Gebruiksaanwijzing kefir

Vorige Artikel 3 van 12 Volgende

Gebruiksaanwijzingen in papieren en digitale vorm

Hier vind u alle gebruiksaanwijzingen voor de producten die we verkopen. Uiteraard sturen we deze ook afgedrukt mee met uw bestelling, maar het kan toch handig zijn om het alvast door te lezen of nogmaals af te drukken als u deze kwijt bent geraakt.

Waarom het verstandig is om toch de gebruiksaanwijzing te volgen

Vooral het hanteren van de gebruiksaanwijzingen van verse melkkefirkorrels en waterkefirkorrels kunnen het verschil maken tussen een geslaagde- en een volstrekt mislukte poging om lekkere en gezonde kefirdrank te bereiden.
Vooral de vaak in de praktijk gehanteerde (verkeerde) verhoudingen bij melkkefirkorrels, vooral kort na ontvangst, veroorzaakt nogal wat problemen. En dat is zonde, want het is heel eenvoudig om deze problemen te voorkomen. In zeker 80% van de vragen en probleemmeldingen die we ontvangen, is het niet- of niet volledig volgen van de gebruiksaanwijzing oorzaak hiervan.

Het belang van juiste verhoudingen bij waterkefir

Houd er rekening mee dat waterkefirkorrels explosief groeien. Veel vragen/probleemmeldingen die we ontvangen zijn terug te voeren op het feit dat daar géén rekening mee is gehouden. Er worden dan te weinig ingrediënten en te veel waterkefirkorrels gebruikt. Met een erg zure drank als gevolg en een kwijnende kefircultuur. Als dat het geval is, is de oplossing simpel. Ofwel minder kefirkorrels gebruiken, of juist (veel) meer ingrediënten. Zie hieronder een rekenvoorbeeld.
Als uw kinderen het niet lekker vinden (te zuur, niet zoet genoeg), dan kunt u ook een zogenaamde 2e fermentatie gebruiken waardoor het ook wat kindvriendelijker wordt. Klik hier voor de receptenpagina waar dat uitgelegd wordt.

Rekenvoorbeeld waterkefir

Een voorbeeld: u heeft 20 gram waterkefirkorrels ontvangen. Om één liter drank te maken heeft u echter 100 gram nodig.
20 Gram is 1/5 van 100 gram, dus u heeft ook 1/5 nodig van 1 liter = 2 deciliter (of 200 cc, dat is hetzelfde).
U gebruikt ook 1/5 van de genoemde hoeveelheid suiker, dus 1/5 van 50 gram = 10 gram.
Wat de vruchten betreft, doe dit naar eigen inzicht. Dat is meer afhankelijk van smaak en voorkeur.
Een gemiddeld goede verhouding is als volgt:

  • 1 deel kefirkorrels
  • 10 delen water
  • 1/2 deel suiker

U heeft 50 gram waterkefirkorrels? Daar hoort 500 ml water bij (10 delen water, dus 10 x 50) en 25 gram suiker (1/2 deel suiker, dus 1/2 x 50).

Houd er s.v.p. rekening mee dat dit een gemiddelde is. Je kunt daar naar smaak van af wijken wanneer de kefir bv. actiever is (in de zomer), of juist minder.
 


Juiste verhoudingen bij melkkefir

Bij melkkefir is het een stuk eenvoudiger: 1 deel melkkefirkorrels op 10 delen melk.
Bv: 40 gram melkkefirkorrels? Dan 10 delen melk, is 10 x 40 = 400 ml. melk.
Ook hier geldt dat het een gemiddelde is. In de zomer zal je misschien wat meer melk moeten gebruiken en in de winter wat minder. Het kan ook afhangen van de cultuur die je gebruikt. Dat is niet bij iedereen hetzelfde.
De melkkefir groeit iedere dag gemiddeld tot 10%. Dat betekent dat je ook extra melk moet toevoegen. Groeien de melkkefirkorrels van 40 naar 44 gram, dan is de rekensom: 10 x 44 = 440 ml melk. Of anders gezegd, je had 400 ml. melk de vorige keer, de kefirkorrels zijn 10% gegroeid, dus is er ook 10% meer melk noodzakelijk. Geen 400 maar 440 ml. dus.

Overigens zal je direct na ontvangst van melkkefir van ons, of iemand anders, minder melk kunnen gebruiken. Reden is dat de kefir nog op gang moet komen en eigenlijk 'niets' doet met het teveel aan melk. De verhouding kan dan best bv. 1 op 5- of, 1 op 7 gewichtsdelen melk zijn. Daar zul je proefondervindelijk achter moeten komen. De dagen daarna ga je langzaamaan naar de gebruikelijke 1 op 10 verhouding toe.

Aanloopprobleempjes kort na aanvang

We krijgen ook regelmatig vragen en meldingen van 'problemen' met de kefir, kort na ontvangst. Er wordt dan vaak gesproken over weivorming en veel kleine klontertjes/korreltjes in de drank. Als dat zo is, is er bijna altijd sprake van dat er te weinig melk gebruikt wordt. Dan krijg je nu eenmaal dat resultaat. Meer melk gebruiken is dan de oplossing.

Ook is er de eerste bereidingen vaak sprake van een gisterige geur en smaak. Het kan zelfs een beetje een chemisch (aceton?) ruiken. Dat is vaak standaard zo, bij de een wat meer dan de ander. Ook kan de drank zuurder zijn, dan een poosje later. Dat heeft alles te maken met het acclimatisatieproces van de kefir; de kefircultuur moet wennen aan de nieuwe omgeving, andere melk en moet op krachten komen na de reis met de post.

Ook komt het voor dat er juist (veel) te veel melk gebruikt wordt. De klant ontvangt 10 gram (eigenlijk 12 a 13 gram), maar doet er dan een halve of hele liter bij, omdat ze dat ergens gelezen, of van iemand begrepen hebben. Echter een halve liter is veel te veel en een liter is extreem veel te veel. De kans op bederf is dan erg groot, immers, de kefirkorrels zijn met 'te weinig' om de melk d.m.v. de door de korrels ontwikkelde melkzuur, te conserveren.
Er is te weinig melkzuur, de drank wordt dus niet goed geconserveerd. Dus kwetsbare zuivel op kamertemperatuur.
Na één bereiding kan dat al desastreuze gevolgen hebben, die u niet meer om kunt keren.

Zeer belangrijk dus om goede en vooral veilige verhoudingen te hanteren. Het gaat immers ook om uw gezondheid!
 

Om het u gemakkelijk te maken hebben we een Kefir calculator gemaakt, daarmee kunt u automatisch o.b.v. gewenste verhoudingen de te gebruiken hoeveelheden ingrediënten berekenen. Klik hier om deze te openen. (U heeft er wel Excel voor nodig, het Excelblad bevat een paar veilige macro's, dus als u een beveiligingswaarschuwing krijgt weet u dat het veilig is.)


Ok, dan de:

Gebruiksaanwijzingen

Nog vragen?

Heeft u nog vragen die hier en in de gebruiksaanwijzingen niet beantwoord worden?  Raadpleeg dan onze vraag en antwoord pagina.

┬ę 2011 - 2021 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel