Vraag & antwoord

AQ faq.jpgOp deze pagina worden de meest gestelde vragen beantwoord, ook wel FAQ genoemd. De meer inhoudelijke vragen over de producten melkkefir en waterkefir, de bereiding, de do's en dont's worden behandeld via onze overeenkomstige websites, respectievelijk deze (melkkefir) en deze link (waterkefir). Vergeet ook niet dat er op de productpagina's zelf (waar u dus kunt bestellen) ook behoorlijk wat informatie geboden wordt.

Hoofdonderwerpen

Vragen en antwoorden over:

 

Prijzen

  1. Waarom is melkkefir duurder dan waterkefir? Voor dezelfde prijs krijg je veel meer waterkefir dan melkkefir?
    Dit heeft te maken met het feit dat wij inmiddels niet meer verkopen wat wij over hebben, maar produceren o.b.v. de vraag die er is. En daarbij moet bedacht worden dat en de ingrediënten voor melkkefir duur zijn (iedere dag gaan er behoorlijk wat liters melk bij ons doorheen) en de aangroei van nieuwe melkkefir heel veel trager is dan die bij waterkefir. Verder is het zo dat het verwerken van melkkefir toch een stuk bewerkelijker is t.o.v. waterkefir, naast het feit dat twee maal zo vaak als waterkefir verwerkt dient te worden.
    Tot slot geven wij standaard een uitgebreide garantie op de ontvangst van de kefir en de verwerking kort daarna. Daarbij blijkt dat het voor velen toch wat lastig is om het in één keer goed te doen, of de post is wat te ruw omgesprongen met de kefir. Daardoor worden er toch regelmatig garantie-aanspraken ingediend, waar we ruimhartig mee omspringen. Een klein stukje daarvan zit ook in de aanschafprijs van melkkefir verdisconteerd.
    Meer info over het hoe, wat en waarom van de prijsstelling van onze levende kefir vind u hier.
     
  2. Ik heb weinig budget, maar wil wel kefir gebruiken. Zijn er tips?
    - Voor melkkefir: gesteriliseerde halfvolle melk (zogenaamde UHT melk), bv. van de Aldi. Die is goedkoop, maar toch van goede kwaliteit.
    - Voor waterkefir: Gebruik geen vijgen, maar sultana rozijnen. Die zijn een heel stuk goedkoper en de kefir doet het er prima op. Wel zal deze aanzienlijk minder hard groeien, maar dat is niet erg. Verder zijn citroenen optioneel en kunt u ook goedkope kristalsuiker gebruiken. Doe dan wel regelmatig een klein beetje himalaya zout en/of baking soda bij het water, omdat de geraffineerdekristalsuiker hoegenaamd geen mineralen meer bevat en die heeft kefir wel nodig. Voor een liter waterkefir gebruik je maximaal 1/3 theelepeltje baking soda, of een halve theelepel himalaya zout, of een hele theelepel sole (opgelost keltisch zeezout).
    Af en toe een of twee vijgen of abrikozen helpt ook om de waterkefir in conditie te houden.
    - Potten: Een goede pot, waarmee u ziekteverwekkende bacteriën en schimmelsporen buiten houdt, is belangrijk. Een fermentatiepot met waterslot is naar verhouding duur. U kunt ook een weckpot gebruiken, een zakdoek overheen spannen en vastzetten met een postbode-elastiek. Een siliconen deksel werkt nog beter, maar is ietsje duurder, maar alsnog veel goedkoper dan een fermentatiepot.

 

Melkkefir EN waterkefir

  1. Waar vind ik de gebruiksaanwijzingen?
    Uiteraard ontvangt u bij de bestelling een bijbehorende gebruiksaanwijzing. Ook hoe ermee om te gaan direct na ontvangst staat vermeld in de verzendbevestiging vóórdat uw bestelling wordt verzonden. Daarnaast hebben we een pagina waar u alle gebruiksaanwijzingen kunt vinden. Ook van de kant en klare probioticaproducten.
     
  2. In de gebruiksaanwijzing word een gewicht van de kefirkorrels vermeld. Is dat droog of nat?
    De gewichtshoeveelheden zijn altijd gebaseerd op 'natte' kefirkorrels. Bij melkkefirkorrels betekent dat dus met aanhangende melkkefirdrank, omdat u die (doorgaans) niet afspoelt. Vooral bij melkkefirkorrels kan dat een behoorlijk verschil in het gewicht geven.
    Maar bedenk ook; de genoemde gewichtshoeveelheden liggen niet in 'beton'. Ze zijn ook afhankelijk van hoe actief de kefir is en natuurlijk ook persoonlijke voorkeur.
     
  3. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld dat ik de drank van de eerste bereiding weg moet gooien. Waarom is dat?
    De eerste drank kan in theorie wel gedronken worden, maar de smaak en geur wijkt nogal af van alle bereidingen daarna omdat de kefir op gang moet komen en moet acclimatiseren (andere voeding/omstandigheden). En daar is wat tijd mee gemoeid. Als we die opmerking niet zouden maken, ontvangen we heel veel vragen, opmerkingen en ook (onterechte) klachten die dus eenvoudig te voorkomen zijn door het drinken van de drank één bereiding uit te stellen.
    Bij melkkefir komt er nog een aspect bij kijken - naast het feit dat de 1e bereiding ronduit 'acetonachtig' kan stinken - namelijk dat de conserverende werking van de kefirkorrels tijdens die eerste bereiding nog niet geweldig is. En er wordt dan wel met zuivel gewerkt. Een product waar je hygiënisch mee om moet gaan.
     
  4. Hoeveel kefir mag ik per dag drinken?
    Wij zijn géén arts en gaan dus ook niet op die stoel zitten. Alle vragen die betrekking hebben op kefir in samenhang met gezondheid, kunt u het beste stellen aan een orthomoleculair geschoolde arts!
    Wel is algemeen bekend dat mensen met darmproblemen die voor het eerst met kefir beginnen, dat heel rustig aan moeten doen. Dus met kleine hoeveelheden beginnen en langzaam opbouwen. Kefir ondersteunt een actieve(re) darmwerking, waardoor ook ontgifting gestimuleerd wordt. Dat is op zich gunstig, maar dat kan ook wat aanloopklachten geven, vooral als je dus te fanatiek van start gaat. Ook mensen met een histamineintolerantie moeten voorzichtig zijn met kefir.
    Overleg alle therapeutische gebruik van kefir dus eerst met uw arts!!
    Als er géén sprake is van gezondheidsklachten, zijn er geen klachten bekend door het drinken van kefir. Waar u wel op moet letten als u grotere hoeveelheden kefir per dag drinkt, dat het alcoholpercentage een rol kan gaan spelen (normaliter niet meer dan 0,5%, uitgaande van onze gebruiksinstructies). En de restsuikers bij waterkefir. Maar ook dat heeft u zelf in de hand door goede ingrediëntverhoudingen te gebruiken.
    Zelf drink ik 0,5 tot een hele liter waterkefir per dag, zonder problemen.
     
  5. Mag ik kefir drinken tijdens zwangerschap en/of borstvoeding?
    Wij mogen en zullen ook géén gezondheidsadviezen geven. Ieders situatie is weer anders en in zijn 'algemeenheid' iets beweren kan gevaarlijk zijn. Overleg dus bij voorkeur met een orthomoleculair arts of dat in uw situatie verstandig is. In ieder geval is o.a. het alcoholgehalte (max. 0,5% bij onze receptuur) een factor om rekening mee te houden en restsuikers (afhankelijk van gebruikte verhoudingen) bij waterkefir. Bij melkkefir zou ik voor alle zekerheid in ieder geval géén rauwe melk gebruiken.
    Via deze websites kunt u zich alvast wat meer inlezen over dit onderwerp:
    - Infonu.nl - Zwanger en kefir
    - Jesse van der Velde - Kefir, de voordelen voor je gezondheid
    Weet overigens wel dat er op dit punt op nogal wat plekken op internet tegenstrijdige adviezen gegeven worden.
     
  6. Als het erg warm is in de zomer, werkt de kefir zo hard. Hoe moet ik daarmee omgaan?
    Zodra het warmer word dan normale kamertemperatuur, zal de kefir z'n werk steeds efficiënter en krachtiger gaan doen. Gevolg? Dat de kefir een stuk harder groeit. En wat is daar weer het gevolg van? Dat een grotere hoeveelheid en massa aan kefirkorrels dan anders, heel hard aan het werk zijn! Voorbeeld: onze waterkefir groeit gemiddeld van 100 gram naar 210 gram in 2 dagen. Toen het laatst heel warm was (richting 30 graden), was de kefir echter gegroeid naar 260 gram. Toch een behoorlijk verschil.
    Eindresultaat? Een kefirdrank die - als je niets onderneemt - nogal zuur en misschien zelfs bitter is. Bij waterkefir heb je de kans dat er nauwelijks nog een zoete smaak aan zit; dan is in ieder geval een groot gedeelte van de suikers opgesnoept.
    Maar uiteraard wil je een kefirdrank die steeds ongeveer hetzelfde smaakt. Ongeacht de temperatuur, toch?
    De oplossing is heel simpel:
    Ga uit van een bereidingsduur die hetzelfde blijft. Immers, je hebt het waarschijnlijk ingepast in je planning/weekschema.
    Ook de hoeveelheid drank die je wilt maken blijft onveranderd. Dat wil je waarschijnlijk allemaal consumeren.
    Het enige wat je moet aanpassen, is dat je dan minder kefirkorrels gebruikt! De rest blijft hetzelfde.
    Dat geldt zowel voor bereiding met melkkefirkorrels als met waterkefirkorrels.
    Zeker met echt hoge temperaturen kan je met gemak de hoeveelheid korrels met zo'n 20 a 30% aan het begin van de bereiding reduceren, om uiteindelijk toch op het gewenste resultaat uit te komen.
     
  7. Kan ik melkkefirkorrels gebruiken om waterkefir te maken? Of kan ik waterkefirkorrels gebruiken om melkkefir te maken?
    Die vraag wordt nogal eens gesteld en ik vraag me altijd af: waarom zou je dit moeten willen? Er wordt heel wat mee geëxperimenteerd. Maar waarom? Is het ontzettend moeilijk om aan waterkefirkorrels te komen? Nee! En melkkefirkorrels? Iets moeilijker, maar ook dat lukt prima.
    We hebben er zelf ook wat mee geëxperimenteerd (niet omdat we dat wilden, maar om ons er een mening over te kunnen vormen) en we vonden de resultaten allerbelabberdst. De korrels groeien niet of nauwelijks meer en het eindresultaat mag niet in de schaduw staan van echte kefir die met de juiste, overeenkomstige korrels bereid is.
    En dat is alleen nog maar de smaak! Maar wat is er bekend over de determinatie en inhoud van de resulterende drank? Daar zijn géén wetenschappelijke onderzoeksdocumenten van bekend (tenminste, wij kennen ze niet). Je weet dus niet wat je precies drinkt! En dus ook niet of het gezond is.
    Waarom niet simpelweg met de kefirkorrels werken die ervoor bedoeld zijn, waar heel veel over bekend is en waar ook onderzoeks- en microlabrapporten van voorhanden zijn?
     
  8. Kan ik verse kefirkorrels meenemen in het vliegtuig?
    Gedroogde kefir is heel gemakkelijk mee te nemen. Zowel in handbagage als koffer. Maar voor beide geldt: als het gecontroleerd wordt, zal de beambte wellicht niet begrijpen wat het is. Het zou als drugs geïnterpreteerd kunnen worden.
    Het is dan ook handig om bv. de factuur in de koffer er bij te doen, of een vel papier met tekst en uitleg.
    Verse kefirkorrels kan ook prima, maar vereist iets meer zorg. Je kunt het alléén in de koffer meenemen, omdat er voeding vereist is (melk of suikerwater). Bij voorkeur de kefirkorrels in een klein PET-flesje waar ook wel vruchtendrank in verkocht wordt. Die goed schoonmaken en van ruim voeding voorzien en de dop goed dichtdraaien. Vervolgens midden in de koffer opbergen. De lage luchtdruk in het vrachtruim is geen probleem, zolang de dop maar goed vast zit en echt 100% lekvrij is. Test dat goed uit. Voor de zekerheid zou je er nog een plastic zak of griptapezak omheen kunnen doen (lucht er zoveel mogelijk uit persen). Ook de lage temperatuur is geen probleem. Midden in de koffer zal het niet heel koud worden.
    En als u gearriveerd bent op uw bestemming natuurlijk z.s.m. de verse kefir verwerken.

 

Melkkefir

  1. U hebt gehoord of gelezen dat verse melkkefir riskant zou zijn, i.v.m. mogelijke besmetting met slechte bacteriën. Is dat zo?
    Nee, die kans is erg klein. Simpelweg om de volgende redenen: Kefir is een robuuste symbiose van goede bacteriën en gisten die echt wel tegen een stootje kunnen. Zo werd het in het verleden als conserveermiddel gebruikt voor vlees en vis, toen er nog geen koelkasten bestonden. Verder is het standaard zo dat slechte bacteriën nu juist geëlimineerd worden door de kefir, waarvan de symbiose altijd in balans zal willen biljven. Datzelfde gunstige effect doet zich ook voor in de darm, waardoor kefir zo heilzaam is.
    Als het al fout gaat - en die kans is heel erg klein - is het altijd direct merkbaar aan symptomen als: groeit niet meer, smaakt erg zuur, krimpt, ruikt onfris, geeft een overdreven geschifte drank, ziet er verlept uit, geen tintel meer. Zo zijn er een aantal criteria op basis waarvan u simpelweg met uw eigen zintuigen kunt waarnemen of het goed zit of niet. Meer informatie vind u op onze website Alles over melkkefir. Bedenk dat als u hygiënisch werkt, zoals met bv. vlees ook wordt omgegaan, u nergens bang voor hoeft te zijn. In de 12 jaar dat wij kefir zelf gebruiken en leveren, hebben wij twee keer kefir moeten wegdoen omdat de kwaliteit terugliep.
    U kunt ook met kefirferment werken die in losse zakjes geleverd wordt. Deze leveren wij ook (zie deze pagina), maar als u het werk dagelijks op kunt brengen en gedisciplineerd en altijd hygiënisch werkt, heeft verse melkkefir toch de voorkeur. Dit is géén commercieel advies, want op zakjes met kefirferment kunnen we veel gemakkelijker, sneller en vooral meer winst maken. Dit product is ook een prima probioticum en vooral geschikt als gebruiksgemak voor u erg belangrijk is. Ook als u niet kunt garanderen altijd goed voor levende melkkefirkorrels te zorgen, is het omwille van uw eigen gezondheid beter om met kefirferment te werken. En natuurlijk helemaal als u het met anderen gaat delen.
     
  2. Ik was opzoek naar een yoghurtplantje of kefirplantje, maar bij Kefirshop vind ik die producten niet terug. Is dat iets anders?
    Yoghurtplantje en kefirplantje zijn namen die in de volksmond gebruikt worden voor melkkefir. Aangezien melkkefir géén 'plant' is, is deze aanduiding feitelijk onjuist en verwarrend. Daarom gebruiken wij deze benaming niet. Alleen hier om dat toe te lichten. Het is dus hetzelfde als melkkefir, of kefirbloempjes (weer een andere benaming).
     
  3. Wat voor melk kan ik gebruiken voor melkkefirkorrels?
    Eigenlijk werkt melkkefir alleen goed in combinatie met dierlijke melk. Welke maakt minder uit. En magere, halfvolle of volle melk maakt in principe ook niet uit, hoewel de volle uiteraard beter zal smaken en ook wat dikker van substantie zal zijn.
    Verder kan zowel rauwe melk, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk gebruikt worden. Melkkefir voelt zich het gelukkigste in dierlijke melk (zie ook twee punten verder). En of dat dan geitenmelk, paardenmelk, schapenmelk is, dat maakt eigenlijk niet uit.
     
  4. Moet ik de melkkefirkorrels iedere keer voor de volgende bereiding afspoelen?
    Nee, dat moet niet. Sterker nog; dat is beter van niet. De reden is eigenlijk simpel: aan het eind van de bereiding zit er een wat dikkere laag (qua textuur) kefirdrank aan de kefirkorrels geplakt. Daarin zit een bijzonder hoge concentratie aan bacteriestammen en gisten. Als die voor een deel meekomen in de nieuwe bereiding, zorgt dat ervoor dat deze goed en vlot doorstart. Door de hele massa even door te roeren vermengt zich dit met de melk, waardoor deze ook sneller geconserveerd wordt.
     
  5. Wanneer kan ik de melkkefirkorrels beter wel afspoelen?
    Als u de kefir een keer (veel) te lang heeft laten staan, is de kans groot dat de bovenlaag in de pot één dikke brei is van ingedikte kefirdrank + daarin ergens de korrels. Het kan lastig zijn om deze te verwerken, omdat het zo dik is en er ook allemaal kleine stukjes en brokjes loskomen uit die brei. Een deel kan echter aan de korrels blijven vastplakken, waardoor deze minder goed in contact komt met de melk van de volgende bereiding. Het kan dan handig zijn om in dat geval de kefirkorrels zodanig af te spoelen, zodat er geen korsten meer aan vast kleven. Voor die volgende bereiding kunt u wat gezeefde kefirdrank er bij doen, zodat het toch goed doorstart.
     
  6. Wat betekent de kreet UHT op een melkpak?
    Dat is gesteriliseerde melk, die zowel verkrijgbaar is in magere, halfvolle en volle melk. UHT staat voor Ultra Heat Temperature, d.w.z. dat de melk ver boven de 100 graden celcius gekookt wordt, om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood zijn. Feitelijk doodgekookte melk dus en op zichzelf niet gezond. Maar i.c.m. melkkefirkorrels of melkkefirferment kunt u de gezondheidswaarde daarvan wel enorm opkrikken.
     
  7. Kan ik plantaardige melk gebruiken met melkkefir?
    Ja, maar... Het kan, maar melkkefir voedt zich standaard met lactose en dat komt alleen in dierlijke melk voor!
    Als alternatief kan het enigszins uit de voeten met suikers die ook in plantaardige "melk", al dan niet in toegevoegde vorm. Het resultaat zal over het algemeen 'minder' zijn, in termen van smaak, dikte (de drank is altijd een stuk dunner). Gebruikt u verse melkkefir, dan is het verstandig om eens per week à twee weken de melkkefir voor 1 of 2 dagen weer in de dierlijke melk weg te zetten. Zodoende komt het weer even op krachten, waardoor het zich weer voor even kan redden met plantaardige melk. Doet u dat helemaal niet, dan loopt u kans dat de melkkefir steeds meer gaat kwijnen om uiteindelijk af te sterven.
     
  8. Mijn melkkefir heeft last van wat slijmerige, gelachtige draden. Is mijn kefir niet meer goed?
    Uw kefir is dan juist wel goed! Kort nadat u met melkkefir bent begonnen, zult u er waarschijnlijk geen last van hebben gehad. Maar in de loop van een paar weken of langer kan het zich ontwikkelen. En dat is juist een goed teken, want het betekent dat uw kefir 'kefiran' produceert. Dat is een zeer gezond stofje wat nergens anders in de natuur voorkomt, alleen bij melkkefirkorrels. Deze vloeistof is zo doorzichtig als water en lijkt wat slijmerig en gelachtig van textuur. Het wordt vooral geproduceerd in de gesloten blaasjes waar de kefir uit is opgebouwd. Die beschadigen uiteindelijk een keer, door zeven, roeren e.d.  De vloeistof komt er uit, vermengt zich met de drank en zorgt voor een belangrijk deel van de romige smaakbeleving van de melkkefir.
     
  9. Kan ik zonder problemen switchen van de ene soort naar een andere soort melk? Bv. van koemelk naar geitenmelk?
    Dat kan! Houd er alleen rekening mee dat de kefir zal moeten wennen aan de andere voedingsbron, ook al zit daar ook lactose in. Het zal dus even duren voordat de kefir helemaal gewend is en lekker drank oplevert. Bij switchen van koemelk naar geitenmelk zal de kefirdrank in het begin heel erg dun zijn. Maar ook als de kefir gewend is, zal de kefirdrank dunner zijn dan bij koemelk. Veranderen tussen magere, halfvolle en volle melk resulteert ook in een gewenningsperiode, maar wel korter.
    Het is wel verstandig om niet te vaak en te kort achter elkaar te veranderen. Dan wordt de kefircultuur wel erg op de proef gesteld.
     
  10. Ik heb een lactoseintolerantie, mag ik kefir drinken?
    Allereerst: wij geven geen medische adviezen. Wat we daarover wel kunnen zeggen is het volgende: Waterkefir is geen enkel probleem. Daar komt géén lactose in voor. Voor melkkefir geldt dat de kefirkorrels lactose als voedingsbron gebruiken. Als u onze gebruiksaanwijzing volgt, met een fermentatieduur van 1 dag en verhouding kefirkorrels op melk van 1:10, zal de meeste lactose door de kefir opgesnoept zijn. Maar er blijft altijd nog wel iets achter. Wel is bekend dat veel mensen die géén melk kunnen verdragen, juist wel kefir kunnen verdragen. Mocht u het willen proberen, overleg dat dan eerst met uw arts.
     
  11. Ik heb een yoghurtmaker. Kan ik die gebruiken voor de bereiding van melkkefir?
    Nee, nooit doen!!! Een standaard yoghurtmaker geeft een permanente temperatuur van 39 tot 43 graden celcius. En dat is teveel van het goede. Melkkefir floreert optimaal bij kamertemperatuur, maar niet lager dan 15 graden en niet warmer dan 30 graden.
    Bij een hittegolf zo koel mogelijk wegzetten. En houd rekening met de verhoudingen. Die moeten wat aangepast worden bij koudere of juist warmere temperaturen; indien kouder: minder melk gebruiken, indien warmer: meer melk gebruiken.
    Er zijn ook yoghurtmakers die verwarmen o.b.v. heet water wat je in een tussenruimte giet. Daarmee kan het in theorie wel, alleen moet je heel voorzichtig zijn met de temperatuur van het water. Ook al omdat lastig te bepalen is welke watertemperatuur correspondeert met welke temperatuur op de plaats waar de kefir zich bevindt.
    Een zeer goed alternatief indien u een koude(re) ruimte heeft, is het gebruik van een warmtemat.
     
  12. Mijn melkkefir doet het ineens een stuk minder goed. Help, wat kan ik doen?
    Er kunnen verschillende oorzaken zijn; vervuiling met schimmels, verkeerde bacteriën of een disbalans in de aanwezige bacterieculturen en gisten.
    Dit is soms te verhelpen door de kefir een 'timeout' te geven. Dat wil zeggen: spoel de kefirkorrels zeer goed af met water. Week de korrels nog even in een beslagkom met water zodat ze echt goed schoon zijn. Maak de pot extra goed schoon. Maak een nieuwe bereiding o.b.v. de normale verhoudingen, maar zet de pot voor een week in de koelkast. Na die week er uit halen en weer voor een nieuwe bereiding wegzetten. Als het daarna nog niet goed is, kunt u het beste met nieuwe, betere melkkefir opnieuw beginnen.
    Een goede manier om de kans op bederf (of verminderde conditie) van de kefir tegen te gaan, is om met een pot met waterslot te werken. Die houdt alle slechte bacteriën en schimmelsporen buiten de pot. Daarmee heeft u een veel grotere zekerheid dat uw kefir eindeloos in topconditie blijft. Dat is niets nieuws; bij wijn- en bierbereiding is dat de vaste werkwijze.
     
  13. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn melkkefir goed en veilig bewaren?
    Deze vraag krijgen we echt heel vaak. Daarom hebben we er een aparte pagina aan gewijd op onze melkkefir website. Dit is de pagina: http://www.melkkefir.nl/melkkefir-en-vakantie.html.
  14. De melkkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Het is altijd verstandig om een backup te hebben, voor het geval een keer misgaat met de kefir. Bv. per ongeluk met heet water afgespoeld, weckpot uit handen laten glippen. Met een backup kunt u dan weer opnieuw beginnen. Meer info kunt u op dezelfde pagina vinden als van vorig punt.
    Daarnaast kan het prima als probiotisch voedsel dienen voor honden en katten. Velen zijn er gek op.

  15. Onderin de pot wordt steeds meer transparante vloeistof zichtbaar. Wat betekent dat?
    Als onderin de pot deze vloeistof zichtbaar begint te worden (soms hier en daar ook aan de zijkant, of kleine adertjes in het oppervlak), is dat een teken dat de kefirdrank rijp is om geoogst te worden. Deze vloeistof wordt wei genoemd en kent u waarschijnlijk wel van karnemelk die even gestaan heeft. Aangezien de kefirkorrels groeien, heeft u steeds meer melk nodig willen de verhoudingen goed blijven. Maar omdat u op enig moment genoeg drank bereid en geen behoefte heeft aan meer (of de pot is simpelweg niet groter) doet u er een vaste hoeveelheid melk bij. Daardoor kloppen op een bepaald moment de verhoudingen niet meer. Er zijn door de groei van de korrels impelweg teveel kefirkorrels, of - anders geredeneerd - te weinig melk. En dat wordt zichtbaar door weivorming.
    Normaal begint dat aan het einde van de bereiding, dus rond of na één dag. Als dat nu veel eerder gebeurt, betekent dit dat u ofwel kefirkorrels af zult moeten nemen, of in het vervolg meer melk er bij doen. Als u genoegd kefirdrank bereidt, zult u waarschijnlijk voor de eerste optie gaan; kefirkorrels afnemen. Denk daarbij aan de gemiddelde verhouding; 1 gewichtsdeel kefirkorrels op 10 gewichtsdelen melk.

  16. Bovenin de pot vormt zich een hele dikke brei, met daaronder veel dunnere vloeistof. Na verwerken zitten er zeer veel heel kleine klontjes in. Hoe komt dat?
    Zie het vorige punt; dit is een vaak gemaakte fout, vooral in het begin na ontvangst van kefirkorrels als men er nog niet zoveel ervaring mee heeft. Als u bij ons melkkefir bestelt, ontvangt u een portie van 10 gram. We meten altijd ruim, dus het is minstens 12 gram. De kefir is bovendien zeer actief en gaat met voeding onderweg. Gedurende de postreis groeit het vaak ook nog. Kortom u ontvangt uiteindelijk iets van 14 gram (afgespoelde) kefirkorrels.
    De eerste bereiding zal nog op gang moeten komen (kefir moet acclimatiseren, wennen aan andere voeding/omstandigheden). De 2e of 3e bereiding zal dan waarschijnlijk 16 tot 20 gram zijn. Als dan nog steeds 1 deciliter melk wordt gebruikt, is dat echt te weinig. Bovendien zult u niet afgespoelde kefirkorrels wegen. Daar kleeft een aardige hoeveelheid melkkefirdrank aan vast. En kan dan zomaar 23 gram wegen. Dus: zou u geen 1 deciliter moeten gebruiken, maar 2,3 deciliter (ofwel 230 gram). Meer dan 2 keer zoveel!!
    Als er klanten zijn die problemen melden (als ze het al melden, sommigen denken dat het zo hoort) met de melkkefir betreft het in 9 van de 10 gevallen dit probleem. Te weinig melk gebruikt, dus te weinig of geen rekening gehouden met de groei van de kefirkorrels. Denk aan de gemiddelde verhouding; 1 gewichtsdeel (niet afgespoelde) kefirkorrels op 10 gewichtsdelen melk.
    Het zou zonde zijn als iemand enthousiast aan de melkkefirbereiding begint, om vervolgens snel af te haken omdat de drank lastig te verwerken is, vol met klontertjes en erg zuur. Terwijl dit vervelende resultaat toch eenvoudig te voorkomen is.

  17. Mag ik de melkkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.

  18. Hoe lang kan ik melkkefirdrank bewaren?
    In de koelkast kunt u melkkefirdrank gemaakt met verse melkkefirkorrels tot 1,5 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Langer kan in theorie (de drank bederft niet snel), maar zal erg zuur en uiteindelijk ook bitter worden. Dan heeft u vanzelf geen trek meer.
    Bij melkkefirdrank gemaakt m.b.v. melkkefirferment is de houdbaarheid (o.b.v. gesteriliseerde melk) maximaal 1,5 week. De conserverende werking is bij dit type melkkefir wat minder sterk in vergelijking met verse melkkefirkorrels.
    Bewaar de drank altijd in de koelkast. Zelfs daar gaat het fermentatieproces nog door, hoewel een heel stuk langzamer.
     

Waterkefir

  1. Kan ik vruchtensap gebruiken in combinatie met waterkefir?
    Ja en nee. Het antwoord is nee indien u verse levende waterkefirkorrels met kant en klare vruchtensap uit een pak of fles gebruikt. De reden is dat er bijna altijd toevoegingen inzitten voor de kleur, smaak, houdbaarheid e.d. Ook als dat niet het geval is, zijn de vruchten die voor de sap zijn gebruikt "gezwaveld". Daar kan de kefir erg slecht tegen en het staat uiterst zelden op het etiket.
    Het antwoord is ja indien u vruchtensap gebruikt voor een 2e fermentatie, waarbij géén levende waterkefirkorrels gebruikt worden en u dus ook geen risico loopt. Een voorbeeld daarvan kunt u zien op een van onze foto-albums via Facebook.
    Het is ook mogelijk als u vers geperst sap gebruikt van biologische vruchten.
     
  2. Ik wil geen of zo weinig mogelijk suiker gebruiken in de waterkefir. Kan dat?
    Ja, dat kan! Gebruik ofwel meer vruchten en minder suiker, of helemaal geen suiker meer, maar dan nog wat meer vruchten. Uiteraard kost dat wat meer, aangezien biologische vruchten vrij kostbaar zijn. Maar dan kunt u zo goed als suikervrij werken. De suikers die in de vrucht (bij voorkeur vijgen) zitten, worden door de kefir als voedsel opgebruikt. Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Als het eindresultaat niet zoet genoeg is, kunt u altijd nog wat stevia toevoegen. Probeer maar, het werkt!
     
  3. Ik wil met mijn waterkefir graag gaan experimenteren met verschillende ingrediënten. Kan dat?
    Ja, dat kan. Maar.... doe dat bij voorkeur nadat u eerst een redelijk voorraadje korrels hebt die u op traditionele wijze gekweekt heb (water, suiker, vijgen, citroen is optioneel). Op het moment dat u ruim voldoende heeft, kunt u met een deel daarvan naar hartelust experimenteren. Zorg er echter voor dat beide kefirkorrels zich niet met elkaar gaan vermengen. Het wil namelijk nog weleens mis gaan met experimenteren. In dat geval heeft u nog goede kefirkorrels waar u alsnog meer verder kunt.
     
  4. Kan ik stevia gebruiken als voeding voor waterkefir?
    Nee, helaas niet. Stevia - in welke vorm dan ook - is slechts een zoete smaak. Het is geen suiker of koolhydraat. Dus de kefir kan zich daar niet mee voeden. Wel kunt u (zie vorige vraag) meer vruchten gebruiken en het tekort aan zoete smaak van de gewonnen waterkefirdrank, achteraf bijzoeten door er wat stevia bij te doen.
     
  5. Wanneer kan ik de eerste bubbels zien tijdens de waterkefirbereiding?
    Na ontvangst en tijdens de 1e bereiding kan het zijn dat u deze helemaal niet ziet. Dat is geen probleem. Na de 2e en latere bereidingen zal je gaan zien dat vooral de 2e dag van de bereiding, de koolzuurgasontwikkeling duidelijk zichtbaar wordt. Let op dat dit effect in de winter een stuk minder is, door een lagere temperatuur.
     
  6. Welke ingrediënten kan ik gebruiken voor waterkefir?
    Een belangrijke vraag, want we merken in de praktijk dat er nogal eens geëxperimenteerd wordt met niet altijd gunstige resultaten. Wij garanderen een goede kwaliteit zolang er voldaan wordt aan de voorwaarde dat er uitsluitend biologische, zwavelvrije vruchten gebruikt worden. Zwavelvrije vruchten zijn herkenbaar aan het feit dat ze vaak minder aantrekkelijk van kleur zijn. Bij abrikozen bv. is dat zeer goed zichtbaar: gezwaveld: "fris" oranje, ongezwaveld: diepbruin. Verder een goede kwaliteit biologische suiker/rietsuiker. En water zonder (te veel) chemische verontreinigingen. Er zijn locaties waar het drinkwater prima is. Op andere plaatsen is het weer verstandig om bronwater te gebruiken. Het is vooral belangrijk om er op te letten dat er geen of zo weinig mogelijk chlorides, fluorides en sulfieten in het water aanwezig is. Daar is waterkefir vooral gevoelig voor. Uw waterleverancier kan u van informatie hieromtrent voorzien.
    U kunt met verse vruchten werken, maar ook dan geldt: biologisch. Bedenk ook dat gif wat eventueel gespoten wordt op fruit, ook via het grondwater weer in de vrucht zelf terecht komt. Het schillen van bijvoorbeeld een citroen helpt dan maar voor een klein deel.
     
  7. Welke ingrediënten moet ik absoluut NIET gebruiken voor waterkefir?
    Gebruik vooral géén honing! Die heeft namelijk een antibiotische werking. Ideaal voor bv. wondgenezing, maar waterkefir reageert daar slecht op. Ook gember en ahornsiroop kunt u om dezelfde reden beter niet gebruiken. Wel kan u het combineren met de reeds bereide drank, dus waar de kefirkorrels uit verwijderd zijn. Achteraf dus, dan kan het geen kwaad.
    Met de levering van waterkefir ontvangt u ook een apart briefje met deze + nog wat andere aandachtspunten.
     
  8. Met welke ingrediënten moet ik voorzichtig zijn?
    Palmsuiker en kokosbloesemsuiker. De pure suiker daarvan is op zich wel goed, maar er zitten erg veel mineralen in. Voor de kefir soms te veel. Als u het gebruikt, gebruik het dan niet doorlopend maar zo af en toe. En als u het gebruikt, gebruik het dan i.c.m. andere suiker, bv. rietsuiker of biologische kristalsuiker. Verder voorzichtig zijn met agavasiroop en diksap. Aan de hand van de etiketten kan je niet of zeer moeilijk achterhalen hoe het productieproces is geweest en of en welke toevoegingen zijn gebruikt. Ook gezwavelde vruchten kunnen uiteindelijk in een "biologische" siroop verwerkt zijn.
     
  9. Hoe lang kan ik waterkefir bewaren?
    Als u de drank zelf in de koelkast bewaart (aan te raden), maximaal 1,5 week. Daarna is deze nog niet bedorven (dat duurt nog veel langer), maar is de koolzuurgasontwikkeling enorm toegenomen, evenals de alcoholontwikkeling. Vooral als u veel suiker gebruikt. Daarnaast zal de smaak ook bepalend zijn; de drank wordt gaandeweg steeds zuurder en bitterder.
    Buiten de koelkast op kamertemperatuur moet u denken aan 4 dagen; alles gaat dan simpelweg wat sneller. Let er wel op dat als u de fles hermetisch afsluit, de druk enorm kan oplopen. Dat gaat door totdat alle suiker is opgebruikt. De fles kan zelfs ontploffen; oppassen dus!
     
  10. Kan ik een Brita filter gebruiken?
    Er zijn nogal wat mensen die ‪gefilterd‬ ‪water‬ gebruiken, bv. van ‪Brita‬. Als het leidingwater bv. veel fluor/chloorverbindingen of andere ongewenste stoffen bevat, kan dat een goede oplossing zijn. Echter... voor waterkefir kan het ongewenste neveneffecten hebben. Het filtert namelijk voor een groot deel de mineralen uit het water. Een aantal daarvan kunnen ongewenst zijn, maar een aantal andere juist gewenst. Zo kan het gebeuren dat uw waterkefir langzaam maar zeker gaat kwijnen. Dat wil dus niet zeggen dat het direct fout gaat. U kunt dit voorkomen door ander water te gebruiken, maar wat ook kan is een alternatieve bron voor mineralen te gebruiken. Zoals ‪#‎Himalayazout‬, of ‪#‎keltisch‬ zeezout (de oplossing daarvan wordt ook wel ‪#‎sole‬ genoemd). Het is wel zaak om slechts een heel klein beetje te gebruiken, aangezien een te hoge dosering kan resulteren in ernstige ‪#‎slijmvorming‬. Wat goed werkt is om het met intervallen te gebruiken, bv. om en om, wel en niet. In dat geval kunt u dus wel gefilterd water gebruiken, omdat u het tekort aan mineralen weer compenseert.
     
  11. Na de bereiding is het water stroperig / slijmerig. Wat doe ik fout?
    Zoals in het vorige puntje al aangestipt, kan een mineralentekort, of juist een mineralen overvloed voor slijmvorming verantwoordelijk zijn. Het kan er zelfs uitzien als behanglijm. Een tekort kan optreden bij bv. gefilterd water, of indien er geen of te weinig vruchten gebruikt worden. Of vruchten waar niet zoveel mineralen in zitten. Echter een teveel is ook mogelijk. Als je bv. langere tijd kokosbloesemsuiker gebruikt en eventueel ook nog te veel, of te vaak mineralen toevoegt (himalaya zout, baking soda en sole zijn het meest gebruikt). Van alle genoemde mineralen moet per liter maximaal maar een klein mespuntje gebruikt worden. Anders wordt het te veel.
    Wat te doen als dit zich voordoet? Eerst bepalen wat de oorzaak is: te veel, of juist te weinig mineralen. Bij een te weing kan je juist de genoemde mineralen gaan gebruiken. Niet iedere keer, maar bv. 1 op de 2 keer. Afwisseling is ook goed. En vijgen en abrikozen zijn prima vruchten die rijk zijn aan vele mineralen.
    Als dat niet helpt is een timeout in de koelkast de volgende stap: Spoel de kefirkorrels goed af en maak een bereiding klaar als normaal, maar zet het geheel een week in de koelkast.
    Na die week uit de koelast en goed afspoelen en een nieuwe bereiding klaarmaken en resultaat afwachten.
    Bij een teveel aan mineralen: Ook de timeout in de koelkast, maar gebruik nu alleen water, suiker en kefirkorrels. Verder niets. De rest is hetzelfde.
    Lukt dat ook niet (het kan lukken, maar dat is niet zeker), dan toch uitkijken naar andere waterkefirkorrels zonder dat probleem.
     
  12. Mijn waterkefir doet het ineens een stuk minder goed. Help, wat kan ik doen?
    Er kunnen verschillende oorzaken zijn; vervuiling met schimmels, verkeerde bacteriën of een disbalans in de aanwezige bacterieculturen en gisten.
    Dit is soms te verhelpen door de kefir een 'timeout' te geven. Dat wil zeggen: spoel de kefirkorrels zeer goed af met water. Week de korrels nog even in een beslagkom met water zodat ze echt goed schoon zijn. Maak de pot extra goed schoon. Maak een nieuwe bereiding o.b.v. de normale verhoudingen wat water en suiker betreft, maar zonder andere ingrediënten. En zet vervolgens de pot voor een week in de koelkast. Na die week er uit halen en weer verversen op de standaard manier. Wat u nog toe kunt voegen als stimulans is een "mineralenboost"; gebruik daarvoor op 1 liter water een mespuntje himalaya zou en de helft daarvan baking soda. Het resultaat na 2 dagen zou in ieder geval beter moeten zijn. Als dat zo is, is de kans aanwezig dat de volgende keer het weer iets beter is. Zo niet...; toch maar beter opnieuw beginnen.
    Een goede manier om de kans op bederf (of verminderde conditie) van de waterkefircultuur tegen te gaan, is om met een pot met waterslot te werken. Die houdt alle slechte bacteriën en schimmelsporen buiten de pot. Daarmee heeft u een veel grotere zekerheid dat uw kefir eindeloos in topconditie blijft. Dat is niets nieuws; bij wijn- en bierbereiding is dat de vaste werkwijze.
     
  13. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn waterkefir goed en veilig bewaren?
    Deze vraag krijgen we echt heel vaak. Daarom hebben we er een aparte pagina aan gewijd op onze melkkefir website. Dit is de pagina: http://www.waterkefir.net/rustpauze-voor-waterkefir.html.
     
  14. De waterkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Tja, waterkefir groeit hard. Die van ons groeit over het algemeen erg hard. Verdubbeling per twee dagen is gangbaar. U kunt wat waterkefir in de koelkast bewaren, of drogen, zodat u daar op terug kan vallen mocht er iets met uw kostbare waterkefir gebeuren. Heeft u dan nog steeds te veel? Voer het aan uw honden, katten of kippen. Het mooie aan dieren is dat ze vaak instinctief weten of het goed voor ze is en het dan eten.
    Ook kunt u het prima blenderen en voor smoothies gebruiken. Het geeft er een lichtzoete smaak aan. Details kunt u nog terugvinden via de link van voorgaand punt.
    Ook blenderen en als 'gist' in brooddeeg gebruiken. Gebruik ook wat baking soda, gecombineerd geeft dat een goed effect. Ook gebruikte vijgen, abrikozen e.d. kunnen gebruikt en geblenderd worden. Let op dat daar bv. veel water/kefirdrank in kan zitten. Je hebt dus minder water nodig om er nog bij te voegen.
    Ook als mest voor de tuin (klinkt als vloeken met zulke kostbare korrels). De zuurgraad wordt dan groter (Ph wordt juist minder), wat handig kan zijn bij bv. kleigrond. Een handjevol kan in therie een hortensia helpen om mooie blauwe bloemen te krijgen. We houden ons aanbevolen voor nog andere creatieve tips.
     
  15. Moet de waterkefirbereiding op een lichte plaats staan? In het zonlicht?
    Heel vaak wordt beweerd dat waterkefir op een lichte plaats het beter zou doen, of andersom: op een donkere plaats niet of minder. We hebben dat uitputtend onderzocht en daar zit eigenlijk geen verschil in. Het is dus simpelweg niet waar! Het enige verschil waar je tegen aan kunt lopen, is dat in de zon de pot te heet wordt (mede door de loepwerking van het soms ronde glas). Daar kan de waterkefir dan weer niet tegen.
     
  16. Zijn grote waterkefirkorrels per definitie beter dan kleine?
    Over de korrelgrootte van waterkefirkorrels bestaan wijdverbreide misverstanden. B.v. dat kleinere korrels altijd een slecht teken zijn en grote juist een goed teken. Uiteraard zijn er verschillen tussen verschillende culturen vanwege oorsprong, levensvatbaarheid, gebruikte ingrediënten, klimaat etc.
    Bij onze waterkefirculturen is het zo dat deze voortdurend in een cyclus zit van groter worden en weer wat kleiner worden. Bijna altijd is het zo dat als de korrels kleiner worden (gedurende meestal een periode van 1 tot een paar weken), de groei juist toeneemt. Dat is geen voordeel, geen nadeel; het is zoals het is.
    Als de korrels echter kleiner worden en de groei wordt ook minder, of stopt zelfs en dat blijft voor langere tijd, dan wordt het tijd om je zorgen te maken!

    Op dit moment van schrijven zijn onze waterkefirkorrels b.v. wat kleiner dan 2 weken geleden. Maar de groei is juist enorm gestegen (150% tot 200% in 2 dagen). De smaak, textuur, geur en kleur zijn en blijven goed. Ik weet echter nu al dat over een poosje de korrels ineens weer groter beginnen te worden i.c.m. een mindere groei en dat bij een gelijkblijvende verzorging.
    Verbind dus geen harde conclusies a.h.v. alleen maar de grootte van de waterkefirkorrels, maar beschouw het in een grotere context waarbij de grootte van de korrels slechts één element is. Het feit dat we het hier opnemen, is vanwege het psychologische effect wat het blijkbaar toch bij veel mensen heeft, dat groter altijd beter is.
    Om een voorbeeld te geven dat een grote waterkefirkorrel soms zelfs ronduit een slecht teken kan zijn: Een aantal jaren terug hebben we bij één cultuur eens meegemaakt dat de korrels extreem groot werden. Namelijk van 1,5 tot wel 3 cm. Alleen waren het 'waterbommen' die explosief groeiden (200 tot wel 300%). De resulterende drank leek meer op behanglijm; glibberig, slijmerig en absoluut niet dun vloeibaar meer. Laat staan drinkbaar. Dit kan bv. optreden bij een tekort aan mineralen, of juist een te veel. In beide gevallen niet goed dus.
    Conclusie: Alleen de grootte van de korrel zegt eigenlijk niet zo veel.

  17. Mag ik de waterkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen! We vermelden het toch maar omdat een klant een keer werkelijk dacht daar goed aan te doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. Als u de suiker in heet water op wilt lossen, kan dat. Maar doe dat apart, dus zonder dat deze oplossing in contact kan komen met de kefirkorrels. Zelf doen wij altijd de kefirkorrels bijna als laatste in de pot, nadat eerst een grote hoeveelheid koud water er in is gegaan en vervolgens een kleine hoeveelheid de hetere suikeroplossing. Deze goed mengen en bij twijfel eerst voelen of het niet te heet is. Zo ja, dan eerst af laten koelen.

  18. Hoe kom ik te weten hoeveel calorieën er in de waterkefirdrank zitten?
    Daar gaat u vrees ik niet achter komen, omdat er heel wat variabelen zijn die niet of moeilijk meetbaar zijn. Zo heb je verschillen in kwaliteit van waterkefirkorrels en een enorme verscheidenheid in zowel samenstelling, als mate van activiteit. Verder de verhoudingen: alleen de hoeveelheid gebruikte suiker zegt eigenlijk niets; hoeveel kefirkorrels worden er gebruikt? Verder heb je grote en kleine vijgen en abrikozen waardoor de calorieën ook behoorlijk variëren. En dan nog de temperatuur; 19 of 22 graden maakt al veel verschil.
    Verder is het natuurlijk wel zo dat van alle suikers die in het water oplossen, een deel tot groot deel omgezet wordt door de aanwezige gisten en bacterieculturen. Maar van de vruchten is dat eigenlijk niet te meten, omdat je dan ook de restsuikers van de vruchten na fermentatie moet meten.
    En dan heb je nog de uiteindelijke meting zelf. Die moet rekening houden met verschillende suikers, die een andere berekeningswijze vereisen, na het gemeten te hebben met bv. een refractometer.
    Kortom: lastig, veel variabelen en de uitkomst zal bij iedereen weer anders zijn. Ook het moment van meten geeft andere uitkomsten, omdat de kefirdrank in de koelkast ook nog doorfermenteert.
    Wat wel zo is, is dat je heel bewust kunt sturen op de hoeveelheid resterende calorieën, door slimme verhoudingen te gebruiken, niet meer suiker dan nodig en suiker ook geheel of gedeeltelijk te vervangen door vruchten.
     

Bereiding

  1. Moet ik de (weck)pot hermetisch afsluiten voor een nieuwe bereiding?
    Nee, dat is absoluut niet noodzakelijk, hoewel bijna iedereen dat automatisch doet.
    Een belangrijk aandachtspunt is de koolzuurgasontwikkeling bij zowel melkkefir als waterkefir die behoorlijk op kan lopen. Het is niet ondenkbaar dat een weckpot ontploft, als u de bereiding te lang laat staan, bij verkeerde verhoudingen (te veel suiker bij waterkefir bv.), of als er weinig ruimte boven de vloeistofspiegel is.
    Het beste is nog om met een zogenaamd waterslot te werken. Hiermee kan de overdruk wel van binnen de pot naar buiten, maar andersom kan er geen lucht van buiten (met mogelijk verkeerde bacteriën en schimmels en zuurstof) naar binnen.
    Een wat minder, maar wel goedkoop alternatief is het spannen van een zakdoek (of bij voorkeur een stukje kaasdoek) over de pot en dan ofwel het deksel er op klemmen, of het doek met een postbode-elastiek vastzetten. Aandachtspunt is dan wel dat het doekje regelmatig gewassen wordt en dat het door het vochtige milieu gevoeliger is voor bv. schimmelsporen en die wil je uiteraard niet in de buurt van je kefir hebben.
     
  2. Ik heb gehoord dat de fles waar ik de kefirdank in bewaar kan ontploffen. Klopt dat?
    Als het een glazen fles is: ja, dat klopt. Ondanks dat we af en toe reacties krijgen dat dat met een fles of weckpot (zelfde principe) onmogelijk is, hebben wij zelf al een aantal reacties van klanten gehad die er niet op gelet hadden. Met foto's als bewijsmateriaal. Het is ook logisch, immers de koolzuurgas opbouw gaat na het "oogsten" gewoon door. Vooral bij waterkefir is dat effect sterk. Niet vergeten dus om regelmatig te ontluchten en als het risico bestaat dat u de fles vergeet, kunt u deze beter leeg gooien. Vergis u niet: de kracht van zo'n ploffende fles of weckpot is fors!
     
  3. Ik heb per ongeluk met een metalen lepel geroerd of geschept, of een metalen zeef gebruikt. Gaat de kefir nu dood?
    Nee hoor, dat gaat alleen gebeuren als u dat langere tijd blijft doen. Eenmalig of een paar keer is dus geen enkel probleem.
     
  4. Hoe warm of koud moet de melkkefir of waterkefir staan tijdens de bereiding?
    Verse kefir functioneert optimaal bij kampertemperatuur. Mocht het bij u in huis wat frisser zijn dan gemiddeld, dan is dat op zich geen probleem. Wel moet u dan rekening houden met het feit dat de kefir na ontvangst en het "opstarten" er wat langer over zal doen. Bovendien zult u de verhoudingen wat bij moeten stellen, zodat de wat mindere fermentatiekracht gecompenseerd wordt doordat u wat meer kefirkorrels gebruikt. Daar waar wij bv. aangeven dat u 1 deel waterkefirkorrels dient te gebruiken, met 10 delen water, gebruikt u dan geen 10 delen water maar 8 delen. Al het overige blijft hetzelfde.
    Als het vrij koud is bij u in huis, kunt u er bij pakken gesteriliseerde melk voor zorgen dat deze wat voorverwarmt in de buurt van een kachel of verwarming. Daardoor zal de kefir gedurende de eerste uren goed starten.
    Er zijn ook potten in de handel verkrijgbaar, met een warme zone (o.b.v. heet water) voor omgevingen waar het echt koud is. Dat kan ook prima werken, wel opletten dat de kefir in het begin niet te warm wordt.
     
  5. Er zitten allemaal (vijgen)zaadjes tussen de waterkefirkorrels. Hoe krijg ik die er uit?
    Deze zaadjes zitten doorgaans onderin de pot. Als u de bereiding gaat oogsten zorgt u ervoor dat u het laatste beetje kefirkorrels apart zeeft in een 14 of 18 cm. kunststof zeef. Daar zitten dan als het goed is zo ongeveer alle vijgenzaadjes bij. Vervolgens zet u een krachtige waterstraal op de zeef en spoelt u de vijgenzaadjes door de mazen van de zeef. Ze passen er namelijk precies door. Als u een andere zeef met fijnere mazen gebruikt werkt dat niet, maar dan kunt u ook een vergiet gebruiken met niet al te grote gaatjes. Alleen zult u dan ook wat kefirkorrels kwijtraken. Wat waarschijnlijk niet zo erg is, want het groeit toch erg hard!
     
  6. Zit er alcohol in kefir?
    Ja, maar slechts een heel klein beetje. Dat geldt zowel voor melkkefir als waterkefir. En wel maximaal zo'n 0,5%, mits u zich aan de bereidingswijze en verhoudingen houdt die wij aanbevelen. Veel recepten die op internet circuleren gaan uit van scheve verhoudingen en soms (erg) lange fermentatieduur, waardoor het alcoholpercentage onnodig toeneemt.
     
  7. Ik zoek de gebruiksaanwijzing voor melkkefir, waterkefir of een van de andere producten, waar vind ik die?
    Met uw bestelling van een van beide kefir- of kombuchasoorten, ontvangt u standaard een volledige gebruiksinstructie waarmee u kunt starten.
    Voor een uitgebreide beschrijving hoe u de kefir dient te verwerken, aandachtspunten, ingrediënten, tips en meer, klik hier.

 

Levering

  1. Moet ik thuisblijven als de bestelling geleverd wordt?
    U kunt als vuistregel aannemen, dat als uw producten gezamenlijk in een envelop passen, deze via PostNl door de brievenbus bezorgd wordt. U hoeft er dan dus niet voor thuis te blijven. Dit zal ook altijd in de verzendbevestiging vermeld worden. Wordt het via de pakketdienst bezorgd, dan ontvangt u met de verzendbevestiging een track en tracecode zodat u uw pakket kunt volgen.
    Wilt u perse dat u een pakket persoonlijk ontvangt, dan dit graag in de opmerkingen aangeven. Dan houden we daar rekening mee. Door slim in te pakken, lukt het vaak toch nog om producten in een envelop te versturen en daarmee belangrijke portokosten te besparen. Ook  kunt u bij de verzendwijze kiezen voor afhalen bij postlocatie.
  2. Waar kan ik de levertijd van de producten vinden?
    U vind dit op de Levertijd pagina.

  3. Wanneer ontvang ik mijn bestelling?
    Ook die informatie is terug te vinden op de Levertijd pagina. Als vuistregel kunt u aanhouden dat als het niet om levende kefirkorrels gaat, na betaling dezelfde of de eerstvolgende werkdag uw bestelling verzonden zal worden. Mocht een product niet meer op voorraad zijn, dan kunt u dat al tijdens het bestelproces zien. Let op dat wij de verzenddatum communiceren, niet de ontvangstdatum (daar hebben wij namelijk geen invloed op).

  4. Hoe weet ik wanneer mijn bestelling verzonden is?
    U krijgt zeker als het om levende kefirkorrels gaat, minimaal één dag van tevoren een verzendbevestiging via de mail. Zorgt u er wel voor dat u uw e-mailadres correct intypt? Dat gaat nog wel eens fout namelijk, zodat het even kan duren voordat we u tijdig kunnen informeren. Als u 's ochtends bestelt kan het ook zijn dat we uw bestelling dezelfde dag nog verzenden. Dat hangt mede af van het feit of er nog ruimte is om het in te kunnen plannen. Verzendingen met levend materiaal voorbereiden is namelijk een arbeidsintensieve klus.

  5. Er is sprake van een wachtlijst voor verse levende melkkefir. Hoe kan dat?
    Dat is gelukkig maar zeer incidenteel het geval. Op de pagina levertijd (bovenin) vind u de verklaring, mocht het toch een keer voorkomen.
  6. Ik wil achteraf de samenstelling van mijn bestelling veranderen, kan dat?
    Ja, dat is geen enkel probleem. Als u dat liefst via de mail aan ons doorgeeft, zullen wij dat voor u doen en u een gewijzigde factuur sturen, inclusief het eventueel nog verschuldigde bedrag. Rekening houdend met verandering van verzendkosten, indien van toepassing. Het eventueel teveel betaalde wordt binnen een paar dagen teruggestort op uw rekening.

  7. Mijn betaling via iDEAL, PayPal of Mister Cash is mislukt. Wat moet ik nu doen?
    Wij merken het zelf ook wanneer het mislukt en zullen dan altijd op dezelfde dag u nog via e-mail een factuur mailen, eventueel met een betaallink daarin, zodat u alsnog kunt betalen. Dat kan dan alleen op basis van vooruitbetalen via telebankieren of PayPal.

  8. Kan ik mijn bestelling ook ophalen?
    Nee, wij hebben géén fysieke winkel maar werken vanuit huis. Het is in het verleden nog wel eens voorgekomen dat klanten zonder afspraak langskwamen (soms van ver), terwijl we niet thuis waren.
    Heel vervelend natuurlijk, maar helaas niet helemaal te voorkomen. Gelukkig verzenden wij tegen kostprijs (verdienen we dus niets op), dus daarmee is dat een veel betere optie.
    En u kunt kiezen voor ophalen bij een postlocatie (als het een pakket is, anders niet).

  9. Waarom zijn er niet veel meer bedrijven die verse levende kefir leveren?
    Wij kunnen natuurlijk moeilijk voor anderen spreken, maar een belangrijk aspect is dat het productietechnisch zeer lastig is om grotere hoeveelheden goede kwaliteit levende kefir onder gecontroleede omstandigheden te kweken. Een tweede reden is dat het levensvatbaar houden van reeds gekweekte voorraad kefir, en helemaal als deze voorraad wat groter is, erg bewerkelijk is (iedere dag werk aan) en er ook voortdurend nieuwe grondstoffen aan toegevoegd moeten worden. Wat kostbaar is, vooral bij melkkefir. Bovendien neemt met het verwerken van grotere hoeveelheden kefir ook het risico toe dat de kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden. Commercieel gezien dus absoluut niet interessant en het risico dat je periodiek met teveel voorraad blijft zitten die in de tussentijd wel intensief verzorgd en bereid moet worden is altijd aanwezig. Komt nog bij dat kefir als product altijd (heel) veel vragen oproept, hoe duidelijk we ook proberen te zijn via de verschillende websites. Dat geeft op zich niets, maar dat kost (veel) tijd en is daardoor voor veel bedrijven niet interessant. Want tijd is geld en dat levert niets op in hun redenering.

  10. Waarom doet Kefirshop dat dan wel?
    Omdat wij bewust klein zijn, klein willen blijven en dus ook maar met een beperkte voorraad levende kefir werken. Net genoeg om te kunnen leveren. Daardoor zijn wij in staat om tegen een scherpe prijs kefir uit voorraad te leveren, zolang er niet te grote pieken zijn in de vraag. Bovendien vinden wij het van groot belang dat klanten op een verantwoorde manier kunnen starten met hun kefir. Dat begint bij een gegarandeerd goede kwaliteit van het levernde materiaal, maar ook met ondersteuning en advies als dat nodig blijkt. In de praktijk krijgen wij dan ook erg veel vragen over kefir, het gebruik ervan, de gezondheidsvoordelen. Ondanks dat bijna alles op onze websites beschreven staat, weten beginnende kefirgebruikers niet altijd de weg te vinden. Die vragen beantwoorden, daar gaat aardig wat tijd in zitten. Al is het maar dat je verwijst naar pagina x, waar het antwoord beschreven staat.
    Naast de verse kefir leveren we ook allerlei toebehoren en boeken, waar we een betere marge (maar alsnog een normale marge) op hebben in vergelijking met verse kefir. Het grappige is dat klanten die overige producten normaal geprijsd vinden, terwijl de kefir als duur wordt ervaren. De werkelijkheid is dus net andersom.
     
  11. De bestelling is nu al 3 of nog meer dagen onderweg. Kan dat kwaad m.b.t. de kwaliteit?
    Het is helaas zo, dat de post de laatste tijd steeds vaker steken laat vallen, waardoor deze soms 2, 3 of soms nog meer dagen onderweg is. Dat betekent echter niet dat uw kefir niet meer goed zou zijn. Alle verse levende kefir die wij versturen, wordt voorzien van een kleine hoeveelheid voeding. Daardoor zal deze tijdelijk weliswaar wat minder actief zijn, maar zal evengoed toch goed levensvatbaar zijn en blijven na ontvangst. Op deze wijze kan kefir zonder problemen meer dan 1 week onderweg zijn. Het zal alleen iets meer tijd kosten voor de kefir om actief te worden. Mocht dat toch problemen opleveren, dan krijgt u gewoon nieuwe kefir. U hoeft immers niet de dupe te worden van vertragingen via de post.
     
  12. Ik kan kefir ook via marktplaats.nl krijgen en goedkoper. Waarom zou ik dan kefir bij Kefirshop kopen?
    Uiteraard staat het iedereen vrij om kefir waar dan ook vandaan te halen. Wij merken echter zelf dat er m.b.t. de kwaliteit zeer veel inferieure kefir in omloop is. Hoe weten wij dat? Simpelweg omdat we zelf (als mystery guest) met enige regelmaat kefir op deze wijze aanschaffen! Dit vooral vanuit het motief om zo mogelijk nog betere kefir te vinden dan dat wij leveren. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat dat twee keer gelukt is. Maar daar staan enkele tientallen teleurstellingen tegenover. Meestal is de kefir van matige tot ronduit slechte kwaliteit.
    Aan de andere kant bevestigt dat ons weer, dat de kwaliteit van onze kefir zeer goed is. U kunt dat ook in reviews en ons gastenboek teruglezen. Alle kefir die wij produceren wordt anaerob gekweekt, d.w.z. er kan geen zuurstof bij die voor problemen kan zorgen met besmetting van ongewenste slechte bacteriën en schimmels. Dit garandeert de allerhoogst haalbare kwaliteit. Probeer het gerust uit. U krijgt er garantie op, die u via veilingwebsites nooit krijgt.
     
  13. Er zitten allemaal plastic verpakkingsmaterialen in het pakket. Dat is toch niet duurzaam?
    Toch wel. Wij gebruiken namelijk als het even kan papier of biologisch afbreekbare schuimvlokken. Daar waar het echt niet kan gebruiken we plastic. En wat de verpakkingsmaterialen betreft, is dat altijd gerecycled plastic, met uitzondering van de zakjes waar verse of gedroogde kefir in zit. Want die bestaan nog niet in gerecyclede vorm. Zodra dat verkrijgbaar is, stappen we daar op over.
     

Ontbreekt hier nog een vraag die u graag beantwoord had gezien? Laat het ons weten.

© 2011 - 2020 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.