Recepten
Recepten waar kefir drank een rol in speelt
Een overzicht van recepten, waarin kefir verwerkt kan worden. Het is nog maar een bescheiden begin, maar zal van lieverlee uitgebreid worden. Kefir heeft vele mogelijkheden in zich, variërend van dressing, tot vervanger van gist/zuurdesem voor het bakken van brood en nog veel meer.
Ontelbare, eenvoudige recepten met melkkefir en waterkefir
- Er zijn misschien wel miljoenen overheerlijke smoothie recepten beschikbaar. Voeg er melkkefir en/of waterkefir aan toe.
U kunt er dan nog voor kiezen om het een poosje op het aanrecht te laten staan (tweede fermentatie, zie verderop deze pagina) zodat er nog minder restsuikers overblijven. - Voor ieder recept waarbij melk, karnemelk yoghurt of kwark als ingrediënt genoemd worden, kan in plaats daarvan melkkefir gebruikt worden. Dat biedt ontelbare receptmogelijkheden. Denk aan ijs, labneh e.d.
- Voor ieder recept waarbij water of vruchtensap genoemd wordt, kan je dat vervangen door waterkefir.
- Voeg gebruikte vruchten van een waterkefir fermentatie in een blender om er een smoothie van te maken. Zo maakt u eenvoudig een probiotische smoothie.
Kefirdrank te sterk of juist te slap?
We krijgen nog weleens reacties dat de kefirdrank (zowel bij melkkefir als waterkefir) te sterk of juist te slap van smaak is. Uiteraard is de smaak een kwestie van... inderdaad; smaak. Dat betekent dat de gebruiksinstructie die wij met de kefir meeleveren, een 'gemiddelde' is. Voor sommigen is dat bv. te zuur, voor anderen nog niet zuur genoeg.
Bedenk daarbij ook dat kefirkorrels nu eenmaal groeien, dus als u nooit kefirkorrels afneemt en de rest van de ingregdiënten weegt u steeds op hetzelfde gewicht af, u een steeds zuurder en uiteindelijk ook bitter resultaat verkrijgt.
Echter, u kan en mag met de verhoudingen spelen. Vind u de smaak te sterk? Voeg dan meer water (bij waterkefir) of melk (bij melkkefir) toe. Is de smaak te slap? Dan juist minder. Zo simpel is het eigenlijk.
Een te sterke smaak kan ook 'gecorrigeerd' worden, door een zogenaamde 2e fermenatie toe te passen. Zie hieronder.
A. Waterkefir recepten
![]() |
Verschillende resultaten met een tweede fermentatie van waterkefir |
1. Een zeer eenvoudig waterkefir recept met tweede fermentatie
Via de volgende link kunt u het principe van een waterkefir 2e fermentatie terugvinden. Een zeer eenvoudig recept op basis van dit concept is deze:
- Vul de helft van een fles met waterkefir drank.
- Andere helft met vruchtensap naar keuze (zelf liefhebber van grapefruitsap van AH).
- Maximaal 6 uur laten staan en in koelkast. Klaar! Veel langer levert ontploffingsgevaar van de fles op!!
Hieronder volgen nog een paar recepten volgens dit procedé.
2. Waterkefir met tweede fermentatie, met munt
- Doe een takje munt in een pot met wijde mond en schenk deze voor 2/3 vol met reeds bereide en gezeefde waterkefirdrank.
- Hermetisch afsluiten en 0,5 dag op het aanrecht laten staan.
- Zeven, in de koelkast en daarna: genieten!
- Let eens op de kleur van het munttakje nadat je het eruit hebt gehaald. Het was groen, maar het lijkt of alle levenskracht en al het goede in de drank is gaan zitten. Wat rest is een troosteloos geelbruin takje.
3. Waterkefir met tweede fermentatie, met gember
- Gebruik hiervoor bij voorkeur verse gember. Snij een paar stukjes af, niet te groot zodat de kefir er goed mee aan de slag kan.
- Vul de pot met reeds bereide en gezeefde waterkefirdrank.
- Hermetisch afsluiten en 0,5 dag op het aanrecht laten staan.
- Zeven (kan ook met inschenken in glas), in de koelkast.
- Resultaat is een zeer verfrissende, dorstlessende drank.
B. Melkkefir recepten
Labneh
- Gebruik hangop van melkkefir (kefir van 1 liter uit laten hangen in kefirkwarkzak).
Zie hier stappenplan om hangop te maken. - De helft van de "opbrengst" hangop/kefirkwark gebruiken.
- Half teentje knoflook stampen met wat zout en door de kefirkwark roeren, op een bordje doen en een rondje draaien
- Venkelzaadjes beetje vijzelen en erop strooien
- Beetje vers gemalen peper
- Rijpe tomaat doorsnijden en uitknijpen boven het geheel
- Een kwart groene peper heel fijn hakken
- En daarop een straaltje lekkere olijfolie.
- Dippen maar!!
- Gebruik hangop van melkkefir (kefir van 1 liter uit laten hangen in kefirkwarkzak).
IJs
- Gebruik ieder willekeurig ijsrecept waarbij melk of yoghurt gebruikt wordt.
- Vervang de melk of yoghurt door melkkefir of kefirkwark.
- Doordat er niets verhit wordt, heb je gezond probiotisch ijs!
C. Recepten van derden
Uiteraard zijn er ook goede recepten via andere websites te verkrijgen. Om het u gemakkelijk te maken, hieronder een overzichtje. Periodiek lopen we ze even langs, want websitelinks willen nog weleens wijzigen of ophouden te bestaan.
Hebt u zelf een suggestie? We houden ons aanbevolen!
Melkkefir recepten van derden
Waterkefir recepten van derden
Winterpostelein salade met hangop of viili
![]() |
Een eenvoudig en snel te maken recept, waarin hangop (ofwel melkkefir kwark) of viili yoghurt een hoofdrol speelt.
Gebruik in de hangopzak uitgelekte kefirkwark of viili yoghurt als dressing. Doe dit in een ruime saladekom. Voeg en pers er knoflookteentjes bij naar smaak. Peper en zout ook naar smaak.
Mocht de hangop erg dik zijn, dan kan deze verdund worden met wat wei als je die nog hebt. En anders wat water.
Voor het zure, niet te veel citroen, balsamico of appelazijn toevoegen. Aangezien de hangop/viili al aardig zuur is.
Voeg nog een scheut koudgeperste olijfolie toe.
Ingrediënten:
- 500 g winterpostelein
- 100 g melkkefir hangop of viili yoghurt
- 2 a 3 knoflooktenen
- 2 eetlepels olijfolie
- citroen, balsamico of appelazijn naar smaak
- zout en peper naar smaak
Andere recepten met geconserveerde ingrediënten
Mutatiedatum: 23-06-2023