Kefirverhalen - Feit of fabel?

Artikel 8 van 10

Gehoord of gelezen over kefir; Maar is het ook waar?

Blog, 10-10-2022

Je hebt ergens wat gelezen over kefir - inderdaad, zoals dat vaak gaat: op internet en dat wordt zo overtuigend beschreven, of vaak herhaald ook via andere websites, dat je niet geneigd bent om er aan te twijfelen. Het zal wel waar zijn, .... toch?

Herken je het? En omdat het 'waar' is, geef je het misschien ook door aan iemand anders die het op zijn beurt weer met iemand anders deelt.

Ter illustratie: Ga eens een helemaal naar boven in een toren en boven gekomen schud je een kussen met veertjes leeg.
Probeer vervolgens alle veertjes weer te verzamelen...

 

Copy paste...

Gaat niet lukken! Zo ongeveer gaat het ook met uitspraken, uitgangspunten, werkwijzes, meningen en recepten m.b.t. de verwerking en werking van kefir. Zowel bij melkkefir als waterkefir.

Er wordt heel wat afgeschreven, geblogd, gedeeld, maar bijna net zoveel gekopieerd. 'Knippen en plakken' is behoorlijk populair!

En dat is niet eens uniek voor een thema als 'kefir'. Voor de 'schrijver' (kopieerder, beter gezegd) is het gemakkelijk en comfortabel. En als de bron niet Nederlandstalig is, is de kans groot dat niemand er achter komt.

Uitingen - welke dan ook - worden gemakkelijker geaccepteerd, als het gepubliceerd is via een website die er netjes, met mooie plaatjes en betrouwbaar uit ziet. Als het taalgebruik dan ook correct is, netjes en er zijn geen spel- of schrijffouten, dan sterkt dat de overtuiging.

Maar bepaten deze uiterlijke kenmerken van een website of pagina, dat het ook volledig klopt wat er staat?

 

Principes achter de definitie van feit of fabel

Wanneer is iets een feit en wanneer is iets een fabel?

 

1. Feiten

Naar onze mening is iets een feit als datgene wat wordt beweerd, grondig en aantoonbaar getest is en ook gedocumenteerd, met vermelding van de auteur, datum, etc. En dan ook door iemand uit eerste hand. Dus niet via-via-via, waarbij iedere schakel er een net iets afwijkend 'plasje' over kan doen.

 

2. Fabels

En iets is een fabel als er geen enkele onderbouwing is, of een onderbouwing die niet controleerbaar is. EN die aan de andere kant aantoonbaar onjuist is.

 

3. Waarom dit onderwerp?

Waarom uberhaupt een blog over dit onderwerp? Wel, dat heeft te maken met de vele vragen die wij ontvangen van zowel klanten als kefir geïnteresseerden (die laatste steeds meer).

Iemand heeft bijvoorbeeld van een kennis waterkefir ontvangen, google't 'kefir' en komt bij www.kefirshop.nl uit. Want er zijn toch nog wat vragen, onduidelijkheden of twijfels. Niet zo gek als je een kefir beginneling bent.

Je leest vervolgens niet de informatie via onze 'Kefir informatie' pagina en stelt aan ons bijvoorbeeld de vraag: "Ik heb begrepen dat er een halve citroen bij de waterkefir moet. Moet dat een biologische citroen zijn? En moet dat een halve zijn, of mag het ook een hele zijn als ie klein is? En moet ik die dan doormidden snijden?"

Die vragen zijn eigenlijk niet zo relevant, want die halve citroen hoeft er namelijk helemaal niet bij!
Uiteraard beantwoorden we zo'n vraag wel, zoals we alle vragen beantwoorden. Maar meestal verwijzen we dan toch naar de pagina waar deze 'fabel' toegelicht en wel, neergesabeld wordt. Ook weer een kwestie van copy/paste. Maar dan op basis van eigen werk.

Door dit onderwerp bij de kop te pakken heeft dit het voordeel dat:

  1. Voor jou als lezer deze informatie beschikbaar is, met onderbouwing.

  2. Wij naar deze pagina kunnen verwijzen als kefir geïnteresseerden met een vraag komen die hier behandeld wordt. Niet iedereen weet namelijk deze pagina meteen te vinden.

  3. Voordeel voor ons: We kunnen ons beter richten op onze kerntaken. Daar is onze webwinkel de lachende derde van, want daar hebben we dan meer tijd voor om deze ook inhoudelijk 'up to date' te houden. En dat op zijn beurt geeft aan de internetter betere informatie en voorkomt onnodige vragen.

 

Voorbeelden van 'knippen en plakken'

Een paar voorbeelden waar we zelf in de praktijk tegen aan zijn gelopen.

1. Plagiaat

We hebben in de loop van ongeveer 2 decennia met verschillende website auteurs contact opgenomen. De reden: Er werden hele of halve teksten en soms zelfs hele pagina's (zelfs de hele website) gekopieerd naar iemands persoonlijke- of hobby website.

En dan stond er soms zelfs doodleuk een copyrightmelding (©) in de statusbalk, maar zonder verwijzing naar ons, laat staan dat Kefirshop om toestemming was gevraagd.

 

2. Auteur onvindbaar

Soms was het onmogelijk om contact op te nemen, aangezien er geen contactgegevens te vinden waren. Andere keren was dat wel het geval, maar werd er op geen enkele manier gereageerd op verzoeken om de data te verwijderen, of op zijn minst een bronvermelding te plaatsen.

Een enkele andere keer lukte het wel, door contact op te nemen met de overkoepelende organisatie. Die zegden dan soms de 'auteur' van de betreffende website de wacht aan.

 

3. Voortschrijdend inzicht

Wat verder nog heel kwalijk is; onze websites waar data van gekopieerd werd, zijn voortdurend aan verandering onderhevig. Zo gebied de eerlijkheid ons om aan te geven dat wij zelf ook 'verhalen' overnamen als waarheid, maar daar in later instantie (door testen en onderzoek) anders over gingen denken. Wij pasten de website daar op aan. Maar alle rondslingerende illegale kopieën bleven hardnekkig verkeerde of allang achterhaalde informatie verschaffen.

Dan volgen nu een aantal bekende feiten en fabels over kefir. Zowel melkkefir als waterkefir.

 

Feit- en fabel overzicht

Hieronder een overzicht met verhalen die de rond doen, met per 'verhaal' het FEIT- of FABEL stempel. Wel namens Kefirshop, maar met een onderbouwing waarom we dat 'menen'. Anderen mogen het uiteraard met ons oneens zijn, maar dan horen ook graag waarom.

Onze mening in deze is tot stand gekomen door veel veldwerk, onderzoek, nazoekwerk en langdurige experimenten. Géén wetenschappelijke onderbouwing, dus het voert te ver om dit als bewijs te zien.

Hier dan een actueel overzicht, maar dat kan gaandeweg nog uitgebreid worden.

 

1. Waterkefir moet in het licht staan

FABEL: Deze is bijna onuitroeibaar. Er zijn zelfs producenten die hun productieproces er op hebben aangepast, maar het is dus simpelweg niet waar. Hoe weten we dat zo zeker? Wel, we kweken al meer dan 10 jaar waterkefir in het donker. En de resultaten zijn al die tijd goed gebleven, wat door labonderzoek ook bevestigd wordt.

 

2. Melkkefir moet in het donker staan

FABEL: Nog zo een. Vaak vind je de melkkefir dan ook in keukenkastjes terug. Maar ook dat is absoluut niet noodzakelijk. De enige kanttekening die we moeten maken heeft meer met warmte dan met licht te maken; als je de melkkefir op de vensterbank in de zon zet, kan deze veel te heet worden. Door de zon (loepwerking ronde weckpotglas helpt daar niet bij), maar ook door de verwarming die er vaak onder zit.

 

3. Kefir kan niet tegen metaal, daarom moet je een kunststof zeef gebruiken

FABEL: De kefir zelf kan er prima tegen. Dus wees niet ongerust als je per ongeluk met een metalen lepel de kefirkorrels hebt aangeraakt. Dat heeft absoluut geen gevolgen voor de kefirkorrels. Onze kefir komt zo nu en dan ook in aanraking met metaal en is daar niet minder door geworden.

FEIT: Wél speelt er wat anders, namelijk het 'lekken' van zware metalen die loskomen van metalen attributen, die vervolgens in de drank terecht kunnen komen. Die zijn niet gezond voor je. Ook speelt er een hygiëne aspect bij vooral metalen zeven.

Over het hoe en wat over kefir en metaal lees je hier meer.

 

4. Om waterkefir te maken moet je citroen gebruiken

FABEL: Citroen is 100% optioneel! In het begin, met het bekend worden van waterkefir, werden voortdurend gelijke of sterk op elkaar gelijkende bereidingswijzes gekopieerd. En vervolgens namen de meesten dat voor waar aan, want een autoriteit op dat gebied bestond nog niet.

Wel, wij kweken en drinken al sinds 2011 waterkefir ZONDER citroen. Dat gaat uitstekend. Voor de smaak doen we er soms wel citroen bij, maar dan achteraf. En dan meestal met biologische knijpcitroen; die is goed en goedkoop en mocht er toch iets inzitten wat voor de kefircultuur niet goed zou zijn, dan maakt dat niet uit. Immers, het komt niet in aanraking met de kefirkorrels.

Het gaat dus uiteindelijk om de smaak. Die bepaalt of je citroen wil gebruiken. Wil je het toch doen, doe het dan zekerheidshalve achteraf in de bereide drank. Vaak zijn citroenen bespoten, of hebben een wasachtig glansmiddel op de schil. Is niet goed voor de kefirkorrels!

 

5. Melkkefir korrels die op de bodem blijven liggen zijn niet goed (meer)

FABEL: Deze kom je inmiddels niet meer zo vaak tegen, maar hij leeft nog steeds voort op internet. De gedachte er achter is dat deze korrels niet meer (zo) actief zijn en dus beter weggegooid kunnen worden.

Ten eerste is het überhaupt al lastig om te achterhalen welke korrels op de bodem blijven liggen; immers, de melkkefirdrank is niet transparant!

Daar komt bij dat als je toch je best er voor doet om deze korrels er uit te vissen, er iets bijzonders opvalt. Wat? De korrels zijn bijna altijd nogal glad qua oppervlakte structuur. Het gevolg daarvan? Heel simpel gezegd: De door de korrels ontwikkelde CO2 luchtbelletjes glijden gemakkelijk van de korrels af en stijgen op naar de oppervlakte, terwijl de kefirkorrel op de bodem blijft liggen.

De structuur van de meeste kefirkorrels echter, is zeer gevarieerd, zoals een echt bloemkoolroosje. Daardoor heeft de gemiddelde CO2 luchtbel meer houvast aan de korrel, waardoor deze i.c.m. deze luchtbel tijdens de fermentatie op enig moment een lichter soortelijk gewicht krijgt. Met als resultaat: Korrel en bubbel liften gezamenlijk naar de oppervlakte.

Dat verklaart ook het feit dat aan het einde van de fermentatie de meeste kefirkorrels in de dikkere bovenlaag van de drank aanwezig zijn.

 

6. Bij vers gemaakte kefir loop je risico op inkweek van slechte bacteriën

FEIT en FABEL: Wordt binnenkort nader toegelicht.

Dit is een behoorlijke tijd een verkoopargument geweest van een webwinkel die destijds alleen melkkefir ferment verkocht.
FEIT: De kans op inkweek van slechte bacteriën bij kefir ferment is inderdaad klein. Er wordt geadviseerd om met gesteriliseerde melk te werken. Dat is 'dode' melk. Niets ten nadele daarvan; er zitten géén bacteriën in dus ook geen slechte. Die zijn simpelweg dood gekookt.

FABEL: Als je met verse kefirkorrels werkt van een goede kwaliteit, zal de fermentatie van de ingrediënten al heel snel melkzuur en azijnzuren bevatten. Deze hebben een conserverende werking, waardoor slechte bacteriën en schimmels nauwelijks kans krijgen.

De kans daarop kan nog verkleind worden, door een fermentatiepot te gebruiken die niet veel groter is dan noodzakelijk. Dus met een geringe luchtlaag boven het kefiroppervlak. De kans dat daar per ongeluk ongewenste organismen in meeliften is al een stuk geringer.

Nog fors geringer w

 

7. Hoe groter de kefirkorrels zijn, hoe beter

FEIT en FABEL: Wordt binnenkort nader toegelicht.

 

8. Kefirkorrels blijven niet altijd goed

FEIT en FABEL: Wordt binnenkort nader toegelicht.

 

Toelichting: We hebben besloten om deze blog toch alvast maar te publiceren, zodat we er naar kunnen verwijzen voor zover e.e.a. is toegelicht. Dat scheelt weer wat tijd en energie aan onze kant. Neemt niet weg dat we het binnenkort (als het wat minder druk is ook) af gaan ronden.

Mutatiedatum: 01-12-2023

Producent/Merk
Kefirshop

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel