Zelf kefir maken

Artikel 1 van 16 Volgende

Waterkefir bereiding met alle benodigdheden daarvoor.Onderwerpen

Is zelf kefir maken moeilijk?
Zelf melkkefir maken
Hangop kefir maken
Zelf waterkefir maken
Tweede fermentatie van waterkefir
(Zeer) eenvoudige recepten tweede fermentatie



Is zelf kefir maken moeilijk?

Nee, totaal niet! Een kind kan de was doen. Er zijn wel een paar aandachtspunten voor beide kefirsoorten, maar als je je daar aan houd, zult u zeer lang plezier hebben van uw kefircultuur.

Voor melkkefir heb je met maar 2 ingrediënten te maken. Lekker makkelijk! Met waterkefir 4 ingrediënten. Ietsje "ingewikkelder", maar nog steeds appeltje/eitje ;)

Dus: Uw eigen kefir maken is leuk, makkelijk, ondersteunt uw microbioom (darmflora- en darmwerking), het is overheerlijk en goedkoop!

Let op!

Eén basisregel die voor beide kefirsoorten geldt: gebruik uitsluitend houten of kunststof keukengereedschap, dus géén RVS zeef bijvoorbeeld. Hier kunt u lezen waarom.


Zelf melkkefir maken

Maak uw melkkefir (of melkkefir drank) met behulp van verse melkkefirkorrels (of kefirplantje of yoghurtplantje, zoals het vaak ook wel genoemd wordt).

Melkkefir maken: Het principe

Het principe is dat de levende melkkefirkorrels de melk fermenteren en daarmee die melk 'omzetten' naar de probiotische melkkefir drank.

Het oogsten van deze melkkefir wordt gedaan door de melkkefirkorrels te scheiden van de drank, door middel van een kunststof zeef.
De drank kunt u drinken, de kefirkorrels worden weer gebruikt voor een volgende kefir bereiding. Dat gaat als volgt in zijn werk:

Stappenplan maken melkkefir

  1. Doe de verse melkkefirkorrels in een afsluitbare pot en gebruik 10 x zoveel melk qua gewicht. Ontvangt u 10 gram kefirkorrels? Doe daar dan 1 deciliter (= 100 gram) dierlijke melk bij.
  2. Laat het 1 dag op kamertemperatuur staan.
  3. De kefirdrank kan geoogst worden. Een groot deel van de kefirkorrels zijn naar de oppervlakte gekomen en vormen daar een wat dikkere koek.
  4. Roer het even voorzichtig door met een houten of kunststof lepel. Daardoor zal de drank makkelijker gezeefd kunnen worden.
  5. Gebruik een beslagkom  of mengkom als opvangbak. Hang de zeef er in en giet de inhoud van de pot in de zeef.
  6. U zult de zeef wat moeten schudden en trillen, om ervoor te zorgen dat de kefirdrank wat gemakkelijker door de zeef loopt.
  7. U schengt de melkkefir drank in een fles en doet hem in de koelkast. Blijft lang goed, maar is lekker t/m 4 dagen ongeveer.
  8. De kefirkorrels hoeft u niet af te spoelen en doet u in de schoongemaakte pot. De korrels zijn waarschijnlijk wat gegroeid (maximaal 10% per dag), dus u heeft weer wat meer melk nodig.

En dat is het dan! Niet ingewikkeld he? Binnenkort volgt een fotoreportage om het wat aanschouwelijker te maken.
Meer informatie is te vinden op de Gebruiksaanwijzingen pagina.

Hangop maken

Houd u ook van lekkere dikke kwark? Nou, die kunt u heel eenvoudig zelf maken!
Wat hebt u nodig? Zie voorgaande stappen:

  1. melkkefirdrank!
  2. En een kefirkwarkzak waarin u de melkkefirdrank uit laat lekken.

Zo simpel is het inderdaad om hangop kefir te maken. Deze overtreft iedere kwark uit de supermarkt en zelfs natuurwinkel qua smaak en gezondheidswaarde!

Hier vind u alle informatie over deze kefirkwarkzak.

Koop melkkefirkorrels hier!

Zelf waterkefir maken

Maak uw waterkefir zelf. Dat gaat heel simpel: Doe water, suiker, vruchten en waterkefirkorrels bij elkaar en laat het 2 dagen fermenteren. Daar komt het op neer.

Waterkefirbereiding, stap voor stap

  1. Doe de waterkefirkorrels in een afsluitbare pot en gebruik 10 x zoveel water qua gewicht. Ontvangt u 20 gram kefirkorrels? Doe daar dan 2 deciliter (= 200 gram) water bij.
  2. Hebt u een groede kwaliteit kraanwater? Gebruik dat dan. Zo niet, gebruik bron- of mineraalwater.
  3. Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker.
  4. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit. Belangrijk: gebruik altijd biologische vruchten, of vruchten waarvan u 100% zeker bent dat ze onbespoten zijn. Het is vooral belangrijk dat ze ongezwaveld zijn (zonder sulfieten), maar dat staat zelden of nooit op de verpakking. Biologisch is altijd ongezwaveld.
  5. Laat het 2 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Is het wat warmer (ook nachttemperatuur meerekenen), gebruik dan wat minder korrels. Is het altijd wat kouder, dan wat meer.
  6. Gebruik een beslagkom / mengkom als opvangbak. Hang de zeef er in en giet de inhoud van de pot in de zeef. De korrels hoeven niet afgespoeld te worden.
  7. U schengt de kefirdrank in een fles en doet hem in de koelkast. Blijft lang goed, maar is lekker t/m 1,5 week dagen ongeveer. Daarna is het nog niet bedorven, maar wordt de smaak erg zuur en bitter.
  8. Vergeet niet af en toe de fles te 'ontluchten'. De druk (ook in de koelkast) kan behoorlijk oplopen. Vooral bij een tweede fermentatie (zie hieronder).
  9. De korrels zijn in de meeste gevallen fors gegroeid; de helft tot 2 x zoveel is niet ongewoon.
    U hebt voor de volgende bereiding dus ook evenredig meer ingrediënten nodig.
    Of als u niet nog meer waterkefirdrank wilt maken, neemt u kefirkorrels af. Anders wordt de smaak veel te zuur en bestaat de kans dat de kefircultuur te weinig voeding krijgt.
    De verhoudingen zijn belangrijk en als het fout gaat, is het meestal op dat punt. Gegroeide kefir, vereist ook meer water, suiker, etc.
    De gewichtsverhoudingen kunnen als volgt aangeduid worden als je de waterkefirkefirkorrels op 1 stelt:
    1 deel waterkefirkorrels + 10 delen water + 1/2 deel suiker + 1/2 deel gedroogde vruchten.

Nadat u uw kefirdrank (soms ook 'kefir water' genoemd) gebotteld heeft kunt u er nog hele leuke dingen mee doen. Lees hieronder verder :)
Fotoreportage volgt nog.

Meer informatie is te vinden op de Gebruiksaanwijzingen pagina.

Koop waterkefirkorrels hier!

▲ Waterkefir tweede fermentatie

Een tweede fermentatie wil zeggen dat aan de reeds bereide waterkefirdrank, in de fles of pot, weer 1 of meer nieuwe ingrediënten worden toegevoegd. Vervolgens laat je dit een halve tot hele dag op kamertemperatuur staan, al dan niet hermetisch afgesloten (hermetisch afsluiten, betekent veel prik).

Voordelen tweede fermentatie

De in de drank rijkelijk aanwezige bacteriën en gisten gaan met de ingrediënten en vooral restsuikers aan de slag, waardoor de smaak en de eigenschappen van de drank overeenkomstig veranderen.
Het grote voordeel is ook dat je nu ingrediënten kan toepassen waar je je waterkefirkorrels normaal gesproken niet aan wilt blootstellen, zoals honing of gember. De kefirkorrels gaan dan namelijk gegarandeerd achteruit in kwaliteit en zal uiteindelijk ook afsterven.

Dat wil je niet, maar in de gebottelde fles zitten geen korrels meer. De mogelijkheden zijn eindeloos en worden eigenlijk alleen beperkt door je eigen fantasie.

Tweede fermentatie van waterkefir met annanassap.
Tweede fermentatie van water-
kefir met annanassap. Veel prik!
Een biertje is er niets bij ;)

Stappenplan tweede fermentatie waterkefir

Dat gaat altijd volgens de volgende stappen. Deze zijn steeds hetzelfde, maar de ingrediënten en hoeveelheden kunnen naar smaak variëren.

  1. Doe de reeds bereide waterkefir drank in een pot met wijde hals. Weckpot kan ook.
  2. Doe de gewenste ingrediënten er in.
    Doorgaans eenzelfde hoeveelheid water of vruchtensap als waterkefir, plus wat je er maar bij wilt doen. Dus bij een halve liter waterkefir doe je er ook een halve liter kokoswater bij.
  3. Sluit de pot of fles af; hermetisch afsluiten betekent veel prik. Losjes vastdraaien geeft weinig prik. Let op: bij dit laatste kan de pot na openen wel overstromen door schuimvorming.
    U kunt hier heel goed een PET-fles voor gebruiken. Die kan de druk goed weerstaan. Alleen is de hals aan de smalle kant.
  4. Laat halve tot maximaal 1 dag staan op kamer temperatuur. (suikerhoudende ingrediënten zorgen voor meer koolzuurgasvorming).
    De meeste suikers zullen door de kefircultuur opgebruikt zijn.
  5. Voorzichtig openen, er is (veel) meer overdruk dan normaal.
  6. Zeef de drank weer, zodat de ingrediënten verwijderd worden.
  7. Zet de drank in de koelkast en na koelen:
  8. Genieten maar!
  9. De toegevoegde ingrediënten die eruit gezeef zijn, zijn smakeloos en "nutteloos" geworden, maar zijn toch nog nuttig als compost voor in de tuin.

Ps: Let wel op dat je de pot of fles met een tweede fermentatie niet per ongeluk vergeet. Tenminste, als deze hermetisch afgesloten is. En zeker als deze van glas is. Je zult de eerste niet zijn met een ontplofte fles of pot in de keuken. Niet handig!

(Zeer) eenvoudige recepten tweede fermentatie

Hieronder een tweetal zeer eenvoudige recepten (vandaar bijna geen tekst). En als je het stramien begrijpt en onder de knie hebt, bedenk je in een handomdraai nog veel meer recepten. En dan op basis van jouw voorkeur, smaak, budget, etc.

Tip: Voordat de weekmarkt sluit, kan je zeer goedkoop aan goede groenten en fruit komen die niet lang houdbaar meer is. De marktlui willen dat liever niet mee terug nemen i.v.m. naderend bederf. En bij een tweede fermentatie op korte termijn is dat bedeft geen issue meer; kefir conserveert de ingrediënten in no-time.

Grapefruit waterkefir recept

Zelf ben ik dol op waterkefir met roze grapefruitsap van AH. Half om half ongeveer. 5 uur laten staan, in de koelkast en yummie!! En de hoeveelheid bubbels is goed te sturen.

Waterkefir thee recept

Op de foto's ziet u een paar resultaten van een 2e fermentatie. Eén met 3 flessen met verschillende vruchten/sap er in. En één met een theezakje. Dat theezakje drijft hoog bovenin als gevolg van de koolzuurgasontwikkeling in het theezakje zelf.

Mutatiedatum: 23-07-2021

Tip: Kies zelf jouw theesmaakje, zonder dat de kefirkorrels ook maar enig risico lopen!
┬ę 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel