Waarom fermentatiepot met waterslot of luchtslot?

Artikel 1 van 10

Waarom fermenteren in fermentatiepot met waterslot of luchtslot?

Deze FAQ-pagina legt het praktische nut uit van het gebruik van een waterslot of luchtslot.
Een aantal fermentatiepotten die we verkopen hebben een zogenaamd waterslot (soms ook wel luchtsluis genoemd). Andere weer niet. Het hoe en waarom daarachter en de verschillen tussen het gebruik van een waterslot en het werken zonder, worden hieronder uitgelegd.
Als u niet alles hieronder wilt lezen, maar alleen een bondige motivatie voor het gebruik van een waterslot wilt weten, dan is dat het volgende.

 

Wat een waterslot of luchtslot waarborgt

  1. Dat uw kefircultuur gezond en actief blijft. Het sluit de kans op besmetting met slechte bacteriën of schimmels zo goed als uit. Daardoor kunt u levenslang gebruik maken van uw kefir.

  2. Daardoor hoeft u zich ook minder zorgen te maken over de kwaliteit van de kefirdrank en het gezondheidsvoordeel die de kefircultuur in de drank oplevert.

 

Wat is een waterslot?

Er zit een gat in het deksel van de fermentatiepot, met een rubber afdichtingsring. Daar zit dan weer het zogenaamde waterslot in. In het Engels heeft men het over "air lock", mocht u er over willen googlen, want in het Nederlands is er niet zo heel veel over te vinden. Eigenlijk is het het principe van een sifon zoals bij een toilet en wasbak, maar dan in miniatuuruitvoering.

In de wijn- en bierbrouwerij is dit een heel bekend product en wordt het veel gebruikt, om een constante goede kwaliteit van het brouwsel te garanderen. Bij het maken van kefir werkt dat niet anders. Ook daar wilt u uw kefircultuur goed en gezond houden. En natuurlijk de gezondheidsvoordelen genieten van de kefirdrank.

 

1. Hoe werkt het waterslot?

Het waterslot zorgt ervoor dat uw kefircultuur in tip-top conditie blijft, zodat deze niet kan bederven. En dat is vanwege de volgende redenen:

  1. uw kostbare kefirkorrels gevrijwaard blijven van besmetting met ongewenste bacteriën en/of schimmelsporen die standaard door de lucht dwarrelen. Die werking heeft het door de buitenlucht vooral buiten te houden (en daarmee besmettingsgevaar door verkeerde bacteriën en schimmels) en de CO2-overdruk die in de pot wordt opgebouwd, naar buiten af te voeren. Eénrichtingsverkeer dus, precies wat je wilt. Deze koolzuurgasontwikkeling zorgt er ook voor dat de aanvankelijk nog aanwezige zuurstof al heel snel afgevoerd wordt. Daarmee creëert u een klimaat voor de kefirbereiding die optimaal is. Dit wordt ook wel een anaerobe bereiding genoemd, ofwel "zonder zuurstof".
    Dit geeft gegarandeerd een beter en vooral ook blijvend goed resultaat. Waardoor u misschien wel nooit meer kefir bij ons hoeft te bestellen ;)

  2. Alle overdruk die zich in de pot ontwikkelt, wordt eenvoudig door het waterslot heen naar buiten afgevoerd. (kefir ontwikkelt tijdens het fermentatieproces koolzuurgas (CO2). Andersom is onmogelijk. Dus een ontploffende pot (bij gesloten weckpotten bv. is dat zeker mogelijk!) is onmogelijk. De kefircultuur is veilig en de pot is ook veilig.

Wij werken zelf al zeer lang op die manier. Alle kefir die wij produceren en leveren is ook op deze wijze bereid en dat waarborgt de kwaliteit van de kefirkorrels, zeker op de langere termijn. Ook bij u!

Let op dat u voor de bereiding van kombucha of jun juist géén waterslot dient te gebruiken. Dat is omdat daar juist wel zuurstof gewenst is in de pot zelf (aerob).
 

2. Reiniging waterslot

De meeste waterslotjes bestaan uit 2 of 3 delen die zeer eenvoudig in en uit elkaar gehaald kunnen worden.

Daardoor is het ook eenvoudig en goed te reinigen, bv. in een badje met baking soda, schoonmaakazijn, en/of m.b.v. het waterslotborsteltje.

Doe dit eens per week of hooguit 2 weken. Vergis u niet; het water in het waterslot gaat stinken, dus er gebeurt echt wel wat mee!
 

3. Gebruiksinstructie waterslot

Wij leveren 3 verschillende soorten waterslotjes, die alle 3 net even anders werken:

  1. Slangmodel uit één stuk, al dan niet met gekleurd dekseltje

  2. Browin driedelig medium/large

  3. Merkloos driedelig large

  4. Browin XL formaat driedelig

 

Deze stappen doorloop je bij het gereedmaken van het waterslot

  • Vul het waterslot met de vereiste hoeveelheid water

  • Plaats het waterslot met het smalle pijpje in de aansluitplug van de pot en zorg ervoor dat deze niet te ver onder het deksel uitsteekt. (zonodig stukje afknippen/zagen)

 

Voorbereiding waterslot slangmodel in detail

  1. Haal het kapje/dekseltje van het waterslot.

  2. Vul het gedeelte wat u in de pot steekt, voor de helft met water.

  3. De overige stappen zijn voor alle waterslotmodellen hetzelfde.


Voorbereiding driedelig waterslot in detail

  1. Haal het kapje/dekseltje van het waterslot.

  2. Haal het vlottertje uit het binnenste van het waterslot.

  3. Vul het gedeelte wat u in de pot steekt, tot aan de bovenste horizontale streep 'MAXIMUM' met water.

  4. Plaats het vlottertje weer op het pijpje in het waterslot.

  5. Daarna:

 

Laatste stappen voor alle waterslot modellen

  1. Steek het waterslot door de rubber plug in het deksel.

  2. Vul de fermentatiepot met de gewenste ingrediënten.

  3. Bij driedelig waterslot: Klik het deksel weer op het waterslot.

Klaar!

Ps: Het afsluiten van het waterslot met deksel, doe je als laatste. Als je dat eerder doet is er een kans dat door de plotse luchtdrukverschillen met het dichtdraaien/klemmen van het deksel, het water er deels uitgeperst wordt. En dan moet je het dus weer opnieuw bijvullen.

 

4. Fermentatiepotten met een waterslot

Hier is de meeste vraag naar, maar dat heeft ook te maken met het feit dat ze lange bestaan dan potten met luchtslotjes. Alle fermentatiepotten met waterslot vind je op de bovenliggende 'Fermentatiepotten pagina', herkenbaar aan de begeleidende foto's met een waterlot boven op de pot.

Overzicht van de verschillende waterslotjes

 

Waarom een luchtslot en wat is het verschil met een waterslot?

Een luchtslot doet exact hetzelfde als een waterslot; het houd eventueel verontreinigde lucht (ziekmakende bacteriën of schimmelsporen) buiten de pot en staat tegelijkertijd toe dat ontwikkeld koolzuurgas ongehinderd buiten de pot wordt afgevoerd. Het eindresultaat is dus exact hetzelfde, alleen met een iets afwijkende manier. Eigenlijk een manier die nog wat eenvoudiger is.

De overeenkomst is dus de kwaliteit van de fermentatie en het behoud van bv. je kefirkorrels, het verschil zit hem in de gebruikte techniek; een andere weg naar exact hetzelfde eindresultaat.

 

1. Onderhoud luchtslot

Eigenlijk heeft het luchtslot geen onderhoud nodig, behalve even goed afspoelen na iedere fermentatie.

Dat is gelijk ook het handige van dit luchtslot. Het is het gebruiksvriendelijkst in het gebruik en je kunt eigenlijk niets fout doen.

 

2. Fermentatiepotten met luchtslot

Aangezien we overtuigd zijn van het praktische nut van potten met een luchtslot, hebben we er ook een paar in het assortiment opgenomen.

Dat betreft de Mason jar 1 liter of 1,5 liter fermentatiepot
 

Conclusie: Voorkom bederf van kefir d.m.v. een waterslot of luchtslot

Of je nu een waterslot of luchtslot gebruikt, dat is om het even. Belangrijker is het dat je bij voorkeur een waterslot OF luchtslot gebruikt bij anaerobe fermentatie; d.w.z.: een fermentatie zonder zuurstof.

Dit garandeert een constante goede en betrouwbare fermentatiekwaliteit.

Ja, het is qua aanschaf wat duurder. Maar sommigen zijn juist extra geld kwijt omdat ze regelmatig opnieuw moeten beginnen met een nieuwe kefircultuur.

 

En zo zit dat met aerobe fermentatie van kombucha, jun en viili

D.w.z. een fermentatie zoals je die ziet bij kombucha, jun, viili e.d. Daar wordt meestal een afdekdoekje gebruikt met elastiek, wat voldoende is. Daar heeft een waterslot of luchtslot geen enkel nut. Sterker nog; daar is het juist niet gewenst.

Wel speelt dan soms een ander aspect mee. Zoals voor de fermentatie van een kombucha of jun scoby: Dan is een zuivere cylindervorm van de pot wenselijk. Daardoor krijg je altijd een zuiver ronde vorm scoby met steeds exact dezelfde diameter.

En zorg ervoor dat de pot niet veel te groot is voor wat je er in fermenteert, want ook dan wordt de kans op ongewenste schimmels en bacteriën evenredig groter.

Mutatiedatum: 27-11-2023

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel