Kefir en gezondheid
OverzichtIs kefir gezond, kent kefir bijwerkingen?
Voor alle duidelijkheid: medische claims zijn verboden, dus dat doen we ook niet. Wel kunnen we in zijn algemeenheid zeggen dat kefir het microbioom (darmflora) ondersteunt, daar zijn de meeste wetenschappers het wel over eens. Dus ja, in dat opzicht is kefir gezond!
Toch wordt er steeds vaker
gegoogled op: 'is water kefir gezond, is kefir gezond, is melkkefir
gezond', etc.
E.e.a. behoeft blijkbaar verduidelijking, vandaar deze
pagina.
In zijn algemeenheid kan je
stellen dat probiotica gezond is, hoewel de samenstelling naar
micro organismen divers kan zijn maar wel vaak met een gemene
deler
Goede bacteriën en gisten
Hoe divers ook, ze worden tot de categorie probiotica gerekend wanneer er sprake is van zogenaamde goede bacteriën en goede gisten. Organismen dus waarvan door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat deze een heilzame werking hebben op de darmen en darmfuncties. En daarmee aan de basis staan van de verdere gezondheid die voor een belangrijk deel leunt op het functioneren van de darmen.
Qua medische indicatie laten we vooral anderen aan het woord en combineren dat met de praktische kennis en ervaring met kefir van ons, die de gezondheidsexperts meestal niet hebben.
Wij geven dus géén medisch advies, daartoe zijn we niet bevoegd, we zijn immers geen arts!
Waarom probiotica?
Kefir drinken of kefir eten, doet in ieder geval wel iets met je. En wat dat is, lees je op deze pagina met onderbouwing die niet van ons (want subjectief) afkomstig is, maar van experts en wetenschappelijk onderzoek.
Kefir en wetenschappelijke bronnenAls je alle links volgt en leest, zul je zien dat de betreffende conclusies van publicisten uit de wetenschap en medische hoek zijn. Waar mogelijk zijn bronvermeldingen vermeld. |
Probiotica darmen en de gezonde eigenschappen van kefir
Waar is kefir goed voor? Inmiddels is algemeen aanvaard dat kefir goede eigenschappen heeft:
-
kefir ondersteunt gezonde darmen, darmwerking en darmflora; uw microbioom
-
Een gezond microbioom onderhoud een actieve communicatie met het breid en onze gemoedstoestand.
-
kefir activeert weerstand
-
kefir helpt om duurzaam af te vallen
-
kefir een positieve invloed op de huid heeft (huid als spiegel van de darmen)
► Producten als Kefir en kombucha (hyaluronzuur) probiotica als huidverzorging
Video:
- 5 Powerful Health Benefits of Kefir (Backed by Science)
- NL: 5 Krachtige gezondheidsvoordelen van kefir (wetenschappelijk onderbouwd)
Kan kefir gevaarlijk zijn? En heeft kefir bijwerkingen?
Deze vraag wordt nog weleens gesteld. En blijkbaar wordt er ook via Google steeds vaker op gezocht wordt. Logisch, want de belangstelling voor gezondheid in zijn algemeenheid en probiotica en kefir in het bijzonder, is in de loop der jaren enorm toegenomen. En er wordt van alles - ook tegenstrijdigheden - over kefir beweerd.
Laat ik de vraag met een wedervraag beantwoorden: Als iets positief is, kan het dan ook negatief zijn? Jazeker! Denk aan een mes. Je kan er een boterham mee smeren. Maar, je kunt er ook verkeerde dingen mee doen.
De vraag wordt hieronder in stappen uitgewerkt.
Het belang van een goede (= gezonde) kwaliteit kefircultuur
Zegt dat iets over het mes? Nee, maar wel over degene die dat mes hanteert. En daar zit hem de crux: Kefir zelf is volstrekt ongevaarlijk. Maar als je bijvoorbeeld hygiëne onvoldoende in acht neemt, of je krijgt kefir van iemand waar een foute schimmel of ziekteverwekkende bacteriën in zitten, dan is het een heel ander verhaal!
Vandaar dat het van groot belang is om op een goede, en vooral
voedselveilige manier met kefir om te gaan. En om met een gezonde
kefircultuur te werken.
En juist daarvoor hebben we een groot gedeelte van deze website
ingericht, onder de 'Kefir informatie' pagina.
'Bijwerkingen' kefir
Wel zijn er een paar aandachtspunten die sommigen misschien als bijwerking zien. Daarover hieronder meer m.b.t. histamine. Maar ook lactose kan bij melkkefir problemen geven indien sprake is van een lactose intolerantie.
Verder kan de detox die optreed weleens problematisch zijn, als
de persoon in kwestie al darmproblemen had. Waaronder een
microbiële disbalans. Daarom ook altijd ons advies om met kefir
rustig aan te beginnen en stapsgewijs op te bouwen.
'Bijwerkingen' probiotica
Voor andere probiotica geldt zo ongeveer hetzelfde als wat hiervoor geschetst is. Alleen zal een lactose issue alleen spelen indien er sprake is van probiotica waarin zuivel is verwerkt. Wat lang niet altijd het geval is.
Tot zover over het 'gevaar'. Nu over kefir en gezondheid:
Is water kefir gezond?
Allereerst geldt voor waterkefir dat daar bij de standaard bereidingswijze altijd wat restsuikers aanwezig zullen zijn. Bij suiker (in welke vorm dan ook) als gebruikt ingrediënt voor waterkefir, is het dus niet geschikt voor diabeteci.
Het is echter ook mogelijk om waterkefirdrank te fermenteren o.b.v. alleen maar vruchten, ter compensatie van de suiker die je er anders bij zou doen, bijvoorbeeld met suikerrijke vruchten zoals dadels.
Eenvoudig suikergehalte meten van drank met refractometer.
Dat biedt nog mogelijkheden om wat nauwkeuriger de suiker te doseren bij maken van waterkefir.
Overleg met jouw arts als je diabetespatiënt bent.
Melkkefir gezondheid
In melkkefir blijft er altijd na de bereiding nog wel wat lactose aanwezig over, hoewel dat maar heel weinig is. Mensen die lactose 'intolerant' zijn kunnen het soms gebruiken, maar doe dat alleen in overleg met een arts en als die akkoord is, bouw het dan heel rustig en langzaam op. Op die manier merk je snel genoeg of het probleemloos kan.
Mocht dat nu toch niet goed gaan of je twijftelt, dan kun je altijd waterkefir gebruiken want daar zit helemaal géén lactose in.
In melk zit van zichzelf uit vitamine K2. In gefermenteerde melkkefir (vooral o.b.v. volle melk) zit meer van deze in vet oplosbare vitamine dan in de melkkefir gemaakt met halfvolle of magere melk. Volle melk heeft dus zijn voordelen!
Werking vitamine K2: Hierdoor wordt calcium goed opgenomen, waarmee botten en het gebit er hun voordeel mee doen.
Melkkefir en ondersteuning goed slapen
Fermentatie van melk heeft nog een ander bijzonder effect: Het verhoogt het tryptofaan gehalte. L-Tryptofaan is een aminozuur.
Dat aminozuur is weer de voorloper van het aminozuur serotonine - ook wel gelukshormoon genoemd -, wat op zijn beurt weer de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.
Deze grijpen als een ketting in elkaar, waarmee de benodigde hoeveelheid van ieder aminozuur op het juiste moment gewaarborgd is.
En dat schept weer de juiste randvoorwaarden voor een goede slaapkwaliteit, het goed in- en ook door kunnen slapen. Iets waar ik zelf ook lange tijd mee heb geworsteld (ziekte van Lyme).
Video:
- Van Dr. Berg: Take 1/2 Cup of This Before Bed to SLEEP LIKE A BABY:
Melkkefir, waterkefir en gezondheid
Voor beide soorten kefir geldt dat er na de bereiding een heel klein beetje alcohol in de bereide kefirdrank aanwezig is.
Als je onze instructies qua verhoudingen, ingrediënten en fermentatieduur volgt, zal dat maximaal 0,5% zijn. Ter vergelijking: in een overrijpe banaan zit vaak al meer.
Tot slot: Welke kefir is het gezondst?
Daar is geen absoluut antwoord op mogelijk. Wel is het zo dat de micro-organismen van melkkefir een stuk diverser zijn dan die bij waterkefir. Diversiteit op zich is een sterk punt, maar niet het enige dat telt.
Ook speelt mee of je wel of geen zuivelproduct kan of wil gebruiken. Melkkefir is zuivel. Aan de andere kant; in waterkefir zit doorgaans nog wat suiker, wat bij melkkefir niet het geval is.
Maar voor beide kefirsoorten geld dat ze gezond zijn en een bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van de gezondheid, te beginnen bij het microbioom in de darmen. Maar in de darmen beginnen ook heel wat gezondheidsaspecten. Denk aan de brein-darm as, waar naar aanleiding van wetenschappelijke studies steeds meer ontdekkingen worden gedaan.
Bekende gezondheids aspecten van kefir
Van de onderstaande aspecten is inmiddels wel komen vast te staan dat kefir daar inderdaad een positieve invloed op heeft. Maar voor sommigen zijn er ook wel kanttekeningen te plaatsen. Bij twijfel altijd een voedingsdeskundige raadplegen. Google is geen dokter, wij ook niet.
1. Gezond gewicht
Gefermenteerde melk heeft als eigenschap dat het de de stofwisseling en dus de vetverbranding versnelt. De eiwitten in melkkefir (die ook al in de melk aanwezig waren) dragen bij aan spiergroei en daarvoor moet het lichaam meer calorieën verbranden.
Daardoor kan het bijdragen aan een gezond gewicht. Ik zeg bewust gezond gewicht, want je moet niet verwachten dat als je fors overgewicht heeft, door het drinken van kefir een 'slanke lijn' zult verkrijgen. Zie het als een kleine bijdrage aan een gezonder gewicht, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen.
2. Kantekening voor kefir in verband met histamine
Daarnaast is het zo dat kefir (welke dan ook) rijk is aan histamine. Mocht je problemen hebben met histamine, bv. een histamine intolerantie, dan is kefir niet aan je besteed. Je dient dan dus eerst het histamineprobleem op te lossen, want dan heb je problemen met veel meer voedingsmiddelen dan alleen maar kefir.
3. Werking kefir bij darmproblemen
We geven géén medisch advies, maar wel het advies om bij darmproblemen toch echt eerst een deskundig arts te raadplegen.
Dat is NIET de huisarts, want die is standaard niet opgeleid om over voeding te adviseren (krijgt een halve dag voedingsleer tijdens zijn opleiding...). Je kunt wel goed terecht bij een orthomoleculair geschoolde arts, of een mesoloog.
4. Gebruik probiotica bij antibiotica
Van kefir is bekend dat het darmproblemen als gevolg van het gebruik van antibiotica kan verminderen. De reden is simpel: antibiotica dood niet alleen de ziekteverwekkende bacteriën, maar ook de goede. Probiotica zoals kefir compenseren het mogelijke tekort aan goede bacteriën. In sommige landen is het zelfs een standaard protocol om probiotica samen met antibiotica te leveren, om darmproblemen voor te zijn. We hebben dat zelf ooit in Kroatië ervaren toen een van onze zoons een forse oorontsteking opliep.
Hier vind je een voorbeeld van behandeling van diarree (bron: Frontiers in Pharmacology) als gevolg van het gebruik van antibiotica, en de behandeling van darminfecties (waaronder Clostridium difficile infecties) met behulp van probiotica.
5. Mogelijk meer darmklachten na te enthousiaste start kefir
Ook al wordt kefir in de praktijk ook therapeutisch gebruikt om bepaalde darmproblemen op te lossen, bij sommige darmproblemen kunnen ze de klachten in eerste instantie vergroten.
Vooral als er te enthousiast met consumeren van te grote
hoeveelheden kefir wordt gestart. Bij iedere soort gebruik is
rustig aan opbouwen verstandig.
Reeds aanwezige darmproblemen
Wat wij soms ook terugkrijgen als ervaring van klanten, is dat als iemand een reeds verstoorde darmwerking heeft, deze problemen in het begin wat kunnen verergeren als de inname van kefir wat te enthousiast gestart wordt. Zoals buikklachten en diarree.
Heel rustig aan opbouwen (begin met maximaal een derde glas kefir) is dan het devies wat wij van voedingsdeskundigen terugkrijgen. Maar ook hier geldt; overleg het therapeutische gebruik van kefir altijd eerst met uw arts!
Hanteer ook altijd de bijbehorende gebruiksaanwijzing die we
altijd meeleveren.
Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor het
onoordeelkundig gebruik (zonder raadplegen van arts of
voedingsdeskundige) van
probioticaproducten die via Kefirshop te koop zijn.
6. Geen darmpproblemen bij normale start kefir
Heb je geen darmproblemen? Dan hoef je in ieder geval geen heftige problemen te verwachten na het drinken van kefir.
Dat is dezelfde vraag of je wel of geen zuurkool zou kunnen eten. Toch kun je er wel wat van merken, zeker als je er net mee begint. Ook dan geldt: rustig aan beginnen.
7. Kefir en gezondheid volgens experts
In verband met de huidige wetgeving mogen wij zelf niets vermelden over de relatie tussen kefir en gezondheid. Dus in hoeverre kefir therapeutisch gebruikt kan worden. Dat is ook terecht, we hebben immers een commercieel belang. Echter, er zijn websites van artsen, therapeuten, voedingsdeskundigen e.d., die daar wel wat interessants over te melden hebben.
Wetenschap en experts over kefir en andere probiotica
Verschillende gezondheidsexperts en voedingsdeskundigen hebben vaak met wetenschappelijke bronvermelding geschreven over o.a. kefir. Zoals:
- Note: Veel verwijzingen naar
wetenschappelijke- en andere publicaties zijn verwijderd, aangezien
Google ons daar op afstrafte. Dan lossen we dat op een andere
manier op :)
Wat hier ontbreekt zullen we op een andere website gaan vermelden, zodat de webwinkel goed toegankelijk blijft.
Zelf kunnen en mogen wij géén informatie verschaffen over de therapeutische- of gezondheidswaarde van het gebruik van kefir, kombucha en/of andere probiotica darmen producten. Dat is bij wet verboden, zie hier informatie NVWA over verbod medische claims.
Of het nu overigens de verse kefir betreft, of de kant en klare varianten, daar zit geen verschil in.
Overige publicaties over kefir
-
Rauwe melk kefir (Nature's Best Cosmetics, review RauwPower kefir)
-
Kefir: wondermiddel voor de darmen (16-05-2017, Max Vandaag)
-
Oudste kaas ter wereld gevonden op 3500 jaar oude Chinese mummies (02-10-2024, New Scientist)
Voordelen van kefir voor de gezondheid
Maar goed, hier toch een overzicht van de voordelen van kefir voor de gezondheid. Het betreft een extract van een pagina op 'Leef puur natuur', van orthomoleculair voedingscoach Lynda:
-
Het is heel goed voor je darmflora
-
De darmwerking verbetert
-
Het bevordert je spijsvertering
-
Het is goed voor je weerstand
-
Het helpt bij afvallen en behouden van een gezond gewicht. (zie ook boek Gezonde darmen voor een slanke lijn, over dit thema)
-
Het helpt infecties te voorkomen
-
Het ondersteunt in het behoud van gezonde botten en helpt tegen osteoporose
-
Het verbetert de mentale gezondheid
-
Het lichaam herstelt sneller
-
Kefir helpt tegen allergie en astma
Op haar website wordt e.e.a. toegelicht, met de nodige verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen. Geen broodje aap verhaal dus.
Object advies over therapeutisch kefir gebruiken
Overleg gebruik van kefir voor gezondheidsdoeleinden altijd met een voedingsdeskundige of arts. Bij voorkeur opgeleid als orthomoleculair arts, voedingsdeskundige of darmfloratherapeut.
Zij hebben heel veel kennis m.b.t. wat voeding voor het lichaam en dus de gezondheid kan betekenen. Ook wanneer het juist onverstandig is om een probioticaproduct te nemen, kunnen zij dat met redenen omkleed aangeven.
Tegelijkertijd moeten we wel beseffen dat kefir géén medicijn is, maar een voedingsmiddel!!
Net als andere priobiotische voedingsmiddelen als zuurkool, yoghurt en karnemelk, die overigens ook gezond zijn hoewel wat minder.
We moeten er dus ook weer geen wonderen van verwachten.
Positieve praktijkervaringen met kefir van kefirgebruikers
Hier vind je ook wat ervaringen "uit het veld" met kefir. Uiteraard is niets daarvan door ons geschreven. Het is een op een, geanomiseerd weergegeven.
Mocht je nog een betrouwbare ervaring weten (van uzelf?), wij
houden ons aanbevolen.
Uiteraard kun je dat geanonimiseerd doen, uw privacy staat
voorop.
Aangezien ook klanten wettelijk gezien geen gezondsclaims mogen
vermelden via welk medium dan ook, zijn hun reacties waar nodig ook
'gecensureerd' zoals de overheid dat ook van ons vereist. Daardoor
kan het hier en daar wat minder gemakkelijk leesbaar zijn.
Via de volgende link vind je ook een uitgebreid overzicht met kefir ervaringen via klantenreviews en reacties.
Hieronder een selectie daarvan.
Positieve ervaringen melkkefir
-
Eczeem (ervaring Jildau, 12-1-2015)
-
Candida en Dientamoeba Fragilis (ervaring Alexandra, 4-10-2013)
Positieve ervaringen waterkefir
-
Chronische darmziekte (ervaring Jasper, 20-01-2015)
-
Constipatie (ervaring Karin, 04-04-2014)
Drink kefir voor uw gezondheid
Kefir is gezond! En u kunt deze probiotische drank voor weinig geld op eenvoudige wijze thuis zelf maken. Maak uw keuze uit:
► Melkkefir kopen, of
Wetenschappelijke bronvermeldingen
-
1a: 5) Front Microbiol. 2015; 6: 1177. Published online 2015 Oct 30. doi: 10.3389/fmicb.2015.01177 PMCID: PMC4626640 Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products Maria R. Prado,1 Lina Marcela Blandón,1 Luciana P. S. Vandenberghe,1 Cristine Rodrigues,1 Guillermo R. Castro,2Vanete Thomaz-Soccol,1 and Carlos R. Soccol1,*
-
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3926519/pdf/fphar-05-00013.pdf
Mutatiedatum: 28-10-2024