Vraag & antwoord

AQ faq.jpgOp deze pagina worden de meest gestelde vragen beantwoord, ook wel FAQ genoemd. De meer inhoudelijke vragen over de producten melkkefir en waterkefir, de bereiding, de do's en dont's worden behandeld via onze overeenkomstige websites, respectievelijk deze (melkkefir) en deze link (waterkefir).

 

Prijzen

  1. Waarom is melkkefir duurder dan waterkefir? Voor dezelfde prijs krijg je veel meer waterkefir dan melkkefir?
    Dit heeft te maken met het feit dat wij inmiddels niet meer verkopen wat wij over hebben, maar produceren o.b.v. de vraag die er is. En daarbij moet bedacht worden dat en de ingrediënten voor melkkefir duur zijn (iedere dag gaan er behoorlijk wat liters melk bij ons doorheen) en de aangroei van nieuwe melkkefir een heel stuk trager is in vergelijking met waterkefir. Verder is het zo dat het verwerken van melkkefir toch een stuk bewerkelijker is t.o.v. waterkefir, naast het feit dat twee maal zo vaak als waterkefir verwerkt dient te worden.
    Tot slot geven wij standaard een uitgebreide garantie op de ontvangst van de kefir en de verwerking kort daarna. Daarbij blijkt dat het voor velen toch wat lastig is om het in één keer goed te doen, of de post is wat te ruw omgesprongen met de kefir. Daardoor worden er toch regelmatig garanatie-aanspraken ingediend, waar we ruimhartig mee omspringen. Een klein stukje daarvan zit ook in de aanschafprijs van melkkefir verdisconteerd.
    Meer info over het hoe, wat en waarom van de prijsstelling van onze levende kefir vind u hier.
     
  2. Ik heb weinig budget, maar wil wel kefir gebruiken. Zijn er tips?
    - Voor melkkefir: gesteriliseerde halfvolle melk (zogenaamde UHT melk), bv. van de Aldi. Die is goedkoop, maar toch van goede kwaliteit.
    - Voor waterkefir: Gebruik geen vijgen, maar sultana rozijnen. Die zijn een heel stuk goedkoper en de kefir doet het er prima op. Wel zal deze aanzienlijk minder hard groeien, maar dat is niet erg. Verder zijn citroenen optioneel en kunt u ook goedkope kristalsuiker gebruiken. Doe dan wel regelmatig een klein beetje himalaya zout en/of baking soda bij het water, omdat de geraffineerdekristalsuiker hoegenaamd geen mineralen meer bevat en die heeft kefir wel nodig. Voor een liter waterkefir gebruik je maximaal 1/3 theelepeltje baking soda, of een halve theelepel himalaya zout, of een hele theelepel sole (opgelost keltisch zeezout).
    Af en toe een of twee vijgen of abrikozen helpt ook om de waterkefir in conditie te houden.

Melkkefir

  1. U hebt gehoord of gelezen dat verse melkkefir riskant zou zijn, i.v.m. mogelijke besmetting met slechte bacteriën. Is dat zo?
    Nee, die kans is erg klein. Simpelweg om de volgende redenen: Kefir is een robuuste symbiose van goede bacteriën en gisten die echt wel tegen een stootje kunnen. Zo werd het in het verleden als conserveermiddel gebruikt voor vlees en vis, toen er nog geen koelkasten bestonden. Verder is het standaard zo dat slechte bacteriën nu juist geëlimineerd worden door de kefir, waarvan de symbiose altijd in balans zal willen biljven. Datzelfde gunstige effect doet zich ook voor in de darm, waardoor kefir zo heilzaam is.
    Als het al fout gaat - en die kans is heel erg klein - is het altijd direct merkbaar aan symptomen als: groeit niet meer, smaakt erg zuur, krimpt, ruikt onfris, geeft een overdreven geschifte drank, ziet er verlept uit, geen tintel meer. Zo zijn er een aantal criteria op basis waarvan u simpelweg met uw eigen zintuigen kunt waarnemen of het goed zit of niet. Meer informatie vind u op onze website Alles over melkkefir. Bedenk dat als u hygiënisch werkt, zoals met bv. vlees ook wordt omgegaan, u nergens bang voor hoeft te zijn. In de 12 jaar dat wij kefir zelf gebruiken en leveren, hebben wij twee keer kefir moeten wegdoen omdat de kwaliteit terugliep.
    U kunt ook met kefirpoeder (ook wel melkkefir ferment genoemd) werken die in losse zakjes geleverd wordt. Deze leveren wij ook (zie deze pagina), maar als u het werk dagelijks op kunt brengen en gedisciplineerd en altijd hygiënisch werkt, heeft verse melkkefir toch de voorkeur. Dit is géén commercieel advies, want op zakjes met kefirpoeder kunnen we veel gemakkelijker, sneller en vooral meer winst maken. Dit product is ook prima probiotica en vooral geschikt als gebruiksgemak voor u erg belangrijk is. Ook als u niet kunt garanderen altijd goed voor levende melkkefirkorrels te zorgen, is het omwille van uw eigen gezondheid beter om met kefirpoeder te werken. En natuurlijk helemaal als u het met anderen gaat delen.
     
  2. Ik was opzoek naar een yoghurtplantje of kefirplantje, maar bij Kefirshop vind ik die producten niet terug. Is dat iets anders?
    Yoghurtplantje en kefirplantje zijn namen die in de volksmond gebruikt worden voor melkkefir. Aangezien melkkefir géén plant is, is deze aanduiding feitelijk onjuist en verwarrend. Daarom gebruiken wij deze benaming niet. Alleen hier om dat toe te lichten. Het is dus hetzelfde als melkkefir, of kefirbloempjes (weer een andere benaming).
     
  3. Wat voor melk kan ik gebruiken voor melkkefirkorrels?
    Eigenlijk werkt melkkefir alleen goed in combinatie met dierlijke melk. Welke maakt minder uit. En magere, halfvolle of volle melk maakt in principe ook niet uit, hoewel de volle uiteraard beter zal smaken en ook wat dikker van substantie zal zijn.
    Verder kan zowel rauwe melk, gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk gebruikt worden. Melkkefir voelt zich het gelukkigste in dierlijke melk (zie ook twee punten verder). En of dat dan geitenmelk, paardenmelk, schapenmelk is, dat maakt eigenlijk niet uit.
     
  4. Wat betekent de kreet UHT op een melkpak?
    Dat is gesteriliseerde melk, die zowel verkrijgbaar is in magere, halfvolle en volle melk. UHT staat voor Ultra Heat Temperature, d.w.z. dat de melk ver boven de 100 graden celcius gekookt wordt, om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood zijn. Feitelijk doodgekookte melk dus en op zichzelf niet gezond. Maar i.c.m. melkkefirkorrels of melkkefirferment kunt u de gezondheidswaarde daarvan wel enorm opkrikken.
     
  5. Kan ik plantaardige melk gebruiken met melkkefir?
    Ja, maar... Het kan, maar melkkefir voedt zich standaard met lactose en die komt alleen in dierlijke melk voor. Als alternatief kan het enigszins uit de voeten met suikers die ook in plantaardige "melk", al dan niet in toegevoegde vorm. Het resultaat zal over het algemeen wat minder zijn, in termen van smaak, dikte (meestal is het wat dunner). Gebruikt u verse melkkefir, dan is het verstandig om eens per week a twee weken de melkkefir voor 1 dag weer in de dierlijke melk weg te zetten. Zodoende komt het weer even op krachten, waardoor het zich weer voor even kan redden met plantaardige melk. Doet u dat helemaal niet, dan loopt u kans dat de melkkefir steeds meer gaat kwijnen om uiteindelijk af te sterven.
     
  6. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn melkkefir goed en veilig bewaren?
    Deze vraag krijgen we echt heel vaak. Daarom hebben we er een aparte pagina aan gewijd op onze melkkefir website. Dit is de pagina: http://www.melkkefir.nl/melkkefir-en-vakantie.html.
  7. De melkkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Het is altijd verstandig om een backup te hebben, voor het geval een keer misgaat met de kefir. Bv. per ongeluk met heet water afgespoeld, weckpot uit handen laten glippen. Met een backup kunt u dan weer opnieuw beginnen. Meer info kunt u op dezelfde pagina vinden als van vorig punt.
    Daarnaast kan het prima als probiotisch voedsel dienen voor honden en katten. Velen zijn er gek op.

  8. Mag ik de melkkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.
     

Levering

  1. Moet ik thuisblijven als de bestelling geleverd wordt?
    U kunt als vuistregel aannemen, dat als uw producten gezamenlijk in een envelop passen, deze via PostNl door de brievenbus bezorgd wordt. U hoeft er dan dus niet voor thuis te blijven. Dit zal ook altijd in de verzendbevestiging vermeld worden. Wordt het via de pakketdienst bezorgd, dan ontvangt u met de verzendbevestiging een track en tracecode zodat u uw pakket kunt volgen.
    Wilt u perse dat u een pakket persoonlijk ontvangt, dan dit graag in de opmerkingen aangeven. Dan houden we daar rekening mee. Door slim in te pakken, lukt het vaak toch nog om producten in een envelop te versturen en daarmee belangrijke portokosten te besparen.
  2. Waar kan ik de levertijd van de producten vinden?
    U vind dit op de Levertijd pagina.

  3. Wanneer ontvang ik mijn bestelling?
    Ook die informatie is terug te vinden op de Levertijd pagina. Als vuistregel kunt u aanhouden dat als het niet om levende kefirkorrels gaat, na betaling dezelfde of de eerstvolgende werkdag uw bestelling verzonden zal worden. Mocht een product niet meer op voorraad zijn, dan kunt u dat al tijdens het bestelproces zien. Let op dat wij de verzenddatum communiceren, niet de ontvangstdatum (daar hebben wij namelijk geen invloed op).

  4. Hoe weet ik wanneer mijn bestelling verzonden is?
    U krijgt zeker als het om levende kefirkorrels gaat, minimaal één dag van tevoren een verzendbevestiging via de mail. Zorgt u er wel voor dat u uw e-mailadres correct intypt? Dat gaat nog wel eens fout namelijk, zodat het even kan duren voordat we u tijdig kunnen informeren. Als u 's ochtends bestelt kan het ook zijn dat we uw bestelling dezelfde dag nog verzenden. Dat hangt mede af van het feit of er nog ruimte is om het in te kunnen plannen. Verzendingen met levend materiaal voorbereiden is namelijk een arbeidsintensieve klus.

  5. Er is sprake van een wachtlijst voor verse levende melkkefir of waterkefir. Hoe kan dat?
    Dat is gelukkig maar incidenteel het geval. Op de pagina levertijd (bovenin) vind u de verklaring, mocht het toch een keer voorkomen.
  6. Ik wil achteraf de samenstelling van mijn bestelling veranderen, kan dat?
    Ja, dat is geen enkel probleem. Als u dat liefst via de mail aan ons doorgeeft, zullen wij dat voor u doen en u een gewijzigde factuur sturen, inclusief het eventueel nog verschuldigde bedrag. Rekening houdend met verandering van verzendkosten, indien van toepassing. Het eventueel teveel betaalde wordt binnen een paar dagen teruggestort op uw rekening.

  7. Mijn betaling via iDEAL, PayPal of Mister Cash is mislukt. Wat moet ik nu doen?
    Wij merken het zelf ook wanneer het mislukt en zullen dan altijd op dezelfde dag u nog via e-mail een factuur mailen, eventueel met een betaallink daarin, zodat u alsnog kunt betalen. Dat kan dan alleen op basis van vooruitbetalen via telebankieren of PayPal.

  8. Kan ik mijn bestelling ook ophalen?
    Nee, wij hebben géén fysieke winkel maar werken vanuit huis. Het is in het verleden nog wel eens voorgekomen dat klanten zonder afspraak langskwamen (soms van ver), terwijl we niet thuis waren.
    Heel vervelend natuurlijk, maar helaas niet helemaal te voorkomen. Gelukkig verzenden wij tegen kostprijs (verdienen we dus niets op), dus daarmee is dat een veel betere optie.

  9. Waarom zijn er niet veel meer bedrijven die verse levende kefir leveren?
    Wij kunnen natuurlijk moeilijk voor anderen spreken, maar een belangrijk aspect is dat het productietechnisch zeer lastig is om grotere hoeveelheden goede kwaliteit levende kefir onder gecontroleede omstandigheden te kweken. Een tweede reden is dat het levensvatbaar houden van reeds gekweekte voorraad kefir, en helemaal als deze voorraad wat groter is, erg bewerkelijk is (iedere dag werk aan) en er ook voortdurend nieuwe grondstoffen aan toegevoegd moeten worden. Wat kostbaar is, vooral bij melkkefir. Bovendien neemt met het verwerken van grotere hoeveelheden kefir ook het risico toe dat de kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden. Commercieel gezien dus absoluut niet interessant en het risico dat je periodiek met teveel voorraad blijft zitten die in de tussentijd wel intensief verzorgd en bereid moet worden is altijd aanwezig. Komt nog bij dat kefir als product altijd (heel) veel vragen oproept, hoe duidelijk we ook proberen te zijn via de verschillende websites. Dat geeft op zich niets, maar dat kost (veel) tijd en is daardoor voor veel bedrijven niet interessant. Want tijd is geld en dat levert niets op in hun redenering.

  10. Waarom doet Kefirshop dat dan wel?
    Omdat wij bewust klein zijn, klein willen blijven en dus ook maar met een beperkte voorraad levende kefir werken. Net genoeg om te kunnen leveren. Daardoor zijn wij in staat om tegen een scherpe prijs kefir uit voorraad te leveren, zolang er niet te grote pieken zijn in de vraag. Bovendien vinden wij het van groot belang dat klanten op een verantwoorde manier kunnen starten met hun kefir. Dat begint bij een gegarandeerd goede kwaliteit van het levernde materiaal, maar ook met ondersteuning en advies als dat nodig blijkt. In de praktijk krijgen wij dan ook erg veel vragen over kefir, het gebruik ervan, de gezondheidsvoordelen. Ondanks dat bijna alles op onze websites beschreven staat, weten beginnende kefirgebruikers niet altijd de weg te vinden. Die vragen beantwoorden, daar gaat aardig wat tijd in zitten. Al is het maar dat je verwijst naar pagina x, waar het antwoord beschreven staat.
    Naast de verse kefir leveren we ook allerlei toebehoren en boeken, waar we een betere marge (maar alsnog een normale marge) op hebben in vergelijking met verse kefir. Het grappige is dat klanten die overige producten normaal geprijsd vinden, terwijl de kefir als duur wordt ervaren. De werkelijkheid is dus net andersom.
     
  11. De bestelling is nu al 3 of nog meer dagen onderweg. Kan dat kwaad m.b.t. de kwaliteit?
    Het is helaas zo, dat de post de laatste tijd steeds vaker steken laat vallen, waardoor deze soms 2, 3 of soms nog meer dagen onderweg is. Dat betekent echter niet dat uw kefir niet meer goed zou zijn. Alle verse levende kefir die wij versturen, wordt voorzien van een kleine hoeveelheid voeding. Daardoor zal deze tijdelijk weliswaar wat minder actief zijn, maar zal evengoed toch goed levensvatbaar zijn en blijven na ontvangst. Op deze wijze kan kefir zonder problemen meer dan 1 week onderweg zijn. Het zal alleen iets meer tijd kosten voor de kefir om actief te worden. Mocht dat toch problemen opleveren, dan krijgt u gewoon nieuwe kefir. U hoeft immers niet de dupe te worden van vertragingen via de post.
     
  12. Ik kan kefir ook via marktplaats.nl krijgen en goedkoper. Waarom zou ik dan kefir bij Kefirshop kopen?
    Uiteraard staat het iedereen vrij om kefir waar dan ook vandaan te halen. Wij merken echter zelf dat er m.b.t. de kwaliteit zeer veel inferieure kefir in omloop is. Hoe weten wij dat? Simpelweg omdat we zelf (als mystery guest) met enige regelmaat kefir op deze wijze aanschaffen! Dit vooral vanuit het motief om zo mogelijk nog betere kefir te vinden dan dat wij leveren. De eerlijkheid gebied om te zeggen dat dat twee keer gelukt is. Maar daar staan enkele tientallen teleurstellingen tegenover. Meestal is de kefir van matige tot ronduit slechte kwaliteit.
    Aan de andere kant bevestigt dat ons weer, dat de kwaliteit van onze kefir zeer goed is. U kunt dat ook in reviews en ons gastenboek teruglezen. Alle kefir die wij produceren wordt anaerob gekweekt, d.w.z. er kan geen zuurstof bij die voor problemen kan zorgen met besmetting van ongewenste slechte bacteriën en schimmels. Dit garandeert de allerhoogst haalbare kwaliteit. Probeer het gerust uit. U krijgt er garantie op, die u via veilingwebsites nooit krijgt.

     

Waterkefir

  1. Kan ik vruchtensap gebruiken in combinatie met waterkefir?
    Ja en nee. Het antwoord is nee indien u verse levende waterkefirkorrels met kant en klare vruchtensap uit een pak of fles gebruikt. De reden is dat er bijna altijd toevoegingen inzitten voor de kleur, smaak, houdbaarheid e.d. Ook als dat niet het geval is, zijn de vruchten die voor de sap zijn gebruikt "gezwaveld". Daar kan de kefir erg slecht tegen en het staat uiterst zelden op het etiket.
    Het antwoord is ja indien u vruchtensap gebruikt voor een 2e fermentatie, waarbij géén levende waterkefirkorrels gebruikt worden en u dus ook geen risico loopt. Een voorbeeld daarvan kunt u zien op een van onze foto-albums via Facebook.
    Het is ook mogelijk als u vers geperst sap gebruikt van biologische vruchten.
     
  2. Ik wil geen of zo weinig mogelijk suiker gebruiken in de waterkefir. Kan dat?
    Ja, dat kan! Gebruik ofwel meer vruchten en minder suiker, of helemaal geen suiker meer, maar dan nog wat meer vruchten. Uiteraard kost dat wat meer, aangezien biologische vruchten vrij kostbaar zijn. Maar dan kunt u zo goed als suikervrij werken. De suikers die in de vrucht (bij voorkeur vijgen) zitten, worden door de kefir als voedsel opgebruikt. Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Als het eindresultaat niet zoet genoeg is, kunt u altijd nog wat stevia toevoegen. Probeer maar, het werkt!
     
  3. Ik wil met mijn waterkefir graag gaan experimenteren met verschillende ingrediënten. Kan dat?
    Ja, dat kan. Maar.... doe dat bij voorkeur nadat u eerst een redelijk voorraadje korrels hebt die u op traditionele wijze gekweekt heb (water, suiker, vijgen, citroen is optioneel). Op het moment dat u ruim voldoende heeft, kunt u met een deel daarvan naar hartelust experimenteren. Zorg er echter voor dat beide kefirkorrels zich niet met elkaar gaan vermengen. Het wil namelijk nog weleens mis gaan met experimenteren. In dat geval heeft u nog goede kefirkorrels waar u alsnog meer verder kunt.
     
  4. Kan ik stevia gebruiken als voeding voor waterkefir?
    Nee, helaas niet. Stevia - in welke vorm dan ook - is slechts een zoete smaak. Het is geen suiker of koolhydraat. Dus de kefir kan zich daar niet mee voeden. Wel kunt u (zie vorige vraag) meer vruchten gebruiken en het tekort aan zoete smaak van de gewonnen waterkefirdrank, achteraf bijzoeten door er wat stevia bij te doen.
     
  5. Wanneer kan ik de eerste bubbels zien tijdens de waterkefirbereiding?
    Na ontvangst en tijdens de 1e bereiding kan het zijn dat u deze helemaal niet ziet. Dat is geen probleem. Na de 2e en latere bereidingen zal je gaan zien dat vooral de 2e dag van de bereiding, de koolzuurgasontwikkeling duidelijk zichtbaar wordt. Let op dat dit effect in de winter een stuk minder is, door een lagere temperatuur.
     
  6. Welke ingrediënten kan ik gebruiken voor waterkefir?
    Een belangrijke vraag, want we merken in de praktijk dat er nogal eens geëxperimenteerd wordt met niet altijd gunstige resultaten. Wij garanderen een goede kwaliteit zolang er voldaan wordt aan de voorwaarde dat er uitsluitend biologische, zwavelvrije vruchten gebruikt worden. Zwavelvrije vruchten zijn herkenbaar aan het feit dat ze vaak minder aantrekkelijk van kleur zijn. Bij abrikozen bv. is dat zeer goed zichtbaar: gezwaveld: "fris" oranje, ongezwaveld: diepbruin. Verder een goede kwaliteit biologische suiker/rietsuiker. En water zonder (te veel) chemische verontreinigingen. Er zijn locaties waar het drinkwater prima is. Op andere plaatsen is het weer verstandig om bronwater te gebruiken. Het is vooral belangrijk om er op te letten dat er geen of zo weinig mogelijk chlorides, fluorides en sulfieten in het water aanwezig is. Daar is waterkefir vooral gevoelig voor. Uw waterleverancier kan u van informatie hieromtrent voorzien.
    U kunt met verse vruchten werken, maar ook dan geldt: biologisch. Bedenk ook dat gif wat eventueel gespoten wordt op fruit, ook via het grondwater weer in de vrucht zelf terecht komt. Het schillen van bijvoorbeeld een citroen helpt dan maar voor een klein deel.
     
  7. Welke ingrediënten moet ik absoluut NIET gebruiken voor waterkefir?
    Gebruik vooral géén honing! Die heeft namelijk een antibiotische werking. Ideaal voor bv. wondgenezing, maar waterkefir reageert daar slecht op. Ook gember en ahornsiroop kunt u om dezelfde reden beter niet gebruiken. Wel kan u het combineren met de reeds bereide drank, dus waar de kefirkorrels uit verwijderd zijn. Achteraf dus, dan kan het geen kwaad.
    Met de levering van waterkefir ontvangt u ook een apart briefje met deze + nog wat andere aandachtspunten.
     
  8. Met welke ingrediënten moet ik voorzichtig zijn?
    Palmsuiker en kokosbloesemsuiker. De pure suiker daarvan is op zich wel goed, maar er zitten erg veel mineralen in. Voor de kefir soms te veel. Als u het gebruikt, gebruik het dan niet doorlopend maar zo af en toe. En als u het gebruikt, gebruik het dan i.c.m. andere suiker, bv. rietsuiker of biologische kristalsuiker. Verder voorzichtig zijn met agavasiroop en diksap. Aan de hand van de etiketten kan je niet of zeer moeilijk achterhalen hoe het productieproces is geweest en of en welke toevoegingen zijn gebruikt. Ook gezwavelde vruchten kunnen uiteindelijk in een "biologische" siroop verwerkt zijn.
     
  9. Hoe lang kan ik waterkefir bewaren?
    Als u de drank zelf in de koelkast bewaart (aan te raden), maximaal 1,5 week. Daarna is deze nog niet bedorven (dat duurt nog veel langer), maar is de koolzuurgasontwikkeling enorm toegenomen, evenals de alcoholontwikkeling. Vooral als u veel suiker gebruikt. Daarnaast zal de smaak ook bepalend zijn; de drank wordt gaandeweg steeds zuurder en bitterder.
    Buiten de koelkast op kamertemperatuur moet u denken aan 4 dagen; alles gaat dan simpelweg wat sneller. Let er wel op dat als u de fles hermetisch afsluit, de druk enorm kan oplopen. Dat gaat door totdat alle suiker is opgebruikt. De fles kan zelfs ontploffen; oppassen dus!
     
  10. Kan ik een Brita filter gebruiken?
    Er zijn nogal wat mensen die ‪gefilterd‬ ‪water‬ gebruiken, bv. van ‪Brita‬. Als het leidingwater bv. veel fluor/chloorverbindingen of andere ongewenste stoffen bevat, kan dat een goede oplossing zijn. Echter... voor waterkefir kan het ongewenste neveneffecten hebben. Het filtert namelijk voor een groot deel de mineralen uit het water. Een aantal daarvan kunnen ongewenst zijn, maar een aantal andere juist gewenst. Zo kan het gebeuren dat uw waterkefir langzaam maar zeker gaat kwijnen. Dat wil dus niet zeggen dat het direct fout gaat. U kunt dit voorkomen door ander water te gebruiken, maar wat ook kan is een alternatieve bron voor mineralen te gebruiken. Zoals ‪#‎Himalayazout‬, of ‪#‎keltisch‬ zeezout (de oplossing daarvan wordt ook wel ‪#‎sole‬ genoemd). Het is wel zaak om slechts een heel klein beetje te gebruiken, aangezien een te hoge dosering kan resulteren in ernstige ‪#‎slijmvorming‬. Wat goed werkt is om het met intervallen te gebruiken, bv. om en om, wel en niet. In dat geval kunt u dus wel gefilterd water gebruiken, omdat u het tekort aan mineralen weer compenseert.
     
  11. Ik ga met vakantie, of ben langere tijd van huis. Hoe kan ik mijn waterkefir goed en veilig bewaren?
    Deze vraag krijgen we echt heel vaak. Daarom hebben we er een aparte pagina aan gewijd op onze melkkefir website. Dit is de pagina: http://www.waterkefir.net/rustpauze-voor-waterkefir.html.
     
  12. De waterkefir groeit zo hard, ik heb nu veel te veel. Wat kan ik er mee doen?
    Tja, waterkefir groeit hard. Die van ons groeit over het algemeen erg hard. Verdubbeling per twee dagen is gangbaar. U kunt wat waterkefir in de koelkast bewaren, of drogen, zodat u daar op terug kan vallen mocht er iets met uw kostbare waterkefir gebeuren. Heeft u dan nog steeds te veel? Voer het aan uw honden, katten of kippen. Het mooie aan dieren is dat ze vaak instinctief weten of het goed voor ze is en het dan eten.
    Ook kunt u het prima blenderen en voor smoothies gebruiken. Het geeft er een lichtzoete smaak aan. Details kunt u nog terugvinden via de link van voorgaand punt.
    Ook blenderen en als 'gist' in brooddeeg gebruiken. Gebruik ook wat baking soda, gecombineerd geeft dat een goed effect. Ook gebruikte vijgen, abrikozen e.d. kunnen gebruikt en geblenderd worden. Let op dat daar bv. veel water/kefirdrank in kan zitten. Je hebt dus minder water nodig om er nog bij te voegen.
     
  13. Zijn grote waterkefirkorrels per definitie beter dan kleine?
    Over de korrelgrootte van waterkefirkorrels bestaan weidverbreide misverstanden. B.v. dat kleinere korrels altijd een slecht teken zijn. Uiteraard zijn er verschillen tussen verschillende culturen vanwege oorsprong, levensvatbaarheid, gebruikte ingrediënten, klimaat etc.
    Bij onze waterkefirculturen is het zo dat deze voortdurend in een cyclus zit van groter worden en weer wat kleiner worden. Bijna altijd is het zo dat als de korrels kleiner worden (gedurende meestal een periode van 1 tot een paar weken), de groei juist toeneemt. Dat is geen voordeel, geen nadeel; het is zoals het is.
    Als de korrels echter kleiner worden en de groei wordt ook minder, of stopt zelfs en dat blijft voor langere tijd, dan wordt het tijd om je zorgen te maken!

    Op dit moment van schrijven zijn onze waterkefirkorrels b.v. wat kleiner dan 2 weken geleden. Maar de groei is juist enorm gestegen (150% tot 200% in 2 dagen). De smaak, textuur, geur en kleur zijn en blijven goed. Ik weet echter nu al dat over een poosje de korrels ineens weer groter beginnen te worden i.c.m. een mindere groei en dat bij een gelijkblijvende verzorging.
    Verbind dus geen harde conclusies a.h.v. alleen maar de grootte van de waterkefirkorrels, maar beschouw het in een grotere context waarbij de grootte van de korrels slechts één element is. Het feit dat we het hier opnemen, is vanwege het psychologische effect wat het blijkbaar toch bij veel mensen heeft, dat groter altijd beter is.
    Om een voorbeeld te geven dat een grote waterkefirkorrel soms zelfs ronduit een slecht teken kan zijn: Een aantal jaren terug hebben we bij één cultuur eens meegemaakt dat de korrels extreem groot werden. Namelijk van 1,5 tot wel 3 cm. Alleen waren het 'waterbommen' die explosief groeiden (200 tot wel 300%). De resulterende drank leek meer op behanglijm; glibberig, slijmerig en absoluut niet dun vloeibaar meer. Laat staan drinkbaar. Dit kan bv. optreden bij een tekort aan mineralen, of juist een te veel. In beide gevallen niet goed dus.
    Conclusie: Alleen de grootte van de korrel zegt eigenlijk niet zo veel.

  14. Mag ik de waterkefirkorrels met heet water afspoelen?
    Nee!! Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. Als u de suiker in heet water op wilt lossen, kan dat. Maar doe dat apart, dus zonder dat deze oplossing in contact kan komen met de kefirkorrels. Zelf doen wij altijd de kefirkorrels bijna als laatste in de pot, nadat eerst een grote hoeveelheid koud water er in is gegaan en vervolgens een kleine hoeveelheid de hetere suikeroplossing. Deze goed mengen en bij twijfel eerst voelen of het niet te heet is. Zo ja, dan eerst af laten koelen.
     

Bereiding

  1. Moet ik de (weck)pot hermetisch afsluiten voor een nieuwe bereiding?
    Nee, dat is absoluut niet noodzakelijk, hoewel bijna iedereen dat automatisch doet.
    Een belangrijk aandachtspunt is de koolzuurgasontwikkeling bij zowel melkkefir als waterkefir die behoorlijk op kan lopen. Het is niet ondenkbaar dat een weckpot ontploft, als u de bereiding te lang laat staan, bij verkeerde verhoudingen (te veel suiker bij waterkefir bv.), of als er weinig ruimte boven de vloeistofspiegel is.
    Het beste is nog om met een zogenaamd waterslot te werken. Hiermee kan de overdruk wel van binnen de pot naar buiten, maar andersom kan er geen lucht van buiten (met mogelijk verkeerde bacteriën en schimmels en zuurstof) naar binnen.
     
  2. Ik heb gehoord dat de fles waar ik de kefirdank in bewaar kan ontploffen. Klopt dat?
    Als het een glazen fles is: ja, dat klopt. Ondanks dat we af en toe reacties krijgen dat dat met een fles of weckpot (zelfde principe) onmogelijk is, hebben wij zelf al een aantal reacties van klanten gehad die er niet op gelet hadden. Met foto's als bewijsmateriaal. Het is ook logisch, immers de koolzuurgas opbouw gaat na het "oogsten" gewoon door. Vooral bij waterkefir is dat effect sterk. Niet vergeten dus om regelmatig te ontluchten en als het risico bestaat dat u de fles vergeet, kunt u deze beter leeg gooien. Vergis u niet: de kracht van zo'n ploffende fles of weckpot is fors!
     
  3. Ik heb per ongeluk met een metalen lepel geroerd of geschept, of een metalen zeef gebruikt. Gaat de kefir nu dood?
    Nee hoor, dat gaat alleen gebeuren als u dat langere tijd blijft doen. Eenmalig is dus geen enkel probleem.
     
  4. Hoe warm of koud moet de melkkefir of waterkefir staan tijdens de bereiding?
    Verse kefir functioneert optimaal bij kampertemperatuur. Mocht het bij u in huis wat frisser zijn dan gemiddeld, dan is dat op zich geen probleem. Wel moet u dan rekening houden met het feit dat de kefir na ontvangst en het "opstarten" er wat langer over zal doen. Bovendien zult u de verhoudingen wat bij moeten stellen, zodat de wat mindere fermentatiekracht gecompenseerd wordt doordat u wat meer kefirkorrels gebruikt. Daar waar wij bv. aangeven dat u 1 deel waterkefirkorrels dient te gebruiken, met 10 delen water, gebruikt u dan geen 10 delen water maar 8 delen. Al het overige blijft hetzelfde.
    Als het vrij koud is bij u in huis, kunt u er bij pakken gesteriliseerde melk voor zorgen dat deze wat voorverwarmt in de buurt van een kachel of verwarming. Daardoor zal de kefir gedurende de eerste uren goed starten.
    Er zijn ook potten in de handel verkrijgbaar, met een warme zone (o.b.v. heet water) voor omgevingen waar het echt koud is. Dat kan ook prima werken, wel opletten dat de kefir in het begin niet te warm wordt.
     
  5. Zit er alcohol in kefir?
    Ja, maar slechts een heel klein beetje. Dat geldt zowel voor melkkefir als waterkefir. En wel maximaal zo'n 0,5%, mits u zich aan de bereidingswijze en verhoudingen houdt die wij aanbevelen. Veel recepten die op internet circuleren gaan uit van scheve verhoudingen en soms (erg) lange fermentatieduur, waardoor het alcoholpercentage onnodig toeneemt.
     
  6. Ik zoek de gebruiksaanwijzing voor melkkefir, waterkefir of een van de andere producten, waar vind ik die?
    Met uw bestelling van een van beide kefir- of kombuchasoorten, ontvangt u standaard een volledige gebruiksinstructie waarmee u kunt starten.
    Voor een uitgebreide beschrijving hoe u de kefir dient te verwerken, aandachtspunten, ingrediënten, tips en meer, klik hier.

Ontbreekt hier nog een vraag die u graag beantwoord had gezien? Laat het ons weten.

© 2011 - 2017 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.