' (opgesnoept door bacteriën en gistkiemen), dus licht verteerbaar. De meeste mensen vinden het lekker. Als je karnemelk lekker vindt, stijgt kefir daar ver boven uit. Melkkefir, de zuivelste verwenner!
Melkkefir kan ook met rauwe melk gemaakt worden (mits van goede en verse kwaliteit uiteraard). Je behoud dan de gezondheidswaarde van rauwe melk die van zichzelf ook goede bacteriën en enzymen bevat, naast de voordelen die het fermenteren nog met zich mee brengt. Je zou dan kunnen spreken over 'rauwe kefir'.
Hoe maak je melkkefir?
Deze melkkefirkorrels doet u in een verse lading dierlijke melk. U laat het 1 dag op kamertemperatuur staan, waarna de melk gefermenteerd is. Het is daardoor een heel ander product geworden: Melkkefir drank. Het ondersteunt de gezondheid veel meer en beter dan melk ooit zou kunnen, het is lichter verteerbaar, rijker aan vitamines, veel lekkerder (lichtzuur en met een exotische tintel) en lobbiger van textuur.
► Lees hier in detail wat u moet doen om melkkefir te maken
Hangop maken van melkkefir
U maakt er niet alleen een probiotische zuiveldrank mee, maar m.b.v. een kefirkwarkzak (ook wel vaak notenmelkzak genoemd), kun je op eenvoudige wijze van deze melkkefirdrank, kefirkwark- kefiryoghurt of hangop kan maken.
Meer kefir recept mogelijkheden vind u hier.
Overweegt u wellicht om zelf yoghurt of kwark te maken? Dan kan deze yoghurt keuzehulp u verder helpen. Dan is er meer (en goedkoper) mogelijk dan u denkt.
Verantwoording prijsstelling verse melkkefirkorrels
Vind u de prijs te duur? Dat horen we tenminste af en toe. Dat mag natuurlijk, maar lees dan eerst s.v.p. de pagina Verantwoording prijsstelling melkkefir en waterkefir.
Dan begrijpt u daarna waarschijnlijk beter dat kwaliteit, service en garantie nu eenmaal ook een prijs heeft.
Bovendien betaalt u bij ons alléén voor de kefirkorrels en niet voor de voeding, de melk, het zakje. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet.
Wat krijgt u als u melkkefirkorrels bestelt?
10 Gram verse melkkefirkorrels (we ronden naar boven af en wegen altijd minimaal 12 gram af) is geschikt om in eerste instantie 0,1 liter melkkefirdrank te bereiden. Maar de korrels groeien redelijk snel (na ongeveer 1 week, ongeveer 10% per dag). U zult dus ook gaandweg meer melk moeten gebruiken.
Uiteraard ontvang u een eenvoudige beschrijving hoe de melkkefirdrank te maken. Het is niet moeilijk.
Dit product wordt standaard in een bubbelenvelop verstuurd, tenzij u meer spullen bestelt die een pakket vereisen.
Na ontvangst dient u de melkkefir wel direct te verwerken met dierlijke melk, zoals het in de meegestuurde gebruiksaanwijzing vermeld staat. Het is immers een levend product en dat dient zo te blijven! Plantaardige melk kan, maar geeft veel mindere resultaten. Het kan zelfs gebeuren dat de kefirkorrels dan afsterven.
Veel wetenswaardigheden over verzorging melkkefirkorrels via vraag & antwoord.
Melkkefir verwerken na ontvangst
Het is niet ongewoon dat de melkkefir na ontvangst nog een poosje moet acclimatiseren. Dat kunt u merken aan het feit dat hij in het begin misschien helemaal niet groeit, of niet of nauwelijks activiteit vertoont. Vooral kort na ontvangst. Dat duidt er niet op dat de kefir niet goed is, maar dat deze bij moet komen van de "vermoeiende reis" met de post. Ook andere omstandigheden, bv. andere melk, andere type fermentatiepot zorgen ervoor dat de kefir even pas op de plaats maakt. Niets om ongerust over te zijn. Tenzij er na ongeveer 7 dagen nog steeds geen verbetering optreedt. Dat zijn echter uitzonderingen, normaal verloopt de bereiding van de melkkefirdrank zonder enig probleem. En bij vragen of problemen, staan we voor u klaar.
1. Te hanteren verhoudingen kefirkorrels en melk
We merken dat als klanten problemen ervaren kort na ontvangst van de kefirkorrels, dit bijna altijd te maken heeft met het hanteren van verkeerde verhoudingen. Gewoonlijk is de kefircultuur toch actiever dan verwacht (we verzenden het met ruime hoeveelheid melk, dus blijft actief) en groeit het ook sneller dan gedacht. Als u steeds weivorming ziet ontstaan ruim vóórdat u het gaat verwerken, dan gebruikt u te weinig melk!!
Meer dan 80% van de gemeldde kefirproblemen hebben hier mee te maken!
Via de melkkefir gebruiksaanwijzing pagina gaan we daar verder op in, met rekenvoorbeelden.
2. Gebruiksaanwijzing melkkefir maken
Uiteraard ontvangt u een gebruiksaanwijzing in de verpakking op A5-formaat (half A4-tje). Natuurlijk kunt u ook deze Melkkefir gebruiksaanwijzing downloaden en zelf afdrukken.
3. Wat hebt u nodig om melkkefir te maken?
► Lees hier wat u minimaal nodig heeft om de kefir te kunnen verwerken, en wat optioneel is.
Kwaliteit van de melkkefir korrels
De melkkefirkorrels die u ontvangt zijn met zorg en aandacht op ambachtelijke wijze gekweekt en verzorgd. Daarvoor gebruiken wij biologische melk (met de keurmerken: Europees biologisch, EKO, Beter leven keurmerk en FSC (voor de verpakking)).
Wij controleren continu op de kwaliteit van de kefirkorrels. Resultaat is dat niet alle melkkefir die wij kweken ook geleverd wordt. Als de korrels niet voldoen aan onze kwaliteitsmaatstaven, worden deze vernietigd. Daarnaast laten we onze kefir ieder jaar/anderhalf jaar op kwaliteit controleren door een onafhankelijk microlaboratorium. Klik hier voor het laatste analysecertificaat van onze melkkefir.
1. Zuurtegraad van melkkefir
Zodoende kunnen wij u de allerbeste kwaliteit garanderen!
Onze kefirkorrels produceren melkkefirdrank met een pH-waarde van ongeveer 4.0, indien u onze gebruiksaanwijzing volgt. Doordat de drank vrij zuur is (er wordt o.a. melkzuur geproduceerd), verhoogd dat ook de houdbaarheid en is het ook mogelijk om deze vers te verzenden met wat voeding.
2. Zegt de korrelgrootte iets over de kwaliteit?
Het kan goed zijn dat de melkkefirkorrels die u ontvangt misschien wat kleiner zijn, dan wat u elders of op foto's heeft gezien.
Dit zegt echter niets over de kwaliteit!! U zult ook zien dat kleine korrels ook weer groot (golfbal) tot zelfs zeer groot (vuistgroot) kunnen uitgroeien (uiteraard hebben we dat uitgebreid uitgetest).
Onze kefircultuur bestaat uit een mix van grote en kleine korrels. Doordat we met grotere vaten (6 tot 10 liter) werken om te kweken en er daardoor wat meer druk op de korrels wordt uitgeoefend, in combinatie met een door ons ontwikkelde methode om met gebruik van minder melk toch sneller te kunnen kweken (om de anders nog hogere prijs te drukken) hebben de grotere kefirkorrels de neiging om in kleinere stukjes uiteen te vallen. Maar ook kleine korrels worden vanzelf weer groter.
Verder komt het vooral bij enveloppenpost nogal eens voor dat deze door PostNl fors gemangeld worden, waardoor de korrels ook wat meer verbrokkelen.
Uiteindelijk zal uw kefircultuur bestaan uit een mix van grote en kleinere kefirkorrels. Dat wisselt per afgevuld zakje. Maar ze zullen zeker groeien en ook gemiddeld genomen een stuk groter worden. Kwestie van geduld.
Maar regelmatig moeten we ook de grotere kefirkorrels in kleinere stukken scheuren omdat ze simpelweg meer dan 10 gram per stuk wegen.
Klein of groot, het maakt niets uit; de kwaliteit is exact dezelfde!
Verzending van verse melkkefirkorrels
Als u alleen melkkefir bestelt, zal deze naar Nederlandse adressen in een envelop verzonden worden. U hoeft er dan dus niet voor thuis te blijven. Binnen Nederland verzenden we van maandag t/m donderdag. Voor adressen in België verzenden we alleen op maandag tot en met woensdag. Andere landen alleen op maandag en dinsdag.
Meer informatie over melkkefir
Wat u wel en juist niet moet doen, bereidingswijze, tips en trucs via (Van) alles over melkkefir website.
Ook in de webwinkel zelf vind u veel informatie terug, vooral via de menu-optie Kefir informatie.
Waarom plastic zeef gebruiken?
Nog een belangrijk aandachtspunt voor het verwerken van melkkefir. U heeft hier echt een kunststof / plastic zeef voor nodig. Denk alstublieft niet te gemakkelijk "Die haal ik wel even bij Blokker", want er zijn bijna geen winkels meer in zowel België als Nederland, waar deze nog verkrijgbaar zijn. Het zijn praktisch altijd RVS zeven, die nu eenmaal sterker zijn en daarom voor winkels aantrekkelijker om te verkopen.
De 18 cm plastic kefir zeef is uitermate geschikt voor de verwerking van melkkefir. Kleinere zeven zullen al snel te klein zijn. Vooral omdat de drank in kleinere zeven veel langzamer doorloopt.
Let op: Indien u een zeef erbij heeft besteld, zal de melkkefir in een kleine verpakking in de zeef zelf opgeborgen zijn. Dit ter bescherming van de kefirkorrels.
► Hier kunt u een uitzending van de 'Keuringsdienst van waarde' zien over melk kefir
Daarin wordt de 'supermarkt' kefir (die wij niet verkopen) vergeleken met de echte melkkefir (dit product!). Bacteriologisch en qua gistculturen zit daar een enorm verschil in. En daarmee is er ook verschil in de gezondheidswaarde.
Ps: De kefirkorrels die u ontvangt kunnen uiterlijk afwijken van de kefirkorrels op de foto's. Dat is normaal; iedere kefirkorrel ziet er weer iets anders uit en het uiterlijk van iedere kefirkorrel zal gaandeweg ook wat veranderen, doordat het groeit en zich deelt.
U wilt wel een probiotisch product, maar zonder zuivel?
Misschien wilt u wel probiotica, maar géén zuivelproduct, of bent u veganistisch, of hebt u een lactose intolerantie. In dat geval kunt u de 'frisdrank evenknie' van melkkefir, namelijk waterkefir gebruiken. Ook heel gezond, lekker fris en met nog wat meer bubbels en uitgebreide receptmogelijkheden.
► Info over waterkefir en hoe waterkefir maken
Melkkefir allergenen-informatie
Van onderstaande stoffen is aangegeven of de melkkefirkorrels, of melkkefirdrank daarmee in aanraking kan zijn gekomen gedurende het productieproces. Betreft dus alleen maar water (beetje) en veel melk.
De melk betrof biologische halfvolle koemelk.
|
Mutatiedatum: 29-11-2023
Gewicht
0,050 Kg
Producent/Merk
Kefirshop
Kefir?
Ja
Eigen product?
Ja
Tags
Afgeprijsd, keFIRST