Gezondheidsvoordelen van viili yoghurt

Artikel 1 van 19
Overzicht

Finse Viili yoghurt en gezondheid

Villi yoghurt; lekker EN gezond. Verrassend eenvoudig te maken.
Villi yoghurt; lekker EN gezond. Verrassend eenvoudig te maken.

Blog: augustus 2025

Viili yoghurt is nog niet echt bekend, behalve dan in Scandinavië en vooral dan Finland. Het is een heerlijke en gezonde yoghurt, maar wel met een textuur die niet bij iedereen in de smaak valt; de gelachtige, slijmerige textuur. Daardoor wordt het ook wel Trekdrop yoghurt genoemd.

Naast het smakelijke van viili yoghurt (als je er van houdt!) biedt het een aantal interessante gezondheidsvoordelen, vooral dankzij de unieke bacterieculturen en dan met name door de slijmerige substantie die het produceert. 

Hier zijn de belangrijkste voordelen:

 

Gezondheidsvoordelen van Viili yoghurt

Misschien wel de belangrijkste eigenschap die het meest bekend en ook gewaardeerd wordt. De:

 

  • Probiotische werking 

Viili bevat miljarden probiotische bacteriën per portie, waaronder Lactococcus lactis ssp. cremoris, die bijdragen aan een gezonde darmflora en spijsvertering.

Om wat nauwkeuriger te zijn: het bevat 100 million CFU per ml/gram (CFU = Colony Forming Units)

 

  • Versterking van het immuunsysteem 

Studies tonen aan dat viili yogurt de activiteit van B-cellen kan stimuleren, wat helpt bij de productie van antilichamen.

 

  • Cholesterolverlagend effect 

In dierstudies bleek viili met de kenmerkende slijmerige textuur, het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL (goede cholesterol) te verhogen.

 

  • Anti-kanker eigenschappen 

De bacteriestammen in viili, met name Lactococcus lactis ssp. cremoris, vertonen in laboratoriumstudies een remmend effect op tumorgroei. Zegt dus nog niets over toepassing bij mensen, maar het is veelbelovend en meer onderzoek is wel noodzakelijk.

 

  • Gemakkelijk verteerbaar 

Door de milde fermentatie en de aanwezigheid van melkzuurbacteriën is viili vaak beter verdraagbaar voor mensen met lichte lactose-intolerantie. Eigenlijk net als melkkefir.

 

  • Exopolysacchariden (EPS) 

De slijmerige textuur van viili komt door EPS, die niet alleen de darmgezondheid bevorderen, maar ook ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben.


Samenvattend

Viili yoghurt mag gezond genoemd worden. Het ondersteunt het microbioom. Daarnaast is viili bijzonder eenvoudig thuis te maken: je hoeft de melk niet te verwarmen.

Gewoon mengen met de startercultuur en op kamertemperatuur laten fermenteren (een yoghurtmaker heb je dus niet nodig, sterker nog: Niet gebruiken!) — ideaal voor wie van natuurlijke voeding houdt.

Zou je het zelf willen proberen te maken? Koop het eenmalig en maak het eindeloos lang en deel ook uit!

► Koop viili yoghurt starter

 

Wetenschappelijke bronnen

  • https://www.semanticscholar.org/search?q=viili&sort=relevance

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030206723074#bib8

  • https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1992.tb06848.x

  • https://agris.fao.org/search/en?query=viili

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030292780576

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0168160587900717

Mutatiedatum: 12-08-2025

Artikelsoort
Blog

Soort pagina
Blog

Producent/Merk
Kefirshop

Ā© 2011 - 2025 Kefirshop | sitemap | rss