Zelf melkkefir maken

Artikel 1 van 17 Volgende

Zelf echte melkkefir maken, is dat moeilijk?

Nee, totaal niet! Een kind kan de was doen. Er zijn wel een paar aandachtspunten, maar als je je daar aan houd, zul je zeer lang plezier hebben van jouw kefircultuur.

Voor melkkefir heb je met maar 2 ingrediënten te maken:

  1. Melkkefirkorrels
  2. Melk (dierlijk)

Lekker makkelijk!

Dus: Uw eigen melkkefir maken is leuk, makkelijk, ondersteunt uw microbioom (darmflora- en darmwerking), het is overheerlijk en goedkoop!

Belangrijk

Eén belangrijke basisregel bij de bereiding van melkkefir: gebruik uitsluitend houten of kunststof keukengereedschap, dus géén RVS zeef bijvoorbeeld. Hier kun je lezen waarom.


Zelf echte melkkefir maken

Maak uw melkkefir (of melkkefir drank) met behulp van verse melkkefirkorrels (of kefirplantje of yoghurtplantje, zoals het vaak ook wel genoemd wordt).

Melkkefir maken: Het principe

Het principe is dat de levende melkkefirkorrels de melk fermenteren en daarmee die melk 'omzetten' naar de probiotische melkkefir drank.

Het oogsten van deze melkkefir wordt gedaan door de melkkefirkorrels te scheiden van de drank, door middel van een kunststof zeef.
De drank kun je drinken, de kefirkorrels worden weer gebruikt voor een volgende kefir bereiding. Dat gaat als volgt in zijn werk:

Stappenplan maken melkkefir

  1. Doe de verse melkkefirkorrels in een afsluitbare pot en gebruik 10 x zoveel melk qua gewicht. Ontvang je 10 gram kefirkorrels? Doe daar dan 1 deciliter (= 100 gram) dierlijke melk bij.
  2. Laat het 1 dag op kamertemperatuur staan.
  3. De kefirdrank kan geoogst worden. Een groot deel van de kefirkorrels zijn naar de oppervlakte gekomen en vormen daar een wat dikkere koek.
  4. Roer het even voorzichtig door met een houten of kunststof lepel. Daardoor zal de drank makkelijker gezeefd kunnen worden.
  5. Gebruik een beslagkom  of mengkom als opvangbak. Hang de zeef er in en giet de inhoud van de pot in de zeef.
  6. Je zult de zeef wat moeten schudden en trillen, om ervoor te zorgen dat de kefirdrank wat gemakkelijker door de zeef loopt.
  7. Je schenkt de kefir drank in een fles en doet hem in de koelkast. Blijft lang goed, maar is lekker t/m 4 dagen ongeveer.
  8. De kefirkorrels hoef je niet af te spoelen en doe je in de schoongemaakte pot. De korrels zijn waarschijnlijk wat gegroeid (maximaal 10% per dag), dus je hebt weer wat meer melk nodig.

En dat is het dan! Niet ingewikkeld he? Binnenkort volgt een fotoreportage om het wat aanschouwelijker te maken.
Meer informatie is te vinden op de Gebruiksaanwijzingen pagina.

Hangop maken

Hou je ook van lekkere dikke kwark? Nou, die kun je heel eenvoudig zelf maken!

Wat heb je nodig? Zie voorgaande stappen:

  1. melkkefirdrank!
  2. En een kefirkwarkzak waarin je de melkkefirdrank uit laat lekken.

Zo simpel is het inderdaad om hangop kefir te maken. Deze overtreft iedere kwark uit de supermarkt en zelfs natuurwinkel qua smaak en gezondheidswaarde!

Hier vind je alle informatie over deze kefirkwarkzak.

Koop melkkefirkorrels hier!

Mutatiedatum: 22-09-2021

┬ę 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel