Zelf melkkefir maken

Vorige Artikel 2 van 20 Volgende

Zelf echte melkkefir maken, is dat moeilijk?

Melkkefir maken met verse levende melkkefirkorrels. Beter dan dat wordt het niet.
Melkkefir maken met verse levende melkkefirkorrels. De kefir is hier klaar om verwerkt te worden, zichtbaar doordat de kefirkorrels zich bovenin verzamelen. Buiten de melk zijn dit de benodigdheden.

Nee, totaal niet! Een kind kan de was doen. Er zijn wel een paar aandachtspunten, maar als je je daar aan houdt, zul je zeer lang plezier hebben van jouw kefircultuur. Misschien wel levenslang :)

 

Voor melkkefir maar 2 ingrediënten benodigd

  1. Melkkefirkorrels

  2. Melk (dierlijke melk)

Lekker makkelijk!

Dus: Zelf uw eigen melk kefir maken is leuk, makkelijk, ondersteunt uw microbioom (darmflora- en darmwerking), het is overheerlijk en goedkoop!

 

Kunnen kefirkorrels niet tegen metaal?

Daar is meer over te melden dan in één kort zinnetje. Vandaar daarvoor een aparte pagina:

Daarom alleen houten of kunststof keukengereedschap gebruiken bij maken melkkefir. Géén metalen zeef

 

Zelf kefir maken

Maak uw melkkefir (of melkkefir drank) met behulp van verse melkkefirkorrels (of kefirplantje of yoghurtplantje, zoals het vaak ook wel genoemd wordt) en melk en doe deze bij elkaar.

1. Melkkefir maken: Het principe

1.1. Het principe is dat de levende melkkefirkorrels de melk fermenteren en daarmee die melk 'omzetten' naar de probiotische melkkefir drank.

1.2. Het oogsten van deze drank wordt gedaan door de kefirkorrels te scheiden van de drank, door middel van een:

Kunststof bolzeef voor melkkefir

De drank kun je direct drinken. Het teveel doe je in een fles in de koelkast. Deze blijft maximaal 1 week drinkbaar.

1.3. De kefirkorrels worden weer gebruikt voor een volgende ronde. Ze zijn in de tussentijd iets gegroeid (± 5%)
De volgende ronde gaat als volgt::

 

2. Stappenplan maken melkkefir

  1. Doe de verse melkkefirkorrels in een afsluitbare pot en gebruik 10 x zoveel melk qua gewicht. Ontvang je 10 gram kefirkorrels? Doe daar dan 1 deciliter (= 100 gram) dierlijke melk bij.

  2. Laat het 1 dag (24 uur) op kamertemperatuur staan.

  3. De kefirdrank kan geoogst worden. Een groot deel van de kefirkorrels zijn naar de oppervlakte gekomen en vormen daar een wat dikkere koek.

  4. Roer het even voorzichtig door met een houten of kunststof lepel. Daardoor zal de drank makkelijker gezeefd kunnen worden.

  5. Gebruik een beslagkom  of mengkom als opvangbak. Hang de zeef er in en giet de inhoud van de pot in de zeef.

  6. Je zult de zeef wat moeten schudden en trillen, om ervoor te zorgen dat de kefirdrank wat gemakkelijker door de zeef loopt.

  7. Je schenkt de kefir drank in een fles en doet hem in de koelkast. Blijft lang goed, maar blijft echt lekker t/m 4 dagen ongeveer.

  8. De kefirkorrels hoef je niet af te spoelen en doe je in de schoongemaakte pot. De korrels zijn waarschijnlijk wat gegroeid (maximaal 10% per dag), dus je hebt weer wat meer melk nodig.

En dat is het dan! Niet ingewikkeld he? Binnenkort volgt een fotoreportage om het wat aanschouwelijker te maken.

Lees en print gebruiksaanwijzing melkkefir maken

 

3. Hangop maken

Hou je ook van lekkere dikke kwark? Net zo dik als Griekse- of Bulgaarse yoghurt, of zoals Skyr of Actimel, maar veel gezonder? Nou, die kwark of hangop, kun je heel eenvoudig zelf maken met melkkefir!

Zo kun je zelf hangop of kefir kwark maken

 

Melkkefirkorrels kopen?

Mocht u nog geen melkkefir korrels hebben, dan kunt u die vertrouwd bij ons kopen.

Koop melkkefirkorrels

De verse, levende melkkefir korrels, waarmee je melkkefir drank maakt.

Mutatiedatum: 17-11-2023

┬ę 2011 - 2023 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel