Zachte milde smaak

Jun scoby - Broertje van kombucha

Vorige Artikel 2 van 4 Volgende
€ 14,95 (inclusief btw)

Maak jun thee met de jun scoby

1. Jun scoby, familie van de kombucha scoby

De Jun scoby lijkt sterk op die van kombucha; het fermentatieproces wordt ook op gang gebracht door middel van deze zogenaamde 'scoby'. Dat is een gelei-achtige platte schijf (of jun- of 'theezwam', zoals het ook wel wordt genoemd) die in de te fermenteren drank drijft en zich vormt tegen de glaswand van de pot. Het neemt dus de vorm aan van de binnenkant van de pot. Gebruik je een vierkante pot, dan krijg je automatisch een vierkante scoby.

De jun scoby is dus de starter voor de te bereiden jun drank. Zonder jun scoby geen jun drank.

2. Wat is een 'scoby'?

De term 'scoby' staat voor: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast (vertaald Symbiotische cultuur van bacteriën en gisten).

2.1 Vorm van de scoby

De jun heeft dus ook altijd de diameter van de binnenkant van de pot waarmee gewerkt wordt. De dikte van de scoby zal vaak wat variëren. Dat wordt veroorzaakt door de koolzuurgasontwikkeling, die plaatselijk tegengehouden wordt door de gevormde scoby. Die tilt hier en daar de scoby iets op, waardoor deze op die plaats niet in contact komt met de drank, waarmee het zich voed en dikker wordt. Plaatselijk ontbreekt de voeding, met een wat dunnere plek in de scoby als gevolg. Dat is op zich helemaal niet erg, want uiteindelijk zal de scoby op de dunnere plekken toch dikker worden.

Het kan ook voorkomen dat luchtbellen ingesloten raken in de scoby zelf. Als u die lek prikt van 2 kanten (boven en onder) zal de jun drank daar komen en is de kans groot dat het luchtbelgat dichtgroeit.

2.2 Verschil tussen jun en kombucha: De voeding

Nu komen we bij een verschil van jun ten opzichte van kombucha. De jun-scoby voedt zich net iets anders, namelijk met een in water opgeloste drank van:

  1. Groene thee
  2. Rauwe honing (moet echt rauw zijn, dus koud geslingerde honing)

In beide gevallen liefst biologisch, omdat je dan zeker weet dat je kostbare jun scoby gezond en actief blijft. Het moet rauwe, koudgeslingerde honing zijn en géén andere, aangezien er een wisselwerking is tussen de jun scoby en de in de rauwe honing aanwezige enzymen en bacteriën. Als je géén rauwe honing gebruikt, is de kans groot dat de kwaliteit en levensvatbaarheid van de jun achteruit gaat, aangezien bij 'standaard' honing de eerst aanwezige bacteriën en enzymen door verhitting zijn gesneuveld.

Kombucha (waar jun waarschijnlijk van is afgeleid) wordt meestal gemaakt met zwarte thee en suiker.

3. Het resultaat van fermentatie met een jun scoby

Het resultaat is een veel zachter smakende, licht bruisende drank. De smaak is zoet/zuur en de honingsmaak proef je duidelijk, alleen zonder de nadrukkelijk zoete smaak van honing.

Ook de jun vormt tijdens de fermentatie een nieuwe scoby, die je in de koelkast in een 'scoby hotel' kunt bewaren (voor als het een keer fout gaat) of weg kunt geven.

4. Vergelijking Jun en kombucha

Er zijn overeenkomsten en verschillen. En wel de volgende:

  • De fermentatie van de jun duurt een stuk korter dan die van kombucha.
    De jun is - ook afhankelijk van temperatuur en verhoudingen - klaar in een dag of 4 a 5. Veel sneller dan kombucha.
  • Ook is de jun geschikt om bij wat lagere temperaturen (= mesofiel) te fermenteren. Ga uit van 18 t/m 22 graden als voorkeurstemperatuur. Wat niet wil zeggen dat als het toevallig warmer is, het niet zou werken. De fermentatie gaat dan alleen sneller.
  • Bij kombucha wordt met suiker als voeding wordt gewerkt, bij jun is dat altijd rauwe honing. Dat biedt meer dan alleen maar koolhydraten, dat is ook logisch als je beseft dat honing op zichzelf ook een fermentatieproduct is van wat zich in de ingewanden van de honingbij heeft afgespeeld.

Herkomst jun

Over de herkomst van de jun scoby gaan verschillende verhalen rond, waarbij Tibet als land van herkomst vaak genoemd wordt. Het lijkt veel op kombucha, ook qua micro-organismen en de kans is dan ook groot dat ooit een kombucha scoby is gebruikt met groene thee en honing - wellicht als experiment - en dat men daar mee door is gegaan, wat uiteindelijk in een iets ander probioticum resulteerde.

5. Conclusie

Kortom; overweeg je om een kombucha scoby te kopen, denk er dan nog eens over na. Misschien kun je beter gelijk een jun scoby kopen en zelf eindeloos lang jun maken! Een drank die net zo gemakkelijk te maken is, in een korter tijdsbestek en volgens velen ook smakelijker.

Jun recept: Tweede fermentatie met jun drank

Door zijn delicate verfijnde smaak wordt jun ook wel de 'champagne' genoemd onder de probiotische drankjes.
Het is ook overheerlijk en gemakkelijk om met de eerder gemaakte jun drank een tweede fermentatie te doen.

Vooral Jun + kokoswater is bij ons favoriet!

Hoe een tweede fermentatie in zijn werk gaat lees je hier.

De gebruiksinstructie is gebaseerd op waterkefir, maar als je in gedachten het woord 'waterkefir' vervangt door 'jun', klopt het precies.

De geleverde Jun scoby

De vers geleverde en dus actieve jun scoby, waar je direct mee aan de slag kan, heeft altijd de volgende eigenschappen.

  • Maak een keuze voor het gewicht van de scoby; 30, 40 of 50 gram of meer. (30+ wil zeggen: gewicht tussen 30 en 40 gram, etc.). Iedere scoby zal groeien, dus ook de kleinste scoby wordt uiteindelijk veel dikker en zwaarder.
    Let op: Alle drie de gewichtsmaten zijn niet altijd leverbaar. Als 1 maat niet op voorraad is, wordt deze ook niet getoond!
  • Gewicht is minimaal 30+ gram (indien 30 gram gekozen, maar 40+ bij 40, etc). Dat is ruim voldoende om mee te starten. De scoby zal snel gaan groeien. Met iedere fermentatie cyclus wordt ie dikker en wordt er ook steeds 1 nieuwe scoby aangemaakt. Vaak verkleven deze aan elkaar. Dat kun je zo laten, of de nieuwe scoby als reserve bewaren (in een scoby hotel) of weggeven.
  • Diameter (breedste punt) van de scoby is 9,5 cm. Dezelfde breedte als onze Brabantia potten en onze merkloze middelgrote fermentatiepot.
    Past daar dus prima in!
  • Grotere en zwaardere versies (per minimaal 10 gram meer) zijn voor een kleine meerprijs verkrijgbaar (40+ en 50+ gram).
  • De dikte van de scoby kan verspreid over de scoby variëren. Dat is een normaal verschijnsel en wordt gaandeweg wat minder naarmate het dikker wordt.
  • In actieve staat geoogst en inclusief 80 ml. jun startervloeistof geleverd.
  • Werkt direct na ontvangst voor de eerste jun bereiding.
  • Wordt op de dag van verzending hermetisch geseald in een onverwoestbaar lekvrij zakje, inclusief de benodigde startersvloeistof. Door de lage pH-waarde blijft zowel de scoby als de startersvloeistof via het postproces in een goede, voedselveilige conditie.
  • Gebruiksaanwijzing wordt meegeleverd.

Zelf jun thee maken

  • Fermentatieduur is ook een beetje afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar 4 tot 6 dagen maximaal is een goed uitgangspunt.
  • Kamertemperatuur is prima. In de winter zal de fermentatieduur wat langer zijn, in de zomer wat korter.
  • Gebruik bij voorkeur een glazen pot met afdekdoekje.

Jun gebruiksaanwijzing

De gebruiksinstructie hoe zelf jun thee te maken wordt op papier meegeleverd met de bestelling.

Of klik hier voor een pdf-versie van de gebruiksinstructie 'Jun maken'.

Mutatiedatum: 28-06-2022

Lengte
10 cm

Breedte
10 cm

Hoogte
0,5 cm

Gewicht
0,3 Kg

Producent
Kefirshop

Kefir?
Nee

Eigen product?
Ja

© 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel