100% Biologisch
Biologische rietsuiker
Rietsuiker: Ideale voeding voor waterkefir
Het is ideaal als voedingsbron voor waterkefir, of als alternatief voor geraffineerde witte suiker. Het bevat nog redelijk wat mineralen die waterkefir ook graag gebruikt en ook nodig heeft. Op dat punt is het kwalitatief een veel beter product dan biologische witte kristalsuiker.
Geraffineerde witte kristalsuiker
Geraffineerd wil zeggen dat de suiker een verdergaande bewerking heeft ondergaan, waarbij alle voedingsvezels, mineralen e.d. er uit gehaald zijn. Een zeer 'zuivere' vorm van koolhydraten dus. Dit kan ook gebruikt worden voor waterkefir, alleen mist de kefircultuur dan de mineralen die het wel nodig heeft. Die moeten dan komen van de vruchten en andere ingrediënten die je er bij voegt.
Witte kristalsuiker kan dus, maar wat mitsen en maren.
1. Advies gebruik voor het maken van waterkefir
Wij adviseren voor de waterkefirbereiding 5% gewichtsdelen t.o.v. water. Voor 1 liter water gebruikt u dan dus ongeveer 50 gram. Meer kan uiteraard, maar dat resulteert ook in meer restsuikers. 'Bijzoeten' puur voor de smaak, kan ook prima met bv. stevia. Let op: Stevia voedt de kefircultuur op geen enkele wijze!!
2. Suiker niet gezond?
U denkt misschien, suiker is toch niet gezond? Voor de mens klopt dat helemaal. Maar de waterkefircultuur zal zo ongeveer alle suikers omzetten in gezonde nutriënten. Er blijft bijna niets van over. En dat proef je; de drank is niet echt zoet te noemen, eerder lichtzuur met misschien een vleugje zoet. Voor de waterkefir bereiding is deze rietsuiker dus zeer gezond.
3. Wat is de meerwaarde van biologische rietsuiker?
Voor uw kostbare waterkefircultuur wilt u uiteraard met ingrediënten werken, waar geen enkele kunstmatige toevoeging in is terug te vinden. En waarbij het gekweekte suikerriet niet behandeld is met pesticiden zoals roundup. Alleen met biologische rietsuiker - deze dus - bent u daarvan verzekerd. En dat garandeert het behoud van uw waterkefir en houd het gezond en actief.
4. Verschil tussen rietsuiker en kristalsuiker
4.1. Kleur suiker
De kleuren verschillen al behoorlijk. Daar waar kristalsuiker wit is, is rietsuiker altijd lichtbruin van kleur. Dat kleurverschil wordt veroorzaakt door een duidelijk verschil in samenstelling. Dat wordt veroorzaakt doordat witte suiker veel verdergaand geraffineerd is dan rietsuiker.
Witte kristalsuiker biedt eigenlijk alleen maar 'zuivere' koolhydraten. Daar buiten helemaal niets... Lege koolhydraten dus. Daar kan waterkefir prima mee uit de voeten. Maar waterkefirkorrels willen graag een wat rijkere voeding. Namelijk: mineralen.
4.2. Samenstelling suiker
Daar waar witte kristalsuiker 100% koolhydraten biedt, bied rietsuiker een ietsiepietsie minder, maar daar staat tegenover dat, doordat deze suikervorm minder goed 'gefilterd' is, deze juist rijker aan vooral mineralen en vezels (prebiotica). En daardoor is de kleur ook anders; geen wit maar lichtbruin. Het is de kleur die je ook in de nog donkerder oersuiker terugziet en die getuigt van méér dan alleen koolhydraten.
Alsnog zijn het niet veel mineralen en voedingsvezels, maar de waterkefir is er toch blij mee. En wil zelfs liefst nog wat meer dan rietsuiker te bieden heeft. En daar kunnen gedroogde vruchten weer een rol in spelen.
4.3. Welke suiker is gezonder?
Als je zo het pure spul zou consumeren, zou de vraag eerder moeten zijn: 'Welke suiker is minder gezond?'
Wel, alle koolhydraten uit eender welke suiker, worden door de waterkefir cultuur puur als voeding gebruikt. Als je dat 'schraal' doet, dus niet teveel suiker, dan komen de overige 'niet koolhydraat' ingrediënten in beeld. En zowel met de voedingsvezels als de mineralen kan zowel de kefircultuur zijn voordeel doen, maar ook als je het rechtstreeks zou kunnen consumeren.
Conclusie: Rietsuiker in de context van waterkefir, is gezonder!
4.4. Welke suiker is nog geschikter voor waterkefir?
Als het gaat om mineralen en voedingsvezels, is er nog een overtreffende trap t.o.v. rietsuiker. Namelijk: Oersuiker. Oersuiker is misschien wat minder bekend, maar die bevat vooral aanmerkelijk meer mineralen dan rietsuiker.
Het is alleen niet verstandig om alléén oersuiker te gebruiken in combinatie met waterkefir. Dat is voor de waterkefircultuur net even te heftig. Als je dat te lang doet, krijg je ongetwijfeld slijmvorming tijdens de bereiding van waterkefir. Maar oersuiker kan je wel afwisselen met rietsuiker, of deels met elkaar vermengen. Dat doen we zelf ook!
4.5. En melasse dan?
Melasse is ook een met oersuiker te vergelijken optie. Dat is feitelijk de 'natte' versie van oersuiker. Het nadeel alleen daarvoor is, is dat het minder lang houdbaar is en het is wat lastiger doseren omdat het zo dik en stroperig is. Oersuiker lost makkelijk en snel op en is goed te doseren.
4.6 Conclusie: Rietsuiker wint
Voor het (twee)dagelijks gebruik als voeding voor waterkefir, wint rietsuiker het van zijn 'concurrenten'. Maar het is wel verstandig om zo nu en dan oersuiker te gebruiken. Als je dat te lastig vind, kan er ook periodiek een (zeer) kleine dosis van himalaya zout of sole (keltisch zeezout) gebruikt worden om voor de kefircultuur toch voor voldoende en diversiteit aan mineralen te zorgen.
Zo doen wij het in ieder geval: Rietsuiker met periodiek oersuiker en af en toe de genoemde zouten. En met zeer goede resultaten!
5. Productgegevens rietsuiker
Inhoud: 500 gram
Importeur: Nieuwe Band
Herkomst: Peru
Biologisch?: Ja
Verpakking: papier
Ten minste houdbaar tot: juli 2025
5. Voedingswaarde
Gemiddeld per 100 gram: | ||
Energie | 1668 | kiloJoules |
398 | kcal | |
Vet | 0 | gram |
- waarvan verzadigde vetzuren | 0 | gram |
Koolhydraten | 99,3 | gram |
- waarvan suikers | 99,3 | gram |
Voedingsvezels | 0,2 | gram |
Eiwit | 0 | gram |
Zout | <0,001 | gram |
Allergenen-informatie
Van onderstaande stoffen is aangegeven of de suiker daarmee in aanraking kan zijn gekomen gedurende het productieproces. Als dat overigens al gebeurt, zal dat in zeer geringe mate zijn. Maar als u allergisch bent, toch goed om te weten.
Gluten | Mogelijk | Amandelen | Mogelijk |
Tarwe | Mogelijk | Hazelnoten | Mogelijk |
Rogge | Mogelijk | Walnoten | Mogelijk |
Gerst | Mogelijk | Cashewnoten | Mogelijk |
Haver | Mogelijk | Pecannoten | Mogelijk |
Spelt | Mogelijk | Paranoten | Mogelijk |
Kamut | Mogelijk | Pistachenoten | Mogelijk |
Schaaldieren | Nee | Macademianoten | Nee |
Ei | Nee | Selderij | Nee |
Vis | Nee | Mosterd | Nee |
Aardnoten (pinda) | Nee | Sesam | Mogelijk |
Soja | Mogelijk | Sulfiet | Nee |
Sojalecithine | Nee | Lupine | Nee |
Melk | Nee | Weekdieren | Nee |
Noten | Nee |
Mutatiedatum: 08-08-2023
Barcode
8713326190103
Gewicht
0,6 Kg
Producent/Merk
Nieuwe Band
Eigen product?
Nee