Verantwoording

verantwoordelijkheid.jpg

Productie

Waar komt de kefir vandaan die wij leveren? Heel simpel, al onze kefir is "home made". Dat wil zeggen dat we het onder gecontroleerde, hygiënische omstandigheden in huis produceren. Uiteraard faciliteren wij de juiste omstandigheden en doet de natuur de rest.
We testen de kefir voortdurend op onszelf uit, want we zijn zelf ook grootverbruikers en bemerken iedere verandering in smaak, geur, substantie, textuur, uiterlijk etc. Daar krijg je in de loop van zoveel jaren een soort extra zintuig voor.

 

Testen

Daarnaast hebben we voortdurend kefirbatches van onszelf, maar ook van anderen die we uittesten, evenals verschillende verwerkingsmethodes en technieken, zoals al dan niet geforceerd drogen, invriezen e.d.
Wij fabriceren net voldoende om alle bestellingen te kunnen behartigen. Daardoor kunnen we ons goed concentreren op de kwaliteitszorg rondom de productie en distributie. Dit blijven we volhouden en om die reden willen we ook niet te groot worden, aangezien de kwaliteit (en daarmee indirect uw gezondheid) voorop staat.

 

Onderzoeksresultaten

Doordat we klein zijn en met bescheiden budgetten moeten werken, kunnen we niet voortdurend dure labonderzoeken bekostigen. Van bv. een product als Aquakefir hebben we die al wel beschikbaar, klik daarvoor deze link.
Voor de natuurlijke melkkefir- en waterkefirkorrels staan deze gepland voor 2e helft 2016.
Zodra de overige resultaten bekend zijn, zullen deze hier gepubliceerd worden.

 

Gebruikte producten tijdens het productieproces

Onze kefir wordt natuurlijk door de natuur zelf geproduceerd, maar wel op basis van A-merk producten. Zo gebruiken wij uitsluitend natuurlijke en biologische producten, zonder kunstmatige toevoegingen. Zoals biovijgen, abrikozen en rozijnen van het merk Nieuwe band, biologische rietsuiker, oersuiker van hetzelfde merk.


Prijsstelling melkkefir en waterkefir

We krijgen nog weleens opmerkingen en vragen over de prijsstelling van met name melkkefir, maar ook van waterkefir. Die ervaart men als hoog. Wij willen volledig transparant zijn hoe onze prijzen tot stand komen, dus nemen we u daar graag in mee.
Zoals elders op onze website beschreven, hanteren wij een soort van "fair trade" prijsstelling. Een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Ook als het om arbeidsintensieve producten gaat, zoals kefir. Wij maken dan ook zeker géén woekerwinsten over uw rug, maar hebben een normale marge om de bedrijfsvoering rond te krijgen en om ruimhartig te kunnen zijn met garantieregelingen. Dat dat nodig is blijkt regelmatig, omdat klanten in eerste instantie soms toch wat foutjes maken in de verwerking van kefir. Kan gebeuren en dan doen we niet moeilijk. Ook als de post de enveloppen geplet heeft (komt helaas steeds vaker voor), sturen we gewoon weer een nieuwe.

Prijsopbouw
Het is u misschien opgevallen dat de melkkefir een stuk duurder is in verhouding tot waterkefir. Hoe komt dat? Dat wordt veroorzaakt door de volgende redenen:

  1. Waterkefir groeit echt veel harder dan melkkefir: Waterkefir groeit ongeveer tussen de 40% en 150% in 2 dagen, melkkefir maximaal 10% in dezelfde tijd.
  2. De verwerkingstijd van melkkefir is een stuk groter dan bij waterkefir: melkkefir moet iedere dag verwerkt worden, waterkefir éénmaal in twee dagen. Bovendien is het bij melkkefir toch een heel stuk bewerkelijker, zowel het uitzeven van de drank als het schoonmaken van alle materialen moet een stuk grondiger gebeuren.
  3. Er zijn veel meer en ook duurdere grondstoffen nodig om melkkefir te kweken, dan bij waterkefir: voor dezelfde hoeveelheid te verwerken kefir, gebruiken wij voor melkkefir per week minimaal 80 liter melk. Voor waterkefir is dat ongeveer 60 liter water, 3 kg. biologische suiker en 40 biologische vijgen.
    Zo hebben wij omgerekend minimaal 3,5 liter melk verbruikt om uw portie melkkefir te kunnen kweken.
  4. Wij verkopen niet wat wij over hebben, wij kweken op basis van de vraag vanuit de markt en hanteren dus een voorraadniveau van waaruit we in de meeste gevallen kunnen leveren, zonder teveel kosten kwijt te zijn aan voorraadbeheer en dure grondstoffen (zie punt 3). Immers, voorraad aanhouden betekent extra grondstof- en verwerkingskosten die ergens van betaald moeten worden.
  5. Er wordt een stuk vaker een garantie-aanspraak gedaan voor melkkefir dan voor waterkefir. Wel komt het tegenwoordig steeds vaker dat er tijdens de postbezorging "iets" fout gaat. De post geeft geen garantie, wij wel. Geluk voor de klant die het treft, wan die is altijd verzekerd van een goede kwaliteit kefir, ook als de post het af laat weten.
    Ps: De postproblemen zijn in 2015 zo ongeveer verdubbeld t.o.v. 2014. Regelmatig komt het voor dat enveloppen met kefir "plat gewalst" zijn.
  6. Wat de verwerkingstijd betreft van onze kefir: Voordat 1 bestelde portie kefir op de bus gaat, is er de volgende tijd in gaan zitten (alle productiebatches, verpakkingshandelingen en webwinkelafhandelingen meegerekend):
    - Melkkefir: 22 minuten per verkochte portie van 10 gram
    - Waterkefir: 10 minuten per verkochte portie van 20 gram

Service en garantie

Wij willen uitsluitend de beste kwaliteit leveren. Dat betekent dan ook dat als een van de gekweekte kefirbatches niet aan de kwaliteitseisen voldoet, dat deze vernietigd wordt. De kans dat u contact met ons moet opnemen wegens slechte kwaliteit wordt dan erg klein. Ongelukjes tijdens het postproces niet meegerekend.
We ontvangen via de mail en ook telefonisch erg veel vragen. We beantwoorden ze allemaal en binnen 1 werkdag. Van de verkochte levende kefir gaat het in 2 tot 8% van de gevallen fout. Meestal door de post, of door foutjes in de bereiding. Bijna in alle gevallen leidt dat tot het verzenden van een nieuwe gratis portie kefir.
Als u nu nog steeds leest, begrijpt u een beetje hoe de prijs is opgebouwd en ook dat het prijsverschil tussen melkkefir en waterkefir eigenlijk een stukje groter zou moeten zijn. Levende melkkefir is dan ook het enige product waar we géén winst op maken. Commercieel gezien dus een totaal oninteressant product, er zal dan ook weinig concurrentie zijn, want iedereen die dit probeert, zal daar achter komen. Ter vergelijk: De prijzen in het buitenland liggen 1,5 tot 3 maal zo hoog.
De volgende tabel waarin wij onze productiekosten per portie verse levende kefir weergeven, maakt dat nog duidelijker:

Productiekosten per geleverde portieGrond stoffenArbeid (€ 35 p/uur)Totaal
Verse Melkkefir€ 7,07€ 11,10€ 18,17
Verse Waterkefir€ 1,19€ 5,93€ 7,12

In deze bedragen is nog geen rekening gehouden met garantiegevallen.

(kostenoverzicht d.d. 18-8-2017 geactualiseerd)

Conclusie

U ziet, op melkkefir maken we behoorlijk wat verlies, op waterkefir een hele bescheiden winst. Op de andere producten maken we beduidend meer winst, maar daar krijgen we juist geen vragen of opmerkingen over. Dat wordt dus als "minder duur" ervaren door klanten, terwijl het juist een stuk duurder is. Naar verhouding dan.

Toch zullen we met de verkoop van zowel verse levende melkkefir als waterkefir doorgaan, aangezien we anders de naam "kefirshop" onwaardig zouden zijn. Uiteraard staat het iedereen vrij om kefir elders te betrekken, van kefirliefhebbers die kefir over hebben, via marktplaats of waar dan ook. Bedenk dan wel dat u niet weet wat de kwaliteit daarvan is (ook met het oog op uw gezondheid) en dat u hoogstwaarschijnlijk ook géén garantie krijgt. Als u eenmaal echt goede kefir hebt en u zorgt er goed voor, dan hoeft u ook nooit meer nieuwe aan te schaffen.

Kwaliteit

Wat de kwaliteit betreft voeren wij iedere dag kwaliteitscontroles uit op basis van de kennis en ervaring die we hebben. Daarnaast gaan wij onze kefirs en de resulterende dranken binnenkort via een microlaboratorium laten onderzoeken. Zo komt u te weten welke bacteriestammen en gistculturen en in welke hoeveelheden deze aanwezig zijn. Ook restsuikergehalte bij waterkefir, zuurgraad, resterende lactosegehalte, alcoholgehalte en vitamines. Bij ons weten is er in Nederland niet één organisatie die dit op regelmatige basis voor zijn kefirs laat uitvoeren. En ja, ook dat kost allemaal geld. Geld wat de doorsnee marktplaatsverkoper daar niet aan zal besteden.

Uiteraard is het oordeel aan u of dat redelijk is.

© 2011 - 2017 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.