Voor een gezonde, zomerse frisdrank!
Verse waterkefirkorrelsWaterkefir: Het neusje van de zalm onder de probiotica. Een mooi samenspel van vele goede melkzuurbacteriën en gisten. Schaf het éénmalig aan en blijf het vervolgens eindeloos gebruiken. Goedkoop dus! Maak zelf echte waterkefir.
€ 12,95 € 12,95Start met waterkefir wanneer u wilt!
Gedroogde waterkefirkorrelsDeze waterkefirkorrels zijn gecontroleerd gedroogd en daardoor veel langer houdbaar, maar ook weer goed, eenvoudig en op ieder gewenst moment te activeren. Start met de waterkefir wanneer u wilt. Na activeren wordt de 3 gr. 25 gr
€ 13,50 € 12,95Superveel voordeel
Gedroogde waterkefirkorrels - VoordeelWat is het voordeel van deze voordeelverpakking gedroogde waterkefirkorrels? U ontvangt naar verhouding veel waterkefir, voor weinig geld. En als u er binnen een niet al te lange termijn mee start, gaat dat helemaal goed!
€ 44,75 € 20,75Vers gekweekt, vers geleverd
Verse melkkefirkorrelsVerse melkkefirkorrels zijn geschikt om in eerste instantie 0,1 liter melkkefirdrank te bereiden. Maar de korrels groeien snel (na een paar dagen ongeveer 10% per dag). Eén keer bestellen, voor altijd gebruiken.
€ 13,95Eenvoudig en probleemloos in gebruik
Melkkefir BiofermentGevriesdroogde melkkefir ferment in poedervorm. Voeg het toe aan 1 liter melk, 1 dag later is uw melkkefir klaar. Voeg 3 lepels kefirdrank toe aan nieuwe bereiding. En dat kunt u gedurende ongeveer 1 maand blijven herhalen.
€ 4,25GRATIS! Bereken gewichtshoeveelheden voor kefirbereiding
Kefir calculatorGratis calculator in Excel om eenvoudig gewichtshoeveelheden te berekenen van ingrediënten voor kefirbereiding.
Zelf melkkefir of waterkefir maken?
Dat kan! Het is heel eenvoudig, niet duur en u hebt er niet veel voor nodig. In ieder geval hebt u een kwalitatief goede kefircultuur nodig. Dat kunnen verse levende melkkefirkorrels of waterkefirkorrels zijn. En dan hebben we het dus over de enige echte kefir! Dus geen poeder in een zakje, waarvan u na een maand alweer een nieuw zakje moet kopen.
Vers kefirkorrels produceren ook een probiotische drank met een veel grotere diversiteit aan micro-organismen en dus ook met een aanmerkelijk grotere gezondheidswaarde dan welke andere 'kefir' dan ook.
Benodigdheden om kefir te maken
En u hebt het een en ander nodig om melkkefir of water kefir te maken. En dat koopt u bij Kefirshop, al sinds 2011 een begrip in Nederland en België. En het betreft slechts een eenmalige investering. En hebt u hulp nodig? Geen probleem, we helpen u graag verder!
Via de pagina 'Kefir informatie' vind u uitgebreide informatie over alle aspecten van zowel melkkefir als waterkefir. Veel meer dan op deze pagina is te vinden. Bijvoorbeeld veel gestelde vragen, ofwel FAQ.
Kefir - Belangrijk om te weten
- Wat is kefir? En waarom kefir?
- Kan je echte kefir zelf maken?
- Is kefir maken moeilijk?
- Verse, levende, ECHTE melkkefirkorrels en waterkefir korrels om zelf kefir te maken
- Belang van kwaliteit van verse kefirkorrels
- Wij verkopen uitsluitend een netto gewicht aan kefirkorrels
- Kefir voordelen
- Verse melkkefirkorrels om melkkefirdrank te maken
- Verse waterkefirkorrels om waterkefir drank te maken
- Kefirkorrels kopen? Maar hoe beoordelen klanten ons?
- Zelf kefir maken en verwerken
- Benodigdheden om kefir te maken
- Verzending kefirkorrels bij vrieskou of hittegolf
- Melkkefir Bio fermentpoeder
- Levertijd en verzending van kefir
▲
Wat is kefir? En waarom kefir?
Kefir is een probiotische drank. Maar dan wel een heel erg lekkere! En.... supergezond ook nog eens volgens experts, want het zit tjokvol goede melkzuurbacteriën en goede gisten en produceert rechtsdraaiend melkzuur. Je doet je darmen er een groot plezier mee! Helaas mogen we daar zo goed als niets over zeggen, maar wilt u meer weten op dat punt; klik dan op de pagina 'Kefir en gezondheid'.
Probiotisch, probiotica, probioticum, prebiotica? Misschiend duizelt het u, met die op elkaar gelijkende benamingen. Hier (pagina Wat is probiotica?) lees u wat het betekent.
1. Fermentatie
Deze probiotische drank (geldt zowel voor melkkefir als waterkefir) wordt bereid d.m.v. een zogenaamd fermentatieproces. Zeg maar een gecontroleerd rottingsproces, waarbij minder gezonde ingrediënten (zoals suiker en lactose) omgezet worden in allerlei gezonde stofjes.
2. Kefir uit de supermarkt?
Je kunt het tegenwoordig ook in de supermarkt kopen. Maar, dat is best wel duur. En er zit vaak vreselijk veel suiker in, of minder fijne suikervervangers. Bovendien zitten daar géén gisten in en maar één of hooguit een paar verschillende bacteriestammen, i.p.v. de tientallen zoals bij vers bereide kefirdrank op basis van verse levende kefirkorrels.
- Koop de enige echte kefir, bij de Kefirshop.nl online winkel.
- En hier vind u een blog over de verschillen van echte melkkefir, kefir ferment en supermarkt kefir.
3. Er zijn 2 verschillende soorten kefir
- Melkkefir - een lobbig, mildzuur en licht tintelende zuiveldrank o.b.v. dierlijke melk
- Waterkefir - een friszure, nauwelijks zoete (weinig calorieën!) frisdrank met heel wat meer prik
▲
Kan je kefir zelf maken?
Kort antwoord: Ja! Dat geldt zowel voor het maken van waterkefir, als het maken van melkkefir.
Wat is er nu mooier dan om dat zelf goedkoper, gezonder en naar smaak te maken? Dat kan al met een éénmalige kleine investering. Vervolgens kun je letterlijk levenslang zelf je eigen kefirdrank maken. Lekkerder (lichtzuur en mousserend), gezonder (met rechtsdraaiend melkzuur), goedkoper en heel eenvoudig qua bereiding!
Of u nu melkkefir wilt maken, of waterkefir wilt maken, beide kan.
▲
Is kefir maken moeilijk?
Nee hoor, helemaal niet! Bereiding vind plaats op kamertemperatuur, het is eenvoudig en je hebt er weinig voor nodig. Iedereen kan het. Daar heb je wel wat voor nodig, naast wat huishoudelijk keukengereedschap. Namelijk:
▲
ECHTE melkkefirkorrels en waterkefirkorrels om zelf kefir te maken
![]() | ![]() |
Foto's: De niet kunstmatig na te maken verse, levende probiotica in drankvorm: melkkefir en waterkefir. Deze kweken en leveren we in de vorm van verse of gedroogde levende kefirkorrels waarmee u zelf uw kefirdrank maakt.
Kefir, een natuurlijk probioticum
Beide soorten kefir zijn een natuurlijk probioticum (Maag lever darm stichting). Zelf hebben we ook een pagina over probiotica, probioticum en prebiotica. Kefir is door de natuur gevormd en de mens zorgt er eigenlijk alleen voor dat de juiste ingrediënten onder de juiste omstandigheden bij elkaar worden gedaan. En dan wordt 'vanzelf' de kefir, dus de probiotica of het probioticum gevormd.
Kefir is ook de meest veelzijdige, gezondste en tevens ook goedkoopst verkrijgbare vorm van probiotica. Commercieel gezien minder interessant voor ons, want na uw aanschaf zien we u wellicht nooit meer terug ;) Indien u uw kefirkorrels goed verzorgd, kunt u het namelijk oneindig, dus letterlijk levenslang blijven gebruiken! En u kunt wat u teveel heeft (het blijft zich eindeloos vermenigvuldigen), uitdelen!
En... u kunt ook eenvoudig zelf van de gemaakte melkkefir drank, kefir kwark maken. Beter bekend als hangop, maar dan veel gezonder!
In dit gedeelte van de website worden de verse en gedroogde kefir culturen behandeld en u kunt ze ook hier bestellen.
We hebben echter ook gebruikslare probiotica. Die kunt u gelijk innemen zonder gedoe.
► Klik hier voor de kant en klare probiotica
▲
Belang van goede kwaliteit kefirkorrels om kefir te maken
Daarnaast zijn het producten welke we dagelijks met veel zorg en liefde op ambachtelijke wijze vertroetelen, zodat we zodoende alleen de allerbeste kwaliteit kefircultuur leveren; iets waar u recht op hebt en wat u ook van ons mag verwachten.
Analysecertificaten van een onafhankelijk microlaboratorium onderschrijven die kwaliteit (analyserapport voor melkkefir- en voor waterkefir).
Mocht u verse kefirkorrels aanschaffen, dan willen wij u vragen om vooral in het begin de instructies nauwgezet te volgen. Als u later meer verse kefir heeft (het groeit immers behoorlijk), dan kunt u met een deel daarvan experimenteren. Mocht dat fout gaan, dan hebt u toch nog de andere kefir "backup" waar u verder mee kunt.
De kwaliteit wordt ook gewaarborgd door de zeer solide verpakking die we gebruiken voor het verpakken van verse kefirkorrels. Die worden lekvrij geseald in een stevige kunststof verpakking. Als u er op gaat staan, blijft het nog steeds intact. Dus PostNl, die krijg je niet meer kapot!
Er kan dus onderweg weinig mee gebeuren.
▲
Wij verkopen uitsluitend een netto gewicht aan kefirkorrels
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch is dat niet zo. Er zijn de laatste tijd namelijk ook webwinkels die voeding, water, suiker en melk bij het gewicht aan kefirkorrels optellen. Als u dan 20 gram kefirkorrels bestelt, ontvangt u altijd minder. Misschien 5, 10 gram, of 15 gram, wie zal het zeggen? De rest is voeding (wat zeer goedkoop is) voor de verzending. Het is natuurlijk aan de klant waar ie voor kiest, maar wij doen dat principieel niet. Naar onze mening riekt dat naar misleiding, tenzij je het zeer duidelijk vermeld zodat de klant vooraf goed geïnformeerd is.
Doordat wij alleen het netto gewicht vermelden wat u koopt, is bij Kefirshop de prijs per gram een stuk gunstiger.
Zo weegt 20 gram waterkefir bij ons 60 gram in zijn verpakking, inclusief voeding en water.
▲
Voordelen van kefir
1. Kefir en gezondheid
Helaas, over de gezondheidswaarde van kefir mogen we zelf niets zeggen. Wij zijn geen arts en dan is dat wettelijk verboden. Maar andere medische professionals (artsen, wetenschappers, voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts) mogen dat wel. Daar verwijzen we graag naar:
Hier vind u een artikel dat verder ingaat op de eigenschappen en voordelen van melkkefir.
En hier een artikel over de bijzondere eigenschappen en voordelen van waterkefir voor de gezondheid.
En daarnaast hebben we er zelf nog een pagina (voorzichtig!) aan gewijd. Vooral van belang als u kefir therapeutisch wilt gaan gebruiken, dus in verband met bepaalde lichamelijke of psychische klachten. In dat geval: Klik dan hier.
2. Andere voordelen van kefir
- Lifesyle / leefstijl: Met kefir bent u op een leuke, opbouwende en positieve manier met zowel voeding als gezondheid bezig.
- Kosten: En na aanschaf kost het naar verhouding bijna niets. Alleen nog de ingrediënten die u gebruikt. En reken maar dat het dan veel voordeliger is dan alle probiotische drankjes die in de supermarkt te verkrijgen zijn.
- Recepten: Er zijn waanzinnige receptmogelijkheden met zowel melkkefir als waterkefir. Zie ook onze receptenpagina.
▲
Levende melkkefirkorrels om melkkefir drank te maken
Met verse, levende melkkefirkorrels maakt u i.c.m. dierlijke melk zelf uw overheerlijke, romige en wat lobbige zuiveldrank vol goede bacteriestammen en gisten. Met een diversiteit qua bacteriestammen wat in geen enkel ander product aangetroffen wordt. De in de melk aanwezige lactose wordt bijna volledig omgezet in uitsluitend gezonde bouwstenen. Zelfs mensen die lactose intolerant zijn, of niet goed tegen melk kunnen, kunnen melkkefir vaak wel goed verdragen. Uiteraard dient u het nuttigen van melkkefir rustig aan te beginnen en langzaam opbouwen en als u problemen hebt met zuivel en lactose in het bijzonder, altijd even met de arts overleggen.
1. Geschikte melksoorten voor melkkefir
U kunt iedere dierlijke soort melk gebruiken. Dus koemelk, geitenmelk, paarden- of schapenmelk. Het kan allemaal! Ook hebt u keuzevrijheid met betrekking tot het vetgehalte: magere melk, halfvolle of volle melk. Dat is aan u. Er is geen kwaliteitsverschil, alleen het vetgehalte is anders.
En zelfs melkkefir gemaakt van magere melk smaakt romig en alsof het van volle melk is gemaakt.
Tot slot: u kunt zowel gesteriliseerde melk (vaak aangeduid met UHT), gepasteuriseerde melk als rauwe melk gebruiken voor melkkefir.
2. Melkkefir: Suikervrije probiotische zuiveldrank
Er zit géén suiker in, maar na de bereiding voegt u zelf toe wat u lekker en/of gezond vind. De mogelijkheden zijn eindeloos.
3. Hangop maken van melkkefir
U kunt van deze melkkefir drank m.b.v. een kefirkwarkzak zelfs dikke kefirkwark of hangop maken!
Magere, halfvolle of volle melk? Maakt niet uit! In alle gevallen is de smaak lekker romig!
De drank is ook lang houdbaar. In vroegere tijden werd het zelfs wel gebruikt om vis of vlees mee te conserveren.
▲
Verse waterkefirkorrels om waterkefir drank te maken
Met de levende waterkefirkorrels maak je een zuivelvrije frisdrank die iets weg heeft van Rivella (maar dan lekkerder!). Licht mousserend, lichtzuur (pH van ongeveer 3,5, uitgaande van onze gebruikaanwijzing en verhoudingen) en ook tjokvol goede bacteriën en gisten. Hoeveel (rest)suiker er in zit, bepaalt u helemaal zelf. Na het bereiden kunt u gember, of vruchtensap naar smaak toevoegen, waarvan de meeste suikers ook weer omgezet worden, met een overheerlijk eindresultaat. Bedenk zelf hoe en wat u combineert (voor een 2e fermentatie).
Mensen die toch niet goed tegen melkkefir kunnen (bv. i.v.m. een lactoseintolerantie), kunnen waterkefir meestal wel heel goed verdragen.
Dieet vereisten waterkefir
Waterkefir past goed in een vegetarisch, veganistisch en Paleo dieet; er komen géén dierlijke ingrediënten aan te pas. Kunt u niet goed tegen melk, of hebt u een lactose intolerantie? Dan is waterkefir een goede keuze.
▲
Kefir bereiden
Kefir bereiden, kefir maken, kefir kweken of kefir verwerken. Meestal wordt hetzelfde bedoeld: Met behulp van op natuurlijke wijze gekweekte kefirkorrels, het eindresultaat maken waar het uiteindelijk om draait: de probiotische kefirdrank.
Maar het begint dus met de kefirkorrels. De drank is het resultaat van de bereiding van verse kefirkorrels met bijbehorende ingrediënten.
- Voor het kweken van de verse kefirkorrels gebruiken wij uitsluitend biologische ingrediënten. Dus biologische melk voor de melkkefir, biologische (en dus ongezwavelde) vruchten, zeer zuiver water en natuurlijke mineralen voor de waterkefir.
- Er wordt volledig glutenvrij gewerkt. De kefir is dus nooit in aanraking gekomen met gluten.
- Idem m.b.t. noten en pinda's.
- De kefirkorrels zelf en alle gebruikte ingrediënten zijn niet GMO (niet genetisch gemodificeerd).
- De waterkefir is zowel veganistisch als vegetarisch.
- De melkkefir is vegetarisch.
- Per kefirsoort wordt ook een allergenenoverzicht getoond. U kunt dus precies zien met welke ingrediënten de kefir in contact is gekomen.
- De verse kefirkorrels komen niet in contact met de handen en worden volgens HACCP normen verwerkt. Er wordt dus met beschermende kleding gewerkt om de kefir te verwerken.
Belangrijk: Voor verse levende kefirkorrels geldt: Direct na ontvangst verwerken! U vind een gebruiksaanwijzing bij uw bestelling. In de verzendbevestiging geven we aan hoe te handelen direct na ontvangst.
1. Hier vind u beschrijvingen om kefir te maken
▲
2. Benodigdheden om kefir te maken
Wat hebt u echt nodig om kefir te maken en wat is optioneel? Dat kunt u op de Benodigdheden pagina terugvinden. Een niet commercieel overzicht, al zeggen we het zelf!
▲
Melkkefir Bio fermentpoeder
We verkopen ook gevriesdroogd melkkefir fermentpoeder, waarmee u in één dag een liter melkkefirdrank maakt. Veel gemakkelijker dan met verse melkkefirkorrels, want u hoeft alleen maar het poeder bij de melk te doen. Vervolgens even doorroeren en het een dagje laten staan.
Voor de volgende bereiding doet u een paar eetlepels van de gemaakte drank bij een nieuwe liter melk en het begint van voren af aan.
Voordelen en nadelen van melkkefir ferment
- Voordeel is het grote gebruiksgemak en eenvoud.
- Nadeel is wel dat er veel minder bacteriestammen en gistkiemen in zitten. En het kan ook niet oneindig gebruikt worden (tot pak hem beet een maand). In tegenstelling tot de supermarktkefir, zitten hier wel gistculturen in. Daardoor krijgt de drank ook een lichte tintel.
Mutatiedatum: 08-05-2023