Wat is probiotica?

Vorige Artikel 7 van 20 Volgende

Waarom is het belangrijk om het te weten wat probiotica is?

Het belang van iets, wordt bepaald door het objectief bepaalde, wezenlijke nut er van. En dat nut heeft alles te maken met onze gezondheid! Later meer daar over. Maar eerst antwoord op de vraag:

Wat is probiotica en wat kan je ermee?Een voorbeeld van probiotica

Eigenlijk wat 'zijn' probiotica. Want probiotica (meervoudsvorm) zijn levende micro-organismen die in enorme aantallen in bepaalde voeding voorkomen (denk bv. aan zuurkool, maar ook kefir). Probiotica hebben een gezondheidsbevorderend effect, wanneer ze in voldoende hoeveelheid worden ingenomen. Denk daarbij eerder aan miljarden dan miljoenen!

Ze dragen bij aan de gezondheid van en evenwicht in het microbioom; dat is het geheel aan micro-organismen wat zich in de spijsverteringsorganen bevind. Dus niet alleen bacteriën, maar ook gisten, schimmels en virussen.

Micro organismen en wat ze doen

1. Vormen een symbiose

Deze micro-organismen vormen een symbiose (leven met elkaar, tot elkaars nut) en vermenigvuldigen zich onder de juiste omstandigheden, met de juiste ingrediënten door middel van een fermentatieproces. Zoals bijvoorbeeld biergist dat doet bij bier.

2. Bij kefir zit dat zo

En bij kefir zijn dat de kefirkorrels die tjokvol zitten met micro-organismen: bacteriën en gisten. Waaronder melkzuurbacteriën die het gezonde melkzuur, propionzuur, azijnzuur en diacetyl aanmaken. Maar ook een beetje ethanol (alcohol) aanmaken.

3. Gezonde nutriënten en verteerbaarheid

En daarnaast vitaminen, bovendien zorgen deze organismen ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt gemaakt. Bij de voor velen lastige dierlijke melk wordt d.m.v. melkkefirkorrels de lactose omgezet in nuttige nutriënten.
Er blijft nagenoeg geen lactose over. Daardoor is melkkefir vaak toch goed te verdragen door mensen met een lactose intolerantie.

4. Geen of zo weinig mogelijk suiker

En zo zal bij waterkefir de ongezonde suiker omgezet worden in allerlei nutriënten die juist wel gezond zijn.
Probiotica kan zelf gemaakt worden, of kant en klaar gekocht. Dat kan bij ons (uitsluitend kefir en kombucha gerelateerde probiotica), maar ook kunt u probiotica bij Kruidvat, Etos e.d. kopen. Wat daar verkrijgbaar is, is qua goede bacteriestammen doorgaans fors minder dan divers dan die van kefir.

Maar wat is dan een probioticum?

Dan hebben we het over voeding, of een voedingsproduct, dat op zijn beurt weer 'probiotica' bevat, ofwel micro-organismen. Zoals bijvoorbeeld probiotische voedingssupplementen!

Het is goed om te weten dat het woord 'probioticum' een samenvoeging is van het Latijnse woord 'pro', wat 'voor' betekent en het Griekse 'bios', wat 'leven' betekent. Dus: 'voor' het 'leven'. En dat geeft dan inderdaad mooi de functionele betekenis van het toch wat abstracter klinkende 'probioticum' weer.

Kefir is daar ook een mooi voorbeeld van; het is voeding en het zit tjokvol micro-organismen als vele soorten goede bacteriestammen en gistkiemen, maar daarnaast ook veel andere nutriënten. Zoals vitaminen, eiwitten, etc.

Probioticum kopen of toch zelf maken?

Bij een probioticum denk je dus meer aan een product. Zo zal ieder voedingssupplement dat probiotica bevat, dus een probioticum genoemd kunnen worden. Maar om de verwarring compleet te maken wordt ook de term probiotica hiervoor gebruikt.

Alle probiotica producten die we op onze productpagina 'Gebruiksklare probiotica' noemen en ook de pagina 'Kefirkopen', zijn dus een probioticum. Die laatste betreffen de 'doe het zelf' kefir producten. Maar ook de producten op de 'Andere probiotica' pagina zijn een probioticum

1. Een keuze maken

Probioticum kopen

Probioticum kefir zelf maken

De keuze is aan jou. Je kunt natuurlijk eerst een kant en klaar product proberen en als dat goed valt en bevalt, met echte kefir aan de slag.

1.1 Praktische tip

Ook kun je veel in de supermarkt verkrijgbare probiotische drankjes 'klonen', door simpel weg een paar eetlepels van het product een dag te laten fermenteren in melk. Als dat lukt - wat zo goed als altijd het geval is - kun je dat een aardig aantal keer herhalen. Goed en goedkoop, hoewel deze producten praktisch nooit gistkiemen bevatten om het bol staan van de verpakking in het schap te voorkomen. Je werkt dan dus wel met een uitgeklede, minder volledige probiotische cultuur.

2. Gebruiksklaar probioticum versus verse kefirculuur

De keuze is geheel aan u. Kant en klaar probioticum hoef je niets voor te doen. Staat tegenover dat o.a. de diversiteit qua bacteriestammen in veel gevallen een stuk(je) minder is (m.u.v. Ergomax kefircapsules). Wel een constante gegarandeerde kwaliteit.
Zelfgemaakte kefir kost wat inspanning en de kwaliteit is mede afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte kefircultuur. En daar zijn nogal wat verschillen. Praktisch iedere levende kefircultuur heeft weer wat andere eigenschappen en dus ook waarschijnlijk samenstelling.

Het mooie van vooral vers gemaakte kefir is dat het fors bijdraagt aan de bacteriediversiteit van de darmflora en daarmee ondersteunt het je immuunsysteem.

Kefirshop biedt een microlab geteste kwaliteit kefircultuur voor zowel melkkefir als waterkefir. En onze klanten zijn er zeer tevreden over (gemiddeld beoordeeld met een 9,9x).

Wat is prebiotica?

Probiotica en prebiotica gaan hand in hand. Probiotica is duidelijk, maar wat is prebiotica dan?

Dan hebben we het over voedingsvezels. Als iemand het over vezelrijke voeding heeft, dan is dat in principe prebiotica.
Van voedingsvezels is bekend dat ze een goede stoelgang bevorderen; de spijsvertering moet er echt mee aan het werk.

1. Wat is de relatie tussen probiotica en prebiotica?

Want deze twee termen worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt.Het microbioom Zo zijn er producten op de markt, waarvan gezegd wordt dat het probiotica bevat, maar ook prebiotica. Als dat beweerd wordt, zal dat ook meestal wel kloppen.
Het nut van prebiotica is dat je kunt zeggen dat zonder prebiotica, eventueel gebruikte probiotica in ieder geval minder goed zijn werk kan doen.

2. Prebiotica is voeding voor probiotica

De reden is simpel: prebiotica dient als voeding voor alle micro-organismen die levend (bij kefir het geval) de maag zijn gepasseerd en uiteindelijk in de darmen terecht komen. En daardoor neemt de hoeveelheid toegevoegde bacteriën minder snel af; ze blijven dus langer leven en doen langer hun werk en bieden beter weerstand tegen ziekteverwekkende bacteriën.

En dus ondersteunt de combinatie van probiotica en prebiotica weer het microbioom

Waterkefir zal daar geen suiker aantreffen als voedingsbron. Maar wel voedingsvezels. En daar kan het mee uit de voeten, bij gebrek aan suiker. Het zal ervoor zorgen dat de door inname opgebouwde probiotica in de darmen niet direct afsterft of afgescheiden wordt, waardoor je weer nog meer probiotica in moet nemen.

Hetzelfde geldt voor melkkefir; er is doorgaans géén melk (met lactose) in de darmen aanwezig en bovendien zijn er ook allerlei andere bacteriën en enzymen die daarmee aan de slag gaan.

3. Conclusie

Prebiotica (dus voedingsvezels) ondersteunen de levensvatbaarheid en daarmee de activiteit in de darmen van de daar aanwezige probiotica.


Probiotica ervaringen?

Ervaringen met kefir en andere probiotica zijn er zeker. Voor zover wij ze ontvangen hebben van klanten - en dan vooral m.b.t. kefir - vind u hier hun ervaring met probiotica.
Er zijn ook kanttekeningen te plaatsen, want als je informatie verstrekt moet je dat volledig doen. Deze staan vermeld op de kefir en gezondheid pagina.

Mutatiedatum: 08-05-2022

┬ę 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel