Zelf waterkefir maken

Vorige Artikel 4 van 20 Volgende

Onderwerpen

Waterkefir bereiding met alle benodigdheden daarvoor.


Is het moeilijk, zelf waterkefir maken?

Voor alle duidelijkheid: Met 'waterkefir' maken bedoelen we de waterkefir drank, waarvoor je eerst de waterkefir korrels nodig hebt.

En om op de vraag terug te komen: Nee, zelf kefir maken is totaal niet moeilijk! Een kind kan de was doen. Er zijn een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Maar als je dat doet, zul je lang plezier en profijt hebben van jouw kefircultuur.

Benodigde ingrediënten om waterkefir te maken

Voor waterkefir het je maar 4 ingrediënten nodig. Lijkt iets "ingewikkelder" dan melkkefir, maar nog steeds heel gemakkelijk. Maar de verwerking daarentegen is juist weer wat gemakkelijker.
 

Conclusie

Jouw eigen waterkefir maken is leuk, makkelijk, ondersteunt je microbioom (darmflora- en darmwerking), het is overheerlijk en goedkoop!

Belangrijke basisregel bij maken waterkefir

Let op bij de verwerking van waterkefir: gebruik uitsluitend houten of kunststof keukengereedschap, dus géén RVS zeef bijvoorbeeld. Hier kun je lezen waarom.

Zelf echte water kefir maken

Maak je waterkefir zelf! Dat gaat heel simpel: Doe water, suiker, vruchten en waterkefirkorrels bij elkaar en laat het 2 dagen fermenteren. Daar komt het op neer.

Stappenplan waterkefir maken

  1. Doe de waterkefirkorrels in een afsluitbare pot en gebruik 10 x zoveel water qua gewicht. Ontvang je 20 gram kefirkorrels? Doe daar dan 2 deciliter (= 200 gram) water bij.
  2. Heb je een groede kwaliteit kraanwater? Gebruik dat dan. Zo niet, gebruik bron- of mineraalwater.
  3. Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker.
  4. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit. Belangrijk: gebruik altijd biologische vruchten, of vruchten waarvan je 100% zeker bent dat ze onbespoten zijn. Het is vooral belangrijk dat ze ongezwaveld zijn (zonder sulfieten), maar dat staat zelden of nooit op de verpakking. Biologisch is altijd ongezwaveld.
  5. Laat het 2 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Is het wat warmer (ook nachttemperatuur meerekenen), gebruik dan wat minder korrels. Is het altijd wat kouder, dan wat meer.
  6. Gebruik een beslagkom / mengkom als opvangbak. Hang de zeef er in en giet de inhoud van de pot in de zeef. De korrels hoeven niet afgespoeld te worden.
  7. Je schenkt de kefirdrank in een fles en doet hem in de koelkast. Blijft lang goed, maar is lekker t/m 1,5 week dagen ongeveer. Daarna is het nog niet bedorven, maar wordt de smaak erg zuur en bitter.
  8. Vergeet niet af en toe de fles te 'ontluchten'. De druk (ook in de koelkast) kan behoorlijk oplopen. Vooral bij een tweede fermentatie (zie hieronder).
  9. De korrels zijn in de meeste gevallen fors gegroeid; de helft tot 2 x zoveel is niet ongewoon.
    Je hebt voor de volgende bereiding dus ook evenredig meer ingrediënten nodig.
    Of als je niet nog meer waterkefirdrank wilt maken, neem je kefirkorrels af. Anders wordt de smaak veel te zuur en bestaat de kans dat de kefircultuur te weinig voeding krijgt.
    De verhoudingen zijn belangrijk en als het fout gaat, is het meestal op dat punt. Gegroeide kefir, vereist ook meer water, suiker, etc.
    De gewichtsverhoudingen kunnen als volgt aangeduid worden als je de waterkefirkefirkorrels op 1 stelt:
    1 deel waterkefirkorrels + 10 delen water + 1/2 deel suiker + 1/2 deel gedroogde vruchten.

Nadat je jouw kefirdrank (soms ook 'kefir water' genoemd) gebotteld heeft kun je er nog hele leuke dingen mee doen. Lees hieronder verder :)
Fotoreportage volgt nog.

Meer informatie, zoals tips, verhoudingen en gebruiksinstructies, zijn te vinden op de Gebruiksaanwijzingen pagina.

Koop waterkefirkorrels hier!

Verse waterkefirkorrels. Altijd goede kwaliteit.

▲ Waterkefir tweede fermentatie

Een tweede fermentatie wil zeggen dat aan de reeds bereide waterkefirdrank, in de fles of pot, weer 1 of meer nieuwe ingrediënten worden toegevoegd. Vervolgens laat je dit een halve tot hele dag op kamertemperatuur staan, al dan niet hermetisch afgesloten (hermetisch afsluiten, betekent veel prik).

1. Voordelen tweede fermentatie ná het maken van waterkefir

De in de drank rijkelijk aanwezige bacteriën en gisten gaan met de ingrediënten en vooral restsuikers aan de slag, waardoor de smaak en de eigenschappen van de drank overeenkomstig veranderen.

1.1. Restsuikers verminderen

Dat betekent dus ook dat een aanzienlijk deel van de suikers in bv. vruchtensap die u toevoegt, door de bacteriën en gisten opgepeuzeld worden. Dus wel de voordelen van vruchtensap (vezels, mineralen, vitaminen e.d.), maar niet de suikers!

1.2. Ingrediënten die je anders niet kunt gebruiken

Het grote voordeel is ook dat je nu ingrediënten kan toepassen waar je je waterkefirkorrels normaal gesproken niet aan wilt blootstellen, zoals honing of gember. De kefir korrels gaan dan namelijk gegarandeerd achteruit in kwaliteit en zal uiteindelijk ook afsterven.
Dat wil je niet, maar in de gebottelde fles zitten geen kefirkorrels meer. De mogelijkheden zijn eindeloos en worden eigenlijk alleen beperkt door je eigen fantasie.

Tweede fermentatie van waterkefir met annanassap.
Tweede fermentatie van water-
kefir met annanassap. Veel prik!
Een biertje is er niets bij ;)

2. Stappenplan tweede fermentatie waterkefir

Dat gaat altijd volgens de volgende stappen. Deze zijn steeds hetzelfde, maar de ingrediënten en hoeveelheden kunnen naar smaak variëren.

  1. Doe de reeds bereide waterkefir drank in een pot met wijde hals. Weckpot kan ook.
  2. Doe de gewenste ingrediënten er in.
    Doorgaans eenzelfde hoeveelheid water of vruchtensap als waterkefir, plus wat je er maar bij wilt doen. Dus bij een halve liter waterkefir doe je er ook een halve liter kokoswater bij.
  3. Sluit de pot of fles af; hermetisch afsluiten betekent veel prik. Losjes vastdraaien geeft weinig prik. Let op: bij dit laatste kan de pot na openen wel overstromen door schuimvorming.
    Je kunt hier heel goed een PET-fles voor gebruiken. Die kan de druk goed weerstaan. Alleen is de hals aan de smalle kant.
  4. Laat halve tot maximaal 1 dag staan op kamer temperatuur. (suikerhoudende ingrediënten zorgen voor meer koolzuurgasvorming).
    De meeste suikers zullen door de kefircultuur opgebruikt zijn.
  5. Voorzichtig openen, er is (veel) meer overdruk dan normaal.
  6. Zeef de drank weer, zodat de ingrediënten verwijderd worden.
  7. Zet de drank in de koelkast en na koelen:
  8. Genieten maar!
  9. De toegevoegde ingrediënten die eruit gezeef zijn, zijn smakeloos en "nutteloos" geworden, maar zijn toch nog nuttig als compost voor in de tuin.

Ps: Let wel op dat je de pot of fles met een tweede fermentatie niet per ongeluk vergeet. Tenminste, als deze hermetisch afgesloten is. En zeker als deze van glas is. Je zult de eerste niet zijn met een ontplofte fles of pot in de keuken. Niet handig!

3. Eenvoudige recepten tweede fermentatie waterkefir

Hieronder een tweetal zeer eenvoudige recepten (vandaar bijna geen tekst). En als je het stramien begrijpt en onder de knie hebt, bedenk je in een handomdraai nog veel meer recepten. En dan op basis van jouw voorkeur, smaak, budget, etc.

Tip: Voordat de weekmarkt sluit, kan je zeer goedkoop aan goede groenten en fruit komen die niet lang houdbaar meer is. De marktlui willen dat liever niet mee terug nemen i.v.m. naderend bederf. En bij een tweede fermentatie op korte termijn is dat bedeft geen issue meer; kefir conserveert de ingrediënten in no-time.

3.1. Recept:  Maak grapefruit-waterkefir drank

Zelf ben ik dol op waterkefir met roze grapefruitsap van AH. Half om half ongeveer. 5 uur laten staan, in de koelkast en yummie!! En de hoeveelheid bubbels is goed te sturen.

3.2. Recept: Maak waterkefir-thee

Op de foto's zie je een paar resultaten van een 2e fermentatie. Eén met 3 flessen met verschillende vruchten/sap er in. En één met een theezakje. Dat theezakje drijft hoog bovenin als gevolg van de koolzuurgasontwikkeling in het theezakje zelf.

Tip: Kies zelf jouw theesmaakje, zonder dat de kefirkorrels ook maar enig risico lopen.

Mutatiedatum: 18-02-2022

© 2011 - 2023 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel