Recepten

Een overzicht van recepten, waarin kefir verwerkt kan worden. Het is nog maar een bescheiden begin, maar zal van lieverlee uitgebreid worden. Kefir heeft vele mogelijkheden in zich, variërend van dressing, tot vervanger van gist voor het bakken van brood en nog veel meer.

Waterkefir, 2e fermentatie

2e Fermentatie wil zeggen dat aan de reeds bereide waterkefirdrank, in de fles of pot, weer een of meer nieuwe ingrediënten worden toegevoegd. Vervolgens laat je dit een paar dagen op kamertemperatuur staan, al dan niet hermetisch afgesloten (hermetisch afsluiten, betekent veel prik). De in de drank rijkelijk aanwezige bacteriën en gisten gaan met de ingrediënten aan de slag, waardoor de smaak en de eigenschappen van de drank overeenkomstig veranderen. Het grote voordeel is ook dat je nu ingrediënten kan toepassen waar je je waterkefirkorrels niet aan wilt blootstellen, zoals honing of gember. De mogelijkheden zijn eindeloos en worden alleen beperkt door je eigen fantasie. De werkwijze is steeds dezelfde:

  1. Doe de reeds bereide waterkefirdrank in een pot met wijde hals. Weckpot kan ook.
  2. Doe de gewenste ingrediënten er in.
  3. Sluit de pot af; hermetisch afsluiten betekent veel prik. Losjes vastdraaien geeft weinig prik. Let op: bij dit laatste kan de pot wel overstromen door schuimvorming.
  4. Laat gemiddeld 2 dagen staan op kamer temperatuur.
  5. Voorzichtig openen, er is meer overdruk dan normaal.
  6. Zeef de drank weer, zodat de ingrediënten verwijderd worden.
  7. Zet de drank in de koelkast en na koelen:
  8. Genieten maar!
  9. De toegevoegde ingrediënten die eruit gezeef zijn, zijn smakeloos en "nutteloos" geworden, maar zijn toch nog nuttig als compost voor in de tuin.

Hieronder volgen een paar recepten volgens dit procedé.

 

Waterkefir met munt (2e fermentatie)

  1. Doe een takje ‪munt‬ in een pot met wijde mond en schenk deze voor 2/3 vol met reeds bereide en gezeefde ‪waterkefirdrank‬.
  2. Hermetisch afsluiten en 2 dagen op het aanrecht laten staan.
  3. Zeven, in de koelkast en daarna: genieten!
  4. Let eens op de kleur van het munttakje nadat je het eruit hebt gehaald. Het was groen, maar het lijkt of alle levenskracht en al het goede in de drank is gaan zitten. Wat rest is een troosteloos geelbruin takje.

 

Waterkefir met gember (2e fermentatie):

  1. Gebruik hiervoor bij voorkeur verse gember. Snij een paar stukjes af, niet te groot zodat de kefir er goed mee aan de slag kan.
  2. Vul de pot met reeds bereide en gezeefde ‪waterkefirdrank‬.
  3. Hermetisch afsluiten en 2 dagen op het aanrecht laten staan.
  4. Zeven (kan ook met inschenken in glas), in de koelkast.
  5. Resultaat is een zeer verfrissende, dorstlessende drank.

Recepten van andere websites

Melkkefir


Waterkefir

© 2011 - 2017 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.