Ingrediënt en schoonmaakmiddel in één

Baking soda

Vorige Artikel 8 van 8
€ 2,15 (inclusief btw)
Voorraad 14 stuks

Wat is baking soda?

Baking soda is een 100% natuurlijk mineraal, wat in de zuivere vorm zoals het gewonnen is, gemalen wordt en verpakt. Er wordt helemaal niets aan toegevoegd.

Het wordt ook wel met andere namen aangeduid, namelijk: zuiveringszout, maagzout, baksoda, broodsoda, NaHCO3 en als (veilig) E-nummer E500. Dat laatste klinkt misschien eng, maar dat is het zeker niet. Deze natuurlijke stof is absoluut veilig te gebruiken. Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt om deeg zonder gist toch wat te laten rijzen.

Toepassing baking soda voor kefir

Wat heeft baking soda met kefir te maken? Het kan respectievelijk gebruikt worden als:

  • Baksoda als reinigingsmiddel

Het is een perfect reinigingsmiddel om met name uw kefirpotten goed en veilig te reinigen. Er blijft na afspoelen géén residu of resten achter. Schoon is dan ook echt schoon. Voor fermentatiepotten is dit het beste en veiligste schoonmaakmiddel. Gebruik een paar eetlepels voor een pot i.c.m. heet/warm water en laat het een kwartiertje/half uurtje staan. I.c.m. heet water zal het bruisen, wat een nog sterker reinigend effect heeft. Afspoelen met koud water, klaar.

Als iets nog grondiger gereinigd moet worden, kan baking soda gebruikt worden i.c.m. schoonmaakazijn. Let wel op dat er dan een chemische reactie op gang komt; het gaat behoorlijk bruisen. Het zuur van de azijn reageert op de baking soda die basisch is. Op deze wijze werkt het ook als ontstoppingsmiddel voor verstopte afvoer of leidingen. Gebruik niet teveel in één keer, want het is sterk spul!

  • Baking soda als voedingssupplement voor waterkefir

Baking soda is een mineraal wat voor waterkefir als voedingssupplement gebruikt kan worden (in slechts zeer kleine hoeveelheden), bv. als de waterkefir het niet meer zo goed doet. Dat kan zijn nadat het (te) lang in de koelkast heeft gestaan, slecht verzorgd is of te weinig mineralen via vruchten heeft gekregen, of door uitsluitend witte kristalsuiker te gebruiken.
U kunt het ook met enige regelmaat gebruiken, bv. een of twee keer een klein mespuntje/nog geen kwart theelepeltje op een liter water. Uw kefir zal het er goed op doen, door beter te groeien en geeft vaak ook iets grotere korrels. Weersta de verleiding om te veel te gebruiken, te veel mineralen kan waterkefir verkeerd op reageren als het te lang duurt (slijmvorming).

Baking soda voor inwendig gebruik

Het kan ook inwendig gebruikt worden. Het is een stof die ook van nature in het lichaam voorkomt. Een lichaamseigen stof dus. Het is een gezond stofje, wat niet wil zeggen dat een overdaad geen kwaad kan. Te veel is nooit goed. Dat geldt voor zowel waterkefir als inwending gebruik.

Op deze pagina vind u heel wat video's met alle andere mogelijkheden van baking soda.

Overige toepassingsmogelijkheden

Buiten de kefir kun u baking soda ook gebruiken in:

  • huishouden,
  • koken,
  • gezondheid en persoonlijke verzorging,
  • hobby, tuin, huisdieren
  • en nog veel meer!

Voorbeelden veelzijdige gebruik baking soda

Zo werkt het als geurvreter, rijsmiddel in deeg, maakt aangekoekte pannen in een handomdraai schoon, je kan er eenvoudig "after sun" lotion mee maken, of shampoo, gorgelwater bij keelpijn, gootsteen afvoer milieuvriendelijk ontstoppen/reinigen. Samen met een zuur ingrediënt als wijnsteenpoeder, citroensap of karnemelk is baking soda/baksoda een rijsmiddel ter vervanging van gist of bakpoeder.

De lijst aan mogelijkheden lijkt wel oneindig.

Baking soda is een ecologisch verantwoord alternatief voor heel veel produkten, die altijd stukken duurder zijn. Het is wat de natuur ons te bieden heeft.

Samengevatte mogelijkheden baking soda, zuiveringszout

  • rijsmiddel (ter vervanging van gist of bakpoeder)
  • pH-verhoger (dus minder zuur, meer basisch)
  • reinigingsmiddel
  • mild schuurmiddel
  • deodorisatie

Voedingswaarde 100 gram baking soda

  • 0 kcal,
  • 0 gram eiwitten,
  • 0 gram koolhydraten,
  • 0 gram suikers,
  • 0 gram vet,
  • 0 gram verzadiging,
  • 0 gram voedingsvezels,
  • 70 gram (zuiverings)zout

Houdbaarheid

Tenminste tot februari 2024

Meer informatie

Meer en praktische informatie over baking soda vind u hier.
En hier kopen wij het zelf in.

En foto's en video's via respectievelijk Pinterest, of via Youtube:

En:

Andere benamingen voor baking soda

Om de verwarring een beetje te 'ontwarren' (net als bij de vele benamingen voor kefir) hier een overzicht van de benamingen waaronder u het ook wel tegen komt en waarmee u via Google wellicht op deze pagina terecht bent gekomen. Komt ie:

  • baksoda
  • bakpoeder
  • rijsmiddel
  • natriumwaterstofcarbonaat
  • bicarbonaat
  • dubbelkoolzure soda
  • dubbelkoolzure natron
  • koolzuurpoeder
  • maagzout
  • natriumhydrogencarbonaat
  • natron
  • zuiveringszout
  • NaHCO3 (scheikundige weergave)
  • natriumwaterstofcarbonaat,
  • dubbel-koolzure soda,
  • bakzout,
  • baksoda,
  • bread soda,
  • cooking soda,
  • E500,
  • Nahcoliet,
  • sodium hydrogen carbonate,
  • bicarbonate of soda,
  • sodium bicarb,
  • Nahcolite sodium bicarbonate,

Allemaal één pot nat. Hoewel; pot 'droog' is meer gepast ;)

Mutatiedatum: 29-07-2022

Lengte
9 cm

Breedte
5 cm

Hoogte
12 cm

Barcode
033200011101

Gewicht
0,5 Kg

Producent
Arm and Hammer

© 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel