Maak eenvoudig kefirkwark

Kefir hangop- en kwarkzak

Vorige Artikel 8 van 11 Volgende
€ 8,50 € 7,50 (inclusief btw)
Voorraad 50 stuks

Maak kefir hangop met kefirkwarkzak

Een kefirkwarkzak (ook wel vaak notenmelkzak genoemd), waarmee je eindeloos vaak op eenvoudige wijze van melkkefirdrank, melkkefirkwark- of kefir hangop kan maken. Het grote voordeel van hangop is dat het allemaal op kamertemperatuur plaatsvindt. Zowel de fermentatie van de benodigde melkkefir drank, als het uitlekken daarvan in de kefir kwarkzak daarna. Doorlooptijd van begin tot eind: 1,5 dag. Namelijk 1 dag voor het maken van melkkefir en een halve dag voor het uitlekken, waarna u superdikke kefirkwark hebt.

Stappen

  1. Drank in de zak schenken
  2. Uit laten lekken
  3. Smullen maar!

Ps: Deze hangop zak lijkt relatief klein, maar schijn bedriegt: De bodem van de zak heeft een ronde vorm (een derde, dus extra lap stof, waardoor de zak veel meer melkkefirdrank kan bevatten dan je zou verwachten. De zijkanten van de zak kunnen veel meer naar buiten uitwijken en daardoor meer kefirdrank bevatten.

Is kefirkwark een beter alternatief dan Skyr, Optimel en gewone kwark?

De gezondheidswaarde van een gefermenteerd product hangt voor een groot deel samen met de diversiteit qua bacteriestammen. En melkkefir is daarin de absolute koploper; er is géén product met een grotere diversiteit.

Hoe kefirkwark of hangop maken?

Het principe is heel simpel en al sinds mensenheugenis bekend door hoe je hangop maakt:

  • Giet de melkkefirdrank in de zak.
  • Trek het koord aan.
  • En hang de hele zak op aan bv. de knop van een keukenkastje, m.b.v. het aanreigkoord.
  • Laat de zak tot maximaal een halve dag uitlekken in een mengkom, gootsteen of emmer.
  • In de zak blijft dikke kefirkwark / hangop over.
  • In de mengkom blijft alleen volledig transparante wei over. Die is ook bruikbaar, voor bv. een basis voor sladressing.
  • Keer de zak binnenstebuiten en schraap de kwark van de zak af, in een bakje. Of knijp de zak simpelweg leeg en werk van bodem naar de opening toe. Dat werkt ook prima.
  • Met een garde kunt u de hele massa homogeen krijgen, waarbij ook de kleinere dikkere klontjes voor een groot deel verdwijnen.

Geniet van uw kefirkwark

Het resultaat kunt u direct nuttigen. Maar u kunt er ook tzaziki van maken, of met walnoten, kaneel en honing maakt u er een heerlijk toetje van. Nog probiotisch gezond ook!

Reiniging

Na gebruik, het zakje afspoelen en een poosje in een bakje laten weken. Zo krijgt u hem gemakkelijker schoon, wat ook nodig is omdat het zeer fijnmazig is. U kunt het na goed afspoelen laten drogen op een warme plaats. Eens op de paar keer is het verstandig om op 30 graden te wassen. Daarna weer goed afspoelen onder de kraan.

Het weefsel is gemaakt van nylon en is daardoor zeer duurzaam; het slijt niet en gaat niet in kwaliteit achteruit.

Eigenschappen kefirkwark zak

  • Verwerkt grote hoeveelheden melkkefirdrank
  • Heeft een stevig koord om de zak dicht te trekken.
  • Het koord heeft een knoop aan het uiteinde, waardoor deze niet per ongeluk in de zoom weg kan schieten.
  • Op het koord zit een 'klemkikker', waarmee je de maximale opening van de zak kunt vastzetten.

Tip: U kunt het ook als 'zeef' gebruiken, indien hij op zijn kop op bv. de weckpot past.  Draai de pot met zak om zodat de kefirkorrels + drank in de zak lopen en laat het uitlekken boven een mengkom. U kunt de zak ook voorzichtig uitknijpen/wringen zodat alle drank wat sneller doorloopt. Niet te hard, anders beschadigt u de kefirkorrels.

Maten en hoeveelheden

  • Afmeting kefirkwarkzak: 19 x 20 cm. (cylindervorm (rond extra inzetstuk aan de onderkant), waardoor meer inhoud)
  • Maximaal verwerkbare hoeveelheid melkkefir: 2,2 liter
  • Resulteert in hoeveelheid kefirkwark: 1 liter
  • En hoeveelheid wei: 1,2 liter
  • Mazen weefsel: 160 micron

De mazen in het weefsel zijn zeer fijn, zelfs zodanig dat er nauwelijks tot géén vaste stoffen doorheen gaan, alleen doorzichtige wei. Alleen in het begin loopt er nog wat witkleurige vloeistof door het doek, maar dat stopt al heel snel. U verliest dus geen waardevolle stoffen die met de wei meekomen.
De genoemde opbrengst kunnen wel variëren, afhankelijk van de gebruikte kefircultuur, hoe actief de kefir is, gebruikte verhoudingen, temperatuur e.d.

Altenatieve mogelijkheid

U kunt ook de meer traditionele kaasdoek of neteldoek gebruiken die we ook verkopen (één menu optie omhoog). Deze geeft in principe hetzelfde resultaat, maar op een wat andere wijze.

Mutatiedatum: 19-11-2021

Lengte
20 cm

Breedte
14 cm

Hoogte
0,2 cm

Gewicht
0,025 Kg

Eigen product?
Nee

© 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel