Benodigdheden

Vorige Artikel 11 van 20 Volgende

Wat is echt nodig voor het maken van kefir en wat is optioneel?

Als u nog geen kefirervaring heeft, is het logisch dat u niet precies weet wat u nodig heeft en wat verstandig is. Daarnaast is er nog een verschil tussen wat u absoluut nodig heeft en wat eventueel handig kan zijn, dus optioneel. Vandaar hieronder een overzicht:

Melkkefir maken

1. Absoluut nodig voor maken melkkefir

  • Verse levende melkkefirkorrels
  • Een kunststof bolzeef van 18 cm.
    Soms worden er (veel) kleinere zeven verkocht, maar u zult merken dat het doorlopen van de drank door de zeef erg traag gaat. Als u uitgaat van de verwerking van een liter per keer, zal u zelfs bij een zeef van 18 cm. de gehele massa in de zeef moeten schudden, trillen e.d. om ervoor te zorgen dat u uiteindelijk alleen nog "kefirnatte" melkkefirkorrels in de zeef overhoudt.
    Als u altijd minder dan een driekwart liter kefirdrank bereid, kunt u ook volstaan met de bolzeef van 14 cm.
  • Weckpot of andere afsluitbare fermentatie pot.
    Dit voor de bereiding zelf van de melkkefir. Deze kunt u natuurlijk via winkels als Xenos, Blokker, Hema, Ikea e.d. verkrijgen.
    Echter, voor het beste resultaat kunt u beter een zogenaamde kefirpot of Brabantiapot gebruiken. Deze garanderen de kwaliteit van de kefir op de langere termijn veel beter, doordat overdruk gemakkelijk naar buiten kan, maar andersom lucht van buiten (met mogelijk slechte bacteriën of schimmelsporen) niet.
  • Houten of kunststof lepel. Om de kefir door te roeren en deze te kunnen scheppen.
  • Meng- of beslagkom. Om de gezeefde melkkefirdrank in op te vangen.
  • Bereidingsinstructie.

2. Optioneel voor maken van melkkefir

  • Kunststof bolzeef van 7 cm.
    Deze is handig voor het overscheppen van melkkefirkorrels, indien u bv. te veel melkkefirkorrels heeft.
  • Melkkefir en waterkefirboek van Peter Bauwens.
    Hier staan veel recepten, maar ook de bereidingswijze en achtergrondinformatie in beschreven. Als u nog aardig blanco bent op kefirgebied is dit een aanrader. Ook de "gevorderde" kefirliefhebber vindt hier voldoende van zijn gading.
  • Kaasdoek van de rol. (zelf op maat knippen/naaien) Deze kunt u gebruiken om kefirkwark (te vergelijken met een zeer stevige yoghurt) te maken. Kefirkwark kan weer gebruikt worden om daar kefirkaas van te maken.
  • Kefirkwarkzak: Vergelijkbaar met de kaasdoek. Als u geen dikkere kefirkwark zult gaan maken, hebt u deze niet nodig.
  • Kunststof lepel. Te gebruiken om de kefir direct vóór het zeven door te roeren, zodat deze veel beter en sneller gezeefd kan worden. Het kan ook met een pollepel. Zolang het maar niet van metaal is en de lepel geen scherpe randen heeft.
  • Kunststof schuimspaan. Om restanten kefirdrank uit de beslagkom te schrapen.

Waterkefir maken

1. Absoluut nodig voor maken van waterkefir

2. Optioneel voor het maken van waterkefir

  • Kunststof bolzeef van 7 cm
    Deze is handig voor het overscheppen van waterkefirkorrels.
  • Melkkefir en waterkefirboek van Peter Bauwens.
  • Fijnmazige zeef
    Deze kunt u gebruiken om de waterkefir te fijnzeven. De vruchten in de drank (vooral bij vijgen) zorgen voor een laagje fijnkorrelige "drab", onderin de waterkefirdrank.
  • Vruchtenzakje
    Is alleen echt nodig als je vijgen gebruikt (door de vijgenpitjes die nogal een loskomen van beschadigde vijgen) of rozijnen, of vergelijkbaar kleine vruchten. Deze scheiden van de kefirkorrels wordt anders een lastige klus. Het kan zonder, maar niet handig. Met abrikozen heb je het bv. echt niet nodig.
  • Citroen
    Deze wordt vooral voor de smaak gebruikt en is echt niet noodzakelijk voor de bereiding zelf. Ook al wordt vaak anders beweerd! Dit biedt dan ook de mogelijkheid om niet biologische citroenen te gebruiken (als je dat wilt), die je achteraf bij de reeds bereide drank kunt doen. Scheelt in de portemonee. Zo lopen de kostbare waterkefirkorrels geen risico op bestrijdings- en glansmiddelen.
  • Oersuiker, baking soda en himalaya zout
    Deze worden vooral gebruikt als mineralenvoeding voor de waterkefir. Als u biologische vijgen en/of abrikozen gebruikt, zal over het algemeen de waterkefir het prima blijven doen. Als u naar verhouding weinig vruchten gebruikt, kan het weleens te weinig zijn. Bovendien heeft waterkefir met enige regelmaat wel behoefte aan wat extra mineralen. Geen keiharde noodzaak, maar wel goed om in huis te hebben en af en toe te gebruiken. Zeker niet te vaak en ook steeds maar kleine hoeveelheden.

Zowel melkkefir als waterkefir

1. Optioneel voor het maken van kefir

  • Glazen kefirpot of van kunststof.
    U kunt ook een traditionele weckpot gebruiken, maar met een kefirpot met waterslot hebt u meer zekerheid dat uw kostbare kefircultuur tot in lengte van dagen van een goede kwaliteit blijft. Zie de desbetreffende pagina's voor uitgebreidere uitleg (beetje lang verhaal).
  • Warmtemat
    Die hebt u alleen maar nodig indien de ruimte waar de kefir staat niet warmer wordt dan 20 graden. In die situatie kunt u toch op een goede manier kefir bereiden, ondanks de lagere temperatuur. Verbruik is max. 5 Watt.

2. U wilt wel kefir nuttigen, maar niet zelf maken?

In dat geval kunt u heel goed deze op waterkefir gebaseerde gebruiksklare probiotische product gebruiken: Probiotic Regulator

Deze biedt de kwaliteit van zuivere waterkefir, maar zonder het "gedoe" om het te maken. Ook nog eens zonder suiker of alcohol, dat krijgt u met verse waterkefir niet voor elkaar. Met wat water of vruchtensap, roeren en klaar. Ook zeer geschikt voor duivemelkers die dit door het drinkwater kunnen doen voor een betere spijsvertering van de duiven en als bestrijding en voorkomen van parasieten. Goed en goedkoop!

3. Bijna gebruiksklare melkkefir

Ook kunt u kant en klaar melkkefir ferment gebruiken. Melk waar u een zakje melkkefir poeder bij doet. Een dag laten staan, daarna een paar lepels van de drank (wat inmiddels melkkefir is geworden) bij een nieuwe portie melk voegen. Heel eenvoudig en het kan eigenlijk niet mis gaan.

4. Probiotische melkkefir capsules

Alle bacteriestammen en gistculturen die in verse melkkefir te vinden zijn, vind u in dit product Colostrum kefir gefermenteerd terug. Ideaal als u gemakkelijk en snel aan de slag wilt. Bv. om i.c.m. een antibioticakuur te gebruiken, die in veel gevallen de darmwerking fors ontregelt (raadpleeg altijd eerst uw arts).

Kant en klare kombucha

Andere probiotica die we ook in kant en klare vorm verkopen. U kunt het direct gebruiken. Deze producten worden vooral gebruikt ter ondersteuning van ontgiften / detox en voor huidreiniging.

Daarvoor hebben we Enzyme Regulator (concentraat) en Kombucha Balance (drank) als kant en klaar product.

Mutatiedatum: 04-05-2023

© 2011 - 2023 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel