'Echte kefir' in de supermarkt?

Kefir uit de supermarkt - Goed of niet?

Vorige Artikel 3 van 7 Volgende

10-2-2022 - Is kefir uit de supermarkt wel 'super'?

We hebben het de afgelopen 10 jaar langzaam aan op zien komen; zowel de trend van meer aandacht voor gezondheid en voeding (en de relatie tussen die 2), en die voor probiotica als kefir en kombucha in het bijzonder.

Introductie melkkefir in de supermarkt

10 Jaar geleden - toen wij startten met Kefirshop.nl - vond je nergens in Nederland kefirdrank in de koelvakken van de supermarkt. Nu struikelen de merken over elkaar heen om ook een eigen kefirvariant te introduceren, om toch maar vooral een stukje marktaandeel mee te pikken. Reden? Er kan immers geld mee verdiend worden en de concurrent zit ook niet stil!

Dus zien we kefir (melkkefir om precies te zijn) oprukken in de supermarkten bij * AH, Jumbo, Lidl, Coop (Healthy People), Vomar, De Plus, Aldi. Vooral de laatste jaren. Toch apart, want met name in Oost Europese landen was kefir allang een bekend fenomeen. Net zo gewoon en ingeburgerd als yoghurt. Niet heel vreemd, want van de echte melkkefir staat wel zo'n beetje vast dat het zijn oorsprong vind in de Kaukasus; dus ook vlakbij Oost-Europa.

(*Via de genoemde links waren de verschillende kant en klare kefir varianten in supermarkten verkrijgbaar in feb 2022. Mochten er nieuwe varianten bij komen, dan graag een tip doorgeven)

Nederland volgt deze landen, weliswaar met een andere achtergrond en reden. Maar de trend is wel gezet.

Is kefir uit de supermarkt hetzelfde als zelf gemaakte kefir?

Blijft wel de vraag: Waarom zou je nog zelf kefir maken, als je die ook eenvoudig in de supermarkt kunt krijgen. Dat is toch "hetzelfde spul", of niet? - hoor ik je denken.

Het antwoord is: Nee! Alleen kom je daar aan de hand van de etikettering van de kefirproducten uit de supermarkt niet achter. Zo heeft Albert Hein / AH het er over dat kefir 'gefermenteerde melk' is. Maar gefermenteerd door wat? Of er wordt gesproken over melkzuurbacteriën, in zijn algemeenheid. Maar ja, welke dan? Het bacteriegeslacht lactobacillus kent heel wat verschillende stammen, met allemaal andere effecten op het eindresultaat qua drank, pH-waarde, textuur en smaak. Maar ook op de gezondheid.

1. Milde kefir = supermarkt kefir

De kefir zoals we die uit de supermarkt kennen wordt ook wel aangeduid als 'milde kefir' of  'kefir mild'. Dan gaat het dus in ieder geval om een product:

  • Met melkzuurbacteriën, maar welke staat niet vermeld
  • Zonder gistsoorten, althans, die worden nooit genoemd
  • Het staat in het koelvak:
    • Ongekoeld zou gesteriliseerd betekenen. En dat betekent weer dat alle aanwezige bacteriën doodgekookt worden.

We wilden daar graag wat meer over weten en zijn als mystery guest gaan bellen voor meer informatie dan op het pak kefir, of online was te achterhalen. Met de volgende resultaten.

2. Contact met Arla over hun nieuwe kefir product

Nadat Arla net zijn kefir had uitgebracht besloten we het klantcontact centrum te bellen, met de vraag wat er qua bacteriën en gisten in hun kefir zat. Dat bleek een moeilijke vraag, want de dame in kwestie wist het niet en ze verwachte ook niet dat daar op andere manier achter te komen zijn.

Monique van der Vloed heeft ook een keer een interessante blog gewijd aan (o.a.) deze Arla kefir.

3. Contact met Ersin Kiris van Keuringsdienst van waarde

Niet heel lang daarna werden wij gebeld door Ersin Kiris van Keuringsdienst van waarde. Zij waren bezig met de voorbereidingen van en uitzending die volledig aan kefir geweid zou zijn. En wat wij daar als 'kefir experts' over konden vertellen...

Toen kwam het gesprek al gauw op de kefir uit de supermarkt en de verschillen ten opzichte van kefir gemaakt met echte verse levende melkkefir korrels.

Over de kefir uit de supermarkt haalden we aan dat het lastig is om daarover te oordelen. Aangezien de informatie op het pak of de fles in alle gevallen zeer summier is. Van echte melkkefir gemaakt met kefirkorrels is veel meer bekend, hoewel ook daar variëteit bestaat qua samenstelling naar bacteriestammen en gistkiemen.

Wel kon je - als je enige kennis van zaken hebt - de conclusie trekken dat als er gesproken werd over een gefermenteerd product, dat moest zijn op basis van bacteriën. En daar komen we uit bij een fundamenteel verschil tussen supermarkt kefir en echte kefir. Want...

4. Wat is het verschil tussen echte kefir en kefir uit de supermarkt?

Eén ding is duidelijk; de verpakkingen uit de supermarkt bestaan praktisch altijd uit niet drukbestendig materiaal. Te weten: karton, of een lichte niet al te sterke kunststof soort. En dat betekent weer dat er geen gistkiemen in de kefir voor komen, want die zorgen er voor dat er koolzuurgas ontwikkeld wordt. Daardoor zou het pak of de fles bol komen te staan en uiteindelijk misschien exploderen. Vooral als het pak over datum dreigt te geraken. Want de fermentatie van gistkiemen gaat vrolijk door, zolang er voeding aanwezig blijft (= lactose). Weliswaar vertraagd door de koeling, maar het gaat wel op een zacht pitje door.

Verder was er niet één product of merk die de aanwezige bacteriesoorten specificeerde (via welke lactobacillen, lactococcen, streptococcen). Men bleef hangen in algemene termen als: gefermenteerd en melkzuurbacteriën.

Qua gezondheidswaarde van een probioticum, is een grotere diversiteit altijd beter dan dat er maar één bacteriesoort aanwezig is. Omdat het dan een optelsom is van de verschillende positieve effecten van de diverse bacteriesoorten. Bovendien kunnen er tussen bacteriesoorten onderling (en ook nog met gisten) ook nog interacties en daardoor aanvullende positieve effecten zijn. Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan.

We hadden het idee dat het tv-programma daar wel wat mee kon. En het was leuk om daar - al was het maar een klein beetje - aan bij te mogen dragen.

5. Is er verschil tussen supermarkt kefir en zelf gemaakte kefir o.b.v. ferment?

Ja! En wel om de volgende redenen, bij melkkefir ferment..:

  • .. is bekend wat er in gestopt wordt qua bacterie- en gistculturen. Bij supermarkt kefir niet.
  • .. zitten er wel gistculturen in, in tegenstelling tot de supermarkt kefir.
  • .. kun je daar ongeveer 1 maand mee vooruit voor (v.a.) € 3,35 + de melk die je ervoor nodig hebt.
    De kefir supermarkt koop je vrij duur per liter.

Zie hier bijvoorbeeld het melkkefir ferment wat wij zelf verkopen, waar ook een labrapport en een specificatie van wat er in zit beschikbaar is.

6. Conclusie

De uiteindelijke conclusie werd mooi verwoord en verbeeld via de uitzending van Keuringsdienst van waarde over kefir. van 24-10-2019. Althans, wij konden daar volledig achter staan.

Wij zijn uiteraard van mening dat iedereen voor zichzelf een conclusie moet trekken.

In ieder geval opvallende verschillen:

  1. Kefir uit de supermarkt bevat geen prik, dus geen gisten. Echte kefir bevat dat altijd wel.
     
  2. De diversiteit qua bacteriesoorten en gistkiemen is bij de supermarktproducten wel bekend bij de producent, maar die vermelden weinig tot niets op het etiket. Via de klantenservice kom je ook niet verder.
     
  3. Daardoor kun je eigenlijk weinig tot niets zeggen over de gezondheidswaarde van het supermarkt product.
     
  4. De supermarkt producten bevatten altijd suiker, of een suiker vervangend product wat in de meeste gevallen ook niet gezond is. Beide zijn ongewenst!
     
  5. De smaak van supermarkt kefir is wezenlijk anders. Proef ze maar eens naast elkaar (wat in de genoemde uitzending ook gebeurde); echt twee heel verschillende producten.
     
  6. Echte kefir van verse kefirkorrels kan door veel mensen die gevoelig zijn voor lactose, toch gedronken worden. Omdat alle of bijna alle lactose er uit verdwenen is. Uiteraard dien je dit voorzichtig op te bouwen als dat voor jou speelt. Bij supermarkt kefir is dat niet bekend.
     
  7. Na ongeveer 10 pakken kefir uit de supermarkt, ben je net zo duur uit als een portie echte melkkefir korrels. Echter, daar kan je duizenden liters kefir mee maken. En uitdelen!
    Dus: echte kefir is al heel snel veel goedkoper.
     
  8. Als je zelf kefir maakt, ben je volledig vrij qua melk keuze. Koemelk, geitenmerk, schapenmelk? Het kan allemaal! Magere melk, halfvol, vol? Rauwe melk, gepasteuriseerd of gesteriliseerd? Zeg het maar!
    Ook de melkkeuze bepaalt mede hoe gezond het eindproduct is.

A. Supermarkt kefir

Kefir uit de supermarkt kan een prima product zijn, het is een mild product, zonder prik. De smaak gaat meer richting karnemelk dan naar de echte kefir. Het sluit misschien wat meer aan op wat mensen gewend zijn. Net als de andere zuivelproducten die meer in de belangstelling komen te staan, zoals Skyr, Actimel, Yakult, etc.

B. Echte melkkefir gemaakt met melkkefir korrels

Echte kefir heeft een meer uitgesproken smaak en natuurlijk een tintel op de tong. En de smaak kun je nog sturen, door te spelen met verhoudingen, melkkeuze, etc. Zoeter maken is geen verplichte kost, maar optioneel.

En dan hebben we nog de verschillen in gezondheidswaarde en het prijsverschil, vooral op de lange duur.

C. De melkkefir gemaakt met melkkefir ferment

Die vult het gat tussen de supermarkt kefir en de echte melkkefir mooi op. Als je twijfelt tussen supermarkt kefir en echte kefir, probeer dan eens de melkkefir ferment. Wel zul je ongeveer iedere maand 1 nieuw zakje melkkefir ferment aan moeten breken.

Aan jou de keus!

Wil je na het lezen hier van de echte melkkefir korrels bestellen, klik dan hier

Of bestel hier een voordelig en compleet melkkefir startpakket

Of als je melkkefir ferment wil bestellen, klik dan hier

Wil je supermarkt kefir, ofwel milde kefir? Kies een willekeurige supermarkt!

5. Praktische en besparende TIPS

Tip 1 met supermarkt kefir:

Ben je er nog? Dan een praktische tip als je nog niet goed bekend bent met kefir, wel geïnteresseerd, maar ook op de centjes moet passen:

  1. Koop een pak supermarkt kefir
  2. Doe een paar lepels van deze drank in bv. een pak gesteriliseerde melk. Dop er op en even schudden.
    In een weckpot mag ook.
  3. Een dag laten staan op kamertemperatuur.
  4. En je hebt zelf heel goedkoop de supermarkt kefir gekloond.
  5. Het zou zonder suiker al lekker moeten zijn.
  6. Vind je het lekker? Dan vind je echte kefir, gemaakt met melkkefirkorrels zeker te weten veel lekkerder!

De supermarkten en grotere melkefir producenten zullen niet blij zijn met dit soort tips, maar wij zijn van mening dat alle opties met voors en tegens naast elkaar gezet kunnen worden. Het oordeel is aan de lezer :)


Tip 2 met melkkefir ferment:

Indien je met melkkefir ferment werkt, is het niet verplicht om 1 heel zakje (goed voor 1 liter kefirdrank) aan te breken. Als je voldoende hebt aan dagelijks een halve liter, gebruik dan slechts een half zakje i.c.m. een halve liter melk. Het restant van het fermentpoeder bewaart u in het oorspronkelijke zakje in koelkast of vriezer.

DOE ER UW VOORDEEL MEE!!

Mutatiedatum: 04-05-2022

┬ę 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel