Waarom fermentatiepotten met een waterslot?

Artikel 1 van 15 Volgende

Waarom kefir fermenteren in een pot met een waterslot?

Een paar potten die we verkopen hebben een zogenaamd waterslot. Andere weer niet. Het waarom daarachter en de verschillen tussen het gebruik van een waterslot en het werken zonder, worden hieronder uitgelegd.
Als u niet alles hieronder wilt lezen, maar alleen een bondige motivatie voor het gebruik van een waterslot wilt weten, dan is dat het volgende. Een waterslot zorgt ervoor:

  1. Dat uw kefircultuur gezond en actief blijft. Het sluit de kans op besmetting met slechte bacteriën of schimmels zo goed als uit. Daardoor kunt u levenslang gebruik maken van uw kefir.
  2. Daardoor hoeft u zich ook minder zorgen te maken over de kwaliteit en het gezondheidsvoordeel van de kefirdrank die de kefircultuur produceert.

Wat is een waterslot?

Er zit een gat in het deksel van de fermentatiepot, met een rubber afdichtingsring. Daar zit dan weer het zogenaamde waterslot in. In het Engels heeft men het over "air lock", mocht u er over willen googlen, want in het Nederlands is er niet zo heel veel over te vinden. Eigenlijk is het het principe van een sifon zoals bij een toilet en wasbak, maar dan in miniatuuruitvoering.
In de wijn- en bierbrouwerij is dit een heel bekend product en wordt het veel gebruikt, om een constante goede kwaliteit van het brouwsel te garanderen. Bij het maken van kefir werkt dat niet anders. Ook daar wilt u uw kefircultuur goed en gezond houden. En natuurlijk de gezondheidsvoordelen genieten van de kefirdrank.

Hoe werkt het waterslot?

Dit waterslot zorgt ervoor dat:

  1. uw kostbare kefirkorrels gevrijwaard blijven van besmetting met ongewenste bacteriën en/of schimmelsporen die standaard door de lucht dwarrelen. Die werking heeft het door de buitenlucht vooral buiten te houden (en daarmee besmettingsgevaar door verkeerde bacteriën en schimmels) en de CO2-overdruk die in de pot wordt opgebouwd, naar buiten af te voeren. Eénrichtingsverkeer dus, precies wat je wilt. Deze koolzuurgasontwikkeling zorgt er ook voor dat de aanvankelijk nog aanwezige zuurstof al heel snel afgevoerd wordt. Daarmee creëert u een klimaat voor de kefirbereiding die optimaal is. Dit wordt ook wel een anaerobe bereiding genoemd, ofwel "zonder zuurstof".
    Dit geeft gegarandeerd een beter en vooral ook blijvend goed resultaat. Waardoor u misschien wel nooit meer kefir bij ons hoeft te bestellen ;)

  2. Alle overdruk die zich in de pot ontwikkelt (kefir ontwikkelt tijdens het fermentatieproces koolzuurgas (CO2), wordt eenvoudig door het waterslot heen naar buiten afgevoerd. Andersom is onmogelijk. Dus een ontploffende pot (bij gesloten weckpotten bv. is dat zeker mogelijk!) is onmogelijk. De kefircultuur is veilig en de pot is ook veilig.

Wij werken zelf al zeer lang op die manier. Alle kefir die wij produceren en leveren is ook op deze wijze bereid en dat waarborgt de kwaliteit van de kefirkorrels, zeker op de langere termijn. Ook bij u!

Let op dat u voor de bereiding van kombucha of jun juist géén waterslot dient te gebruiken. Dat is omdat daar juist wel zuurstof gewenst is in de pot zelf (aerob).

Reiniging waterslot

Het waterslot bestaat uit 2 delen die zeer eenvoudig in en uit elkaar gehaald kunnen worden. Daardoor is het ook eenvoudig en goed te reinigen, bv. in een badje met baking soda, of m.b.v. het waterslotborsteltje. Doe dit eens per week of hooguit 2 weken. Vergis u niet; het water in het waterslot gaat stinken, dus er gebeurt echt wel wat mee!

Het waterslot steekt maar een heel kort stukje in de rubber plug, zodat u de maximale ruimte in de pot kunt gebruiken.

Gebruik waterslot

  1. Haal het kapje van het waterslot.
  2. Vul het gedeelte wat u in de pot steekt, tot aan de horizontale streep (bijna halverwege) met water.
  3. Steek het waterslot door de rubber plug in het deksel.
  4. Vul de kefirpot met de gewenste hoeveelheid kefir en overige ingrediënten.
    De hoeveelheid is niet aan regels gebonden, zolang de onderkant van het waterslot maar niet de vloeistofspiegel raakt.
  5. Klik het kapje weer op het waterslot. Doe dit als laatste, als u dat eerder doet is er een kans dat door de plotselingen luchtdrukverschillen met het dichtdraaien/klemmen van het deksel, het water er deels uitgeperst wordt.

Klaar!

Mutatiedatum: 21-08-2021

© 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel