Benodigdheden
OverzichtWat is echt nodig voor kefir maken en wat is optioneel?
Als je nog geen kefirervaring heeft, is het logisch dat je niet precies weet wat je nodig hebt en wat verstandig is om te gebruiken bij het maken van melkkefir of waterkefir.
Daarnaast is er nog een verschil tussen wat je absoluut nodig hebt en wat eventueel handig kan zijn, dus optioneel. Vandaar hieronder een overzicht.
Het maken van melkkefir
We beginnen met een overzicht wat echt minimaal aanwezig moet zijn, om ontvangen kefirkorrels te verwerken. Dus van een fermentatiepot met kefir klaar zetten tot en met de verwerking en zeven van de kefirkorrels zodat ze voor een volgende fermentatie gebruikt kunnen worden.
1. Absoluut nodig voor maken van melkkefir
Een plastic kunststof bolzeef van 18 cm
Soms worden er (veel) kleinere zeven verkocht, maar je zult merken dat het doorlopen van de drank door de zeef erg traag gaat. Als je uitgaat van de verwerking van een liter per keer, zul je zelfs bij een zeef van 18 cm. de gehele massa in de zeef moeten schudden, trillen e.d. om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk alleen nog melkkefirkorrels met wat aanhangende kefirdrank in de zeef overhoudt.
Als je altijd minder dan een driekwart liter kefirdrank bereid, kun je ook volstaan met de plastic zeef 14 cm.Weckpot of andere afsluitbare mason jar fermentatiepot
Dit voor het maken van de melkkefir zelf. Deze kun je natuurlijk via winkels als Xenos, Blokker, Hema, Ikea e.d. verkrijgen.
Echter, voor het beste resultaat kun je beter een zogenaamde fermentatiepot gebruiken. Deze garanderen de kwaliteit van de kefir op de langere termijn veel beter, doordat overdruk gemakkelijk naar buiten kan, maar andersom lucht van buiten (met mogelijk slechte bacteriën of schimmelsporen) niet.Houten of plastic lepel.
Om de kefir door te roeren en deze te kunnen scheppen, waarna de inhoud van de pot gemakkelijker gezeefd kan worden.Meng- of beslagkom.
Om de gezeefde melkkefirdrank in op te vangen.Gebruiksinstructie hoe melkkefir te maken
Die ontvangt u automatisch bij een bestelling melkkefirkorrels.
2. Optioneel voor het maken van melkkefir
De volgende spullen zijn niet persé nodig, maar kunnen wel handig zijn. Ook afhankelijk van wat je met de kefir precies wilt doen, want daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Hier staan veel recepten, maar ook de bereidingswijze en achtergrondinformatie van o.a. kefir, maar ook andere probiotica als kombucha in beschreven. Als je nog aardig blanco bent op kefirgebied is dit een aanrader. Ook de "gevorderde" kefirliefhebber vindt hier voldoende van zijn gading.
Kaasdoek: Deze kun je gebruiken om kefirkwark (te vergelijken met een zeer stevige yoghurt) te maken. Kefirkwark kan weer gebruikt worden om daar kefirkaas van te maken. Is de traditionele oplossing.
Kefirkwarkzak Vergelijkbaar met de kaasdoek. Als je geen dikkere kefirkwark zult gaan maken, heb je deze niet nodig. Werkt efficiënter dan de kaasdoek.
Waterkefir maken
Voor waterkefir heb je deels dezelfde spullen nodig. Het grootste verschil zijn de gebruikte ingrediënten. Die kunnen bij waterkefir wat diverser zijn.
1. Absoluut nodig voor maken van waterkefir
Een plastic bolzeef van 14 cm
Waterkefir loopt zeer snel door de zeef, dus je kunt volstaan met een kleiner formaat.Weckpot of andere afsluitbare fermentatiepot
Zie dezelfde opmerkingen zoals bij melkkefir.Biologische rietsuiker
Als voeding voor de waterkefir. Dat mag eventueel ook gewone kristalsuiker zijn, maar biologische riet suiker is beter en bevat ook nog wat mineralen. Geen zorgen over het suikergehalte, bijna alle suiker wordt door de waterkefir opgepeuzeld.Bestrijdingsmiddelen en sulfieten (altijd aanwezig in niet biologische vruchten) hebben een zeer slechte en vaak uiteindelijk dodelijke invloed op de levensvatbaarheid van de waterkefir. Neem daarmee geen risico.
Wij leveren uitsluitend de allerbeste kefir ingrediëntenVruchtenzakje
Is alleen echt nodig als je vijgen gebruikt (door de vijgenpitjes die nogal een loskomen van beschadigde vijgen) of rozijnen, of vergelijkbaar kleine vruchten. Deze scheiden van de kefirkorrels wordt anders een lastige klus. Het kan zonder, maar niet handig. Met ongezwavelde abrikozen heb je het bv. echt niet nodig.Instructie hoe waterkefir te maken
Ontvangt u bij uw waterkefir bestelling.
2. Optioneel voor het maken van waterkefir
Deze artikelen zijn zonder meer handig, maar niet perse noodzakelijk.
Refractometer: restsuikers meten van waterkefir drank
Als je niet teveel calorieën binnen wilt krijgen, is dit aan te raden.- Boek: Zelf dranken fermenteren
Fijnmazige zeef
Deze kun je gebruiken om de waterkefir te fijnzeven. De vruchten in de drank (vooral bij vijgen) zorgen voor een laagje fijnkorrelige "drab", onderin de waterkefirdrank.Houten of kunststof lepel
om de kefir door te roeren en deze te kunnen scheppen.Citroen
Deze wordt vooral voor de smaak gebruikt en is echt niet noodzakelijk voor de bereiding zelf!! Ook al wordt vaak anders beweerd. Dit biedt dan ook de mogelijkheid om niet biologische citroenen te gebruiken (als je dat wilt), die je achteraf bij de reeds bereide drank kunt doen. Scheelt in de portemonee. Zo lopen de kostbare waterkefirkorrels geen risico op bestrijdings- en glansmiddelen.Oersuiker baking soda en himalaya zout
Deze worden vooral gebruikt als mineralenvoeding voor de waterkefir. Als je biologische vijgen en/of abrikozen gebruikt, zal over het algemeen de waterkefir het prima blijven doen. Als je naar verhouding weinig vruchten gebruikt, kan het weleens te weinig zijn. Bovendien heeft waterkefir met enige regelmaat wel behoefte aan wat extra mineralen. Geen keiharde noodzaak, maar wel goed om in huis te hebben en af en toe te gebruiken. Zeker niet te vaak en ook steeds maar kleine hoeveelheden.
Zowel melkkefir als waterkefir
Voor zowel melkkefir als waterkefir geldt het volgende:
1. Optioneel voor het maken van kefir
Fermentatiepot of mason jar
Je kunt ook een traditionele weckpot gebruiken, maar met een kefirpot met waterslot heb je meer zekerheid dat de kostbare kefircultuur tot in lengte van dagen van een goede kwaliteit blijft en niet bederft. Zie de desbetreffende pagina's voor uitgebreidere uitleg (beetje lang verhaal).Infrarood warmtemat met thermostaat
Die heb je alleen maar nodig indien de ruimte waar de kefir staat niet warmer wordt dan 20 graden. In die situatie kun je toch op een goede manier kefir bereiden, ondanks de lagere temperatuur. Verbruik is max. 5 Watt.pH meter om zuurgraad te meten van de gemaakte kefirdrank
Er zijn ook pH strookjes beschikbaar die een stuk voordeliger zijn, alleen eenmalig in gebruik.
2. Je wilt wel kefir drinken maar niet zelf maken?
In dat geval kan je heel goed deze op waterkefir gebaseerde gebruiksklare probiotische product gebruiken: Probiotic Regulator Pro-Darm
Deze biedt de kwaliteit van zuivere waterkefir, maar zonder het "gedoe" om het te maken. Ook nog eens zonder suiker of alcohol, dat krijg je met verse waterkefir niet voor elkaar. Met wat water of vruchtensap, roeren en klaar. Ook zeer geschikt voor duivemelkers die dit door het drinkwater kunnen doen voor een betere spijsvertering van de duiven en als bestrijding en voorkomen van parasieten. Goed en goedkoop!
3. Bijna gebruiksklare melkkefir
Ook kun je kant en klaar melkkefir Bio ferment gebruiken. Melk waar je een zakje melkkefir poeder bij doet. Een dag laten staan, daarna een paar lepels van de drank (wat inmiddels melkkefir is geworden) bij een nieuwe portie melk voegen. Heel eenvoudig en het kan eigenlijk niet mis gaan.
4. Probiotische melkkefir capsules
Alle bacteriestammen en gistculturen die in verse melkkefir te vinden zijn, vind je in dit product Colostrum kefir gefermenteerd terug. Ideaal als je gemakkelijk en snel aan de slag wilt. Bv. om i.c.m. een antibioticakuur te gebruiken, die in veel gevallen de darmwerking fors ontregelt (raadpleeg altijd eerst uw arts).
Andere probiotica
Er is meer dan alleen melkkefir en waterkefir. Zie hier wat noodzakelijk of handig is, afhankelijk van de context.
1. Kant en klaar kombucha concentraat of drank
Andere probiotica die we ook in kant en klare vorm verkopen. Je kunt het direct gebruiken. Deze producten worden vooral gebruikt ter ondersteuning van ontgiften / detox en voor huidreiniging.
Daarvoor hebben we Bio Enzyme Regulator (concentraat) als kant en klaar product.
Je kunt ook Bio Kombucha Balance drank gebruiken. Inschenken en drinken en het is nog smakelijk ook.
2. Jun scoby, zusje van kombucha
Met behulp van de jun scoby kun je de probiotische nevenknie van kombucha maken; jun thee of jun drank.
Het heeft grotendeels dezelfde eigenschappen, maar met dat verschil dat de smaak wat zachter is en minder scherp zuur. Dat komt door het gebruik van rauwe honing als voeding i.p.v. suiker en daarbij groene thee i.p.v. zwarte thee. Vereist:
3. Viili yoghurt
Deze Finse viili yoghurt start je met 1 zakje viili starter. En verder kun je iedere dierlijke melk gebruiken die je wenst.
4. Probiotische huidverzorgingsproducten
Alle verse probiotica producten die we verkopen produceren drank die zich ook leent voor uitwendig gebruik voor de huid.
Maar we hebben ook gebruiksklare probiotische huidverzorgingsproducten met camomile en hyaluronzuur.
Mutatiedatum: 05-11-2024