Vers gekweekt, vers geleverd

Verse melkkefirkorrels

Vorige Artikel 4 van 6 Volgende
€ 13,95 (inclusief btw)
Voorraad 14 stuks

Verse levende melkkefirkorrels kopen

De 10 gram melkkefirkorrels die u bij ons koopt, zijn op de dag van verzending vers geoogst, afgespoeld, gewogen en verpakt met voeding (melk en een klein beetje melkkefirdrank). Dit gaat levend en wel actief met de post naar de klant. U kunt er direct mee starten en het is gelijk actief. Wel zal het even moeten acclimatiseren. U ontvangt 10 gram. Dat is netto, dus het gewicht van afgespoelde kefirkorrels, maar waar vervolgens voeding bijgevoegd wordt. Overigens ronden we dat altijd ruimschoots naar boven af (minimaal 12 gram).

Melkkefirkorrels niet altijd voorradig...

Tot voor kort konden we altijd melkkefirkorrels uit voorraad leveren. Dat lukt helaas niet altijd meer. Dat zit hem in de combinatie van de trage(re) groei van melkkefirkorrels en de soms explosief toegenomen vraag.
Mocht de voorraad op '0' staan, dan niet getreurd. U ziet dan ook automatisch hoe lang het maximaal gaat duren voordat het weer geleverd kan worden.

U hoeft er dus niet voor te bellen of mailen, alleen wat geduld oefenen :)

Wat is melkkefir?

Melkkefir wordt in de volksmond ook wel kefirplantje of yoghurtplantje genoemd. Alleen is het woord "plantje" een beetje ongelukkig, omdat kefir helemaal geen plant is! Vandaar dat wijzelf liever spreken over "melkkefir". Melkkefir is een symbiose (= samenlevingsvorm) van melkzuurbacteriën en gisten in korrelvorm. En die hebben verdacht veel weg van bloemkoolroosjes.

En de kefir drank?

Melkkefir drank is een overheerlijke zuiveldrank. Zelfs kefir van magere melk gemaakt, smaakt romig. En er zit een lichte tintel in en is friszuur. Zo goed als alle lactose is 'verdwenen' (opgesnoept door bacteriën en gistkiemen), dus licht verteerbaar. De meeste mensen vinden het lekker. Als je karnemelk lekker vindt, stijgt kefir daar ver boven uit. Melkkefir, de zuivelste verwenner!

Melkkefir kan ook met rauwe melk gemaakt worden (mits van goede en verse kwaliteit uiteraard). Je behoud dan de gezondheidswaarde van rauwe melk die van zichzelf ook goede bacteriën en enzymen bevat, naast de voordelen die het fermenteren nog met zich mee brengt. Je zou dan kunnen spreken over 'rauwe kefir'.

Hoe melkkefir maken?

Deze melkkefirkorrels doet u in een verse lading dierlijke melk. U laat het 1 dag op kamertemperatuur staan, waarna de melk gefermenteerd is. Het is daardoor een heel ander product geworden: Melkkefir drank. Het ondersteunt de gezondheid veel meer en beter dan melk ooit zou kunnen, het is lichter verteerbaar, rijker aan vitamines, veel lekkerder (lichtzuur en met een exotische tintel) en lobbiger van textuur.

Wat u precies moet doen, leest u op deze pagina.

Hangop maken van melkkefir

U maakt er niet alleen een probiotische zuiveldrank mee, maar m.b.v. een kefirkwarkzak (ook wel vaak notenmelkzak genoemd), kun je op eenvoudige wijze van deze melkkefirdrank, kefirkwark- kefiryoghurt of hangop kan maken.

Meer recept mogelijkheden vind u hier.

Overweegt u wellicht om zelf yoghurt of kwark te maken? Dan kan deze yoghurt keuzehulp u verder helpen. Dan is er meer (en goedkoper) mogelijk dan u denkt.

Verantwoording voor de prijsstelling van verse melkkefirkorrels

Vind u de prijs te duur? Dat horen we tenminste af en toe. Dat mag natuurlijk, maar lees dan eerst s.v.p. de pagina 'verantwoording' (onderkopje 'Prijsstelling melkkefir en waterkefir'). Dan begrijpt u daarna waarschijnlijk beter dat kwaliteit, service en garantie nu eenmaal ook een prijs heeft.
Bovendien betaalt u bij ons alléén voor de kefirkorrels en niet voor de voeding, de melk, het zakje. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet.

Wat krijgt u als u melkkefirkorrels bestelt?

