Gebruiksaanwijzingen

Artikel 5 van 20

Gebruiksaanwijzingen, instructies kefir, fermentatiepot, viili, jun en meer

Hier vind u alle gebruiksaanwijzingen en gebruiksinstructies voor de producten die we verkopen in '.pdf' (Adobe Acrobat) bestandsformaat. Zowel van de producten die we zelf maken, modificeren als kweken.

Met het accent op de kefir bereidingswijze, van zowel melkkefir als waterkefir.

Uiteraard sturen we deze ook afgedrukt mee met uw bestelling, maar het kan toch handig zijn om het alvast door te lezen of nogmaals af te drukken als u deze kwijt bent geraakt.

 

1. Advies: Gebruik de gebruikershandleiding!

Dat klinkt als een open deur, maar toch is het gros van de problemen die klanten ervaren te herleiden naar het niet of niet zorgvuldig lezen en volgen van de gebruiksaanwijzing. En dat is jammer, want dat hoeft niet.

Vooral het hanteren van de gebruiksaanwijzingen van verse melkkefirkorrels en waterkefirkorrels kunnen het verschil maken tussen een geslaagde- en een volstrekt mislukte poging om lekkere en gezonde kefirdrank te bereiden.
Vooral de vaak in de praktijk gehanteerde (verkeerde) verhoudingen bij melkkefirkorrels, direct of kort na ontvangst, veroorzaakt veel problemen. En dat is zonde, want het is heel eenvoudig om dat te voorkomen. In zeker 80% van de vragen en probleemmeldingen die we ontvangen, is het niet- of niet volledig volgen van de gebruiksaanwijzing, of gebruik maken van dubieuze gebruiksaanwijzingen van derden, hier de oorzaak hiervan.

 

2. Het belang van juiste verhoudingen bij waterkefir

Houd er rekening mee dat waterkefirkorrels explosief groeien. Veel vragen/probleemmeldingen die we ontvangen zijn terug te voeren op het feit dat daar géén rekening mee is gehouden. Er worden dan te weinig ingrediënten en te veel waterkefirkorrels gebruikt. Met een erg zure drank als gevolg en een kwijnende kefircultuur. Als dat het geval is, is de oplossing simpel. Ofwel minder kefirkorrels gebruiken, of juist (veel) meer ingrediënten. Zie hieronder een rekenvoorbeeld.
Als uw kinderen het niet lekker vinden (te zuur, niet zoet genoeg), dan kunt u ook een zogenaamde tweede fermentatie gebruiken waardoor het ook wat kindvriendelijker wordt. De link verwijst naar de receptenpagina waar dat verder uitgelegd wordt.

 

  2.b. Rekenvoorbeeld waterkefir bereiding

Een voorbeeld: u hebt 20 gram waterkefirkorrels ontvangen. Om één liter drank te maken hebt u echter 100 gram nodig.
20 Gram is 1/5 van 100 gram, dus u hebt ook 1/5 nodig van 1 liter = 2 deciliter (of 200 cc, dat is hetzelfde).
U gebruikt ook 1/5 van de genoemde hoeveelheid suiker, dus 1/5 van 50 gram = 10 gram.
Wat de vruchten betreft, doe dit naar eigen inzicht. Dat is meer afhankelijk van smaak en voorkeur.
Een gemiddeld goede verhouding is als volgt:

  • 1 deel kefirkorrels

  • 10 delen water

  • 1/2 deel suiker

U hebt 50 gram waterkefirkorrels? Daar hoort 500 ml water bij (10 delen water, dus 10 x 50) en 25 gram suiker (1/2 deel suiker, dus 1/2 x 50).

Houd er s.v.p. rekening mee dat dit een gemiddelde is. Je kunt daar naar smaak van af wijken wanneer de kefir bv. actiever is (in de zomer), of juist minder.
 

3. Juiste verhoudingen bij melkkefir

Bij melkkefir is het een stuk eenvoudiger: 1 deel melkkefirkorrels op 10 delen melk.
Bv: 40 gram melkkefirkorrels? Dan 10 delen melk, is 10 x 40 = 400 ml. melk.

Ook hier geldt dat het een gemiddelde is. In de zomer zal je misschien wat meer melk moeten gebruiken en in de winter wat minder. Het kan ook afhangen van de cultuur die je gebruikt. Dat is niet bij iedereen hetzelfde.

De melkkefir groeit iedere dag gemiddeld tot 10%. Dat betekent dat je ook extra melk moet toevoegen. Groeien de melkkefirkorrels van 40 naar 44 gram, dan is de rekensom: 10 x 44 = 440 ml melk. Of anders gezegd, je had 400 ml. melk de vorige keer, de kefirkorrels zijn 10% gegroeid, dus is er ook 10% meer melk noodzakelijk. Geen 400 maar 440 ml. dus.

Overigens zal je direct na ontvangst van melkkefir van ons, of iemand anders, minder melk kunnen gebruiken. Reden is dat de kefir nog op gang moet komen en eigenlijk 'niets' doet met het teveel aan melk. De verhouding kan dan best bv. 1 op 5- of, 1 op 7 gewichtsdelen melk zijn. Daar zul je proefondervindelijk achter moeten komen. De dagen daarna ga je langzaamaan naar de gebruikelijke 1 op 10 verhouding toe.

 

  3.b. Aanloopproblemen kort na ontvangst melkkefir

We krijgen ook regelmatig vragen en meldingen van 'problemen' met de kefir, kort na ontvangst. Er wordt dan vaak gesproken over weivorming en veel kleine klontertjes/korreltjes in de drank en het geheel vormt een beetje een brei, waardoor de afzonderlijke kefirkorrels lastig te onderscheiden zijn.
Als dat zo is, is er bijna altijd sprake van dat er te weinig melk gebruikt wordt. Dan krijg je nu eenmaal dat resultaat. Vaak worden klanten verrast dat onze kefir gelijk of heel snel actief is en ook sneller groeit dan ze verwacht hadden.

Meer melk gebruiken is dan de oplossing. Kefirkorrels vermeerderen zich en hebben dus gaandeweg steeds meer melk nodig. De verhoudingen blijven meestal wel redelijk gelijk, maar door de groei heb je ook meer melk nodig.

Op de pagina Vragen en antwoorden (FAQ) wordt daar ook nog verder op ingegaan.

 

  3.c. Acclimatisatie kefir

Ook is er de eerste bereidingen vaak sprake van een gisterige geur en smaak. Het kan zelfs een beetje een chemisch (aceton?) ruiken. Dat is vaak standaard zo, bij de een wat meer dan de ander. Ook kan de drank zuurder zijn, dan een poosje later. Dat heeft alles te maken met het acclimatisatieproces van de kefir; de kefircultuur moet wennen aan de nieuwe omgeving, andere melk en moet op krachten komen na de reis met de post.

 

  3.d. Veel gemaakte fout: te veel melk

Ook komt het voor dat er juist (veel) te veel melk gebruikt wordt. De klant ontvangt 10 gram (eigenlijk 12 a 13 gram), maar doet er dan een halve of hele liter bij, omdat ze dat ergens gelezen, of van iemand begrepen hebben. Echter een halve liter is veel te veel en een liter is extreem veel te veel. De kans op bederf is dan erg groot, immers, de kefirkorrels zijn met 'te weinig' om de melk d.m.v. de door de korrels ontwikkelde melkzuur, te conserveren.
Er is te weinig melkzuur, de drank wordt dus niet goed geconserveerd. Dus kwetsbare zuivel op kamertemperatuur.
Na één bereiding kan dat al desastreuze gevolgen hebben, die u niet meer om kunt keren.
 

Zeer belangrijk dus om goede en vooral veilige verhoudingen te hanteren.
Het gaat immers ook om uw gezondheid!

 

 

Gratis kefircalculator voor de juiste verhoudingenDe kefir calculator kan gratis gedownload worden.

Om het u gemakkelijk te maken hebben we een Kefir calculator gemaakt, daarmee berekent u automatisch op basis van de door u gewenste verhoudingen, de te gebruiken hoeveelheden ingrediënten voor zowel melkkefir als waterkefir.

Excel Kefir calculator openen

Ps: U hebt er wel Excel voor nodig, het Excelblad bevat een paar veilige macro's, dus als u een beveiligingswaarschuwing krijgt weet u dat het veilig is.)

 


Ok, dan de gebruiksaanwijzingen voor de producten waar dat handig is:

 

4. Gebruiksaanwijzing kefir en benodigdheden

Gebruiksaanwijzingen en instructies voor alle corresponderen producten die we verkopen:

 

5. Nog vragen over kefir, andere probiotica of benodigdheden?

Hebt u nog vragen die hier en in de gebruiksaanwijzingen niet beantwoord worden? Ga dan in deze volgorde te werk:

  1. Raadpleeg dan eerst onze Kefir vraag en antwoord pagina.

  2. Vind u het niet terug? Dan kunt u via de zoekfunctie (rechts bovenin) heel veel terug vinden. Voorbeeld: zoek naar "weivorming".

  3. Lukt het nog niet? Mail of bel ons dan.Overzicht gebruiksaanwijzingen

Mutatiedatum: 19-02-2024

Tags
instructie kefir, kefir maken, melkkefir maken, waterkefir maken, maak melkkefir, maak waterkefir, maak kefir, gebruiksinstructie kefir, verwerking kefir, verwerk kefir, oogst kefir, kefir enten, bereiding kefir, bereid kefir, hoe kefir bereiden, kefir bottelen, kefir gebruiksaanwijzing, kefir gebruiksinstructie

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel