Zelf hangop maken

Vorige Artikel 3 van 20 Volgende

Wat is hangop?

Het traditionele 'hangop' is gemaakt van door een kaasdoek uitgelekte yoghurt. Die kaasdoek wordt over een grote kom gespannen, yoghurt opgieten en uit laten lekken. Het kan echter ook in een zak van kaasdoek opgehangen worden. Vandaar de naam 'hang-op'.

Maar hangop is dus normaal gesproken gebaseerd op yoghurt. Maar.... je kunt ook...

Hoe maak je zelf hangop?

Hangop of kwark kan je inderdaad ook maken van eerder gemaakte melkkefir.

Zelf melkkefir hangop (ook wel 'kefir kwark' of 'kefir kaas' genoemd) maken, als gezonder alternatief voor gewone yoghurt, kwark, Skyr en andere soortgelijke producten, is heel eenvoudig. Het stappenplan is rechtoe rechtaan - iedereen kan het - en je hebt er in de basis maar heel weinig voor nodig: Vers gemaakte melkkefir en een hangop zak.

Gezondheidsvoordelen kefir 'hangop'

Qua gezondheidswaarde steekt hangop gemaakt van melkkefir ook met kop en schouders boven de genoemde alternatieven uit. Er is immers geen probioticum dat een grotere diversiteit qua bacteriestammen en gistculturen heeft dan melkkefir. En grotere diversiteit op zijn beurt betekent ook een optelsom van gunstige effecten van iedere afzonderlijke bacterie- en gistsoort.

Koop dus geen kant en klare hangop, maak het gewoon lekker zelf! Veel gezonder :)

Wat je nodig hebt om hangop te maken

Om hangop te maken, heb je de volgende spullen nodig, met slechts één ingrediënt:

  1. Melkkefir drank die je eerder hebt gemaakt
  2. Een melkkefir hangop- en kwarkzak
  3. Een opvangbak voor de doorgelopen wei
  4. Een haak aan de muur, of knop van een keukenkastje waar de hangop zak aan gehangen wordt.

Heel eenvoudig dus. En je hebt vrij keuze qua melksoort. Magere, halfvolle, of volle; ze geven allemaal een goed resultaat.

Stappenplan hangop maken

Het lijkt misschien wat ingewikkeld, als je het aantal stappen ziet, maar dat valt reuze mee. Ik heb letterlijk ieder stapje beschreven, zodat het altijd lukt. Vandaar ;)

  1. Doe de hangop zak met de opening naar boven in een mengkom
  2. Giet de eerder gemaakte kefir drank in de hangop zak
  3. Trek het rijgkoord zo ver mogelijk aan (voorkom daarmee fruitvliegjes en andere insecten; die vinden het heerlijk!)
  4. Hang de lange lus aan een haak aan de muur, waslijn op knop van een keukenkastje, met een opvangbak daaronder. Zie foto hoe wij het doen, in de schuur aan een wasrekje.
  5. Laat het een halve dag hangen en uitlekken. De dunnere wei loopt in de opvangbak, de dikkere kefir kwark (de vastere bestanddelen van de melkkefir drank) blijft achter in de zak.
  6. De wei kan nog voor andere toepassingen gebruikt worden (sladressing bv.)
  7. Keer de hangop zak binnenste buiten en knijp hem helemaal leeg in bij voorkeur een ronde mengkom.
    Spoel de zak aan binnen- en buitenkant goed af met lauw water en laat deze goed drogen. Zelf leggen we een schone doek op de verwarming en leggen daar de nog natte hangop zak op.
  8. Met de garde even de kefirkwark homogeen van structuur en textuur maken.
  9. En daarna het leukste: Smullen maar!

Tip: het is ook mogelijk om een hangop zak in een weckpot te hangen om vervolgens de bovenkant er van tussen pot en deksel te klemmen.

Via dit filmpje kun je zien hoe het werkt als je de hangop zak hebt opgehangen:

Het eindresultaat: Gezonde kefir hangop

En dat is het dan! Zo simpel is het om hangop kefir te maken. Deze overtreft iedere kwark uit de supermarkt en zelfs natuurwinkel qua smaak en gezondheidswaarde! Zelfs als het gemaakt is van de goedkoopste gesteriliseerde melk uit de supermarkt. Qua naamgeving kan er wat verwarring zijn, omdat er ook geGoogled wordt op kefir yoghurt, kefir kwark. In alle gevallen hebben we het over hangop gemaakt van melkkefir drank.

Hoe lang blijft hangop goed?

Na het verwerken doe je het in een goed afsluitbare pot in de koelkast. Houd er rekening mee dat de fermentatie ook in de koelkast nog steeds doorgaat. Alleen veel minder snel. Daardoor kan toch het deksel van de pot of de bak afgedrukt worden.

In principe blijft het net zo lang goed in de koelkast als melkkefir. Namelijk tot 2 weken. Maar de praktijk wijst uit dat reeds na een dag of 3 de kefir kwark dusdanig zuur is geworden, dat je liever nieuwe maakt. Het is dan nog wel veilig om te eten, maar het wordt steeds zuurder.

Recepten met hangop

Nee, we geven geen specifieke recepten met hangop. Het is eigenlijk nog veel simpeler. Je kunt in principe in ieder recept melkkefir hangop gebruiken, als er hangop, skyr of kwark als ingrediënt genoemd wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld vele recepten voor hangop toetjes.

Hangop kun je ook nog wat romiger (dus wel vetter) maken, door er slagroom doorheen te mengen. Yammie!

En je kunt de kefir wei (het restproduct nadat je hangop hebt gemaakt) gebruiken, als er melkwei genoemd wordt. Bv. voor sladressing.
Maar er zijn dus heel veel mogelijkheden.

Reinigen hangop zak

De hangop zak (die wij verkopen) kan gewassen in de wasmachine op 40 graden C.
Dat is af en toe nodig, omdat alleen maar uitspoelen op de lange duur onvoldoende is.

Hier vind je alle informatie over deze kefirk- hangop en kwarkzak.

Toch hangop kopen?

Kant en klare hangop kopen, kan natuurlijk ook altijd. Dat is gemakkelijk, vooropgesteld dat er goed aan te komen is. Als het er is, is het altijd o.b.v. yoghurt. Meestal standaard yoghurt. Op zich niets mis mee, maar dan moet wel vermeld worden dat het praktisch altijd om één bacteriecultuur gaat. Bij kefir zijn dat er tientallen ter vergelijking.
Voordeel is ook evident; je hoeft er nauwelijks iets voor te doen; kopen en eten!

Waar je ook voor kiest; eet smakelijk!

Mutatiedatum: 03-06-2022

┬ę 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel