Maak van melkkefir kefirkwark

Katoenen kaasdoek

Vorige Artikel 9 van 11 Volgende
€ 4,95 (inclusief btw)
Voorraad 46 stuks

Maak kefir hangop met deze kaasdoek

Een kaasdoek, of ook wel neteldoek genoemd, waarmee u standaard echte dikke kwark of yoghurt (beide benamingen  worden in de praktijk gebruikt, hoewel 'kwark' een terechtere benaming is) kunt maken.
Deze kaasdoek is geschikt voor het 'fijnzeven' van:

  • Melkkefir (om veel dikkere kefirkwark, of hangop te maken). Qua dikte vergelijkbaar met Griekse yoghurt, dik dus!
  • Waterkefir (voor het fijnfilteren, zodat de drank een stuk helderder is en geen 'drab' bevat)
  • Kombucha en jun: Idem als bij waterkefir; het troebele residu en de scooby slierten die nogal eens in de drank zweven, er uit filteren.

Er zijn nog meer winkels waar een 'neteldoek' of kaasdoek te koop is. Kaasdoek is soms ook bij de Action, Hema, Dille en Kamille verkrijgbaar. Alleen zijn die niet altijd geschikt om er melkkefir mee te verwerken. Ze zijn doorgaans bedoeld om yoghurt uit te laten lekken. Daarvoor heb je een doek nodig met een net wat andere dikte en andere weefselmazen. Het werkt meestal wel, alleen wat minder goed i.c.m. melkkefir.

Kaas doek niet geschikt voor

Voor het normale dagelijks/tweedagelijks zeven van een kefirbereiding kunt u veel beter de kunststof bolzeven gebruiken. Een kaasdoek is daar dus niet geschikt voor.

Andere toepassingsmogelijkheden kaasdoek

1. Pot afdekdoek

De kaasdoek is ook geschikt om een pot mee af te sluiten, i.c.m. een elastiekje. Hierdoor wordt er geen overdruk opgebouwd, maar blijven fruitvliegjes e.d. weg bij de kefir.

We hebben daar echter ook een alternatief afdekdoekje voor, afmeting 12 x 12 of 15 x 15 cm.

2. Fijnfilteren vloeistof

  • U kunt deze kaasdoek ook heel goed gebruiken om bouillon na het bereiden te fijnfilteren.
  • Als u na de verwerking van melkkefir deze wat dikker en lobbiger wilt hebben, kunt u de melkkefir 1 of maximaal een paar uurtjes uit laten lekken boven een bak. De overtollige wei loopt in de mengkom eronder.

Zo werkt een kaasdoek

Het betreft een goede, stevige kwaliteit katoenen kaasdoek, die de dunnere wei goed doorlaat, maar de vaste stoffen goed vasthoudt. Daardoor verkrijgt u een goed eindresultaat, namelijk fors ingedikte melkkefir drank met de substantie van hangop, kwark of zeer dikke yoghurt. Geconcentreerde kefir dus, terwijl u met het 'afval' product - de wei - nog allerlei leuke dingen kan doen.

Eigenschappen kaasdoek

Aan de randen is het kaasdoek netjes en met de hand afgewerkt, gestreken en hygiënisch verpakt. U kunt het direct gebruiken. Deze kaas doek is niet behandeld met welke chemicaliën dan ook.
Hiermee kunt u van de bereide melkkefirdrank, op eenvoudige wijze kefirkwark of kefirkaas maken. Voor het eerste gebruik het kaasdoek goed afspoelen, eventueel met toevoeging van een klein beetje keukenzout om het weefsel soepel te houden. Niet warmer dan 40 graden wassen (krimpt maximaal 2 cm).

Zocht u op kaasdoek hema? Hema levert ze niet en Blokker wel, maar 2,5 keer zo duur. En de kwaliteit is een heel stuk minder. Met andere woorden: U zit goed bij Kefirshop.

Stap voor stap kefir kwark maken

Nou, dat is helemaal niet zo spannend. Iedereen kan het:

  1. U spant de kaasdoek over een beslagkom of pan heen, met bv. een postbode-elastiek en giet de melkkefir erop. Zet alles wel op een bord, want er zal wei langs de buitenkant wegdruppen.
  2. Af en toe even doorroeren omdat het anders een stuk langer duurt voordat alles door het kaasdoek heen gelopen is. Dat duurt een halve dag.
  3. De kefirkwark/kaas schraapt u van het kaasdoek en doe dat in een bakje, of kaasvorm als u er kaas van wilt maken (volg dan kaasreceptuur en bereidingswijze).

Smaak kefirkwark

De smaak van de kwark of hangop is wat milder en minder zuur dan de kefirdrank zelf. De wei-achtige vloeistof die doorloopt is daarentegen weer zuurder en daardoor bruikbaar om deze als basis voor dressing te gebruiken.

Houd er rekening mee dat het een aantal uren (tot een halve dag) duurt, voordat de dunnere wei is doorgelopen en de dikkere 'kefirkwark' op het kaasdoek achterblijft. Dat is normaal en de kwark bederft in de tussentijd niet!

Houd er wel rekening mee dat fruitvliegjes e.d. ook gek zijn op kefir.

Specificaties

  • Lengte en breedte: ± 38 cm
  • Materiaal: 100% ongebleekt katoen
  • Afwerking: 4 zijden gelocked
  • Wasvoorschrift:
    • Machinaal: maximaal 40 graden (ongeveer 1 op 3 tot 5 keer gebruik)
    • Met warm/heet water spoelen en voorzichtig uitwringen. (voor eerste gebruik dit sowieso doen)

Kaasdoek alternatief

1. Kefir kwarkzak

U kunt ook de zogenaamde kefir kwarkzak (ook wel notenmelkzak, nutmilk bag, zeefzak of hangop zak genoemd) gebruiken om kefirkwark, 'yoghurt' of hangop te maken. Daarmee bereikt u hetzelfde resultaat en sommigen vinden dat wat handiger werken.

Wijzelf geven de voorkeur aan de kwarkzak, omdat het en gemakkelijker/sneller werkt, het loopt automatisch door zonder enige hulp en de kwark zit hygiënisch opgesloten in de zak, zodat fruitvliegjes er niet of in ieder geval veel minder goed bij kunnen. Maar aan u de keuze! Het kaasdoek is de meer traditionele keuze.

De kefir hangop zak vind je hier

2. Kaasdoek zelf op maat maken

We verkopen ook kaasdoek per strekkende meter van de rol, dan kunt u zelf een kaasdoek op de door u gewenste maat maken en afwerken zoals gewenst. En u haalt er meerdere uit één lap stof. Een stuk voordeliger dus!

Klik hier om kaasdoek van de rol kopen

Mutatiedatum: 14-04-2022

Lengte
38 cm

Breedte
38 cm

Hoogte
0 cm

Gewicht
0,025 Kg

Producent
Kefirshop

Eigen product?
Ja

© 2011 - 2022 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel