Recepten met kefir

Vorige Artikel 6 van 12 Volgende

Recepten waar kefir een rol in speelt

Een overzicht van recepten, waarin kefir verwerkt kan worden. Het is nog maar een bescheiden begin, maar zal van lieverlee uitgebreid worden. Kefir heeft vele mogelijkheden in zich, variërend van dressing, tot vervanger van gist/zuurdesem voor het bakken van brood en nog veel meer.
 

Kefirdrank te sterk of juist te slap?

We krijgen nog weleens reacties dat de kefirdrank (zowel bij melkkefir als waterkefir) te sterk of juist te slap van smaak is. Uiteraard is de smaak een kwestie van... inderdaad; smaak. Dat betekent dat de gebruiksinstructie die wij met de kefir meeleveren, een 'gemiddelde' is. Voor sommigen is dat bv. te zuur, voor anderen nog niet zuur genoeg.
Bedenk daarbij ook dat kefirkorrels nu eenmaal groeien, dus als u nooit kefirkorrels afneemt en de rest van de ingregdiënten weegt u steeds op hetzelfde gewicht af, u een steeds zuurder en uiteindelijk ook bitter resultaat verkrijgt.
Echter, u kan en mag met de verhoudingen spelen. Vind u de smaak te sterk? Voeg dan meer water (bij waterkefir) of melk (bij melkkefir) toe. Is de smaak te slap? Dan juist minder. Zo simpel is het eigenlijk.
Een te sterke smaak kan ook 'gecorrigeerd' worden, door een zogenaamde 2e fermenatie toe te passen. Zie hieronder.

 

Een zeer eenvoudig waterkefirrecept met tweede fermentatie

Het principe van een tweede fermentatie kunt u hier terugvinden. Een zeer eenvoudig recept op basis van dit concept is deze:

  1. Vul de helft van een fles met waterkefir drank.
  2. Andere helft met vruchtensap naar keuze (zelf liefhebber van grapefruitsap van AH).
  3. Halve dag laten staan en in koelkast. Klaar!

Hieronder volgen nog een paar recepten volgens dit procedé.

 

Waterkefir met tweede fermentatie, met munt

  1. Doe een takje ‪munt‬ in een pot met wijde mond en schenk deze voor 2/3 vol met reeds bereide en gezeefde ‪waterkefirdrank‬.
  2. Hermetisch afsluiten en 1 dag op het aanrecht laten staan.
  3. Zeven, in de koelkast en daarna: genieten!
  4. Let eens op de kleur van het munttakje nadat je het eruit hebt gehaald. Het was groen, maar het lijkt of alle levenskracht en al het goede in de drank is gaan zitten. Wat rest is een troosteloos geelbruin takje.

 

Waterkefir met tweede fermentatie, met gember

  1. Gebruik hiervoor bij voorkeur verse gember. Snij een paar stukjes af, niet te groot zodat de kefir er goed mee aan de slag kan.
  2. Vul de pot met reeds bereide en gezeefde waterkefirdrank‬.
  3. Hermetisch afsluiten en 1 dag op het aanrecht laten staan.
  4. Zeven (kan ook met inschenken in glas), in de koelkast.
  5. Resultaat is een zeer verfrissende, dorstlessende drank.

 

Recepten van andere websites

Melkkefir


Waterkefir

© 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel