Leren fermenteren

Vorige Artikel 3 van 15 Volgende

Fermenteren kun je leren!

Wij hebben het geleerd, u kan het ook. Iedereen kan het. Maar eerst goed om te bepalen:

  1. Wat is fermentatie?
  2. Wat gebeurt er tijdens het fermenteer proces?
  3. Hoe fermenteer je?
  4. Wat is het resultaat van fermentatie?
  5. Hoe zit dat met de fermentatie van kefir?

Wat is fermatie eigenlijk?

Fermenteren is eigenlijk niets anders dan een 'gecontroleerd rottingsproces'.

Gecontroleerd wil zeggen dat de ingrediënten en de werkwijze van dat rottingsproces zodanig zijn gestandaardiseerd, dat de uitkomst (een gefermenteerde drank of voedsel) op voorhand vaststaat. Dat is dus iets anders dan bederf, waarbij ziekmakende schimmels en/of bacteriën betrokken zijn. Want die zijn er natuurlijk ook.
Gecontroleerd, dus zonder dat die ziekmakers een kans krijgen.

Rotten klinkt dan negatief, maar of het negatief is hangt af van de actieve bacterie- en/of gistcultuur. Zo heb je ziekmakende bacteriën, maar ook goede bacteriën die rechtsdraaiend melkzuur produceren.

Dat werkt zo bij kefir, maar ook bij bier, wijn, zuurkool, etc. Er wordt heel wat afgefermenteerd. En in toenemende mate, want men ontdekt steeds meer dat fermenteren niet alleen leuk en lekker is, maar ook bijdraagt aan de gezondheid. Een gezond tegenwicht tegenover de 'lege voeding' uit pakjes en zakjes uit de supermarkt.

Wat gebeurt er bij fermentatie?

Meestal betekent fermentatie dat lactobacillen (melkzuurbacteriën) en gistkiemen, de in voedsel aanwezige koolhydraten en suikers in een samenwerkingsvorm (symbiose) omzetten naar allerlei andere, veel gezondere stofjes en vitaminen. Zoals b.v. rechtsdraaiend melkzuur. Dat melkzuur heeft bv. ook weer een conserverende werking. Zo blijft zuurkool bv. ook lang houdbaar.

Prik in de drank

Een van de restproducten tijdens het fermentatieproces is koolzuurgas, wat voor de tintel zorgt. Bij bv. bier zijn we daar blij mee toch? Daar zijn de gisten in de kefircultuur verantwoordelijk voor. Hoeveel prik in de drank zit, hangt af van het feit of je de fermentatiepot, kefirpot of weckpot hermetisch afsluit. Als dat zo is, bouwt de druk zich op, aangezien die niet weg kan. Een aanzienlijk deel van de CO2 (= koolzuurgas) gaat dan in de drank zitten.

Hoeveel 'prik' er in de probiotische drank zit, kunt u dus zelf ook enigszins sturen.

Ik heb het hier over kefir, maar hetzelfde geldt voor het fermenteren van zuurkool en andere producten.

Hoe fermenteren?

Ik gaf al aan: 'fermenteren kun je leren'. En dat klopt ook, het is namelijk absoluut niet moeilijk.

Wat weer niet wil zeggen dat er niets mis zou kunnen gaan. Maar door je kort te verdiepen in de randvoorwaarden voor het fermenteren in het algemeen en kefir in het bijzonder, voorkomt u slechte resultaten. Deze randvoorwaarden zijn dus zeer belangrijk.

Belangrijke fermentatie randvoorwaarden

  • Gebruik zeer schone materialen in een schone keuken. Hygiëne dus!

  • Bespaar niet op een goede fermentatiepot. Bij voorkeur een met waterslot.

  • Gebruik een zeer goede kwaliteit kefircultuur. Er zijn er namelijk heel wat van in omloop van een bedenkelijke kwaliteit. Dat geldt voor zowel melkkefir als waterkefir.

  • Als u groente, fruit of iets dergelijks fermenteert; iets anders dan kefir: Ga dan naar bv. de website van Verrot lekker. De beginselen staan daar goed uitgelegd. Voor verdieping hebben wij ook een paar boeken in het assortiment.

  • Gebruik ingrediënten van biologische kwaliteit. Let dan wel op de grotere kans van insecten, wormpjes e.d. Vooral bij het verwerken van vers fruit en groente. Hoewel... die fermenteren ook prima, maar dan is het niet meer vegetarisch ;)

  • Alle kennis die u nodig hebt voor het fermenteren van kefir?

    • Zie de menu-opties via pagina 'Kefir informatie'.

    • Zie de websites per kefirsoort in de statusbalk onderin.

Meer informatie over fermenteren

Via onze eigen website vertellen we nog wat meer over fermentatie, plus wat recepten.

Interessante links

 

Tot slot

Deze pagina pretendeert niet uitputtend te zijn op dit onderwerp. Er zijn anderen die daar ook beter in thuis zijn, maar de basis vind u hier.

Wij beperken ons hoofdzakelijk tot alles rondom melkkefir en waterkefir. (handen vol aan)

 

┬ę 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel