Probiotische zuivel kiezen
Kiezen tussen skyr, yoghurt of kefir
OverzichtKiezen uit deze 3 probiotische krachtpatsers en met welke criteria?
![]() |
| Kiezen tussen deze verschillende probiotische zuivelsoorten: Waar moet je op letten? |
Blog: januari 2025
Het zijn alledrie probiotica uit de categorie zuivel en ze bevatten veel eiwitten, wat ze ook geliefd maakt. Er zijn er meer, maar we beperken ons even tussen deze 3 populaire probiotische zuivel soorten.
Als je de keuze wilt maken, is dat afhankelijk van:
Je persoonlijke smaakvoorkeuren
Gezondheidsdoelen
Beschikbare tijd
Budget
Kwark, skyr (ook wel als skir geschreven), kefir of yogurt; 'een pot zuivel' denkt u misschien? Toch niet helemaal! Er zijn legitieme redenen om voor of het ene, of het andere te kiezen.
Afhankelijk van aan welke uitgangspunten je prioriteit geeft.
Hier zijn enkele verschillen om je te helpen bij je keuze:
Wat is skyr?
Toch even een introductie, want het is (nog) niet overal even bekend.
Het is wel een product wat de in toenemende mate steeds populairder wordt. Niet heel vreemd, want het heeft ook wel een aantal mooie eigenschappen waardoor het op waardige wijze vergeleken kan worden met zijn bekendere directe concurrentie, kefir en yoghurt. Het is een eiwitrijke kwark uit IJsland, maar dan wel een met probiotische waarde.
Ok, over naar het vergelijkende waren onderzoek.
Kenmerken
Textuur: Dik en romig, vergelijkbaar met Griekse joghurt en kefir hangop. Romiger van smaak dan bv. kwark.
Eiwitgehalte: Hoog eiwitgehalte, ideaal voor spieropbouw en herstel. Wordt daarom vaak gebruikt bij krachtsport en bodybuilding. De voedingswaarde is voor dat doel dus goed inzetbaar.
Vetgehalte: Vaak laag in vet
Smaak: Mild en licht zuur en romig, ondanks het lage vetgehalte.
Probiotica, bevat:
- Streptococcus salivarius subsp. thermophilus: Deze bacterie wordt ook gebruikt in de bereiding van joghurt en helpt bij het afbraak van melksuikers.
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus: Deze bacterie werkt samen met Streptococcus thermophilus om melkzuur te produceren, wat bijdraagt aan de zure smaak.
Actieve skyr-cultuur: Dit is een specifieke cultuur die vaak wordt toegevoegd om de groei van de bovengenoemde bacteriën te stimuleren en de smaak te verbeteren.
Deze bacteriën helpen bij de fermentatie van de melk en dragen bij aan de unieke smaak en textuur.
Beschikbare tijd: Kopen in de supermarkt. Niet veel voor nodig dus. Wel als je het zelf wilt na maken. Wat kan, maar dat is wat omslachtig. Als je de hele blog gelezen hebt en je wilt dat nog steeds, stuur dan een mailtje.
Budget: In supermarkt vrij duur.
Het is nu goed verkrijgbaar in meerdere merken in de supermarkt. Denk aan Lidl, AH, Aldi en waarschijnlijk nog wel meer.
Wij verkopen het ook in ferment vorm. Dan kun je met 1 zakje 8 x 1 liter maken. Al snel goedkoper dan in de supermarkt en je kunt spelen met de ingrediënten.
► Eenvoudig zelf skyr maken (met ferment)
Of toch kwark?
Je kunt ook kwark gebruiken. Er zijn namelijk veel overeenkomsten. Kwark is goedkoper, meer variatie (mager, halfvol etc), even eitwitrijk. Ook probiotisch, maar meestal maar één bacteriestam.
Kwark is alleen wat minder zuur, zachter van smaak. Kan soms wat stoffig/korrelig smaken. Het is zo dik, doordat er stremsel aan toe is gevoegd en de wei is verwijderd (vormt op die manier een wrongel).
Kenmerken yoghurt
Textuur: Kan variëren van dun en vloeibaar tot dik en romig, afhankelijk van het type (bijvoorbeeld Griekse yogurt, gewone yogurt). Maar ook afhankelijk van het vetgehalte.
Eiwitgehalte: Lager dan skir, hetzelfde als melkkefir. Maar nog steeds een goede bron van eiwitten.
Vetgehalte: Kan variëren van mager tot volvet, afhankelijk van het type.
Smaak: Licht zuur met een romige smaak. Milder zuur dan bijvoorbeeld kefir.
Probiotica, bevat een (of meer) van deze micro organismen:
(zie etiket op de verpakking. Meestal is het maar 1, soms 2 verschillende bacteriestammen)
Lactobacillus bulgaricus: Deze bacterie helpt bij het omzetten van lactose (melksuiker) in melkzuur, wat de joghurt zijn karakteristieke zure smaak geeft.
Streptococcus thermophilus: Deze bacterie werkt samen met Lactobacillus bulgaricus om de fermentatie te bevorderen en een romige textuur te creëren.
Lactobacillus acidophilus: Soms toegevoegd voor extra gezondheidsvoordelen, omdat deze bacterie kan bijdragen aan een gezonde darmflora.
Bifidobacterium: Deze bacteriën worden vaak toegevoegd aan probiotische joghurt omdat ze gunstig zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem.
Beschikbare tijd:
Supermarkt: Zeer weinig. Géén ruime keuze tusen verschillende soorten.
joghurt ferment: Kost iets meer tijd, maar alsnog weinig. Ruimere keuze in verschillende soorten, maar ook keuzevrijheid welke soort en type melk je wil gebruiken.
- Budget: Goedkoop en ook zelf te maken (kopiëren).
Maar vereist wel een yoghurtmaker. Deze verwarmt het tot rond 40 graden C.
Als je die nog niet hebt vereist dat wel een investering. In dat geval duurt het even voordat je de aanschafkosten er uit hebt.Maar: Je kunt ook kiezen voor viili yoghurt starter. Eenmalige aanschaf en je kunt er vervolgens levenslang mee doen, gewoon op kamertemperatuur zonder yoghurtmaker. Je hebt alleen een pot, afdekdoekje, dierlijke melk naar keuze en (eenmalig) de starter van deze joghurt nodig.
Of je kiest onze joghurt ferment. Ook yoghurtmaker of goede thermosfles benodigd.
► Zelf yoghurt maken met ferment (o.b.v. dierlijke melk)
► Zelf vegan yoghurt maken (o.b.v. plantaardige melk, met Bifidobacterium)
Kenmerken melkkefir
We schrijven vaak 'kefir', maar bedoelen uiteraard melkkefir. Waterkefir valt even buiten de scope van deze blog.
Textuur: Tussen dun en dik in, goed drinkbaar vergelijkbaar met een smoothie.
Maar: Als je de kefirdrank door een hangop zak haalt, is de textuur vergelijkbaar met joghurt of skir. Lekker dik en zelfs daarin kun je sturen.
Eiwitgehalte: Lager dan skir en yogurt.
- Maar: Als je de kefirdrank door een hangop zak haalt, is het zelfs méér dan bij skir.
Probiotica: Veel rijker aan probiotische bacteriën en gisten (zie Probiotische samenstelling melkkefir), dus nog beter goed voor de darmgezondheid door de enorme variatie.
Het geheim zit hem in de enorme diversiteit aan micro organismen die ongekend groot is bij melkkefir. Er is geen enkel ander product wat ook maar een beetje in de buurt komt.Smaak: Licht sprankelend en zuur. Smaakt een stuk romiger dan het vetgehalte doet vermoeden door het unieke ingrediënt kefiran, wat nergens anders in voorkomt.
Beschikbare tijd en budget:
Werken met melkkefir ferment:
+ Voordeel: gebruiksgemak en eenvoud
Goedkoop in aanschaf. Heeft overigens ook een tintel.- Nadeel: veel geringere diversiteit aan micro organismen
Op lange duur duurder, omdat je iedere 3 a 4 weken een nieuw zakje moet aanbreken.
Supermarkt kefir klonen:
(door van gekochte kefirdrank een paar eetlepels kefir te enten in nieuwe melk)+ Voordeel: gebruiksgemak en eenvoud
Goedkoop in aanschaf
- Nadeel: veel geringere diversiteit aan micro organismen
Géén gisten, dus geen tintel.
Kan niet eindeloos gebruikt worden.
Werken met echte melkkefir korrels:
+ Voordeel:
Enorme diversiteit aan goede bacteriën en gisten.
Lichte tintel in de gefermenteerde melkkefir drank
Grootste gezondheidsvoordeel
Veelzijdig product: Je kunt door een eenvoudige hangop bewerking heel andere karakteristieken verkrijgen.
Op de lange termijn een stuk goedkoper, omdat je slechts éénmaal kefirkorrels koopt en daarna alleen nog maar melk.
- Nadeel:
Iets meer werk en dat keert dagelijks of tweedagelijks (naar keuze) terug.
Om hangop te maken, vergt het nog een tweede bewerking.Eenmalige aanschafkosten (kefirkorrels, zeef en kwarkzak) die wat hoger liggen dan de andere producten.
Vergt wat meer discipline en hygiëne met de verwerking.
► Zelf melkkefir maken (met ferment)
► Zelf echte melkkefir maken (met kefirkorrels)
Bijzonderheden echte melkkefir:
Door een eenvoudige handeling maak je van de melkkefir drank, kefir hangop:
Een product wat de positieve eigenschappen van alle hier genoemde opties combineert en ook grotendeels overstijgt.
Conclusie: Welke probiotische zuivel kiezen?
Uiteraard is dat heel persoonlijk en heeft het ook te maken met smaak, beschikbare tijd en de spullen die je beschikbaar hebt en kosten. Maar in zijn algemeenheid zijn dit objectieve criteria die kunnen helpen:
- Kies skir als:
Je een hoog eiwitgehalte wilt.
Je van een dikke en romige textuur houdt.
Je een magere optie zoekt.
- Kies joghurt als:
Je flexibele keuzes wilt in textuur en vetgehalte.
Je een milde, romige smaak waardeert.
Je een algemene, gezonde bron van eiwitten en calcium zoekt.
Je de gemakkelijkste goedkoopste optie zoekt.
Note:
U kunt viili yoghurt kopen die géén joghurtmaker nodig heeft.
We bieden ook traditionele yoghurt met ferment.
En nu ook vegan yoghurt, dus met plantaardige melk.
- Kies melkkefir als:
Je je darmgezondheid wilt verbeteren met de allerbeste probiotica.
Je een dun, drinkbaar zuivelproduct zoekt, waar u ook meer mee kan doen:
Je er ook een dikker product van wil kunnen maken (kefir hangop).
Je van een licht sprankelende en wat zuurdere smaak houdt.
Note:
Melkkefir kopen kan bij ons.
Kefir hangop zak ook!
Welke probiotische zuivel kiest Kefirshop zelf?
Dat zal u niets verbazen; skir maken op de traditionele wijze is niet ons ding (ook geen tijd voor) en melkkefir maken en door een kwarkzak halen is voor ons een klein routinematig klusje.
Bovendien is de smaak en gezondheidswaarde niet te evenaren.
Maar kies vooral zelf, want alle genoemde producten zijn heerlijk en gezond!
Ontbreekt hier iets nog naar je zin? Laat het ons weten.
Auteur: Michel Kemperman
Mutatiedatum: 13-11-2025