10 Gram verse melkkefirkorrels (we ronden naar boven af en wegen altijd minimaal 12 gram af) is geschikt om in eerste instantie 0,1 liter melkkefirdrank te bereiden. Maar de korrels groeien redelijk snel (na ongeveer 1 week, ongeveer 10% per dag). U zult dus ook gaandweg meer melk moeten gebruiken.

Uiteraard ontvang u een eenvoudige beschrijving hoe u de melkkefirdrank dient te bereiden. Het is niet moeilijk.
Dit product wordt standaard in een bubbelenvelop verstuurd, tenzij u meer spullen bestelt die een pakket vereisen.
Na ontvangst dient u de melkkefir wel direct te verwerken met dierlijke melk, zoals het in de meegestuurde gebruiksaanwijzing vermeld staat. Het is immers een levend product en dat dient zo te blijven! Plantaardige melk kan, maar geeft veel mindere resultaten. Het kan zelfs gebeuren dat de kefirkorrels dan afsterven.

Veel wetenswaardigheden omtrent verzorging kunt u ook terugvinden op onze vraag & antwoordpagina.

Melkkefir verwerken na ontvangst

Het is niet ongewoon dat de melkkefir na ontvangst nog een poosje moet acclimatiseren. Dat kunt u merken aan het feit dat hij in het begin misschien helemaal niet groeit, of niet of nauwelijks activiteit vertoont. Vooral kort na ontvangst. Dat duidt er niet op dat de kefir niet goed is, maar dat deze bij moet komen van de "vermoeiende reis" met de post. Ook andere omstandigheden, bv. andere melk, zorgen ervoor dat de kefir even pas op de plaats maakt. Niets om ongerust over te zijn. Tenzij er na ongeveer 7 dagen nog steeds geen verbetering optreedt. Dat zijn echter uitzonderingen, normaal verloopt de bereiding van de melkkefirdrank zonder enig probleem. En bij vragen of problemen, staan we voor u klaar.

Gebruiksaanwijzing melkkefir maken

Uiteraard ontvangt u een gebruiksaanwijzing in de verpakking op A5-formaat (half A4-tje). Natuurlijk kunt u deze Melkkefir gebruiksaanwijzing ook downloaden en zelf afdrukken. Hieronder ziet u de meest recente versie, deze is ook klikbaar.

 

Gebruiksaanwijzing melkkefir

Gebruiksaanwijzing in .pdf formaat. Indien aangeklikt word deze gedownload, of getoond in de browser (afhankelijk van instellingen)

Wat hebt u nodig voor de verwerking van melkkefir?

Wat u verder minimaal nodig heeft om de kefir goed te kunnen verwerken, en ook wat optioneel is, kunt u hier teruglezen. Indien u veel van de noodzakelijke spullen nog niet heeft, kunt u ook een compleet en voordeliger starterspakket kiezen.

Kwaliteit van de melkkefir korrels

De melkkefirkorrels die u ontvangt zijn met zorg en aandacht op ambachtelijke wijze gekweekt en verzorgd. Daarvoor gebruiken wij biologische melk (met de keurmerken: Europees biologisch, EKO, Beter leven keurmerk en FSC (voor de verpakking)).
Wij controleren continu op de kwaliteit van de kefirkorrels. Resultaat is dat niet alle melkkefir die wij kweken ook geleverd wordt. Als de korrels niet voldoen aan onze kwaliteitsmaatstaven, worden deze vernietigd. Daarnaast laten we onze kefir ieder jaar/anderhalf jaar op kwaliteit controleren door een onafhankelijk microlaboratorium. Klik hier voor het laatste analysecertificaat van onze melkkefir.

Zodoende kunnen wij u de allerbeste kwaliteit garanderen!
Onze kefirkorrels produceren melkkefirdrank met een pH-waarde van ongeveer 4.0, indien u onze gebruiksaanwijzing volgt. Doordat de drank vrij zuur is (er wordt o.a. melkzuur geproduceerd), verhoogd dat ook de houdbaarheid en is het ook mogelijk om deze vers te verzenden met wat voeding.

Zegt de korrelgrootte iets over de kwaliteit?

Het kan goed zijn dat de melkkefirkorrels die u ontvangt misschien wat kleiner zijn, dan wat u elders of op foto's heeft gezien.
Dit zegt echter niets over de kwaliteit!! U zult ook zien dat kleine korrels ook weer groot (golfbal) tot zelfs zeer groot (vuistgroot) kunnen uitgroeien (uiteraard hebben we dat uitgebreid uitgetest).

Onze kefircultuur bestaat uit een mix van grote en kleine korrels. Doordat we met grotere vatten werken om te kweken en er daardoor wat meer druk op de korrels wordt uitgeoefend, hebben die soms de neiging om in kleinere stukjes uiteen te vallen. Maar ook kleine korrels worden vanzelf weer groter.

Uiteindelijk zal uw kefircultuur bestaan uit een mix van grote en kleinere kefirkorrels. Dat wisselt per afgevult zakje.
Maar regelmatig moeten we ook de grotere kefirkorrels in kleinere stukken scheuren omdat ze simpelweg meer dan 10 gram per stuk wegen.
Klein of groot, het maakt niets uit; de kwaliteit is dezelfde!

Verzending van verse melkkefirkorrels

Als u alleen melkkefir bestelt, zal deze in een envelop verzonden worden. U hoeft er dan dus niet voor thuis te blijven. Binnen Nederland verzenden we van maandag t/m donderdag. Voor adressen in  België verzenden we alleen op maandag tot en met woensdag. Andere landen alleen op maandag en dinsdag.

Meer informatie over melkkefir

Wat u wel en juist niet moet doen, bereidingswijze, tips en trucs, u kunt het allemaal terugvinden op onze "(Van) alles over melkkefir" website: www.melkkefir.nl.
Ook in de webwinkel zelf vind u veel informatie terug, vooral via de menu-optie
Kefir informatie

Waarom is het gebruik van een kunststof zeef belangrijk?

Nog een belangrijk aandachtspunt voor het verwerken van melkkefir. U heeft hier echt een kunststof / plastic zeef voor nodig. Denk alstublieft niet te gemakkelijk "Die haal ik wel even bij Blokker", want er zijn bijna geen winkels meer in zowel België als Nederland, waar deze nog verkrijgbaar zijn. Het zijn praktisch altijd RVS zeven, die nu eenmaal sterker zijn en daarom voor winkels aantrekkelijker om te verkopen.

De 18 cm. bolzeef is uitermate geschikt voor de verwerking van melkkefir. Kleinere zeven zullen al snel te klein zijn. Vooral omdat de drank in kleinere zeven veel langzamer doorloopt.

Let op: Indien u een zeef erbij heeft besteld, zal de melkkefir in een kleine verpakking in de zeef zelf opgeborgen zijn. Dit ter bescherming van de kefirkorrels.

Hier kunt u een uitzending van de 'Keuringsdienst van waarde' zien over melk kefir.

Daarin wordt de 'supermarkt' kefir (die wij niet verkopen) vergeleken met de echte melkkefir (dit product!). Bacteriologisch en qua gistculturen zit daar een enorm verschil in. En daarmee is er ook verschil in de gezondheidswaarde.

Ps: De kefirkorrels die u ontvangt kunnen uiterlijk afwijken van de kefirkorrels op de foto's. Dat is normaal; iedere kefirkorrel ziet er weer iets anders uit en het uiterlijk van iedere kefirkorrel zal gaandeweg ook wat veranderen, doordat het groeit en zich deelt.

U wilt wel een probiotisch product, maar zonder zuivel?

Misschien wilt u wel probiotica, maar géén zuivelproduct, of bent u veganistisch, of hebt u een lactose intolerantie. In dat geval kunt u de 'frisdrank evenknie' van melkkefir, namelijk waterkefir gebruiken. Ook heel gezond, lekker fris en met nog wat meer bubbels en uitgebreide receptmogelijkheden.

Hier vind u meer informatie over waterkefir en hoe waterkefir te maken.

Melkkefir allergenen-informatie

Van onderstaande stoffen is aangegeven of de melkkefirkorrels, of melkkefirdrank daarmee in aanraking kan zijn gekomen gedurende het productieproces. Betreft dus alleen maar water (beetje) en veel melk.
De melk betrof biologische halfvolle koemelk.

GlutenNeeAmandelenNee
TarweNeeHazelnotenNee
RoggeNeeWalnotenNee
GerstNeeCashewnotenNee
HaverNeePecannotenNee
SpeltNeeParanotenNee
KamutNeePistachenotenNee
SchaaldierenNeeMacademianotenNee
EiNeeSelderijNee
VisNeeMosterdNee
Aardnoten (pinda)NeeSesamNee
SojaNeeSulfietNee
SojalecithineNeeLupineNee
MelkNeeWeekdierenNee
NotenNee  
WaterJaKoemelkJa

Mutatiedatum: 02-06-2023

Gewicht
0,050 Kg

Producent
Kefirshop

Kefir?
Ja

Eigen product?
Ja

Tags
Afgeprijsd, keFIRST

© 2011 - 2023 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel